Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 20:25 - СЪДИЯТА и ЛЕКАРЯТ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 13898 Коментари: 54 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СЪДИЯТА и ЛЕКАРЯТ

                  Някога великият Георг Фридрих Вилхелм Хегел беше написал, че някои хора /и неща изобщо!/ не съответствуват на своето ПОНЯТИЕ.

                 Ти го мислиш за съдия и очакваш от него да въздаде справедливост; ти вярваш /ако не за друго – от немай къде!/, че се намираш пред съдия, защо иначе ще ходиш да се жалваш в съда? -, а той се прави на гносеолог-ленинец и отговаря  , че никога не му достигат доказателствата, за да намерел обективната истина...нищо, че синът ти е убит...съдията се интересува не от самото убийство, а дали щял да намери марксистко-ленинската обективна истина за него...

               Ти го мислиш за лекар и очакваш от него да те лекува, а той непрекъснато ти говори, че няма пари, че не се знае кой и кога ще му плати за твоето лечение...

             УЖАС...!!!

            Бях в правителствената болница в Лозенец, за да ми сменят сърдечния стимулатор. Сложиха ми най-евтиния, разбира се, макар че през 1994 година за първи път ми имплантираха качествен сърдечен стимулатор.

            Но думата ми не е за моят сърдечен стимулатор....

           В стаята заварих един арменец, който 10 години живее с цялото си семейство в България, но няма гражданство. Няма и здравна осигуровка, естествено.

           В реанимацията лекарите предположили, че понеже няма българско гражданство и няма осигуровка, той не знае и български език. И три четвърти от времето си говорели абе кой ще плати за тоя арменец, абе какво да му пишем, за да вземем повече пари...        

          Арменецът се прибра в стаята, докараха го по-точно, помоли ме за моя мобилен телефон, обади се на сина си, каза му да дойде веднага, ако ще с катафалка, да го изведе от тая болница, ето, българският професор с евтин сърдечен стимулатор е свидетел на неговото поругаване като човек...

       Синът му дойде, донесе пари, хвърли ги на леглото на баща си, изведе го, помогнах му...

       Не им стигали парите на лекарите?

      Ще затварят болниците, ще стачкуват?

      Ами ако Бойко смени моркова с тоягата?

     Ами ако нацията вече не знае, какво означава понятието лекар и кой точно индивид с бяла престилка отговаря на това понятие?

      Господи, съблечи им престилките, те не заслужават да бъдат облечени в бяло...   




Гласувай:
7



1. divna8 - Правилно, белият цвят не им подх...
28.08.2010 08:56
Правилно, белият цвят не им подхожда...
Мрачно, но... действителност...
Поздравления!
цитирай
2. ok3223 - Я не петни Хегел
28.08.2010 09:23
пишман професоре.
Примерът ти е повече от жалък. Садията не лови убииците на сина на въпросния.
Полицията намира убиеца, събира неопревержими доказателства че той е извършил убийството, прокурорът въз основа на тях повдига обвинение пред съда, и там в хода на процеса, на пледоариите на защита и обвинител, на изнесените и доказани факти, преценява и осъжда, или освобождава арестувания като невинен. Иначе всеки може да бъде набеден че е убиец и макар и невинен, осъден по късата процедурра. А същинският убиец оставен на свобода. На това ли му викаш ти праовосъдие. Раз, два, айде у затворо. Виновен, невиновен, важно е да има осъден..
За болниците. Съкратиха им бюджета са над 1 милиард. А медицината струва доста пари. Ако в болниците няма пари за консумативи и лекарства, а те струват пари, с какво ще лукуват лекарите... Айде да са 1-2 случая ще успеят някак си, даже някой милозлив лекар може да купи от собствения си джоб за отделен случай лекарство. Но недостига на пари за лекарства колосален, болни като теб идват със стотици. За кого по напред. Лекарства има за десет, а болните, нуждаещите са 20. На кого да помогне, кого да лекува и с какво...Професоре, професоре от стара коза яре си, добре че си се добрал до правителстваната. Ако беше у наше село, където и фердшер вече няма, докато дойде бърза помощ ще си умрял скоропостижно...
Както знаеш, от нищо нещо не става.

цитирай
3. darktales - Нещо не мога да разбера. Като няма ...
28.08.2010 11:38
Нещо не мога да разбера. Като няма пари за лечението на даден болен, какво да направим, да му платим лечението с нашите си пари ли? Добре, но той не е единственият. След него ще дойдат още двама, после още петима. При зловещото управление на Станишев имаше проблем с всеки 4-ти или 5-ти болен, а сега с абсолютно всеки. Докъде ще стигнат нашите пари? Миналата седмица ми резнаха заплатата със 100 лв. и от 780 стана на 680. Аз не съм останал на тях, разбира се, но това е работата, където си хвърлям най-голяма част от енергията, за която съм най-подготвен и където съм най-полезен. Да си финансирам работата в държавната болница със спечеленото от частната ли? Няма да стане, по-скоро ще се махна. Аз ще се махна, той ще се махне, още 3-4 ще се махнат и да видим кой ще остане.

И как точно ще смени Бойко моркова ( какъв морков? ) с тоягата? Както направи от милиционерите следователи, тъй ще направи от тях и доктори ли? И това няма да стане, те дори и за следователи не стават и не са им виновни съдиите. Най-доброто, което може да направи Бойко, е веднага, моментално да се махне.
цитирай
4. vmir - 3. darktales - Нещо не мога да разбера. Като няма ...
28.08.2010 15:28
darktales написа:
Нещо не мога да разбера.


Е, тук пък аз не мога да разбера, защо трябва да работите едновременно в частния си и в служебния си кабинет. Мога да предполагам за причините, знам също, че преминаването към частна практика не е лесно, но така също знам и какво значи да работиш едно и също на държавно и на частно и не мога да свържа проблемите на прехода от държавно към частно с подобни обяснения. Честно казано, горещо се моля да не попадам в ръцете на лекар с такава разкрачка и претенции едновременно, защото комбинацията ми изглежда почти нечовешка. Знам от опит също, че ако хумамен лекар си позволява да демонстрира подобна представа за хуманността, примерът му се мултиплицира от плеяда "майстори", "майсторчета", "техници" и "техничета", които не се спират пред нищо, за да свалят колкото е възможно повече кожа от редовия гражданин... И за това ли е виновен премиерът?
цитирай
5. fireball - Добре, написано, Сеньор, но уви...
28.08.2010 15:39
Невярно! По-интересно би ми било да поразсъждавате - Защо стигнахме дотук?
След като политиците използват властта за обогатяване и нацвъкаха закони за лично облагодетелстване, а не в защита на интереса на обществото; след като активно участваха в разграбването и кражбата на общественото богатство; след като самия Премиер тръби, че който не си плати - няма да бъде лекуван - Вие какво очаквате да се появи в главите на лекарите, а и не само на тях? Пари, пари и само пари! Не ги оправдавам - опитвам се да ги разбера. И тук не е виновен капитализма - навсякъде по-света Обществения интерес е прима! Виновна е българската формула, осъществяваща някакъв доМарксов капитализъм! Всъщност, управляващите това и са учили - политикономия и основи на комунизма! Какво друго може да очакваме от тях.
Но това се отнася и за Вас! И Вие не сте получили адекватното признание за способностите си и труда си и вместо да сте на почетно място в обществената йерархия, сте някъде долу - изпреварен от пожарникари, физкултурници, мутри и купчина мъгляви хора, неясно как спечелили богатство и озовали се на върха на обществената пирамида!
Средата е решаваща и няма как да бъде иначе! Гнусната и лицемерна среда в България, изпълнена с двойни стандарти и пропагандираща чрез медиите, че всичко може да се купи, просто логично води до това, което констатирате. Уви!
цитирай
6. darktales - 4. vmir
28.08.2010 15:56
Аз не съм говорил за кабинет, а за болница, но и кабинет да беше, все тая. И тъй, защо работя и на друго място? Ами затова защото имам две деца и искам да им осигуря възможно най-доброто бъдеще, така че един ден съдбата им да не зависи от бойковци.

А от всичко това: "...ако хумамен лекар си позволява да демонстрира подобна представа за хуманността, примерът му се мултиплицира от плеяда "майстори", "майсторчета", "техници" и "техничета", които не се спират пред нищо, за да свалят колкото е възможно повече кожа от редовия гражданин..." също нищо не успях да разбера. Но на ГЕРБ поначало рядко им се разбира какво искат да кажат. Да се надяваме само, че всичко това скоро ще свърши заедно със самата ГЕРБ
цитирай
7. vmir - 6. darktales,
28.08.2010 16:06
darktales написа:
Аз не съм говорил за кабинет, а за болница, но и кабинет да беше, все тая. И тъй, защо работя и на друго място? Ами затова защото имам две деца и искам да им осигуря възможно най-доброто бъдеще, така че един ден съдбата им да не зависи от бойковци.

А от всичко това: "...ако хумамен лекар си позволява да демонстрира подобна представа за хуманността, примерът му се мултиплицира от плеяда "майстори", "майсторчета", "техници" и "техничета", които не се спират пред нищо, за да свалят колкото е възможно повече кожа от редовия гражданин..." също нищо не успях да разбера. Но на ГЕРБ поначало рядко им се разбира какво искат да кажат. Да се надяваме само, че всичко това скоро ще свърши заедно със самата ГЕРБ


Аз пък трябваше да върша години наред работата на колеги, които ходеха да работят на друго място, за да осигурят най-доброто бъдеще на децата си, въпреки, че и аз имам деца, но нали у нас е: "Кой как се уреди"... Съответно, щом лекаря го прави, защо да не го прави техникът, майсторът и т.н. Това по-ясно ли е?

Нямам нищо общо с ГЕРБ, освен, че ми допада опита им да кажат нещата каквито са. Ако не бяха те, щях да бъда с всеки, който изглежда искрен в усилията си да ни измъкне от лъжите, в които ни набута егоизмът и лицемерието на БСП и обслужваща компания.
цитирай
8. penchoan - Няма ли кой да закрие правителст...
28.08.2010 16:58
Няма ли кой да закрие правителствената болница най-сетне?
цитирай
9. patilan4o - Това е горчивата истина!
28.08.2010 17:55
ok3223 написа:
пишман професоре.
Примерът ти е повече от жалък. Садията не лови убииците на сина на въпросния.
Полицията намира убиеца, събира неопревержими доказателства че той е извършил убийството, прокурорът въз основа на тях повдига обвинение пред съда, и там в хода на процеса, на пледоариите на защита и обвинител, на изнесените и доказани факти, преценява и осъжда, или освобождава арестувания като невинен. Иначе всеки може да бъде набеден че е убиец и макар и невинен, осъден по късата процедурра. А същинският убиец оставен на свобода. На това ли му викаш ти праовосъдие. Раз, два, айде у затворо. Виновен, невиновен, важно е да има осъден..
За болниците. Съкратиха им бюджета са над 1 милиард. А медицината струва доста пари. Ако в болниците няма пари за консумативи и лекарства, а те струват пари, с какво ще лукуват лекарите... Айде да са 1-2 случая ще успеят някак си, даже някой милозлив лекар може да купи от собствения си джоб за отделен случай лекарство. Но недостига на пари за лекарства колосален, болни като теб идват със стотици. За кого по напред. Лекарства има за десет, а болните, нуждаещите са 20. На кого да помогне, кого да лекува и с какво...Професоре, професоре от стара коза яре си, добре че си се добрал до правителстваната. Ако беше у наше село, където и фердшер вече няма, докато дойде бърза помощ ще си умрял скоропостижно...
Както знаеш, от нищо нещо не става.


Абсолютно съм съгласен с теб!

darktales - няма друг начин, приятелю. Като живеем в свободна пазарна икономика ще работим по нейните правила: на две места, по 12-14 часа, в празнични дни и т.н. Защото само мързеливите и онези с манталитет отпреди 1989 очакват от държавата да им реши проблемите. А тя (то - правителството, което и да е то) решава само проблемите на собствения си състав и неговите близки: наречи ги "Орион", "Сапио", Н.В., С.С, А.Д. и сие или Цветелина.
цитирай
10. darktales - 7. vmir
28.08.2010 18:09
Сега е по-ясно, макар че не е вярно. Значи аз трябва да живея с мизерната си заплата, за да давам пример да не ходи водопроводчикът от ВиК на частно, когато се води на работа? Това Бойко Борисов ли го казва? Това ли са "усилията да ни измъкне от лъжите"?
цитирай
11. vmir - 10. darktales
28.08.2010 18:34
darktales написа:
Сега е по-ясно, макар че не е вярно. Значи аз трябва да живея с мизерната си заплата, за да давам пример да не ходи водопроводчикът от ВиК на частно, когато се води на работа? Това Бойко Борисов ли го казва? Това ли са "усилията да ни измъкне от лъжите"?


Не знам какво е казал Бойко Борисов по въпроса, но на мен ми е мъчително да гледам как всеки си има мизерията за своята благовидна причина да си затваря очите или да понася редица неща, а на практика от такъв вид "солидарност" всички губят, а печелят само най-безскрупулните, при това - за кратко. Работата едновременно на две места даже не броя за нередност, става въпрос за по-сериозни неща.
цитирай
12. darktales - Щом става дума за "по-сери...
28.08.2010 18:53
Щом става дума за "по-сериозни неща", значи обвиняваш в престъпление на практика всички български лекари. Съвсем по гербаджийски и по бойковски.
цитирай
13. vmir - 12. darktales - Щом става дума за "по-сери...
28.08.2010 19:11
darktales написа:
Щом става дума за "по-сериозни неща", значи обвиняваш в престъпление на практика всички български лекари. Съвсем по гербаджийски и по бойковски.


Не обвинявам в престъпление българските лекари, още по-малко пък всички.
Говоря за причините да обвиняваме останалите, а да оправдаваме себе си, защото винаги си имаме достатъчно сериозна лична причина. Това важи за всички професии и съсловия, хората в които се делят на добросъвестни и недобросъвестни. Искам приоритет за добросъвестните.
цитирай
14. zapetaikata - Проблемът не е в лекарите, а в несвойствените задължения, които им вменяват!
28.08.2010 19:16
Един лекар трябва да лекува, а не да бъде администратор и да следи кой и защо не е осигурен. Аз съм далеч от мениджърските управленски практики, но като гражданин се питам следното-защо всяка болница няма служители, които да отговарят именно за проследяването на неосигурените лица-къде отиват, как да се издължат същите след като получат вече нужната и адекватна медицинсак грижа. Ако са нужни и законодателни промени в някой закон да се направят. Защо не се търсят решения, а само се повтарят нерадостните факти/те от самосебе си няма да се променят:)/

"В стаята заварих един арменец, който 10 години живее с цялото си семейство в България, но няма гражданство. Няма и здравна осигуровка, естествено."

Къде е в случая държавата? Защо лекарите трябва да са изкупителната жертва?
Защо ние всички трябва да сме изкупителни жертви?

Здраве желая на всички ви!
цитирай
15. gerbsenior - Момчета и момичета, старият про...
28.08.2010 19:42
Момчета и момичета, старият професор си позволява да ва нарича така...повечето от Вас ме вдъхновяват и възхищават...
Разберете, трудно се управлява разградена държава...
Късно през нощта говорих с Бойко...загрижен, уморен, в гласа му не се чувствуваше енергия, телевизорът със спортно предаване пращеше...момичета и момчета, не искате ли да разберете колко му е трудно на Бойк?
Ами хайде всички да с впрегнем да помагаме на своята държава и на сваята нация момчета и момичет...разбирати ли колко е важно дад дадем знак, ч чожем да се справяме сами...
Ех, момчета и момичета...ако бях на мястото на старата Сарондовица, щях да Ви поканя в Антимовския хан...
цитирай
16. darktales - Аз не съм извършил нещо, за което да ...
28.08.2010 20:01
Аз не съм извършил нещо, за което да се оправдавам. Човек не е длъжен да си доказва невинността, а този който го обвинява трябва да му докаже вината. Или поне така би трябвало да бъде. Но да гледам как хората измират, защото няма едно или друго, а от екрана и вестниците премиер и министър да се опитват да стоварват вината за това от болната глава на здравата, така не съм съвсем съгласен.
цитирай
17. vmir - 15. gerbsenior - Момчета и момичета, старият про...
28.08.2010 20:03
gerbsenior написа:
Момчета и момичета, старият професор си позволява да ва нарича така...повечето от Вас ме вдъхновяват и възхищават...
Разберете, трудно се управлява разградена държава...
Късно през нощта говорих с Бойко...загрижен, уморен, в гласа му не се чувствуваше енергия, телевизорът със спортно предаване пращеше...момичета и момчета, не искате ли да разберете колко му е трудно на Бойк?
Ами хайде всички да с впрегнем да помагаме на своята държава и на сваята нация момчета и момичет...разбирати ли колко е важно дад дадем знак, ч чожем да се справяме сами...
Ех, момчета и момичета...ако бях на мястото на старата Сарондовица, щях да Ви поканя в Антимовския хан...


Привети, Професоре!

Надявам се да сте в добро здраве и разположение на духа.
Моля, предайте моите искрени поздрави и най-добри пожелания за успех и здраве на Премиера и му кажете, че докато се опитва да бъде прям, откровен и честен, винаги ще може да разчита на безусловната подкрепа, симпатиите и гласът ми!!!
цитирай
18. darktales - защо всяка болница няма служители, ...
28.08.2010 20:07
zapetaikata написа:
защо всяка болница няма служители, които да отговарят именно за проследяването на неосигурените лица-къде отиват, как да се издължат същите след като получат вече нужната и адекватна медицинсак грижа

Абсолютно правилно, във всяка болница трябва да има представител на касата и когато дойде болен, лекарите казват: човекът има това и това, трябва да му се направи следното, което ще струва толкова. Ще плати ли касата това лечение? Няма? Бихте ли го обяснили на пациента?
Когато трябва да лекувам чужденец, по всяко време мога да се свържа със застрахователя му и да уточним тези неща за пет минути. Но в българска болница това няма как да стане. Трябва само докторята да са виновни за всичко.
цитирай
19. ok3223 - В mir-чо
29.08.2010 06:47
Нещо трудно схващаш. Много хора, като лекарите с добра клиентела, след работа в болницата работят и частно в частния си кабинет, което не е нито осъдително, нито незаконно. Това е световна практика, стига човек да го може.
А професора с неговите болшевистки тези и препоръки за правосъдието и съда, е останка от отдавна минало време, когато съдиите се назначаваха, а присъдите по знаковите дела се определяха от ЦК и спускаха за изпълнение от съдиите. Затова настоява този професор по философия на правото и извърта по езуитски. Това е повтарял папагалски 40 години и сега ни го поднася в нова по-лъскава "демократична" опаковка.
ТОВА ЗНАЕ БАБА ТОВА БАЕ.
А неговият щеф, който се е захванал с работа от която не отбира, ще е най добре за него и народо български да си ходи. Вместо да се поти и снася недопремислени тези и пречи на кадърните да опраят нещата.
Колкото по-рано го направи, толкова по-добре.
цитирай
20. vmir - 19. ok3223,
29.08.2010 07:51
ok3223 написа:
Нещо трудно схващаш. Много хора, като лекарите с добра клиентела, след работа в болницата работят и частно в частния си кабинет, което не е нито осъдително, нито незаконно. Това е световна практика, стига човек да го може.
А професора с неговите болшевистки тези и препоръки за правосъдието и съда, е останка от отдавна минало време, когато съдиите се назначаваха, а присъдите по знаковите дела се определяха от ЦК и спускаха за изпълнение от съдиите. Затова настоява този професор по философия на правото и извърта по езуитски. Това е повтарял папагалски 40 години и сега ни го поднася в нова по-лъскава "демократична" опаковка.
ТОВА ЗНАЕ БАБА ТОВА БАЕ.
А неговият щеф, който се е захванал с работа от която не отбира, ще е най добре за него и народо български да си ходи. Вместо да се поти и снася недопремислени тези и пречи на кадърните да опраят нещата.
Колкото по-рано го направи, толкова по-добре.


Не знам при лекарите как е, но от такава работа на две места, в службата ми не остана и отвертка, а инструмента за работа трябва да си го нося от къщи и да си правя всичко сам, защото колегите, от които това зависи, трябва да си допълват доходите на други места, или да почиват на работа, но най-вече - да се оплакват от ниските си заплати. Това е най-малкото, което мога да кажа по въпроса, а за кадърността на тези колеги, които работят по този начин, мога да кажа, че опитите ми да свърша нещо с тяхна помощ и задължение, почти винаги свършват с доста плачевни резултати и непрекъснато се заричам повече да не прибягвам до помощта им, въпреки, че за това получават заплати. (В интерес на истината, от година насам има известна положителна промяна, но дали ще се задържи тази промяна, или ще се върнат нещата назад, никой не знае)

Не е лошо да разкриеш как се справят кадърните у ваше село, че да ни научиш и нас тука как да се възползваме от техния опит.
цитирай
21. ok3223 - Много лесно се оправяме
29.08.2010 20:16
Който не знае и не може, не го назначаваме на работа. Има експертна комисия, която оценява и предлага, дали да се назначи кандидата.
Който може и знае, и не иска да работи или клинчи, след третата забележка го съкращаваме.
Остават на работа само тези, които знаят, могат и искат да работят, и работят старателно и с добри резултати.
цитирай
22. vmir - 21. ok3223,
29.08.2010 21:21
ok3223 написа:
Който не знае и не може, не го назначаваме на работа. Има експертна комисия, която оценява и предлага, дали да се назначи кандидата.
Който може и знае, и не иска да работи или клинчи, след третата забележка го съкращаваме.
Остават на работа само тези, които знаят, могат и искат да работят, и работят старателно и с добри резултати.


Почти бях изгубил надежда да чуя нещо смислено, но това ме удовлетворява.
Благодаря, дано експертната ви комисия да си знае работата.
цитирай
23. darktales - 20. vmir
29.08.2010 21:36
vmir, хем "не знаеш при лекарите как е", хем даваш квалификации. А това да твърдиш, че по техния пример постъпват и всички останали пък е пълен абсурд. В България частната медицинска практика беше забранена в продължение на 20 години, но през това време водопроводчици, бояджии, шофьори и пр. не спряха да работят настрани. Те и сега го правят, без да плащат и лев данъци, а на мен едната ми заплата минава през болницата, а другата през НЗОК, така че и да искам, нищо не мога да скрия.

Всеки отговаря сам за себе си. И аз имам колеги, които на държавната си работа получават прилив на енергия само когато чуят за пари. Обаче ги търпят, понеже няма кой да дойде да работи. А няма кой да дойде, защото работата е тежка, отговорна и мизерно заплатена. С което опираме пак до тези, които ни управляват.

Тези дни, докато министърката разправяше как спешните отделения източвали пари, председателката на женската ГЕРБ направи дъщеря си доцент и прокара едни излишни клинични пътеки, които ще се работят в тяхната семейна клиника. Вярно, тя си подаде оставката от двете парламентарни комисии, но остана депутат. И това се прави постоянно, но рядко се разчува. Ей затова ще работя на по две и три места, за да могат децата ми да получат образование в чужбина и да не им се налага да се състезават с хора, които получават всичко по рождение и по втория начин.
цитирай
24. vmir - 23. darktales,
30.08.2010 01:43
Мисля, че трябва да разграничим действителната причинност от претекстната. Когато всеки сочи нарушенията на другите, но отказва да признае своите, тогава има реална нужда да се сочат другите като инициатори или източници на нарушенията. Иначе не искам аз да бъда съдник на когото и да било, включително и на лекарите. Но претекстите ги чувам непрекъснато, а те тръгват от прословутото: “Всички са маскари”, което е жизнено необходимо за позиционирането в политическото пространство на някои хора, които официално не биха могли да разчитат нито на делата, нито на харизмата си, поради което единственият им шанс за себереализация е да омаскарят опонентите си колкото е възможно повече, и този подход се прилага дори и спрямо професиите и съсловията.
цитирай
25. marystaneva - Лекар, учител, свещеник, ченге...
30.08.2010 06:01
Това е призвание. А го превърнаха в занаят. Колкото до съдиите, според мен трябва да се избират, а не да се назначават. Прокурорите - също.

Парите са важни, но не всичко е пари в този живот. Не можеш да си купиш чест, морал, съвест, достойнство...
Ето какво мисли един друг блогър по въпроса за положението в България:
http://stoineff.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/16/jivot-na-veresiia.591943
цитирай
26. gerbsenior - Работата на лекаря трябна да се заплаща..., нима за това спорим, Господи?
30.08.2010 06:20
Но нима тук някой действително не разбира, че ако един все още жив, но тежко болен човек, слуша над главата си лекарски гласове три четвърти от времето за пари, нима не разбирате, че в други времена болният ще събере сили да се надигне и да хване сабята...
Чудесно, специални хора да уреждат разговорите за осигуреността на пациента, а защо не го правите, госпожи и господа лекари?
Има неще дълбинно изкривено във фундаменталната нагласа на това мислене, което намира за нормално да говориш за пари точно тогава, когато трябва да говориш за болен човек и за неговото лекуване...
А Вие като сте лекар, не подхвърляяйте политически реплики, ве Ви есилата в тях, нали схващате?
цитирай
27. darktales - vmir, да ме прощаваш, обаче просто ...
30.08.2010 13:19
vmir, да ме прощаваш, обаче просто няма смисъл да се спори с теб. Ти първо отправяш съвсем конкретни упреци, а когато срещнеш противоречие спрямо тях, минаваш към общи приказки. Аз съм съгласен с всичко, което казваш в последния си пост. Много хубаво, обаче по-нататък? Ти си привърженик на ГЕРБ, много хубаво. Аз не съм тръгнал да те отказвам от ГЕРБ. Аз пък не съм им привърженик. Също хубаво. Щом си гледам работата, не върша нарушения и престъпления, плащам си данъците и се грижа за децата си, аз също работя за ГЕРБ, защото те управляват, а това е, което едно управление може да иска от гражданите, нали така? Обаче и гражданите имат право да очакват някои неща от управлението, така ли е?
цитирай
28. darktales - 26. gerbsenior
30.08.2010 17:25
Аз не се оплаквам от заплащането на лекарите, може би съм се изразил неправилно. Това е друга тема. В България вече няма или почти няма бедни лекари. За себе си дори мога да кажа, че изкарвам по-вече, отколкото ми трябват, тъй като предпочитам да живея скромно. Разбира се, по-добре би било, ако не се смазвах от работа, но както и да е.

Съшо така много бих искал изобщо да не мисля за политика. Станал съм лекар много преди да се появят ГЕРБ и с Божията помощ ще бъда лекар до края на живота си, дълго след като ГЕРБ изчезнат.

Работата на практикуващия лекар е да постави диагноза, да извърши или назначи лечение и да предпише подходящ режим за възстановяване или запазване на здравето. Нищо повече. Нищо по-малко. Ако това може да се прави без постоянно да се мисли ще стигнат ли парите, по-добре не би могло и да бъде.

Не могат лекарите да слагат в болниците служители на касата. Политиците трябва да го направят. Трябва да се промени законът за здравното осигуряване, да се направят съответните наредби и т.н. Че трябва да се направи подобно нещо, това е ясно на всеки, който познава тези проблеми. Само че никога няма да стане, защото тогава още на втория ден ще лъсне несъстоятелността на българската осигурителна система. И тия, дето ще се надигнат да хванат сабята, ще имат въпроси не към лекарите.

Колкото до случая с доцентката, Вие самият имате научни степени и знаете колко е трънлив и мъчен този път. Знаете колко тежко се преживява, когато трудът ти остане пренебрегнат. Няма нужда да казвате дали смятате такова поведение за порядъчно. Репликите в тоя случай са политически само защото въпросната дама се занимава с политика, за което аз все пак не съм виновен.

Ще продължа по-късно, защото имам работа.
цитирай
29. gerbsenior - Радва душата ми...
30.08.2010 19:41
това, което прочетох накрая, доктор!
Аз имам отлични приятели, които са отлични лекари, имат отлични доходи, аз съм наясно с това, доктор...
Живее се и по-скромно, доктор, аз се пенсионирах от БАН на 780 лема брутна заплата, преди три години и нещо, ясна е пенсията ми, живее се доктор...и аз можех да кажа, че искам най-доброто за единственият си късно роден син, но живее се доктор, пък и децана, макар и с известно закъснение напоследък, в даден момент все пак разбират кой е баща ти...
Жив и здрав, докторе!
цитирай
30. gerbsenior - wmir
30.08.2010 20:19
Ако нещо не разбирам като начин на мислене, то не разбирам именно защо не разбират тъмо теб, най-прецизният и коректен коментатор в моя блог...
Вероятно защото освен ум имаш и непреодолима гражданска и човешка позиция...
Жив и здрав бъди!
цитирай
31. vmir - 27. darktales,
30.08.2010 22:20
darktales написа:
vmir, да ме прощаваш, обаче просто няма смисъл да се спори с теб. Ти първо отправяш съвсем конкретни упреци, а когато срещнеш противоречие спрямо тях, минаваш към общи приказки. Аз съм съгласен с всичко, което казваш в последния си пост. Много хубаво, обаче по-нататък? Ти си привърженик на ГЕРБ, много хубаво. Аз не съм тръгнал да те отказвам от ГЕРБ. Аз пък не съм им привърженик. Също хубаво. Щом си гледам работата, не върша нарушения и престъпления, плащам си данъците и се грижа за децата си, аз също работя за ГЕРБ, защото те управляват, а това е, което едно управление може да иска от гражданите, нали така? Обаче и гражданите имат право да очакват някои неща от управлението, така ли е?


Когато в обсъждане фокусирам по-отблизо или отдалеч един проблем, се опитвам да обърна внимание на различни елементи в контекста на връзките му с околната среда. Опитвам се още, да избягвам изкушенията на самодостатъчната аргументираност, защото тя не представлява постигнато в спора решение.

Затова е мой ред да запитам: Ако си убеден, че няма смисъл да спориш с мен, защо трябва да отговарям на въпросите ти? Ако обаче държиш да отговоря, ще трябва да приемеш и връщането ми към онова, което определяш като конкретни упреци, защото не искам споделянето на впечатления или убеждения, да се приема за упреци.
цитирай
32. vmir - 30. gerbsenior,
30.08.2010 22:25
gerbsenior написа:
Ако нещо не разбирам като начин на мислене, то не разбирам именно защо не разбират тъмо теб, най-прецизният и коректен коментатор в моя блог...
Вероятно защото освен ум имаш и непреодолима гражданска и човешка позиция...
Жив и здрав бъди!


Предполагам, защото позицията ми не създава удобства за всеки, а това ми подсказва, че ме разбират добре. :)

Благодаря, Професоре! Да Ви се връща!
цитирай
33. darktales - Ще си призная, че пак нищо не разб...
30.08.2010 22:58
Ще си призная, че пак нищо не разбрах, затова просто ще изложа някои обикновени факти. Надявам се, че няма много да нарушат различните елементи в контекста на връзките им с околната среда.
Значи днес бях дежурен втора смяна в спешното отделение и за тези 6 часа имах и следните случаи:

- бременна в шестия месец ромка, от друг окръг, доведена с каруца от свои съплеменници, които тутакси се ометоха. Естествено, без никакви осигуровки. Съдейки по някои остатъчни признаци, беше преживяла епилептичен припадък. Консултации, изследвания, лекарства. Една от сестрите раздели обяда си с нея, защото не беше яла поне от 2-3 дни. Ще бъде приета в неврологично отделение, болницата няма да получи нито стотинка за нейното лечение.
- мъж с рак на белия дроб, планиран за прием в онкологията на 1.09., не може да диша. Кислород, изследвания, лекарства, прескача кризата. Касата няма да плати за него, защото "редът е друг" - би трябвало да мине през поликлиниката на онкологичния диспансер. Ако беше го направил, просто щеше да умре. Болницата няма да получи нито стотинка за него.
- бабичка, която си е счупила крака преди няколко месеца, две операции, живее сама с психичноболната си дъщеря, не може да ходи на превръзки, кракът се възпалява и развива гангрена. Трябва да й се направи ампутация, но бургаската болница няма договор за съдова хирургия и съответно няма да получи и стотинка за операцията. Да кажем на бабичката да иде в друг град, означава тя да се прибере у дома и да умре като куче. Какво би казал Хегел за това? Събираме се над главата й, говорим си за пари и клинични пътеки и я приемаме с друга диагноза, с която горе-долу ще се покрие лечението й.

Щеше ли да ви се хареса, ако бяхме върнали тези хора? И това се случва на всяко дежурство, във всеки град, ежедневно. На мен пък не ми харесва, когато на фона на всичко това някой казва, че "спешните отделения източват пари". И ако този някой е политик, няма какво друго да му кажа, освен веднага да става и да се маха.
цитирай
34. darktales - А иначе може да се живее всякак. Ж...
30.08.2010 23:21
А иначе може да се живее всякак. Живяхме и през тоталитаризма, не сме се отказвали да живеем, учехме, работехме. Някои дори не се натискахме да ставаме партийни секретари и да работим в ДС.

Като казвам бъдеще за децата, нямам предвид яхти и вили на морето. Малкият ми син е още съвсем малък и ще живее по-добре, но големият видя компютър у дома когато стана осми клас. А днес получи национална диплома, единствен в Бургас. Има един вагон медали от национални и международни състезания. Единственият в България, който успя да се класира в национален отбор и по физика, и по математика. Скромен и непретенциозен, постигнал е всичко само с труд и талант. И аз ще взема да го оставя да учи и да се развива в държавата на доцентката, която гласува за собствената си дъщеря и същевременно е ръководител в най-най-най-честната партия. Хайде по-сериозно.
цитирай
35. vmir - 33, 34. darktales
31.08.2010 00:38
Не мисля, че е трудно за разбиране. Лекарят е важна фигура в съзнанието на хората, за някои от тях, той може би е ръката на Бога, която ще ги спаси или затрие. И, ако на тях дори само им се СТОРИ, че лекар ги изнудва, логично е да изнудят на свой ред клиентите си (пък и всеки от тях ще каже, че няма друг начин да си набави парите за лечението). Основателно или не, оправданието с лекарите (най-благородната професия) е прекрасен претекст за меко казано, най-неблагородни деяния. Малко пресилено, но все в контекста, се оказва, че който не може, или няма кого да изнудва, просто няма как да продължи да живее. После се питаме защо хората са обезверени, освирепели и изпростели до невъзможност.
Ето защо съм напълно съгласен с проф. Дунов, че разговори за пари пред болен и страдащ човек не трябва да се водят, камо ли да се изнудва, което се е случвало с немалко хора (например, наскоро с майка ми) и вярвам, че всеки добросъвестен човек е наясно с последствията от това. Държавата и правителството са страната, с която да се договарят тези взаимоотношения и не виждам в защо договарянето на конкретните количества материали, медикаменти и средства, трябва да прекратява заради разтегливи въпроси като защо еди кой си е гласувал за дъщеря си.

Човешкото за мен е лекарят (като спасител на болния) да си уточни на първо място взаимоотношенията с държавата или съответните й институции, за да гарантират съответната осигуреност за безпрепятственото упражняване на високохуманните му задължения. И, едва след това да обсъжда и останалите си предпочитания, без да се чуди откъде накъде пък той ще мисли за интересите на пациентите си, след като ... и т.н., и докато се изяснява има ли или няма закононарушение с гласуването на еди кой си, или да развива нови и нови версии, че и без закононарушение, е трябвало да се спазват високоморалните съображения на някой, който друг път не, но точно сега сега се е сетил за тях, болните да слушат разправии за пари и да им се приисква да не бяха се раждали на тази земя между тези жестоки и безсърдечни хора, на които не им пука за тях, а само за парите им.

Поздравления за успехите на сина с пожелания да продължава все така, и да не му гласуваш дори когато имаш законното право на това, за да покажеш на него и околните морала, който очакваш от политиците.
цитирай
36. marystaneva - Не всички лекари са такива, като описаните в статията. Има и други.
31.08.2010 03:02
Всички в семейството сме здравноосигурени. На 24.05.2002 г. приеха мъжа ми по спешност в "Пирогов" за операция на жлъчката. Той помоли да го оперира лекаря, който го пръв го прегледа - д-р Георги Антов. Докторът се съгласи. Съпругът ми е едър човек, операцията продължи по-дълго от нормалното. Анестезиоложката после ми каза, че дори се е наложило да му добавят упойка... Махнаха му жлъчката - била пред спукване. Известно време го придружавах на контролни прегледи при същия лекар - получихме много помощ, внимание и ценни съвети. И нито веднъж никой не направи дори намек за каквито и да било пари. Цял живот ще помним името на този лекар и ще му бъдем благодарни. На такива доктори като него - поклон!
цитирай
37. vmir - 36. marystaneva - Не всички лекари са такива, като описаните в статията. Има и други.
31.08.2010 08:06
marystaneva написа:
Всички в семейството сме здравноосигурени. На 24.05.2002 г. приеха мъжа ми по спешност в "Пирогов" за операция на жлъчката. Той помоли да го оперира лекаря, който го пръв го прегледа - д-р Георги Антов. Докторът се съгласи. Съпругът ми е едър човек, операцията продължи по-дълго от нормалното. Анестезиоложката после ми каза, че дори се е наложило да му добавят упойка... Махнаха му жлъчката - била пред спукване. Известно време го придружавах на контролни прегледи при същия лекар - получихме много помощ, внимание и ценни съвети. И нито веднъж никой не направи дори намек за каквито и да било пари. Цял живот ще помним името на този лекар и ще му бъдем благодарни. На такива доктори като него - поклон!


От опит знам, че има и прекрасни лекари. Във всяка професия има истински професионалисти, които трябва да се ценят. За добро или лошо, точно лекарската професия е, която най-малко от всички професии, допуска съвместимост между понятията “професионализъм” и “изнудване”. Как да приема за професионалист един лекар, за който казват, че трябва да му се плати яко под масата, за да можеш и в бъдеще да разчиташ на него (забелязали ли сте, че тези мнения тръгват от медицински лица, които са свързани с този лекар?) Пред очите ми човек, който е приемал всичко това за естествено и нормално и си е платил всичко поискано, за да може отново да разчита на грижата на въпросния лекар, се отказва от услугите му, защото преценява, че не са му останали сили отново да събира цяла година пари за доктора, и започва да го проклина, а с него и всички лекари, включително и читавите.

Когато се чувствам потиснат, че здравноосигурен отлага лечение година след година, защото не знае ще може ли да издържи финансово, или ще се наложи за пореден път да прекрати лечението поради недостиг на средства, и така – до края на живота му, аз съм не по-малко потиснат, когато лекар е сложил край на живота си, защото роднини на починал пациент са го тормозили системно заради подозрения, че е виновен. Фаталната простотия на тези роднини обаче, вероятно не е без връзка с впечатленията от досега им с медицинската практика, или на някой, който им е разказал каквото трябва или не трябва. По този начин, злоупотребяващите с професията си, ликвидират професионализма в нея, или превръщат професионалистите в изкупителна жертва на собствената си тарикатщина.

Затова, искам да завърша с призива: “Да живеят професионалистите” като посочения д-р Георги Антов, колкото и ужасяващо да изглежда за някои това пожелание.
цитирай
38. darktales - 35. vmir
31.08.2010 22:24
Аз цитирах съвсем конкретни, истински и ежедневни неща и попитах нещо също съвсем конкретно, а ти говориш общопожелателни приказки. Просто е: има все повече неща, които осигурителната система не може да поеме, а управляващите искат да стоварят вината за това върху някой друг. Това не е първото управление, което се опитва да настрои народа срещу лекарите, така се прави вече от 20 години. Само че на народа вече започва да му просветва.

Ако не разбираш, че каквато е държавата, такова й е и здравеопазването, аз не мога да ти помогна. Вече почти 1/5 от нашите лекари работят в нормални държави и не се е чуло някой от тях да се занимава там с изнудване. Директно обратният пример няма как да се даде, тъй като по разбираеми причини лекари от нормални държави не идват да работят ( а и да почиват ) в България. Може обаче да се види какво правят западните инвеститори, като дойдат тук: дават рушвети и скатават данъци, неща, които не смеят да правят у дома си.

За сина си няма да гласувам, спокойно, той е на ниво, при което шуро-баджанащината няма място. Вие си гледайте какви ги вършат вашите големци, а за обикновените порядъчни хора не берете грижа, благодаря. От сегашните политици не съм очаквал и не очаквам морал, очаквам само да си ходят.
цитирай
39. vmir - 38. darktales,
01.09.2010 11:19
darktales написа:
Аз цитирах съвсем конкретни, истински и ежедневни неща и попитах нещо също съвсем конкретно, а ти говориш общопожелателни приказки. Просто е: има все повече неща, които осигурителната система не може да поеме, а управляващите искат да стоварят вината за това върху някой друг. Това не е първото управление, което се опитва да настрои народа срещу лекарите, така се прави вече от 20 години. Само че на народа вече започва да му просветва.

Ако не разбираш, че каквато е държавата, такова й е и здравеопазването, аз не мога да ти помогна. Вече почти 1/5 от нашите лекари работят в нормални държави и не се е чуло някой от тях да се занимава там с изнудване. Директно обратният пример няма как да се даде, тъй като по разбираеми причини лекари от нормални държави не идват да работят ( а и да почиват ) в България. Може обаче да се види какво правят западните инвеститори, като дойдат тук: дават рушвети и скатават данъци, неща, които не смеят да правят у дома си.

За сина си няма да гласувам, спокойно, той е на ниво, при което шуро-баджанащината няма място. Вие си гледайте какви ги вършат вашите големци, а за обикновените порядъчни хора не берете грижа, благодаря. От сегашните политици не съм очаквал и не очаквам морал, очаквам само да си ходят.


Докторе, като човек от системата, имаш ли бегла представа на колко и на какви хора е казвано нещо от сорта: “И няма да даваш по-малко от 1000 лева, знаеш ли че някои дават по 2-3000 лева за същата операция?”. Сигурен ли си, че пациента, за когото тези пари са 6 – месечна пенсия, ги дава с чувствата, с които ги дава един проспериращ бизнесмен, имаш ли представа колко хора отлагат с години необходими прегледи и лечения, притеснени от дебелите намеци или двусмислия, които им се подхвърлят от медицински лица? Питал ли си се някога колко хора съзнателно избират рисковете на самолечението или отказа от всякакво лечение, ясно съзнавайки възможния си фатален край, за да избегнат неприятните изненади от съприкосновението си със здравната система, колко са хората, убедени, че лекарите са търгаши, които умишлено ще ги поболеят, за да изскопчат и последните им левчета, или за теб няма никакво значение с какви мисли, страхове и притеснения идват при теб пациентите ти? Защото самия ти си безупречен и чист като момина сълза и нямаш нищо общо с опитите на някои за злоупотреба с професията, на която безрезервно си се посветил, и защото си успял да убедиш всичките си пациенти, че нямаш нищо общо с онези медицински работници, които пациентите намират за по-опасни и от най-страшната болест? Нима вярваш, че пациентите нямат своя жизненоважен досег със здравната система или, че резултата от тази досег е без значение за тях, че ще определят отношението си към лекарите единствено от това какво ще им каже правителството? Не е ли възможно да говорим по-сериозно? Все пак, лекарите са първото съсловие, което получи някакви възможности за значително по-добро заплащане от останалите професии, ако това се свежда единствено до самочувствието да не очаквате морал от правителството, (защото не дава пари колкото ви се иска), да ревнат ли и останалите професии (които трябва да се примиряват с много по-малко): “Искаме друго правителство (да дава пари, без значение кой ще ги плаща с лихвите след нас)? И как ти се вижда такава България след 5, 10, 20 години?
цитирай
40. darktales - 39. vmir
01.09.2010 22:24
Не, нямам бегла представа какво става и какво не става. Това е седмото правителство, откакто работя и никога досега българският пациент не е бил в толкова тежко положение. Последните три месеца от управлението на Виденов бяха много тежки за страната като цяло, но дори и тогава здравеопазването беше по-добре от сега.

Ще направя едно сравнение, за да стане по-ясно какво е положението с болниците. Представи си, че МВР управленията получават средства само когато успеят да вкарат някого в затвора. Не само заплати на полицаите, а изобщо всякакво финансиране. Те имат и много други задължения по опазване на реда, които продължават да вършат, но им плащат само ако някой влезе с присъда в затвора. Не стига това, ами затворите не могат да приемат всеки осъден и правят списък с чакащи. Чакащите междувременно се мотаят наоколо, вършат нови престъпления, полицаите пак ги хващат, пак не получават пари за това и ония пак не влизат в затвора. Правителството не прави нищо по въпроса, премиерът казва, че има и полицаи с по 3000 лв. заплата, а някой седи отстрани и казва: да, ама полицаите сами са виновни за това, защото сред тях има корумпирани.

Колко пъти да ти казвам, че въпросът за парите на лекарите изобщо не стои сега. Този въпрос съществува, има десетки болници, в които персоналът не получава или получава само част от заплатата си от месеци насам; има болници, в които започват да пускат в принудителен неплатен отпуск и т.н. Обаче българските лекари не са в безизходица. Почти всеки от тях може още утре да хване за чужбина. Но пациентите, особено тежкоболните, няма къде да се дянат.

Колкото до намеците за моята скромна личност, тук гърмиш във въздуха. Аз съм си дал в профила и града, в който живея, и името и фамилията. Ако намериш и един човек, когото да съм изнудвал, говори си каквото искаш. Ако не, такива приказки струва колкото свинска пръдня, с извинение.


цитирай
41. darktales - А това: "Все пак, лекарите са ...
01.09.2010 22:29
А това: "Все пак, лекарите са първото съсловие, което получи някакви възможности за значително по-добро заплащане от останалите професии" е 100% лъжа. И просто не му е времето за такива приказки, когато населението измира заради трагикомедията, наречена "здравна реформа на ГЕРБ".
цитирай
42. vmir - 41. darktales,
01.09.2010 23:29
darktales написа:
Не, нямам бегла представа какво става и какво не става. Това е седмото правителство, откакто работя и никога досега българският пациент не е бил в толкова тежко положение. Последните три месеца от управлението на Виденов бяха много тежки за страната като цяло, но дори и тогава здравеопазването беше по-добре от сега.

Ще направя едно сравнение, за да стане по-ясно какво е положението с болниците. Представи си, че МВР управленията получават средства само когато успеят да вкарат някого в затвора. Не само заплати на полицаите, а изобщо всякакво финансиране. Те имат и много други задължения по опазване на реда, които продължават да вършат, но им плащат само ако някой влезе с присъда в затвора. Не стига това, ами затворите не могат да приемат всеки осъден и правят списък с чакащи. Чакащите междувременно се мотаят наоколо, вършат нови престъпления, полицаите пак ги хващат, пак не получават пари за това и ония пак не влизат в затвора. Правителството не прави нищо по въпроса, премиерът казва, че има и полицаи с по 3000 лв. заплата, а някой седи отстрани и казва: да, ама полицаите сами са виновни за това, защото сред тях има корумпирани.

Колко пъти да ти казвам, че въпросът за парите на лекарите изобщо не стои сега. Този въпрос съществува, има десетки болници, в които персоналът не получава или получава само част от заплатата си от месеци насам; има болници, в които започват да пускат в принудителен неплатен отпуск и т.н. Обаче българските лекари не са в безизходица. Почти всеки от тях може още утре да хване за чужбина. Но пациентите, особено тежкоболните, няма къде да се дянат.

Колкото до намеците за моята скромна личност, тук гърмиш във въздуха. Аз съм си дал в профила и града, в който живея, и името и фамилията. Ако намериш и един човек, когото да съм изнудвал, говори си каквото искаш. Ако не, такива приказки струва колкото свинска пръдня, с извинение.



Интелектуалните ми способности не са чак толкова големи, че да мога да проумея написаното. Не схващам например как може да е било по-лесно за болните при Виденов, след като съпругата ми излезе в отпуск по болест на 2.04.1996 година със 7000 лева заплата (при 70лв/долар) и поради факта, че е болна, остана без каквато и да било промяна в заплатата до март 1997, когато с едномесечна заплата не можеше си купи дори и блистър с таблетки. По-голям ужас от тогавашния не мога да си представя (да се оставят всички болни без изключение в бедствено положение и на милостта на съдбата, и слава Богу, че поне лекарите бяха хора, та не са ни тормозили за пари, каквато практика се появи през последните години. Дори не мога да повярвам, че не си забелязал орязването на индексациите и компенсациите за инфлацията от доходите на болните тогава, не че много можеха да компенсират хиперинфлазията тогава, но това си беше живо изхвърляне на болните зад борда. Как да приема в такъв случай написаното?
цитирай
43. vmir - 42. darktales - А това: "Все пак, лекарите са ...
01.09.2010 23:50
darktales написа:
А това: "Все пак, лекарите са първото съсловие, което получи някакви възможности за значително по-добро заплащане от останалите професии" е 100% лъжа. И просто не му е времето за такива приказки, когато населението измира заради трагикомедията, наречена "здравна реформа на ГЕРБ".


Чувал съм за лекари, пък и съм услугвал с пари за лекари, по ставки, за които не съм си помислял да мечтая и в най-смелите си мечти. И, само което аз съм видял лично с очите си да е единствено, пак отпада възможността да е 100% лъжа. Питам се какъв е процента всъщност. Като говоря за професии, а не за длъжности. В моята професия, например, и да се съдера от работа, докторската ми степен не ми носи и стотинка над фиксираното по закона.
цитирай
44. darktales - vmir
02.09.2010 00:34
През 1996/1999 участъковият лекар можеше да използва няколко възможности за изписване на лекарства с намаление, системата на домашните стационари работеше, поликлиниките в диспансерите приемаха без ограничение, в болниците влизаха само най-тежките случаи, но стояха много по-дълго от сега, можеше да се извика линейка и да се получи лечение буквално за всичко, лечението на хроничноболните ставаше много по-лесно. Не че беше много хубаво, лошо беше, но сега е трагично.

"Първото съсловие", което получило възможности за по-добро заплащане... В държава, където махленският нотариус за един следобед изкарва месечните пари на един неврохирург, примерно ( заедно с частната му практика и всичко ), някак такива изводи са малко странни. Заплатата на лекар в Спешна помощ е колкото на редник от армията - само заплатата обаче, без другите тути кванти на редника. Тъй ли е в Европа? "Е"-то в ГЕРБ нали е с някакътв европейски корен? Но нищо, продължавайте да пробвате.
цитирай
45. marystaneva - darktales,
02.09.2010 10:02
Прав си, че положението е трагично. Но това са проблеми, трупани с години. Просто сега достигнаха своята критична точка. Рано или късно щеше да се случи и не ГЕРБ са виновни за това. ГЕРБ имат вина, че заради неподходящия бивш министър Нанев, здравната реформа закъсня. Замислял ли си се как се правят неотложни реформи по време на криза? Все едно да оперираш на пейка в парка с кухненски нож... И все пак, сега наваксват. Сигурна съм, че от догодина нещата ще изглеждат по друг начин.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/01/954824_borisov_obeshta_efekt_ot_zdravnata_reforma_prez_ianuari/
цитирай
46. marystaneva - Виж и това!
02.09.2010 10:15
http://www.bnews.bg/article-14739

Ето това е реформа - с грижа и за лекаря и за болния.
цитирай
47. vmir - 45. darktales,
02.09.2010 10:25
darktales написа:
През 1996/1999 участъковият лекар можеше да използва няколко възможности за изписване на лекарства с намаление, системата на домашните стационари работеше, поликлиниките в диспансерите приемаха без ограничение, в болниците влизаха само най-тежките случаи, но стояха много по-дълго от сега, можеше да се извика линейка и да се получи лечение буквално за всичко, лечението на хроничноболните ставаше много по-лесно. Не че беше много хубаво, лошо беше, но сега е трагично.

"Първото съсловие", което получило възможности за по-добро заплащане... В държава, където махленският нотариус за един следобед изкарва месечните пари на един неврохирург, примерно ( заедно с частната му практика и всичко ), някак такива изводи са малко странни. Заплатата на лекар в Спешна помощ е колкото на редник от армията - само заплатата обаче, без другите тути кванти на редника. Тъй ли е в Европа? "Е"-то в ГЕРБ нали е с някакътв европейски корен? Но нищо, продължавайте да пробвате.


Спестих, че и тогава трябваше да купуваме лекарства и медикаменти за болницата, спестих го от уважение към лекарите, че бяха човеци и не ни тормозеха, защото, когато виждаш грижа, трудностите ти се струват много по-леки, и обратното - дори малките задължения могат да станат непосилни, ако заподозреш, че си играят със здравето ти, за да пускаш.

За нотариуса, не знам, но, вярно, преди няколко години, на машинописката трябваше да платим за 2-3 изречения повече отколкото на нотариуса, но нямахме право сами да си напечатаме текста, за да ползваме услугата на нотариуса. И си мисля, дали, ако това с "високите" заплати на лекарите е градска легенда, защо да не е градска легенда и това за нотариусите? Иначе, много неща са ни много различни от Европата, но трябва ли да се изпотрепим, или да си затрием държавата, че не сме се родили в уредена страна и се налага сами да си я уреждаме?
цитирай
48. darktales - 47. marystaneva
02.09.2010 16:20
Такива приказки от 1001 нощ сме слушали вече много пъти.

Междувременно продължава сагата "ще затваряме болници - няма да затваряме болници". На повечето места вече минаха на прием само по спешност. Не е кой знае какво да спасиш някого от умирачка за момента. Не че е лесно и не че не е важно, но и в Африка могат да го правят. Ако е хроничноболен, след един месец пак ще е така и животът му ще се съкрати с няколко години. За такива подробности като неполучени и забавени заплати да не споменаваме.

Съществуват много ясни индикатори дали е налице намерение за някаква истинска промяна. Един от тях е изнасяне на представителства на касата във всяка болница. Засега няма и намек за това. Не им вярвам.
цитирай
49. darktales - 48. vmir
02.09.2010 16:53
Между другото, българските болници никога не са получавали толкова помощи от чужбина в лекарства и консумативи, колкото през ония години, но и много се крадеше. Някои хора още си живеят от натрупаното тогава. След това при следващото правителство пък имаше и такива, които си откраднаха цели болници.

Аз имам близки познати нотариус и неврохирург, които са на една възраст и завършиха по едно и също време, затова и дадох такъв пример. Първият вече си е уредил всички битови проблеми и най-голямата му грижа е дали да отиде на остров Бали или на Малдивите, а на втория почивката му се състои в това да работи само на едно място. Знам какво може да се каже: "ами да е станал нотариус", но има и една по-достъпна алтернатива - да стане неврохирург не в България. Тогава обаче нотариусът няма да може да върши неговата работа.

Аз не искам да затривам държавата, пази Боже, искам само да вземем добре работещите неща от държавите, които са по-напред от нас. В частност за Спешната помощ, докато нещата стоят по този начин, свястна Спешна помощ в България няма да има. При положение че за редник в армията става всеки втори срещнат на улицата, а работата в спешната би могъл да я върши дори не всеки лекар, не виждам защо държавата поставя първия пред втория.
цитирай
50. vmir - 50. darktales,
02.09.2010 21:34
И да е имало злоупотреба, казвано ми е кратко, открито и директно на висок глас какво се иска от мен, не е било с посреднически съдействия и последващи многозначителни инструктажи за доизясняване на размери и начините за осигуряване на суми под масата, т.е., всеки си е поемал риска лично, а не организирано за сметка на болния, който понякога може да се почувства смразен от ужас, в капана на шайка разбойници, които го държат срещу откуп. (а такива усещания, дори и изфабрикувани, се разпространяват като вирусна зараза и ми се струва, че в момента са приели размера на пандемия)

От личен опит знам, че най-студено е в минутите преди изгрева, ето защо вярвам, че правителството ще успее да промени положението към добро, а без поставянето на нещата на правилната основа, подобрението е невъзможно.
цитирай
51. marystaneva - vmir,
03.09.2010 10:47
"Най-студено е в минутите преди изгрева..." :) Така е. Но после изгрява слънцето.
цитирай
52. darktales - 51. vmir
04.09.2010 12:13
Ами нали и аз това казвам, тогава се работеше по-лесно. Оттогава нататък почна да действа негативната селекция и системата улеснява само мискините.

През 1994-2000 бях участъков лекар на около 1300 души, повечето възрастни естествено. За това време от тези, които идваха редовно да се преглеждат и правеха каквото им се каже, само един получи инфаркт, но и той се възстанови. Декомпенсирани сърдечноболни почти нямаше. За да се постигне това, няма нужда да си Айнщайн в медицината, нито пък са нужни големи разходи и супертехника, трябва най-вече здраво бачкане. Профилактика му е майката. Освен това, поддържащото лечение на хрониците беше евтино, а това дава голяма свобода на лекаря. Повечето доплащаха за лекарства не повече от 5-6 лв. на месец, обърнато в сегашни пари, и бяха по-здрави от сега. После почна реформата и работата се отече, и от година на година става само по-зле.

Минутите преди изгрева се насъбраха вече много и станаха 20 години. Засега няма никакви признаци нещата да са поставени на правилна основа.
цитирай
53. vmir - 53. darktales,
04.09.2010 16:41
darktales написа:
Ами нали и аз това казвам, тогава се работеше по-лесно. Оттогава нататък почна да действа негативната селекция и системата улеснява само мискините.

През 1994-2000 бях участъков лекар на около 1300 души, повечето възрастни естествено. За това време от тези, които идваха редовно да се преглеждат и правеха каквото им се каже, само един получи инфаркт, но и той се възстанови. Декомпенсирани сърдечноболни почти нямаше. За да се постигне това, няма нужда да си Айнщайн в медицината, нито пък са нужни големи разходи и супертехника, трябва най-вече здраво бачкане. Профилактика му е майката. Освен това, поддържащото лечение на хрониците беше евтино, а това дава голяма свобода на лекаря. Повечето доплащаха за лекарства не повече от 5-6 лв. на месец, обърнато в сегашни пари, и бяха по-здрави от сега. После почна реформата и работата се отече, и от година на година става само по-зле.

Минутите преди изгрева се насъбраха вече много и станаха 20 години. Засега няма никакви признаци нещата да са поставени на правилна основа.


E, щом се обсъждат открито нещата и се търсят решения от толкова много хора, няма как да не се подобрят нещата. Не е като да се правим, че няма проблеми и да се убеждаваме, че с наливане на пари нещата ще се оправят от самосебе си. Е, ще останат и мискини, но няма как да се мине съвсем без тях, защото май във всеки от нас се крие и по един мискинин и няма сигурни гаранции, че в един момент няма да го изпуснем от контрол, но ако пък си направим системата да го санкционира на второто или третото посегателство, ще решим въпроса с изкушенията при доверяването или безстопанствеността. Дори и да не се оправим от първия опит, след втория, третия и т.н., в тази насока, няма как да не дочакаме изгрева.
цитирай
54. marystaneva - Реформата беше започната погрешно. Тогава.
05.09.2010 02:19
Много от личните лекари /не казвам, че сред тях няма и кадърни/ забогатяха - особено в големите градове. А тези, които са в болниците и са много по-натоварени, изнемогват. Има джи-пи-та, които дори не си правят труда да преглеждат хроничноболните. Сестрата излиза, събира рецептурните книжки и потребителските такси, внася ги в кабинета и след малко ги връща на болните заедно с поредната рецепта.
Дано сега нещата да се променят към по-добро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810712
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031