Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2010 07:09 - БОЙКО БОРИСОВ и ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОТНЕМАТ ИМУЩЕСТВОТО на МАФИОТИТЕ с УНИКАЛЕН за ЕВРОПА, но ОБОСНОВАН ЗАКОН
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3488 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
12.10.2010
вторник  Военно положение за БГ палатите
imageЕдин подготвян в момента закон е на път да предизвика истински поврат в най-новата история на България. Става дума за намерението на София да отнеме имуществото на мафиотите.
С уникален в европейски мащаб закон правителството на Бойко Борисов иска да покаже, че смята сериозно да се бори с организираната престъпност.
"В съвсем малко други държави от Европейския съюз има подобни закони. В Германия такъв закон би противоречал на конституцията. Но особените обстоятелства в България оправдават този подход", казва Томас Маркерт, генерален секретар на Венецианската комисия към Съвета на Европа - орган, обединяващ независими експерти в областта на конституционното право.
Венецианската комисия е консултирала българското министерство на правосъдието при подготовката на закона, за да могат да се избегнат евентуалните жалби пред съда в Страсбург, към който в крайна сметка могат да се обръщат и босовете на мафията. Подготвеният проектозакон не противоречи на международните правни норми и същевременно е най-мощното оръжие, извадено от българското правителство в борбата срещу подземния свят. Според новия закон за отнемане на незаконно придобитото имущество в София ще започне да работи комисия, чиято единствена задача ще е да издирва подозрителни имоти. Председателят на комисията ще се назначава от премиера, трима от членовете ще се определят от парламента, а петият член ще бъде по избор на президента - за да се избегне доминирането на определена партия при сформирането на комисията, която ще е с петгодишен мандат. Нейните доклади ще се поместват и в интернет, а заседанията ще се архивират, за да могат да се проверяват подходите и начините на взимане на решения.
Въпреки тези държавно-правни гаранции обаче комисията може да се превърне в строг трибунал за големите престъпници в България - с техните вили по Черно море и в богатите предградия на София.
Който попадне в полезрението на комисията, ще трябва да може да докаже, че начинът му на живот съответства на доходите. Ще трябва да докаже и как е натрупал състоянието си.
Сред най-важните нововъведения са и строго определените срокове, които влизат в сила. И ако досега при отправени обвинения мафиотските босове бяха в състояние да си играят с правосъдието, протакайки с години делата със законни и незаконни средства, в бъдеще това няма да е възможно. Който бъде призован от комисията да удостовери писмено собствеността си, ще има само две седмици на разположение.  А ако комисията не бъде убедена от уверенията, може да поиска запориране на имуществото, по което съдът ще трябва да се произнесе в рамките на 48 часа.
Този, който не може да докаже законовия произход на собственост от над 60 000 лева, ще бъде изправен пред съда. Изключение е възможно само ако имуществото не надхвърля 300 000 лева и преди произнасянето на присъдата се стигне до споразумение между комисията и заподозрения. Ако съдът възприеме споразумението, заподозреният ще може да запази една пета от имуществото си - останалото взима държавата. А който не може да докаже произхода на огромните си средства, губи всичко. Опитът от последните години обаче сочи, че и по отношение на тази българска антимафиотска инициатива скептицизмът не е неуместен. Тъй като в България често се приемат закони, сформират се органи и се стартират инициативи за борба срещу организираната престъпност, но повечето си остават само на хартия. Мнението на Маркерт е, че тази инициатива дава основания за надежда за промяна - тъй като новият закон е наистина остра сабя, а и правното министерство изглежда решено да доведе инициативата до успешен край.



Гласувай:
4



1. bven - Дано!
12.10.2010 10:20
Дано!Дано!
цитирай
2. lambo - Това не ми се вярва да стане. Ето и историческия паралел :
12.10.2010 14:01
ИМПЕРАТОР НИКИФОР ГЕНИК

Да, познахте. Това е същия византийски император, убит от войската на Крум в битката при Върбишкия проход. Никифор не е бил некадърен - факта, че той успява да превземе столицата ни Плиска, говори много

Когато Византия е била на колене пред Персия, Никифор извръшва военен преврат в Константинопол, срещу императрица Ирина. Според византийския хронист, първата работа на новия владетел, била да провери какво има в Имперската съкровищница. Оказало се че там няма вече и мишки, тъй като била напълно празна. Византийската аристокрация била окрала всичките пари на Империята

Никифор издал свитък от около 10 едикта (закона) за да върне ограбеното. Един от тях гласял следното :

"Всеки византийски (сега български) гражданин,
КОЙТО Е ЗАБОГАТЯЛ ИЗВЕДНЪЖ,
В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ,
И ПО НЕОБЯСНИМ НАЧИН,
да бъде обложен с еднократен данък, РАВЕН НА ТОЗИ ПРИ НАМИРАНЕ НА СЪКРОВИЩЕ"
( б.а. - имане, или 75% от намереното )
цитирай
3. chara - В Канада е правено нещо подобно.
12.10.2010 14:03
Дадени са 10 дни да се докаже произход на парите, с който са построени "шармантни" имоти. Логиката на 10-те дни е, че който не се справи за толкова, няма да се справи и за 100 дни. След този срок следва конфискация/национализация и затвор.
цитирай
4. evrazol - Доган няма собственост
12.10.2010 22:25
Закона няма как да важи за фирмена собственост. Там си има данъчна ревизия и т.н. Пак с базуката ще стреляме по зайци, а данъчна ревизия може да се направи само за предшестващия пет годишен период. Ще се окаже, че къщите са строени преди това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1817966
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930