Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 13:16 - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: "ИМАМ ШЕСТ АПАРТАМЕНТА..., ПРИДОБИЛ СЪМ ГИ ЕТО КАК!"
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 6914 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.10.2010 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17.10.2010
  неделя  
                  Цветан Цветанов за имотите,
                              с които разполага,
   и за участието на Алексей Петров в политиката
  Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи в „Станция Нова” на Нова телевизия

Водещ: Имаме връзка с г-н Цветанов. Г-н Цветанов, здравейте.
Цветан Цветанов: Здравейте.
Водещ: Много искаме да чуем от вас, първи, как ще отговорите на обвиненията на Трактора и на неговите болногледачи – журналисти, глашатаи или както вие искате да ги наречете, че вие сте всъщност човек, който е забъркан в корупция и че искате да прикриете следите на тази корупция, атакувайки „Октопод”-а.
Цветан Цветанов: Лицата, които направиха разкритията на техния съзнателен живот, естествено, че аз съм го очаквал, защото много добре знаете, че който и да се е захванал с тежка организирана престъпност, с тези, които вършеха корупция, рекет, изнудване, съвсем нормално е да направят същите сценарии, за да могат да овладеят или да превърнат в зависимост определен човек. Това, което мога да кажа е, че винаги съм се въздържал да отговарям на всеки един, който хвърля подобни неща в публичното пространство.
Водещ: Да, но и от Синята коалиция ви призоваха да кажете нещо за тези имоти, за които се говори, че притежавате в изобилие, да дадете обяснение откъде ги имате и има ли набъркана фирма на ДПС в придобиването им и т.н. Моля ви, отговорете, защото откровеността е най-добрата защита в случая.
Цветан Цветанов: Имотите, които са декларирани, аз съм декларирал част от тях и като служител на МВР, защото там има такава процедура – в началото на годината да декларираш всичко, което имаш. Като зам.-кмет на Столична община също съм декларирал абсолютно всичко. Също така, когато доходите ми са били и е трябвало да се доплатят в данъчните ми декларации, също има, което е публично и което може да бъде проверено. Това, което може би предизвиква действително един отзвук е действително за тези имоти.
Водещ: Да.
Цветан Цветанов: Имам шест апартамента, които са на мен и на семейството ми.
Водещ: Много.
Цветан Цветанов: И аз веднага ще кажа как са те. Два апартамента са с нулева ставка, това са апартаменти, които са прехвърлени от родителите на съпругата ми. Единият апартамент е закупен 60-те години, в който и до ден днешен живеят родителите на жена ми, които 64-та година са го закупили. В момента, във връзка с възрастта, на която са, да са живи и здрави, естествено, те са го прехвърлили на моята съпруга, на нулева ставка. Съвсем нормално е. Това смятам, че го прави всеки един средностатистически български гражданин, когато мисли за децата си.
Водещ: Така.
Цветан Цветанов: Другият апартамент е закупен от родителите на жена ми, той е 66 квадрата, мисля, че толкова беше, той е прехвърлен отново на голямата ми дъщеря на нулева ставка. Третият апартамент, който е в „Надежда”, това е апартамент, в който живее майка ми и след тежко заболяване на баща ми, преди 13 години той почина от рак, аз имам 1/6 като наследство, което ми се полага от този апартамент.
Водещ: Така.
Цветан Цветанов: Четвъртият апартамент е апартаментът, в който сме живеели с моите родители от 73-та година и в който живея и до ден днешен. Другите два апартамента, които са закупени, те са закупени преди три години, като сделката е направена на Акт 14. Другото, което е, този апартамент все още не е изцяло моя собственост, на моето семейство, защото ние плащаме кредит, който е по 900 лева, които аз всеки месец плащам от заплатата си и всичко това се осъществява по банков път към банката, от която съм изтеглил този кредит.
Водещ: Ясно, значи става дума за...
Цветан Цветанов: Не, това, което мога да кажа, понеже единственото, което може би предизвиква някакъв по-голям медиен интерес, това са последните два апартамента, които са закупени. Това са апартаменти, които... всичко, което се е случвало по тяхното закупуване, е минавало по банков път и просто там е напълно прозрачно за всеки един, който би могъл да си направи труда да го провери.
Водещ: Само две думи още, г-н Цветанов. Кажете ми, моля ви се, за този един милион евро гаранция, които са изчезнали от Общината, заради дарение за система за видеонаблюдение в метрото.
Цветан Цветанов: Това е един проект, който се предложи от една белгийска фирма, като проектът, който беше предложен, беше с единствената цел – да бъде направен, изграден център, в който да се прави видеонаблюдение на метростанциите. Като това всичкото трябваше да бъде дарение за Столична община. Столична община по този проект не е дала един лев, няма и да даде никакъв лев и Столична община не дължи абсолютно нищо към тази фирма, защото в тази фирма, поне това, което беше представено тогава пред Столична община, тя оперира с пари от европейски програми, които са насочени с подобна дарителска дейност, които да минават към местната власт.
Водещ: Но събирани ли са пари за гаранция, г-н министър?
Цветан Цветанов: Преди да кажат, че ще могат да реализират този проект, когато те вече го представяха, те казаха, че Столична община е необходимо да даде парична гаранция от 1.5 милиона. Тогава ние казахме, че Столична община не може да даде такива пари, защото тези пари първо, не са предвидени, и другото, което е, че тогава трябва да бъдат обявявани поръчки за всичко това, което трябва да бъде извършено, защото ние не знаем дали това е най-добрата фирма, а и няма как Столична община да даде някакви пари, без да е извършила процедурите по обществени поръчки. И тогава всъщност ние казахме, че бихме се отказали от този проект, ако е свързан с подобна парична гаранция. И тогава вече с Боян Чуков и белгийците се договорихме за тази парична гаранция. Но тук Столична община, и точно това е моментът, който трябва да бъде споменаван винаги, защитили сме интереса на Столична община и не сме позволили да се дава парична гаранция от общината в София.
Водещ: Т.е. те не са влизали от името на общината тези пари въобще?
Цветан Цветанов: Разбира се. И мисля, че това беше много ясно казано в журналистическото разследване, което направиха два вестника, в „24 часа” и в „Труд”, мисля, че там имаше написано. Така че... Единственото, което е, че аз, ако започна да се обяснявам за всяко едно питане, за всеки един освободен или с променена мярка, който е от следствения арест, нали разбирате, че аз трябва да стана говорител на всеки един от задържаните, за да отговарям и за да правя някакъв диалог с тях.
Водещ: Така е. В случая просто е съвсем друг конфликтът. Той вече се издигна на нивото на висшите етажи на вашето управление. И вие правилно давате това обяснение.
И за да завършим, последен въпрос, г-н Цветанов, има ли опасност за държавността, ако Алексей Петров не бъде осъден? Аз лично, като гражданин, трябва ли да се страхувам, че държавата е изпуснала контрола над нещата?
Цветан Цветанов: Аз мога да ви уверя, че нито за миг не съм смятал, че този процес ще бъде лек. И когато беше задържан Алексей Петров, трябва да ви кажа, че в личен план получих много SMS-и от приятели, познати, дори и непознати, които казваха: „страхотно, много добре, никой не посмя да го направи, бъдете обаче много внимателни, защото този е много опасен човек”. Всичко, което се извършваше по време на разследването и тези хора, които се осмелиха да споделят това, което са преживели, трябва да ви кажа, че действително това е един изключително опасен човек. Не мога да проумея как интелигентни хора, като един Явор Дачков, който... може би Люба Кулезич трябва да кажа повече, промениха по този начин визията си. Защото аз Явор Дачков съм го уважавал като един независим журналист, действително, в годините, когато беше действително един добър коректив с добри прагматични решения. Не мога да разбера...
Водещ: Как си обяснявате всички превъплъщения, не говорим само за този човек? Г-н Цветанов, говори се, че Алексей Петров влиза в политиката като закана? Да се влезе в политиката страшно ли е в България вече? Той все пак не е на свобода. За Бога, говори се, че той е на свобода сякаш, така се говори.
Цветан Цветанов: Хората са тези и избирателите са тези, които преценяват кой да влезе в политиката. За мен е важно да има една обективна журналистика и хората да са тези, които да преценяват кой е прав и кой не е. Така че аз не смятам, че Алексей Петров е заплаха за политиката, защото българските граждани много добре осъзнават кой е той и какво представлява.
Водещ: А защо Бойко Борисов мълчи?
Цветан Цветанов: И това, което мога да ви кажа е, че за мен е изключително удовлетворително, че днес България изглежда по-различна, защото имаме оценка и обществено одобрение на българските граждани, имаме изключително добра оценка от всичко, което правим съвместно с нашите евроатлантически партньори. И най-важното е, че за последната една година ние върнахме доверието в тези партньори, за да работят с България. Защото борбата срещу трансграничната организирана престъпност е изключително важно да бъде водена с тези партньори, с които ние очертаваме една по-добра перспектива.
Водещ: Така е. Вярно е. Но кажете защо Бойко Борисов изглежда некатегоричен в този конфликт? Предпазва ли се от нещо?
Цветан Цветанов: Не. Достатъчно ясно каза какво е неговото мнение по темата, като каза – „за мен е важно какви са оценките на директора на Европол, каква е оценката на евроатлантическите ни партньори, а оценката, която я дава Алексей Петров просто е без значение.


Тагове:   как,   шест,


Гласувай:
2



1. andrei - Всичко това са само думи не подкрепени с нищо.
17.10.2010 14:00
За Цветан Цветанов,може вече да се говори само в минало време.Следващият бандит- Главанака,сам ще побегне.Въпросът с неговото бъдеще е решен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1814544
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930