Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 06:09 - БОЙКО БОРИСОВ КАЗВА ТАКА...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2010 06:13


01.11.2010 г.
понеделник    31 октомври 2010 | 18:26 | НТВ, „На четири очи”   Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Водещ: Вече в студиото е премиерът Борисов. Добре дошли, господин премиер.
Бойко Борисов: Добре заварили.
Водещ: Ще ви попитам нещо, не знам дали...
Бойко Борисов: Много реклами във вашето предаване.
Водещ: Слава Богу, гледат ни, искат да рекламират хората.
Бойко Борисов: Ще ви повишат заплатата.
Водещ: Добре, щом го казва премиерът, да чуят и хората, и ръководството де, те хората...
Бойко Борисов: На всичките тук, все пак.
Водещ: Естествено, ние сме голям екип, както виждате, мощен. Обаче, аз искам да ви припомня нещо, не знам дали си спомняте. Когато ми гостувахте края на юли месец, беше когато хванаха „Килърите”, помните ли кое ви беше първото изречение? Едва ли, естествено, няма смисъл да ви карам да се сещате. Първото ви изречение в това интервю беше: „Аз повече за Цецо се тревожа.” Това беше казано по повод на това, че в „24 часа” излезе една информация, че „Килърите” готвят вашето убийство и вие тогава на този мой въпрос – така ли е, знаете ли нещо по този въпрос, вие казахте: „Аз повече за Цецо се тревожа.” Сега тревожите ли се повече за Цецо?
Бойко Борисов: Разбира се, аз винаги съм се тревожил повече за другите хора, отколкото заради себе си, така че това съм имал предвид. Още повече, тогава спорът беше, че бяха освободени всичките тези лица, а ние твърдяхме, че това е една много здрава, силна престъпна група, в която, за мен, повече от шест-седем убийства от това, което ви казах, от това, което четох, като материал по службите мина, и това което се докладваше, разбира се, от министъра и затова много бяхме озадачени. Но и тогава си спомняте казах, това само ще амбицира колегите от МВР, ще работят по-добре. Разбира се, тук много важно да се оцени приносът на Шуменската прокуратура, изключително храбра жена е прокурорката на Шумен. И виждате, че сега абсолютно всички тези, които едва ли не със скандал бяха пуснати, ние с много работа, тихо, работливо, целеустремено от страна на службите, всичките са в арестите и то с тежки обвинения, с много доказателства. С разпознаване от стреляни от тях хора, които са го гледали килъра от две педи разстояние като е изпразвал пистолета в краката им и в тях, защото просто са се пазели с тялото си – са си вдигали ръцете и краката, за да не ги уцелят в главата. Чудовищно тежка престъпна група.
Водещ: Ако не беше случая в Шумен...
Бойко Борисов: Така че в случая, аз много благодаря не само на прокуратурата, а и на всички съдийски състави, включително и на първия, който ги освободи, защото това допринесе да амбицира структурите на МВР и на прокуратурата и да приключат с „Килърите” по един безупречен начин. Разбира се, и политическата воля, която има министър Цветанов и неговия екип, също заслужават похвала. Аз само мога да им завиждам, че по мое време нямах такава подкрепа от моето ръководство, когато бях малък главен секретар в йерархията на държавата.
Водещ: Добре, а още ли министър Цветанов е любимият ви министър? Пак ваша реплика.
Бойко Борисов: Всички са ми любими. Просто неговото е много рисковано, много характер трябва, много воля и много усилие и усърдие. Така че, как да кажа, министрите са ми като деца, всичките са ми важни, защото който и сектор да се пробие в държавата, винаги възниква същият проблем. Дали ще е слабо образование, или здравеопазване, или култура, или наука, винаги проблемът е един и същ като отзив. Но в случая в това министерство има и риск за самия човек, който изпълнява ангажиментите и политическата воля. И ако следите как вървят подкрепите, които идват главно от чужбина, а защо не и от народа, полицията за една година стана най-уважаваната институция в държавата такава, каквато беше и по мое времето тогава, когато бях главен секретар. Веднъж народът оценява работата, втори път „Европол”, „Сикрет Сървис”. За наша голяма радост, президентът Барозу преди няколко дни, писмо, което потвърждава констатациите в европейския доклад за силна политическа воля за борбата с корупцията и организираната престъпност. Така че...
Водещ: Това е много хубаво и за господин Барозу, вие получихте една награда „Кран Монтана” за борба с организираната престъпност, въпросът че има разлика...
Бойко Борисов: Факт е, че се оценява от цял свят това, което правим в момента.
Водещ: Добре, защо тук не ви оценяват?
Бойко Борисов: Напротив, прекрасно ни оценяват.
Водещ: Кой ви оценява?
Бойко Борисов: Народът.
Водещ: Много атаки.
Бойко Борисов: Само това ме интересува – хората ни оценяват прекрасно – и в социологическите проучвания, и хората по улиците, и в изборите. Ами, само преди няколко месеца беше Габрово, миналата неделя имаше шест села и то големи села и в четири ГЕРБ категорично спечели. А, ето я наградата.
Водещ: Да, това е наградата „Кран Монтана”.
Бойко Борисов: В Женева. Така че това е нашата социология – хората харесват точно това, което правим. И ние, надявам се, по-нататък ще има доста въпроси, които да конкретизираме тази подкрепа?
Водещ: О, ще я конкретизираме, защото това е много важно.
Бойко Борисов: А това, че са се раздвижили всички тези сили, които 20 години това статукво, или които това им беше изгодно... Ето най-драстичен пример, сега когато идвах за вашето предаване, минах по половината реконструиран булевард „Брюксел”. Е, видях разликата именно между нашето правителство и всички правителства дотук. Това е 20 години е мърляне, е точната дума, този близо два километра и половина мост и участък. По времето на НДСВ се имитирали нещо като ремонт за два млн. и половина или три. Абсолютно некачествен – без ремонт, без подложки, без изолации, без пумозаглушители, каквото щеш погледнете. Следващото правителството четири години не е правило нищо. Ние с малкия бюджет на общината се стараехме да кърпим дупките...
Водещ: Това щях да ви кажа, че вие кърпехте като кмет.
Бойко Борисов: Да, да и хвърляхме огромни пари. Сега какво направихме? Заделихме 16 млн., перфектен булевард става, надявам се ви харесва?
Водещ: Да, минах за първи път днес и аз.
Бойко Борисов: Така, ако сте минали сега и днес, цяла нощ, работят, за да може за Никулден да пуснем и други участък. Ние на практика правим едно чисто ново съоръжение и всички работят, всички съкращават сроковете. Е, това е антикризисна мярка – от кризата да излезем с мощна здрава и нова инфраструктура.
Водещ: Добре, ние ще поговорим за инфраструктурата, защото...
Бойко Борисов: Надявам се.
Водещ: ... за разлика от мнозина, аз не смятам че това е грешен ход. След като години наред аз съм твърдяла, че е геноцид да не се направят магистралите, не мога да смятам, че това е грешен ход.
Бойко Борисов: Кои хора казват това?
Водещ: Много хора казват, че здравето ни е зле, науката ни е зле. Но аз приемам, наистина приемам това да бъде основно нещо в едно правителство, но имате други неща, по които имам да ви питам.
Бойко Борисов: Да, ще ме питате, но нека само да видим. При положение, че даваш три млрд. лева за образование, за здравеопазване, огромни пари, 20 години наред и нито здравеопазването ни е цъфнало, нито образованието ни е на нивото, което всички сме искали. Сега, момент.
Водещ: Въпросът е вие какво правите, господин Борисов?
Бойко Борисов: Аз какво правя?
Водещ: Аз години наред едно и също питам всички министри, премиери.
Бойко Борисов: Така. А аз година-година и половина време, виждате, ще имате магистрала „Тракия”, ще имате магистрала „Люлин”...
Водещ: Това е добро. Много е добро, да.
Бойко Борисов: Вижте, трябва да изберем – парите или да ги пренасочим в здравеопазване, образование, пенсии, заплати, или да отделим по-голяма част да си направим най-сетне инфраструктурата. И аз съм избрал втората част. Ще направя „Тракия”, ще направя „Люлин”, ще направим „Марица”, ще направим част от „Хемус”, ще направим проект и ще започнем строителството на „Струма”, ще направим спортна зала, ще направим метро в двете посоки на София, ще направим естакада на Пловдив, ще направим естакада на „Меден рудник” в Бургас. Това са огромни мечти. Това са само мечти на поколения българи. В рамките на година и половина всичко това ще стане факт още оттук нататък.
Водещ: Добре, едно по едно ще говорим. За инфраструктурата, но имам други въпроси.
Бойко Борисов: Така че оставям ги другите, следващите, да дооправят най-цветущото образование и здравеопазване.
Водещ: Ама моля ви, не ни плашете, че още три години няма да правите реформа сега в здравеопазване и в образование.
Бойко Борисов: Ама ние правим в момента, как да не правим?
Водещ: Е защо казвате, че следващите трябва да го оправят? Уплашихте ме.
Бойко Борисов: Не, казвам, че ако трябва да се дооправя, нека да го дооправят. Аз ще правя това, което ви казвам – ред, сигурност, дисциплина, инфраструктура. И само след малко, ако имате интерес ще ви кажа, и може би най-добрата пенсионна реформа, която има.
Водещ: А, нека да приключим с този сюжет, който започнахме, защото е важен.
Бойко Борисов: В здравето министър Константинов има още може би седмица време да довърши и да ми предложи точно стъпките, с които ще действаме.
Водещ: Сега, безспорно по-важната част за мен е разговорът за икономиката и за реформите. Но искам преди това, започнах, минахме на инфраструктурата изненадващо от ваша страна, затова искам да довършим другата тема, с която започнахме. Едвин Сугарев предположи, че кървава развръзка ще следва, ако не победите Алексей Петров. И може вие и господин Цветанов да платите с живота си, ако не победите.
Бойко Борисов: В края на краищата аз винаги съм отказвал да коментирам такива неща, защото който го е страх от мечка, не ходи в гората. Когато службите са започнали една операция и трябва да я довършат до край, те си носят и своята отговорност и риск за всичко това, което правят. Съответно пък аз като политическа подкрепа за тях. Оттук насетне не бива да се превръща всеки разговор, всеки ден с един и същи въпрос.
Водещ: Не, не. Това е важно.
Бойко Борисов: Затова навсякъде в света подобни лица като нас ходят с бронирани коли, с хора на националните служби за охрана, които се грижат за тяхната сигурност, защото има определен риск за живота им. И той е пресметнат риск и се знае. Така че моля ви се по тая тема дотук!
Водещ: Добре. Преди осем месеца казахте, когато арестуваха господин Петров, „Война е. Който оцелее, оцелее”.
Бойко Борисов: Няма повече да говоря на тази тема. Ако искате, питайте друго, ако не – здраве.
Водещ: Добре, защо не искате да говорите на тази тема?
Бойко Борисов: Ами аз имам политически противници, имаме реформи, имаме инфраструктура, вие всяко предаване - ето вижте,от осем месеца, от осем месеца.
Водещ: Добре, но от там идват най-големите атаки срещу вас.
Бойко Борисов: Тече съдебен процес, госпожо. Тече съдебен процес. Оставете го да свърши и тогава ще коментираме. Какво има да коментираме сега? Хайде да видим!
Водещ: Да ви кажа ли какво?
Бойко Борисов: Че са променили ареста от една мярка в друга мярка.
Водещ: Не. След ареста, след промяната на мярката се появи една канонада от атаки към ГЕРБ. Отстрелват ви хората един по един.
Бойко Борисов: Ама това е само хубаво за нас. Напротив.
Водещ: Започна се с Цветанов, минава се през Андрей Иванов, дори се досещам името на следващия кой е.
Бойко Борисов: ГЕРБ е партия, която колкото повече бива атакувана, толкова е по-здравословно за нея, защото това дава възможност непрекъснато да се чистят редиците, ако някъде има допусната грешка, да се коригира веднага и в ход. Това за мен е идеалният вариант – да бъдем непрекъснато и от всички атакувани. Това означава, че сме на верния път. Така че не само не ме притесняват. Напротив. Ако забелязвате, аз преди един месец бях уморен и унил, защото просто нямах противници. Сега вече съм радостен, сега вече има кой поредно да победим, защото безспорно ние сме най-добри. И искам противници сериозни.
Водещ: Добре, но вие спечелихте в името на борбата с престъпността...
Бойко Борисов: И това правим. Да.
Водещ: ... корупцията и кражбите. Атакуват вашите хора заради корупционни схеми.
Бойко Борисов: Чакайте сега! Всеки един от тях е човек с глава на раменете и с над 40-годишна възраст. Андрей Иванов като дойде, да бъде любезен, че сега е отпуска, да излезе и за всеки един имот да отговори така, както Цветанов излезе и каза: „Това ми е от баща ми, това е от тъщата, това ми от това, това. Това са ми доходите”. Какво повече да го коментираме? Ако има нарушение, има проверка на данъчните, прокурорите могат да направят и те и се приключва със случая. Да говорим това една година още? За мен важна е оценката, която се дава от народа като най-висок рейтинг в държавата, и в същото време от службите, които потвърждават доброто си отношение, което съм имал и аз, сега и към мен, толкова по този въпрос. Оттук нататък опозицията има право всеки ден да си говори, да си говори, да си говори, медиите да правят това, което искат, защото голяма част от тях са много тясно свързани с различни икономически субекти. И когато говорят за свобода на словото, те нямата предвид свобода на словото от правителството, защото правит6елството не може да им повлияе никъде с нищо по никакъв начин. Те имат спонсори и собственици, голяма част от тях, които са пряко свързани с или с политически формации или с икономически интереси. И когато правителството им натиска интересите или не им позволява да си правят заменките или да правят монопол и да са посредници в договорите с други страни, тези медии съответно преминават в яростна атака към правителството. Да го правят.
Водещ: Добре де, ама , в случая с журналистите, които трябваше да снимат къщата на Цветанов, това беше преиграване, според мен, от страна на полицията.
Бойко Борисов: Аз съм убеден, че и самият Цветанов съжалява, че ако е знаел, че са журналисти, въобще нямаше да ги закачи. Все пак логично е, че е жена му е в напреднала бременност, всеки ден се говори... Повярвайте ми, понеже съм го изпитал на гърба си, всеки ден да ти донасят материали, които преминават през СРС-тата – как се отнасят към теб, какво ти гласят и как говорят за теб. Аз съм чел СРС-та за себе си, които казват – това пожарникарче първо ще го свалим, после ще го утрепем. И това се води разговор от Милано до Амстердам и го подават чужди служби. Е, ляга ли си спокоен, според вас? Или това е лесно? Той е човек, може да допусне и той грешка – и в изказване, и в пресилване. Но ето това е проблемът, 30 минути ние не говорим за сериозните неща в държавата...
Водещ: Не са 30 минути, десет минути са.
Бойко Борисов: Повече от десет са, със сигурност.
Водещ: Но само един финален въпрос...
Бойко Борисов: И ние не спираме да говорим за едно и също нещо.
Водещ: Вие като казвате, че ви донасят със СРС-тата, дали знаете обаче, финално по тази тема, кой е въпросът, който мнозина си задават?
Бойко Борисов: Не знам.
Водещ: Настина ли?
Бойко Борисов: Сигурно вие знаете.
Водещ: Знам.
Бойко Борисов: Кажете.
Водещ: При какви обстоятелства бихте пожертвали господин Цветанов? Това се питат всички, навсякъде където ходя, това е въпросът, който всички обсъждат – бихте ли пожертвали господин Цветанов, тъй като атаката се води срещу него, вас?
Бойко Борисов: Да го пожертвам заради какво? Че е взел да баща си къщата отремонтирана? Ако той допусне грешка, ако направи против интересът на страната, разбира се. ама, то и аз ще си отида за същото нещо, ако сгреша и всеки министър ще си отиде. Това не е нашата мечта да сме министри или премиери. Ние направихме ГЕРБ и занимаваме с всичко това и влизаме в тези остри сблъсъци, само заради тази кауза. Заради тази, ако щете възможност да върви държавата напред.
Водещ: Добре, аз започнах с това, че отвън получавате признания, а отвътре има атаки.
Бойко Борисов: Това е нормално – дразня ги, завиждат. Иска им се и тях да ги награждават иска им се и тях да познават шефовете на „Европол” или на комисията, да им пишат такива писма, знаете ли колко им се иска. Това е завист човешка, елементарна.
Водещ: А как гледате на обяснението...
Бойко Борисов: Вие представяте ли си в момента, в който правиш или анонсираш някакъв проект, който едва ли не ще възражда нещо или кажеш, че не е добра политиката на правителството, да ти дойде от Еврокомисията и от президента, отворено писмо, с което казва, че поздравява реформаторския дух на правителството и организираната престъпност? Всеки нормален човек изпада в такава завист, нормално.
Водещ: Вие го обяснявате някакво ново леко.
Бойко Борисов: Ама, то е така.
Водещ: Като някакво емоционално отношение, защото завиждат на Борисов.
Бойко Борисов: Не само, и на кабинета му.
Водещ: И на кабинета му. Да, но понеже сме свикнали ГЕРБ и кабинета да отъждествяваме с вас, затова така говоря.
Бойко Борисов: Не, напротив. Вие виждате, че... Разбирате ли, има няколко тези, които са много удобни и през именно, през тези платени медии, които обслужват тези интереси и нямат свобода на словото в тях, но не от правителството, а от техните собственици. Защото журналистите там са карани да търсят и да вадят, и да пишат само лошо срещу правителството.
Водещ: Въпросът е дали е правилно, или неправилно, а не дали е добро, или лошо?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Ако то е правилно и е лошо за вас, това би трябвало да ви помага.
Бойко Борисов: Да, но...
Водещ: Ако те са прави в своите упреци.
Бойко Борисов: То е и неправилно и не ни помага.
Водещ: Въпрос на преценка.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Защото, ако те са изровили нещо, което наистина е вярно и е факт, аз смятам, че това е работа на журналистите.
Бойко Борисов: ОК. Но те би трябвало да го правят и към другите институции тогава, не само към нас.
Водещ: Ами, тези медии, които предполагам, защото съм ви чула да говорите, правят и към някои други институции. Но на мен...
Бойко Борисов: Не ги защитавайте, защото то не е хубаво за журналистиката.
Водещ: Никого не защитавам, просто говоря в името...
Бойко Борисов: Това не е свободна журналистика. Те им дават изборно – правете това или правете това, или атакувайте даден процес, но тяхна работа. Те си имат собственици, които дотират всъщност това удоволствие от това да имат медии, те не печелят, те ги държат като инструмент за въздействие върху правителството.
Водещ: Това се отнася за много медии обаче, много малко са медиите, които печелят и вие го знаете. Не само тези два-три вестника, нали?
Бойко Борисов: В тази тема, аз не искам да влизам.
Водещ: И аз не искам.
Бойко Борисов: Не, вие сте длъжна. Всички журналисти сте длъжни да си изчистите вашата къщичка по същия начин, по който искате вие да чистите нашата. Съберете се и си ги говорете тези работи вие. Вие прекрасно знаете...
Водещ: Много си ги говорим, аз съм член на Комисията по етика към електронните медии.
Бойко Борисов: ... кой кого обслужва. Аз знам, че ГЕРБ медия, своя, няма.
Водещ: Добре. Понеже прекъснахме по средата един мой въпрос, искам да го довърша.
Бойко Борисов: Нито печатна, нито електронна, нито телевизия, нито радио, нито вестник, това знам аз.
Водещ: А някой користно да ви подкрепя, да имате такова усещане?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Да ви подкрепят срещу нещо?
Бойко Борисов: Не, нямаме такъв случай.
Водещ: Което очакваме от вас или получават?
Бойко Борисов: Те няма какво да получат или да очакват.
Водещ: Добре, искам да задам до края въпроса си. Вие според мен, така гледате на нещата – те ми завиждат на мен, на правителството ми, понеже отвън много ни харесват. Обаче има едно друго обяснение, което даде един бивш премиер – господин Костов. Той казва – това са същите кръгове, онези, които целеха моето правителство. Те винаги се появяват и активизират преди важни преговори с Русия. Имам чувството, че Борисов подценява тези кръгове. Допускате ли, че това не е просто обикновена човешка завист, господин Борисов, а е нещо по-голямо така, както предполага Костов?
Бойко Борисов: Господин Костов е опитен човек.
Водещ: Аз затова зададох този въпрос.
Бойко Борисов: Може да говори по-конкретно – да ги нарече кръговете с истинските им имена, само ще ни помогне. Защото първите две години на неговото управление, когато той водеше според мен, едно открито и честно управление, никакви кръгове не го нападаха и България тогава направи доста неща в първите години на неговото управление. А после, когато започнаха разни кръгчета да се развиват и тази приватизация, особено когато се направи. Аз също съм го критикувал много, знаете, и „Кремиковци” и авиокомпания „Балкан”, сигурно доста неща могат да се изброят, тогава започна тази атака. Тази атака е факт, има я. И бившата ДС и структурите около нея, и всички тези, които... Ами, само не забравяйте, че господин Ковачки правеше свой политически проект ЛИДЕР, заедно с Личев, спомнете си, заедно с други политици.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И се оказа, че всичките тези хора са докарали „Брикел” и други мини до фалит. И сега ние трябва да изваждаме пари и да им помагаме. И сега те отново се насочват към друг политически проект, защото ние не ги приехме при нас. Е, с това ли ще се възродят нещата?
Водещ: Говорите за...
Бойко Борисов: Така че нека да има много ясна и точна преценка за това какво ще се случи.
Водещ: Вие не смятате, че има някакъв зловещ заговор срещу вас, а говорите за една чиста човешка завист към вашите успехи?
Бойко Борисов: Че заговор се прави, че опозицията се обединява, че на никой не му харесва да има еднопартийно управление, на никой не му харесва да има ред и дисциплина. Те съзнават, че ако ние останем още година и половина на власт и през това време пуснем „Люлин”, пуснем „Тракия”, пуснем спортната зала, пуснем метрото, пуснем тези естакади, които сега финансирахме, още южната дъга до „Младост”, Пловдив, Бургас, Варна, няма кой да ни спре за втори мандат. Няма да се краде, а виждате нещата се движат. И те сега неистово се борят срещу това. И ходят и подръкват, е точната дума, отделни съсловия, които искат – стачкувайте, създавайте напрежение, заради... Един вид да се създаде някакво впечатление, че кабинета е под обсада, че не се справя.
Водещ: Ама, то е така – създава се това впечатление, че вие сте под обсада.
Бойко Борисов: Пред кой?
Водещ: Пред обществото. Отстрелват ви един по един хората, засега само...
Бойко Борисов: Кой...
Водещ: Отстрелват Цветанов с имотните истории.
Бойко Борисов: С кое го отстрелват?
Водещ: Отстрелват Андрей Иванов. Създават илюзия, че тези хора, които дойдоха на власт, за да не се краде и да са чисти...
Бойко Борисов: Е, какво е откраднал Цветанов, за да го...
Водещ: Аз не казвам, че е, а казвам, че това е впечатлението, което се оставя.
Бойко Борисов: Пред кой е това впечатление?
Водещ: Пред обществото.
Бойко Борисов: Пред кое общество?
Водещ: Българското.
Бойко Борисов: Ами, ето сега ще излязат рейтингите и ще видите, че пак ще е пръв. Пред кое общество? Понеже има няколко кръга, типове, понеже са свикнали 20 години да лапат, да са във властта и да дърпат конците... Ето, дадох ви пример как е строен булевард „Брюксел” при другите правителства и как го правим ние. И това е във всяка една област, това може лесно да се види, да се пипне, като разлика. как ще им приятно на тези хора? Ти представяш ли си какво значи да ти спрат финансирането по еврофондовете? Какъв шамар е това. И сега при нас са ги пуснали, в пъти ги усвояваме. Не смао това, ето днес за софиянци това, което сме направили – за новата южна дъга. 44 млн. са пари от Брюксел, 20 млн. са от държавата. И препроектирахме, забележете, защото пък такива като предишните сини правителства, да речем, вместо тогава да строят южната дъга тогава, когато стотинки струваше земеделската земя... Ние сега се наложи да препроектираме новата южна дъга, да излезе магистралата на мост през това трасе, а двата локала да минат отдолу, защото трябваше да дам 82 млн. лева за само отчуждителна процедура. И тези политици се наричат най-чистите, били, които не са направили всичко това през годините. Срам голям. Българите съм им казал – затова, че са ни дали тази власт, благодарение на тях, ще получат в края на мандата тези магистрали. И сега като караш и ти е хубаво. И тази инфраструктура ще привлече инвеститори, защото миналата седмица дойде най-голямата фирма в света, в най IT технологиите – „Хюлет Пакард”, инвестира в България, ту прави своя логистичен център.
Водещ: Така е, добре...
Бойко Борисов: от 37 държави е избрала България.
Водещ: Това е една прекрасна новина, както и с инфраструктурата е прекрасна новина.
Бойко Борисов: Прекрасна е, разбира се. Да, това ще направим. Не може всичко за една година да решим в тази държава, което 20 години са крали и не са пипали. Ако всеки е правил по 40 или 50 километра магистрала на година, от това управление, досега, както ние правим по 60, държавата ще е цъфнала. Но вие искате за година време всичко да направим.
Водещ: Не, не, аз не искам за година време всичко да направите, но да започнете...
Бойко Борисов: Е, ще го направим. За четири години ще стане.
Водещ: ... повечето неща.
Бойко Борисов: Да, и тези всичките са започнати.
Водещ: Добре. Само да ви попитам, вие страхувате ли се като партиен лидер, от проектът, който започна президентът Георги Първанов?
Бойко Борисов: Не, напротив.
Водещ: Не?
Бойко Борисов: Той ще доразцепи БСП и ще ги направи още по-слаби. Те ще скарат. Той откъде ще вземе електорат - от на Костов, от на Волен?
Водещ: На Костов няма какво да вземе, но ще вземе от на ГЕРБ, според мен, както казват и на БСП.
Бойко Борисов: С кое? С кои хора, с кои личности?
Водещ: Аз не мога да преценя, защото в детайли тези хора, чета това, което виждам.
Бойко Борисов: И ние не ги познаваме. Това вижте, е една година измама.
Водещ: Но той е човек с авторитет, добър рейтинг за българските условия, един много добър рейтинг има.
Бойко Борисов: Чудесно. Щото виждате, той е дал повече... Всеки ден почти има „Стара планина” на някой...
Водещ: Би могло да се превърне в една сериозна конкуренция.
Бойко Борисов: Почти всеки ден се дава „Стара планина” на някой. Те на следващия президент не останаха хора, трябва да почваме от вас, на Краси, те не останаха хора за „Стара планина”.
Водещ: Е, ще дойде и нашия ред за „Стара планина”. Вие като станете президент, ще ни дадете.
Бойко Борисов: Е, ако стана аз президент...
Водещ: Ще ми дадете ли „Стара планина”?
Бойко Борисов: Ако стана аз президент, ще останат само такива като теб само да им даваме на тях, на всички други раздаде. Така че... Шегувам се. аз трябваше да се изкажа по тази тема, защото всички ме питат. Повече тя не ми е интересна. Колкото повече и по-силни противници, толкова по-добре. А и като прочетох във вестника личностите, знам ги до една всичките прекрасно.
Водещ: Ама, наистина ли са искали постове и власт от вас тези хора?
Бойко Борисов: Всички до един.
Водещ: Всичките? И вие сте им отказали и те са отишли при президента?
Бойко Борисов: Категорично. Да. Върнете се назад – по кръгли маси, по мероприятия, по ей такива, каквито ще правят, това е... Очакват, че ще има следващо раздаване и гледат да се включат.
Водещ: Обаче, има и една друга гледна точка, която някой от социалистите споделят, мисля че Янаки Стоилов я беше казал – че проектът на господин Първанов, така го наричаме всички, това партия ли е, гражданско движение, ще стане ясно скоро, на практика не може да съществува без ГЕРБ и би могъл да се превърне във ваш коалиционен партньор.
Бойко Борисов: О, сега с измишльотините на всеки, който като стане сутрин му дойде да се изкаже и аз да му отговоря, просто...
Водещ: Нали знаете, че мнозина ви подозират, че с господин Първанов си имате, как да кажа, някакви специални уговорки, специални отношения, извън публичните ви изяви?
Бойко Борисов: Аз истински съжалявам, че по Конституция той няма право да е партиен лидер. Защото на времето нямахме право кметовете да сме партийни лидери, правехме такива обиколки...
Водещ: И той сега прави обиколка, какво лошо? Вие правите, той прави.
Бойко Борисов: Да се промени закона. Аз не знам дали ние бихме могли да го променим или по Конституция – да може президента да си бъде партиен лидер, това би било прекрасно.
Водещ: Да му помогнете.
Бойко Борисов: Защото нас не ни е страх от проекта. А в случая, когато той вече имайки своя проект, трябва да се изказва по една или друга тема, той е нормално да го прави през гледната си точка на опозиционер на правителството. Сиреч, ние не можем да разчитаме на обективен държавен глава, при който да отидем партиите или кабинета да питаме по една или друга тема, да търсим широк консенсус, той е един от всичките опозиционни лидери в момента. Затова казах нали, че по Конституция, не че ми пречи това. Просто губим една институция в този смисъл.
Водещ: Въпросът е, че вие категорично отказвате да имате някакви по-особени, задкулисни отношения с господин Първанов?
Бойко Борисов: Аз нямам, сега няма да се обяснявам.
Водещ: Питам.
Бойко Борисов: Хубаво е, че през годините всичко едно по едно излезе и стана ясно, че са били пълни лъжи и инсинуации. По въпросите, ако върнете през две-три предавания през годините, ние трябваше да се сме изселили всички български мюсюлмани, да им сменили имената и да сме бутнали всички джамии. Нали и това сте ме питали?
Водещ: Вижте, толкова наивни въпроси, аз лично никога не съм ви задавала.
Бойко Борисов: Е, точно този наивен въпрос, сте ми го задавала вие.
Водещ: Но бих ви задала следният въпрос.
Бойко Борисов: Давай нататък.
Водещ: Въпросът наистина, за как се казва, съюзникът. Отново избуяха съмненията, че вие по някакъв начин искате да се договорите с ДПС заради президентските избори. Вие оневинихте Ахмед Доган за „Цанков камък”.
Бойко Борисов: Той не е виновен за „Цанков камък”.
Водещ: Кой е виновен?
Бойко Борисов: БСП и НДСВ.
Водещ: Господин Станишев казва – ние го заварихме от
Бойко Борисов: Кое са заварили? А защо направиха коалиция със Сакскобургготски?
Водещ: Защото нямаха избор.
Бойко Борисов: И кой беше енергиен министър по времето на Сакскобургготски, НДСВ и ДПС? Да ви кажа ли? Румен Овчаров и Петър Димитров.
Водещ: Точно така, аз добре помня.
Бойко Борисов: А Станишев беше премиер. И сиреч, иска да каже той, че той не е знаел за безобразията в „Цанков камък”? ами, я да ви напомня, че Румен Овчаров искаше да се кръсти там, тунелчето, на името на дъщеря си, това за забравили ли сте го?
Водещ: Не, не съм.
Бойко Борисов: Като не сте го забравили, защо задавате услужлив въпрос? Ние нямаме нищо общо с ДПС. Ахмед Доган ние сме сезирали и ние сме извадили всичките безобразия, които е правил, включително по „Цанков камък”. Но казах, че по договора, за който той два млн. лева, близо, един млн. евро е взел комисионна, в договора не фигурира „Цанков камък”, а „Тунджа”, проекта, „Горна „Арда” и още три-четири, съм ги забравил, а не фигурира „Цанков камък”. Това е истината и това е прокуратурата. С кое съм го оневинил? Аз и до ден-днешен считам, че съда в случая допусна груба грешка – оневинявайки го тричленния състав. Защото, ако това съдът докаже, сега петчленния състав, че като мандатоносител, какъвто съм аз и ГЕРБ, в случая, ние имаме право да сключваме комисионни договори с контрагентите, които идват в България, ами, аз с всеки един мога да си сключа за по един млн. евро. И Цветанов може да си сключи. И тогава няма да питате за имоти. Аз за един мандат мога да събера 50-100 млн., законни, според съда. И аз истински се надявам, че съдът ще се коригира. Така че виждате ли колко са нагли, колко са елементарни? Аз просто съм справедлив човек и съм казал истината – за „Цанков камък”, в договорите на Доган, за които абсолютно неправомерно и в грубо нарушение на Закона за конфликт на интереси, той е взел пари, просто не фигурира „Цанков камък”. Но тези мишоци се крият зад ДПС, нямат доблест и да кажат – ние сме тези, аз, Румен Овчаров, Петър Димитров, Станишев, които го взехме проекта от НДСВ, взехме го и от ДПС на практика, защото на времето той е тръгнал реално от НДСВ и ДПС. Но после БСП са дошли, видели са, че там много пари се разхвърлят в този бетон и са се намесили и са те. И това е истината, и затова са си траели.
Водещ: Добре, но понеже...
Бойко Борисов: Що не си траем ние? И вместо да излязат в парламента и да кажат...
Водещ: Това е, мисля че любимото съоръжение.
Бойко Борисов: Това, между другото, е уникално съоръжение – самата стена, най-голяма в Европа. Но, ако дадат другото, най-уникалната глупост сега ще видите, не знам вашите репортери дали са го хванали.
Водещ: Снимали са хората.
Бойко Борисов: Не, оттук нататък стената... Това виждате ли как е напълнено?
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Не, просто не е това кадъра.
Водещ: Е, нищо, кажете какво се е случило?
Бойко Борисов: Цялата планина е бетонирана и е направена отдолу като плувен басейн, за да може да понесе...
Водещ: Мисля че го има, аз съм гледала по новините.
Бойко Борисов: Е, да, но в случая беше важно да се спре и да се покаже.
Водещ: Добре, аз искам нещо... Да довърша темата, само ако разрешите?
Бойко Борисов: Защото стотици хиляди кубически метра бетон са заминали и всичко е бетонирано – самата планина. Защо се правят ВЕЦ? Те се правят само по една причина – щото са най-евтини. Използваш котловината на планината, слагаш една, ето, стена, и събираш вода. И с нея се въртят турбините. А когато... Ето виждате ли как е бетонирана цялата?
Водещ: Виждам, да.
Бойко Борисов: Ето това е Родопите, всичко е в бетон. Затова той тройно се е увеличил, до един млрд. е стигнал.
Водещ: Добре, обаче, само искам да довършим тази тема.
Бойко Борисов: Така че разбирате ли наглостта им? Аз не съм оневинил никого.
Водещ: Тази тема ми е много добре позната.
Бойко Борисов: Тройната коалиция е виновна по равно за този проект, но самото лице Ахмед Доган в този проект, не фигурира като консултант. Това е справедливото да се каже.
Водещ: Той е по други проекти.
Бойко Борисов: Той е по други проекти – „Тунджа”, „Горна Арда” и какво беше?
Водещ: Като заговорихме за ДПС, нямах намерение да ви задам този въпрос, макар че аз съм питала, може би, десет пъти на тази тема, без да подозирам за мащабите.
Бойко Борисов: Мина вече половината от мандата, мисля че много ясно се вижда, че в парламента БСП и ДПС гласуват винаги заедно срещу ГЕРБ. И ви моля да престанете с тези въпроси.
Водещ: Не знам дали прочетохте днес списание „Тема”, на мен ми настръхна косата. Ако това за „Лиани” е вярно, за тези неща, които съдържа тази разработка...
Бойко Борисов: Не, не съм чел вестници и списания.
Водещ: Съветвам ви това списание...
Бойко Борисов: И не възнамерявам да чета, освен ако не ме задължите със закон.
Водещ: Не, обаче, това е много важно, защото ако това се... Това е въпрос на национална сигурност, господин Борисов, ако някой е затрил тази разработка.
Бойко Борисов: Две години вече в парламента ДПС и БСП винаги гласуват срещу решенията на ГЕРБ. И аз благодаря на колегите от „Атака”, на Синята коалиция, на колегите Костов, Сидеров и Мартин Димитров, че във важните за ГЕРБ решения са ни подкрепяли и ни подкрепят и това дава възможност държавата да върви напред във всяка една дейност, затова им благодаря. Оттам нататък какво пишат или какво искат да внушат ,или как искат да го направят... Аз съм убеден, че проектът на президента включва ДПС, не е в нашия проект. Това, че българските мюсюлмани са наши приятели, ние работим с тях и искаме да привлечем за каузата на ГЕРБ, е безспорен факт и го правим с всички сили.
Водещ: Добре, аз приемам тази ваша гледна точка.
Бойко Борисов: Тя е факт.
Водещ: Но пак повтарям – от гледна точка на националната сигурност, ако наистина има такива факти, каквито са изнесени от гледна точка на националната сигурност...
Бойко Борисов: Ще го прочета заради вас. Не мога да коментирам нещо, което не съм видял.
Водещ: Наистина го направете. Става дума за огромни пари, за огромна контрабанда, за огромен механизъм. И ако това нещо наистина е затрито, не ме интересува по чия вина, значи че това е користен интерес, някой го е затрил користно. У мен няма никакво съмнение, текста е много внушаващ, прочетох го днес и ми настръхна косата. Минавам обаче, на друга важна тема, според мен. Вие нали казахте, че сте реформаторско...
Бойко Борисов: Нали това го обяснихме на хората, че фактите са точно различни от това, което казахте вие? Че в парламента и във всички решени я досега – ДПС е винаги срещу нас и винаги с БСП. Благодаря.
Водещ: Добре и аз благодаря.
Бойко Борисов: За тези, които искате да обслужите с този въпрос да го заковем.
Водещ: Аз, господин Борисов, никога, за нито една секунда, никого не съм обслужвала.
Бойко Борисов: Аз да си го кажа, да го видят хората от мен.
Водещ: Вие да си го кажете, но няма човек, когато да съм обслужила /.../ интереси.
Бойко Борисов: Аз да си го кажа, да се чуе от хората.
Водещ: Вие си го кажете и аз ще си го кажа, тъй като имам право да питам с чисто сърце.
Бойко Борисов: Благодаря. И аз с чисто сърце отговарям.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Да гледате фактите, защото въпросът можеше да бъде...
Водещ: Какъв?
Бойко Борисов: ... след като две години вече нито веднъж ДПС не ви подкрепи в парламента, а винаги гласува срещу вас, как бихте коментирали злонамерените изказвания, че вие имате нещо общо с ДПС?
Водещ: Ама, вие искате толкова удобно да ви го задам този въпрос.
Бойко Борисов: Така бих питал аз, за да стане ясно на хората, че това са злонамерени изказвания. Да минем нататък.
Водещ: Толкова сладникаво чак, няма как да ви го задам, ако ще да го репетирам три дни, господин Борисов. Добре. Нещо важно обаче, вие казахте, че сте реформаторско правителство, когато дойдохте на власт, нали така?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Преди седмица, може би, казахте че по време на криза, реформи не се правят. Кое е вярното сега – ще правим ли реформи или няма да правим?
Бойко Борисов: Зависи какво разбирате под реформи.
Водещ: Много неща разбирам.
Бойко Борисов: Какво?
Водещ: Едно от нещата, които за мен е много важно и в момента се дискутира, това е пенсионната реформа.
Бойко Борисов: Ето за вас, даже, ако разрешите, някои от текстовете ще ги прочета. За първи път чета, за да може да съм сигурен в цифрите и в годините, за да не е оттук, от вашето предаване, утре да се изменят, защото какво ли не чувахме – че ще вдигаме ДДС, че...
Водещ: Последно само – това реформаторско ли е, което ще четете?
Бойко Борисов: Това е може би най-добрата пенсионна реформа в Европа.
Водещ: Вече е готово, защото те си спорят синдикати, Тотю Младенов, Дянков...
Бойко Борисов: Те си спорят. Аз съм човек, който приема властта, като човек, пратен от хората, заедно да се опита да създаде най-добър живот за тях. Не да си прави упражнения с техните съдби. И затова питам непрекъснато съсловни организации, синдикати, работодатели, фондове, с кой ли не, по часове губя на ден, но да чуя всички техни гледни точки гледни точки. И от това, което чухме и разбрахме, сутринта, рано тази сутрин, нали след това бяхме по околовръстното и в Пловдив, извиках и министър Младенов, и Дянков, и госпожа Митрева, на НОИ, тъй като им бях възложил до днес да са готови. И това, което... Само че може би преди това една графика, преди да чета, ще я покажа, накъде?
Водещ: Ето там, господин Борисов. Ето сега ще го видят.
Бойко Борисов: Лошото е, че вие не виждате.
Водещ: Виждам.
Бойко Борисов: Синята чертичка е сегашното състояние на пенсионната система. Сиреч, тези които казват, че... А това тук е нулата, в смисъл под това, което подчертах всичко е дефицит. Сиреч, не стигат парите за пенсионна система.
Водещ: Това го знаем, там е една огромна дупка.
Бойко Борисов: Така. Това, което предлагам и ще прочета в момента, е тази, червената линия, която казва, че по начина, по който ще структурираме пенсионната реформа... От 2015-2016 година тя ще дойде, 2015 година средата, на нула дефицит и след това вече до 2034-35 година гарантираме устойчив растеж.
Водещ: Вие такава съвършена пенсионна реформа сте...
Бойко Борисов: Да, разбира се.
Водещ: Само кажете какво включва тя? То е супер, ако е така.
Бойко Борисов: Паралелно с това... Ние загубихме цялото си време да обясняваме пак за...
Водещ: Много време имаме, господин Борисов.
Бойко Борисов: ... какво са направили какво не са направили. А пропускаме важните събития, които стават в Брюксел, където се прави политиката на Европа, която пряко касае нашата страна. Девет от държавите там, поискахме дефицитите, които има в момента... Ето това е дефицита. Да не ни бъде отчитан в дефицита на държавите. Макар че България може да се справи, не й голям проблем. Държави като Полша например, отсега знаят, че те не могат да се справят с пенсионната реформа и 2013 година, ако трябва да се отнема право на глас, влезе в сила това решение, те първи ще изгърмят. И затова бившите социалистически страни, които имаме проблем с пенсионната система, защото една Холандия, където са изцяло частни фондовете, тя има натрупани милиарди от пенсионните фондове, тя няма такъв проблем. Но в други държави има, особено в бившите социалистически страни. Така че сега на срещата на финансовите министри, сме възложили до декември месец, до съвета, да ни подготвят на премиерите решение и съответно да видим дали ще може да отговорим на тези условия, за да могат всички държави да влязат под 3% дефицит в следващите години.
Водещ: Кое е по-важното?
Бойко Борисов: Кое е по-важното от параметрите за промени в /.../? Значи, от 1 януари 2012 година – увеличаване на стажа за работещите при III категория труд, това е чл. 68 на Кодекса за социално осигуряване с по четири месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 47 години стаж за мъжете през 2020 година. От 1 януари 2020 година, искам на вашите зрители да кажа, че ние сме най-близко в тези години досега, другите държави са 2025-2026 година, за такива дълги периоди се говори, когато се говори за пенсионна реформа, не от днес за утре. Но от 1 януари 2021 година нарастване на възрастта за пенсиониране на жените и мъжете до достигане на възраст 63 години за жените – 2026 година, и 65 години за мъжете – 2024 година. Удължаване на периода за ранно пенсиониране за работещите I и II категория труд до 31 декември 2014 година. Пенсиите на тези лица за периода 2011-2014 година ще се изплащат от Държавно обществено осигуряване, вместо от професионалните пенсионни фондове. И вноските от 12 и 7% ще постъпват в НОИ. Във фонд „Пенсии” на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 година. Както видяхте, частните пенсионни фондове, като дойдоха при мен си признаха, че всъщност от 1 януари 2011 година, както е по закон, те не могат да плащат. И затова най-доброволно, най-приятелски, с разбиране, прехвърлят сто млн. и тези партиди към НОИ...
Водещ: Приятелски и с разбиране го правят?
Бойко Борисов: Да, разбира се, нека го потвърдят. И фактически пък това им дава възможност до 2014 година, да могат да понатрупат парите, които имат по партидите си и оттогава да започнат те самостоятелно да плащат пенсиите. Така че видяхте и тук – за никаква национализация, за никакви глупости не става въпрос.
Водещ: Да, ама, раздрусахте борсата с това съобщение. Тя и без това е...
Бойко Борисов: Тя падна с 4%, а само с вчерашното решение...
Водещ: Тя си е слаба борсата.
Бойко Борисов: Момент. С вчерашното ни решение, тя скочи със 6%. Само, че никой не написа – със шест процента скочи ръста на борсата. Сега, като прочетем това, аз се обзалагам, че с 10% ще скочи борсата, с вас.
Водещ: Нямам нищо против.
Бойко Борисов: А, така, така че бъдете рахат за това. Четвърто, условията за пенсиониране на категорийните работници, това са миньори, водолази, пилоти, военни, няма да се променя до 31 декември 2014 година. Много важно. От 1 януари 2015 година, ранни пенсии за работещите I и II категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове. Това, което казах преди малко. От 1 януари 2014 година отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване тавана на старите пенсии. От 1 януари 2017 година увеличаване тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.1% на 1.2% за пенсиите, свързани с трудовата дейност. За да можем, пак повтарям, да отидем над тази червена линийка и 2015-2016 година, ето как ще бъде ръстът дотогава, да гарантираме на всички, които работят, че ще получават пенсии. Защото, ако оставим това, което сме заварили в момента, виждате, ние ще отидем на такъв дефицит, че с другите данъци...
Водещ: Аз това го знам, защото много...
Бойко Борисов: Точно така, ви предлагаме тази схема, с която гарантираме тази...
Водещ: Вие много ме изненадахте с това, което прочетохте.
Бойко Борисов: Ще прочета още малко, може ли?
Водещ: Да, разбира се.
Бойко Борисов: Ние толкова време отделихме за какво ли не, за такива глупости.
Водещ: Това е най-важното, моля ви се, не са глупости, господин Борисов, моля ви се.
Бойко Борисов: Нека да го дочета до края, има още три неща. Ще свърша бързо.
Водещ: Не се притеснявайте, това е най-важната тема.
Бойко Борисов: От 1 януари 2017 година увеличаване на вноската за универсалните пенсионни фондове с 2% пункта. Тоест, от 5% на 7%. Девето – увеличаване на периода за закупуване на стаж до пет години. Вноската е в размера на вноската на фонд „Пенсии” – 17,8% върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица. И в резултат на това ще стане? Дефицитът в държавното обществено осигуряване се преодолява през 2017 година, след това започва да се натрупва излишък във фондовете до 2035 година. И се надяваме дотогава всичко да се оправи. След 2035 година отново започва да се формира дефицит, който може да се покрие от средствата, които се формират в „Сребърния фонд” до 2035 година. От 2035 година да му мислят следващото правителството.
Водещ: Дотогава отговаряте вие лично.
Бойко Борисов: Дотогава осигурявам и отговарям аз, а оттам нататък вече по пенсионната реформа да отговарят други.
Водещ: Наистина ме изненадахте, само да запитам нещо важно – това го постигнахте сутринта, така ли?
Бойко Борисов: /.../ и то е в резултат на всичките ни изслушвания, всичките ни разговори, всичките ни дебати. Е, действително Дянков искаше от 1 януари, ще го направим от 1 януари 2012 година. Синдикатите искат от 2014 година, ако искат да стачкуват, но ще го направим от 1 януари 2012 година. Така че, надявам се истински и двете страни... А пък и като виждат в Европа как вървят реформите и можем да понесем да понесем една стачка или две. Важното е, че... И това искам още утре ще разговаряме и със синдикатите, и с работодателите, това е важното диаграма. Продължим ли по стария начин до 2% дефицит ще има в обществения бюджет, това означава че не можем строим магистрали, че не можем да правим инфраструктура, защото всичко изпапваме, което остава за преразпределяне в бюджета. По този начин конструирано и по този начин направено, обществото се консолидира и ние можем за няколко години да направим нормална държавата си и /.../ ще дойдат и повече инвеститори, а и не самите, когато караме по такива шосета, когато се радваме на метрото, когато се радваме на всичко сътворено по страната, аз мисля че... Ето днес взехме решение и имаме пари, ще направим още десетина километра от магистрала „Хемус” при Каспичан, преди Варна. Между Шумен и Варна ще удължим още, докато вкараме тази програма в програмата на ЕС. Защото вижте колко е хубаво да имаш проекти, да има програми.
Водещ: Добре, само да ви върна нещо към това, защото това е най-важното, което...
Бойко Борисов: Да. Е, аз го изчетох, това вече е написано.
Водещ: Не, не, въпросът е това – това е решение на Министерския съвет или?
Бойко Борисов: Това ще се вземе, може би, утре на подпис.
Водещ: Синдикатите знаят ли за това?
Бойко Борисов: Сега го научавате хората. Това ще бъде решението на МС.
Водещ: Това исках да разбера.
Бойко Борисов: Хубаво, лошо... Изслушах всички страни - и финансите, и социалното министерство, и синдикатите, и работодателите, и фондовете, всеки тегли на своята си черга, и мисля че това, което предлагам. И най-вече, повтарям, тази графика, която ми гарантира този устойчив растеж до 2035 година, това ме интересува. И каквото и да ми струва като атаки, ще го устоим.
Водещ: Това вече е реформаторско.
Бойко Борисов: Ама, разбира се.
Водещ: Това вече е реформаторско.
Бойко Борисов: Ама кое не сме реформирали?
Водещ: Ама как кое не сте реформирали?
Бойко Борисов: Кои говорят за реформаторски? Тези, които проспаха 20 години, те на мен ще ми дават акъл за реформатори. Ама оставете ни. Ние, пак казвам – тези, които казват, че едва ли не за тези пет-шест месеца сега какво щяло да стане с образованието. Абе, господа...
Водещ: В образованието трябват реформи, аз го твърдя това нещо.
Бойко Борисов: Това не става бързо.
Водещ: И така, атака срещу Софийския университет. Има грешки в образованието и това е сериозно.
Бойко Борисов: Защо са харчили парите?
Водещ: Толерират се едни университети за сметка на други.
Бойко Борисов: Ами, толерирали са се. Затова сега министър Игнатов прави реформа и там. Но разбирате ли, вие искате едновременно цялата закостеняла система навсякъде...
Водещ: Ами, да.
Бойко Борисов: ... да я разтръскаме.
Водещ: Нали това чакахме – реформаторско правителство години наред. Ами, да – разтърсете ни.
Бойко Борисов: И ето...
Водещ: Да, разтърсете ни.
Бойко Борисов: ... вие сами си отговаряте на въпроса – защо всички са срещу нас. Ами, защото ние навсякъде разтърсихме системите.
Водещ: Ами, разтърсете ни. Не, вие понякога наистина преминавате в ляв популизъм – този народ е болен, аз как да го...
Бойко Борисов: Моля. Дайте пак от начало.
Водещ: Ами, ето това..
Бойко Борисов: Кое?
Водещ: Ами, тези неща, които говорите.
Бойко Борисов: Кое?
Водещ: Този народ е болен, как ще му правя реформа.
Бойко Борисов: Момент. Спираме. Ето въпроса. Искам да отговаряме на всичко.
Водещ: Отговаряйте, добре.
Бойко Борисов: Защото, така, малко го замръчкахте.
Водещ: А, нищо не замръчквам. Два пъти повторих.
Бойко Борисов: Точно обратното сме на левия популизъм, точно обратното. Защото бъркаме в раната и го правим, не го говорим, а го реформираме и го правим. Забравих си мисълта. Какво беше?
Водещ: Случва се. Вие ляв популист ли сте, г-н Борисов? Ако искате, така го приемете въпроса. Или просто лексиката ви е такава, или какво? Как се усещате вие? Какъв човек сте – десен, ляв, центрист?
Бойко Борисов: Какво значи десен и ляв?
Водещ: Знам какво значи.
Бойко Борисов: Какво?
Водещ: Обикновено, когато десницата управлява, казват, че е много по-трудно за хората, но държавата се стабилизира.
Бойко Борисов: Да, и това правим ние в момента.
Водещ: Когато левицата управлява, може би е по-добре за хората, но държавата е малко по-разклатена. Вие кой модел предпочитате?
Бойко Борисов: Ние сме народна партия, член на Европейската народна партия. За мен не е безразлично как се чувстват хората и искам да намеря идеалният вариант те да минат през кризата по най-добрия начин.
Водещ: Вие го казахте – вие търсите идеалния вариант.
Бойко Борисов: Да. И това го правя.
Водещ: Вие сте в търсене на идеалното.
Бойко Борисов: И това го правя.
Водещ: Това възможно ли е, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Питам, слушам... и го постигам.
Водещ: Като трябват болезнени реформи, има ли идеални варианти?
Бойко Борисов: А защо е стигнало, ето, връщаме се на въпроса, защо е стигнало ние да направим болезнените реформи?
Водещ: По две причини.
Бойко Борисов: По какви?
Водещ: Първата и основната причина е сериозната криза, която ни удари. Втората е, че реформите бяха бавени години, години наред.
Бойко Борисов: Ето. И ние започваме с пенсионната, със здравната, в сигурността, в правосъдието, в съдебната. Какво ли не променяме в момента във всяка една област. Във всяка една област. Така че, ако щете дори и усвояването на еврофондовете реформираме.
Водещ: А между другото там съотношението не е добро – значи, ние плащаме повече пари за вноската си...
Бойко Борисов: Това беше до тази година. Сега вече получаваме повече.
Водещ: Ще има ли... Повече ли получаваме? От тази година.
Бойко Борисов: И получаваме повече. Ето, исках точно да дам пример, затова си забравих мисълта, с южната дъга. 44 млн. са от ЕС, а 20 млн. финансиране от държавата. Но повече от половината пари, два пъти всъщност повече ни дава ЕС. Ами, ако магистрала „Хемус” беше включена в оперативна програма, щяхме да имаме магистрала, както и „Тракия”. Ама те са го проспали. И те, знаете ли какво още са направили по „Хемус”? В едно, мисля, че при вас беше предаване похвалих предишното правителство, че са ни оставили един проект за магистрала „Хемус” да обиколи тук Яна, 8 км. Много им се зарадвах. Защото ние отделихме 20 млн. да направим, да изправим тази отсечка. Знаете ли какво се оказа, са направили?
Водещ: Какво?
Бойко Борисов: Едновременно както са давали проекта за тази отсечка, са дали и три концесии в терена на магистралата. И сега като отидохме да започваме да строим, се оказа, че трябва да преправим проекта и трябва да минем с мостове. Защото са изкопали по 10 - 15 м ями концесионерите. Сега трябва да преправяме проекта, да премине мост. Ето това им е работата.
Водещ: Добре. Обаче понеже имам...
Бойко Борисов: Тези, това ли е било добро за държавата? Така че...
Водещ: Ама никой не казва това. Разбирате ли, никой не казва кое е било добро...
Бойко Борисов: Разбирам, че всичко е оставено на нас.
Водещ: Значи, вие в момента ни управлявате. Всички въпроси са към вас, г-н Борисов. Това е положението.
Бойко Борисов: И затова правим всичките тези реформи. А тези, които не са ги правили или са нямали куража да го правят, сега им е много удобно да викат „Ама, айде по-бързо и повече народ съсечете, колко може повече глави отсечете”.
Водещ: Понеже много малко време ни остава...
Бойко Борисов: Ами, аз затова ви предупредих, че като си харчим времето с глупости, накрая няма да остане за силните, за сериозните работи.
Водещ: Е, кое е...
Бойко Борисов: Ние всеки път се занимаваме, че кой казал нещо или какъв... Както и да е, ваша работа.
Водещ: Въпросът е за – „Сименс” ли е този голям западен инвеститор, който ще влезе в АЕЦ „Белене”?
Бойко Борисов: Когато стане факт, ще ви кажем. Водят се активни преговори. Надявам се да намерим. Намерили сме, и то не един. Когато целият проект стане факт и го изчистим, тогава ще ви информираме.
Водещ: Оптимист ли сте, че ще се строи АЕЦ „Белене”?
Бойко Борисов: Да, оптимист съм. Да, защото се възражда ядрената енергия в цяла Европа.
Водещ: Тоест вие работите от сърце за този проект да се случи?
Бойко Борисов: Да. Защото 2020 година, ето както виждате – непрекъснато започват и 5, и 6 да излизат вече от експлоатация. 2020 година ще дойде като миг и ние в един момент ще се окажем без ядрена централа, а съседна Турция ще има четири реактора. Така че аз няма да допусна такова национално предателство да се случи.
Водещ: Един важен въпрос, според мен. Вие казвате, че преговаряте с руснаците за сваляне на цената на газа.
Бойко Борисов: И тя е свалена.
Водещ: Да, с 1%, горе-долу.
Бойко Борисов: Всички прогнозираха 28 – 30% вдигане на цената на газа. Аз ви казах, че ще я сваля. Може да е с 1%. А тя е с 3 в момента. С 3% е свалена.
Водещ: С какъв аргумент излизате пред руснаците?
Бойко Борисов: С един.
Водещ: С какъв?
Бойко Борисов: С аргумент.
Водещ: Свалете ги...
Бойко Борисов: Имам характер и преговарям. Цената е такава, ние даваме трасе за „Южен поток”, изгодно ви е на вас. Той е стратегически за Русия проект. Дайте ни по-добра цена.
Водещ: Въпросът е, че ние нямаме алтернатива. Те знаят, че...
Бойко Борисов: Как да нямаме алтернатива?
Водещ: Коя ни е алтернативата?
Бойко Борисов: Турция, Гърция...
Водещ: Е, построени ли са тези връзки?
Бойко Борисов: Румъния... Ами, разбира се.
Водещ: Е, как ще са построени?
Бойко Борисов: Сега ги строим. Те ще станат факт.
Водещ: А, сега ги строите.
Бойко Борисов: Ами, те, ако тръгнат да ни правят инат и ние ще се бавим с „Южен поток”. Те също нямат изгода. Те са нормални хора и с премиера Путин аз имам нормален диалог - много ясен, много точен. Имаш ли интерес да работим добре България и Русия за „Южен поток”, за „Белене” и ... За „Бургас – Александруполис” не става, поради екологични проблеми. Имам интерес. Ами, и ние имаме интерес също да става, но пък българският народ е беден и аз искам цената да е възможно най-ниската в Европа. Това е всеобщ интерес. Това ми е преговорът. Той не е някакъв сложен преговор. Аз мога да се бавя колкото искам за тези проекти и в същото време те са интересни за България. Що да се бавим? Щото през тази тръби ще тече газ, ще имаме пари и всъщност сме на важно място. Паралелно с това си правим с турците и с гърците интерконекторната връзка. И тя е в ход, движи се, преговаря се, работи се. Въпросът е финансирането – дали да е нашето, дали да е общо по тези връзки. Така че едната и другата цел са, нямаме никакъв проблем. Съответно вече добиваме газ. Близо, ще сбъркам, наизуст – 300 или 500 млн. Да не цитирам нещо, което не съм сигурен.
Водещ: Съвсем на финала кое е нещото, наистина кратичко, от което най-много се страхувате, г-н Борисов – стачки, недоверие на обществото или какво? Кое е това, което ви смущава, което смущава съня ви, да кажем?
Бойко Борисов: В този момент нищо не ме смущава. И ще кажа защо. Знам, че политиката ни е насочена в интерес на хората, колкото и да звучи като клише. Знам, че ще се справим с магистралите, знам с инфраструктурата и с пенсионната реформа ще се справим. Знам, че с организираната престъпност и корупцията живот и здраве. Правим много и ще успеем. Стабилизираме си финансите. Отчита се това в Европа. Добър знак идва от там, че се оценява дейността на правителството. Атакуваме с всички сили в момента шенгенското пространство. В смисъл, вече и с вчерашните пуснати шест последни...
Водещ: Финално само.
Бойко Борисов: Финално. Всичко е наред. И ако догодина това стане факт България да влезе и в шенгенското пространство, мисля, че нещата постепенно ще тръгнат много по-добре. Хората трябва да знаят – да...
Водещ: Благодаря ви.
Бойко Борисов: Да. И на мен ми се иска в образованието и здравеопазването всичко да стане веднага и с един замах.
Водещ: Благодаря ви, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Там ще стане по-бавно, за сметка на инфраструктурата.
Водещ: Благодаря ви.


Тагове:   казва,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819971
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930