Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 22:20 - БОЙКО БОРИСОВ и ЕКИП 5 - разговор...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3251 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 09.12.2010 06:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
08.12.2010 г.
  сряда   image
Бойко Борисов за това какво се случи в България през 2010 година 08 декември 2010 
БНТ, "Екип 5"

Водещ: Добър вечер. Както знаете, днес е 8 декември, празникът на младостта. Честит празник и наздраве на всички студенти, които със сигурност вече празнуват. В това предаване ще говорим и за младите хора, но преди всичко а България през 2010 година – за настоящето и за бъдещето на страната ни. Ще бъде много горещо в студиото, защото министър-председателят на България господин Бойко Борисов е тук за едно различно интервю, защото ще застане срещу „Екип 5”, срещу моите колеги, които също са в студиото. Въпросите са много и когато телевизионното време, ние ще продължим предаването и разговора в интернет. Там ще бъде още по-интересно, гарантирам ви. Очакваме вашите въпроси към премиера на страницата на БНТ и в нашия Фейсбук: Екип 5. Нямаме време за губене. Започваме.
Добър вечер, господин премиер.
Бойко Борисов: Добър вечер.
Водещ: Чувствате ли се удобно в този стол? Знам, че имате афинитет към стола на водещия. Между другото, това е нашето място обикновено, когато водим.
Бойко Борисов:
Да се сменим тогава.
Водещ: Не, може вие да ни задавате въпроси на нас.
Водеща: Ще издържите ли един час?
Водещ: Не сме се разбирали кой какви въпроси ще ви задава. Само едно нещо сме се разбрали – че доайенът в нашия екип господин Гарелов ще ви зададе първия въпрос.
Водещ: Първият ми въпрос, господин премиер...
Бойко Борисов: Ако позволите само, пожеланията към студентите, защото вече съм се напатил на тия празници на длъжностите, които съм заемал, все пак да ги призовем и да не пият и да карат. Защото по принцип след тия празници има и натъжения семейства, така че малко да им развалим настроението, но да внимават какво правят.
Водеща: Ако може и да не пият и да не се бият също...
Бойко Борисов: И да не се бият, защото виждате, млади хора по дискотеките какво правят към 5-6 ч. сутринта. Така че още веднъж, ако някой ни гледа, все пак да бъдат по-внимателни.
Водещ: Ние нямахме тоя проблем навремето, защото нямахме коли. Така че си пиехме свободно. Сега, първият ми въпрос е следният. Върху вас се оказва натиск да сменяте министри. Защо сам не направите изпреварващ ремонт на кабинета, според вашите структурни виждания и т.н., за да имате вие инициативата?
Бойко Борисов: Всъщност кой иска ремонт да правим и за кое да правим ремонт?
Водещ: Ами сега господин Иван Костов искаше да смените 3-4 министри, ако не се лъжа.
Водеща: 5.
Водещ: 5.
Бойко Борисов: Вижте, има две страни. Наближават избори и те трябва по някакъв начин, особено след като минаха изборите в Габрово преди няколко месеца, преди две недели в шест села, където ГЕРБ категорично печели и сега, те трябва нещо да правят, за да ги чуят. Ако искате, можем да минем през някои от министрите, и ще видите колко е нелепо дори това искане. Но аз искам да ги обединя заедно – Костов и Първанов, защото това са тези двама души на последните 20 години статукво.
Водещ: Ама ние искахме да говорим за кабинета, не за Костов и Първанов, разбирате ли? Вие сте министър-председател и сте тук да говорим за кабинета и за политиката ви.
Бойко Борисов: Да. Въпросът е – на господин Гарелов, ако не сте го чули, защо не правя изпреварващ ремонт.
Водещ: Според вас трябва ли да има ремонт?
Бойко Борисов: Според мен тези министри, които трябваше да си отидат, аз не съм чакал и съм ги махнал, сменил, подменил, някои по два пъти и не съм чакал нищо.
Водещ: Добре, господин Борисов, 40 човека делегация на филмов фестивал. Кому са нужни 40 човека делегация на филмов фестивал?
Бойко Борисов: Аз мисля, че това, което се изговори и което се направи, което и господин Рашидов неколкократно обяви, аз мисля, че достатъчно ясно и точно отговориха какво са правили там и защо са го правили.
Водещ: 40 човека.
Бойко Борисов: Ами на филмов фестивал ходят толкова хора.
Водещ: 40 човека българска делегация, 40 човека?
Бойко Борисов: И повече.
Водеща: Какъв е нашият дял в българо-италианския скандал около филма на Мишел Бонев? За това е хубаво да си поговорим. И доколко вие имате пръст в това? Италианската преса много сериозно пише, че под ваш натиск, български казват, на нивото на Берлускони, ние предполагаме, че за вас става дума.
Бойко Борисов: Никога не съм говорил с премиера Берлускони по какъвто и начин за Мишел Бонев или за тези филми.
Водещ: А вие познавате ли я нея?
Бойко Борисов: Аз я познавам, защото стана толкова известна напоследък, че...
Водещ: Не, говорим за лично познанство.
Бойко Борисов: Беше когато играхме приятелския мач в Италия. Тя също беше там на банкета. Но дотам ми е познанството с нея.
Водеща: Какви са личните ви впечатления тогава? Поне това да разберем.
Бойко Борисов: Аз нямам никакво намерения да занимавам зрителите от Мишел Бонев какви са ми личните впечатления. Вежди Рашидов не е малко дете. Академик е и да обяснява, ако нещо нередно е направил. Но това, което на няколко пъти съм ги питал, той не намира в себе си никаква вина.
Водеща: Да, но кинаджиите искат оставката му, защото се орязват парите за кино в бюджета, а в същото време...
Бойко Борисов: Не, не се орязват парите за кино. Парите за кино са толкова, колкото са били и досега.
Водеща: По-малко са при възможност. Там в скобички има едно „при възможност”...
Бойко Борисов: Ами при възможност. Във времето на финансова и икономическа криза е при възможност.
Водеща: 9 млн. при 17 преди това. Това е една и съща цифра.
Бойко Борисов: Кога са дадени 17 млн.?
Водеща: Ами така поне се твърди.
Бойко Борисов: Когато се отчитаха по няколко милиарда излишъци, а в момента сме с 2 млрд. отдолу.
Водещ: Ама има Закон за киното, който не би трябвало да се нарушава.
Бойко Борисов: Моля ви се. Има приоритети – образование, здаравеопазване, сигурност. Ще минем на тях, но имам една молба към вас. Когато някой ми зададе въпрос, да имам възможност да му отговоря. Вие хем дадохте на господин Гарелов като доайен да зададе въпрос, вече три въпроса след него дойдоха. Аз как да му отговарям?
Водеща: Вие отваряте страниците много бързо.
Водещ: Не, защо. Говорим за това кой министър трябва да си ходи или не трябва да си ходи. Според мен вървим в идеална посока. Ето, вие казахте, господин Рашидов няма да си ходи.
Бойко Борисов: Първият посочен от Костов и Първанов – тандема, исках това да кажа, че те просто са един тандем.
Водещ: Не. Връщаме ги Костов и Първанов. Ние с вас говорим , не с Костов и Първанов. И не сме техни говорители.
Бойко Борисов: Има такъв тандем.
Водещ: Ние просто си задаваме въпроси, които всички си задават. Трябва ли Рашидов да си отиде след скандала с Италия?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Трябва ли Цветанов, след като му изкараха толкова имоти и след като той доста се оплете в...
Бойко Борисов: Колко имоти са му изкарали?
Водещ: ... обясненията си. Ами доста имоти му изкараха. Сега да не уточняваме, защото ще влезем в това да разговаряме колко са имотите, какви са и т.н. Но общо взето не бяха много задоволитени обясненията. Трябва ли да си ходи господин Цветанов?
Бойко Борисов: Не, не трябва да си ходи. Защото с идването на господин Цветанов в МВР спряха отвличанията, спряха магистралните грабежи. Днес имаше много добри, много хубави срещи в унисон с работата, която върши, с директора на ФБР, с директора на „Сикрет Сървис”, на /.../, с главния прокурор. Човекът се справя прекрасно с работата и на 46 години е купил един апартамент. Всичко останали са наследство. И той имаше доблестта, излезе на трибуната на парламента и си отвори всичко едно по едно като странички как го е придобил. Е защо да го махна? Предишният вътрешен министър му вземат визата за Щатите, този го посрещат във всички служби на Америка, пълна подкрепа от Брюксел и Вашингтон и аз да го махна? За какво? Че на 46 години е смогнал да си купи апартамент, чака и трето дете? Недейте така.
Водеща: Ако не смятате да ремонтирате, това ли е топсъставът на българското управление?
Бойко Борисов: Всеки министър знае, че може да си отиде и си отиде при първо забавяне на темпове на работа.
Водещ: Аз доуточнявам въпроса, г-н Борисов. Не става дума под натиск, става дума за ваши виждания. Къде са слабите места на управлението? Сам сте казвали, че структурни промени трябва да се направят в Министерството на икономиката. На гърба на един човек са толкова ангажименти.
Бойко Борисов: Да и вчера имахме среща с хората от туристическия бранш. Казаха, че това, което се прави за една година за туристическия бранш е изключително. Днес на МС говорихме за пречиствателните станции на двата най-големи комплекса Слънчев бряг и Златни пясъци. Няма нито пречиствателни станции... Този, който ми дава акъл да правя ремонт на кабинета е държал 4 години министри регионални, екологични, какви ли не...
Водещ: Да, но той сгреши, нали така?
Бойко Борисов: Този, който ми дава съвет и акъл и е оставил, продал тези комплекси, позволил държавата да построят хотели без да има канализация изобщо. И сега над 130-140 хил. души ходят, все едно, по нужда в морето. Това са направили и тези хора ми дават съвети на мен. Продали „Балкан” и то така го продали, че дали 40 млн. долара за него. Продали „Кремиковци” за един долар, но му направили пристанище за насипни материали в Бургас за 400 млн. евро. Тези ли съвети да слушам?
Водещ: Ние говорим, разбирате сега. Ние не сме говорители на Костов и на Първанов.
Бойко Борисов: Да, моите министри са в пъти, г-н Цветков, в пъти по-добри от тези. Ако трябва да ги сравним с неговите – на Първанов веднъж, защото правителството предишното е негово и не бива на Станишев да му се приписват всички грехове, моето правителство и правителството на Костов, да сравним тези три правителства министър по министър. В пъти са по-добри.
Водещ: Ние искаме да говорим за вашето правителство, г-н Борисов. Не за Костов, не за Първанов, не за Станишев, за вашето.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Не само политическите ви опоненти искат оставки. Искам да попитам. Къде вие виждате слабите места в управлението? Например цялата артистична гилдия иска оставката на г-н Рашидов.
Бойко Борисов: Коя артистична гилдия?
Водещ: Кино, театър. Коя? Артистите. Всички излизаха на протести и искаха тази оставка.
Бойко Борисов: Защо? Защото се прави реформа в театрите и тя януари месец ще привърши. В момента театрите са ни пълни. Дадохме още 10 млн. допълнително за тях и мисля, че нещата си вървят добре там. Повтарям – това е във времето на финансова криза.
Водещ: Добре. Аз бих се намесил и да ви върна към първия въпрос. Все пак се случиха доста скандали и разправии, които дадоха основание хората по някакъв начин да заговорят, че някои министри не са добри, някои не са си на мястото. Все пак след толкова много скандали аз искам да чуя от вас какво означава абревиатурата ГЕРБ. Бихте ли припомнили на населението?
Бойко Борисов: Граждани за европейско развитие на България.
Водещ: Много от нещата, които се случиха не отиват на този слоган.
Бойко Борисов: Да, дайте да кажа кои неща.
Водещ: Шефът на Фонд „Земеделие” с фалшива диплома.
Бойко Борисов: Това е лично нейно престъпление.
Водещ: Това европейска България ли е?
Бойко Борисов: Да, разбира се. В европейска България се е случило един човек, който да ни е излъгал и то по най-безобразен начин. В момента, в който сме го...
Водещ: Г-н Борисов, ако могат така да ви излъжат, те могат и за много други неща да ви излъжат и аз се притеснявам, че някой може да ви излъже утре и да направим нещо, не както трябва.
Бойко Борисов: Г-жа Илиева беше във фонда и затова е било лесно да ни излъже, защото тя работеше с много и европейски организации и там просто, когато я предложи министър Найденов искахме там да има по-млади и по-нови хора, които...
Водещ: Той ли всъщност я предложи? Това щях да ви питам. Кой я предложи?
Бойко Борисов: Това е начинът, по който се предлагат, аз ги съгласувам, те си ги назначават и министърът на земеделието си контролира този фонд.
Водещ: Тоест не е ваша кандидатура, защото като че ли с времето излезе, че...
Бойко Борисов: Тя беше там, няма как да е наша кандидатура.
Водещ: От ОЛАФ казаха, че не са настоявали тя да бъде, че не са я препоръчвали и се разграничиха.
Бойко Борисов: разбира се, че не са настоявали. Тя работеше близко с тях и ние считахме, че когато има доверието им това би подобрило работата с ОЛАФ.
Водещ: Поинтересувахте ли се от мнението им? Не се ли притеснявате от това, че кадровия потенциал, търсейки млади, необременени хора досега от управлението, което е нормално, защото през годините назад знаем какво се случи и с европарите – бяха спрени. Не се ли притеснявате след този случай кои стоят на важните копчета в държавата? Правите ли разбор?
Бойко Борисов: Това е единичен случай, който ние в момента, в който получих информация затова в същия ден я уволнихме.
Водещ: Така е. Въпросът е за кадровата политика. Притеснява ли ви нещо?
Бойко Борисов: И в момента се занимава прокуратурата с нея, така че всеки, който мами това си е лично негова отговорност и след това си носи своята лична, персонална, наказателна отговорност.
Водещ: Г-н Борисов, да поговорим малко- за реформите. Вие имате твърдението, че по време на криза реформи не се правят, тъй като няма пари. Някои ваши опоненти твърдят точно обратното, че реформи трябва да се правят точно тогава, за да се намерят пари.
Бойко Борисов: Но добавят същите тези опоненти, че реформа се прави с пари.
Водещ: Аз ви питам друго.
Бойко Борисов: Прави се в криза, когато няма пари, но се прави с пари. Първата и втората част на изречението не им е вярна. Освен това най-тежката в Европа в момента пенсионна реформа ние я направихме така,ч е синдикати, работодатели, съсловни организация я подкрепиха...
Водещ: Коя реформа, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Пенсионната реформа.


Следва продължение... image Бойко Борисов за това какво се случи в България през 2010 година 08 декември 2010 | 19:26 | БНТ, "Екип 5" Начало / Мнение Бойко Борисов, министър-председател

Водещ: Добър вечер. Както знаете, днес е 8 декември, празникът на младостта. Честит празник и наздраве на всички студенти, които със сигурност вече празнуват. В това предаване ще говорим и за младите хора, но преди всичко а България през 2010 година – за настоящето и за бъдещето на страната ни. Ще бъде много горещо в студиото, защото министър-председателят на България господин Бойко Борисов е тук за едно различно интервю, защото ще застане срещу „Екип 5”, срещу моите колеги, които също са в студиото. Въпросите са много и когато телевизионното време, ние ще продължим предаването и разговора в интернет. Там ще бъде още по-интересно, гарантирам ви. Очакваме вашите въпроси към премиера на страницата на БНТ и в нашия Фейсбук: Екип 5. Нямаме време за губене. Започваме.
Добър вечер, господин премиер.
Бойко Борисов: Добър вечер.
Водещ: Чувствате ли се удобно в този стол? Знам, че имате афинитет към стола на водещия. Между другото, това е нашето място обикновено, когато водим.
Бойко Борисов: Да се сменим тогава.
Водещ: Не, може вие да ни задавате въпроси на нас.
Водеща: Ще издържите ли един час?
Водещ: Не сме се разбирали кой какви въпроси ще ви задава. Само едно нещо сме се разбрали – че доайенът в нашия екип господин Гарелов ще ви зададе първия въпрос.
Водещ: Първият ми въпрос, господин премиер...
Бойко Борисов: Ако позволите само, пожеланията към студентите, защото вече съм се напатил на тия празници на длъжностите, които съм заемал, все пак да ги призовем и да не пият и да карат. Защото по принцип след тия празници има и натъжения семейства, така че малко да им развалим настроението, но да внимават какво правят.
Водеща: Ако може и да не пият и да не се бият също...
Бойко Борисов: И да не се бият, защото виждате, млади хора по дискотеките какво правят към 5-6 ч. сутринта. Така че още веднъж, ако някой ни гледа, все пак да бъдат по-внимателни.
Водещ: Ние нямахме тоя проблем навремето, защото нямахме коли. Така че си пиехме свободно. Сега, първият ми въпрос е следният. Върху вас се оказва натиск да сменяте министри. Защо сам не направите изпреварващ ремонт на кабинета, според вашите структурни виждания и т.н., за да имате вие инициативата?
Бойко Борисов: Всъщност кой иска ремонт да правим и за кое да правим ремонт?
Водещ: Ами сега господин Иван Костов искаше да смените 3-4 министри, ако не се лъжа.
Водеща: 5.
Водещ: 5.
Бойко Борисов: Вижте, има две страни. Наближават избори и те трябва по някакъв начин, особено след като минаха изборите в Габрово преди няколко месеца, преди две недели в шест села, където ГЕРБ категорично печели и сега, те трябва нещо да правят, за да ги чуят. Ако искате, можем да минем през някои от министрите, и ще видите колко е нелепо дори това искане. Но аз искам да ги обединя заедно – Костов и Първанов, защото това са тези двама души на последните 20 години статукво.
Водещ: Ама ние искахме да говорим за кабинета, не за Костов и Първанов, разбирате ли? Вие сте министър-председател и сте тук да говорим за кабинета и за политиката ви.
Бойко Борисов: Да. Въпросът е – на господин Гарелов, ако не сте го чули, защо не правя изпреварващ ремонт.
Водещ: Според вас трябва ли да има ремонт?
Бойко Борисов: Според мен тези министри, които трябваше да си отидат, аз не съм чакал и съм ги махнал, сменил, подменил, някои по два пъти и не съм чакал нищо.
Водещ: Добре, господин Борисов, 40 човека делегация на филмов фестивал. Кому са нужни 40 човека делегация на филмов фестивал?
Бойко Борисов: Аз мисля, че това, което се изговори и което се направи, което и господин Рашидов неколкократно обяви, аз мисля, че достатъчно ясно и точно отговориха какво са правили там и защо са го правили.
Водещ: 40 човека.
Бойко Борисов: Ами на филмов фестивал ходят толкова хора.
Водещ: 40 човека българска делегация, 40 човека?
Бойко Борисов: И повече.
Водеща: Какъв е нашият дял в българо-италианския скандал около филма на Мишел Бонев? За това е хубаво да си поговорим. И доколко вие имате пръст в това? Италианската преса много сериозно пише, че под ваш натиск, български казват, на нивото на Берлускони, ние предполагаме, че за вас става дума.
Бойко Борисов: Никога не съм говорил с премиера Берлускони по какъвто и начин за Мишел Бонев или за тези филми.
Водещ: А вие познавате ли я нея?
Бойко Борисов: Аз я познавам, защото стана толкова известна напоследък, че...
Водещ: Не, говорим за лично познанство.
Бойко Борисов: Беше когато играхме приятелския мач в Италия. Тя също беше там на банкета. Но дотам ми е познанството с нея.
Водеща: Какви са личните ви впечатления тогава? Поне това да разберем.
Бойко Борисов: Аз нямам никакво намерения да занимавам от Мишел Бонев какви са ми личните впечатления. Вежди Рашидов не е малко дете. Академик е и да обяснява, ако нещо нередно е направил. Но това, което на няколко пъти съм ги питал, той не намира в себе си никаква вина.
Водеща: Да, но кинаджиите искат оставката му, защото се орязват парите за кино в бюджета, а в същото време...
Бойко Борисов: Не, не се орязват парите за кино. Парите за кино са толкова, колкото са били и досега.
Водеща: По-малко са при възможност. Там в скобички има едно „при възможност”...
Бойко Борисов: Ами при възможност. Във времето на финансова и икономическа криза е при възможност.
Водеща: 9 млн. при 17 преди това. Това е една и съща цифра.
Бойко Борисов: Кога са дадени 17 млн.?
Водеща: Ами така поне се твърди.
Бойко Борисов: Когато се отчитаха по няколко милиарда излишъци, а в момента сме с 2 млрд. отдолу.
Водещ: Ама има Закон за киното, който не би трябвало да се нарушава.
Бойко Борисов: Моля ви се. Има приоритети – образование, здаравеопазване, сигурност. Ще минем на тях, но имам една молба към вас. Когато някой ми зададе въпрос, да имам възможност да му отговоря. Вие хем дадохте на господин Гарелов като доайен да зададе въпрос, вече три въпроса след него дойдоха. Аз как да му отговарям?
Водеща: Вие отваряте страниците много бързо.
Водещ: Не, защо. Говорим за това кой министър трябва да си ходи или не трябва да си ходи. Според мен вървим в идеална посока. Ето, вие казахте, господин Рашидов няма да си ходи.
Бойко Борисов: Първият посочен от Костов и Първанов – тандема, исках това да кажа, че те просто са един тандем.
Водещ: Не. Връщаме ги Костов и Първанов. Ние с вас говорим , не с Костов и Първанов. И не сме техни говорители.
Бойко Борисов: Има такъв тандем.
Водещ: Ние просто си задаваме въпроси, които всички си задават. Трябва ли Рашидов да си отиде след скандала с Италия?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Трябва ли Цветанов, след като му изкараха толкова имоти и след като той доста се оплете в...
Бойко Борисов: Колко имоти са му изкарали?
Водещ: ... обясненията си. Ами доста имоти му изкараха. Сега да не уточняваме, защото ще влезем в това да разговаряме колко са имотите, какви са и т.н. Но общо взето не бяха много задоволитени обясненията. Трябва ли да си ходи господин Цветанов?
Бойко Борисов: Не, не трябва да си ходи. Защото с идването на господин Цветанов в МВР спряха отвличанията, спряха магистралните грабежи. Днес имаше много добри, много хубави срещи в унисон с работата, която върши, с директора на ФБР, с директора на „Сикрет Сървис”, на /.../, с главния прокурор. Човекът се справя прекрасно с работата и на 46 години е купил един апартамент. Всичко останали са наследство. И той имаше доблестта, излезе на трибуната на парламента и си отвори всичко едно по едно като странички как го е придобил. Е защо да го махна? Предишният вътрешен министър му вземат визата за Щатите, този го посрещат във всички служби на Америка, пълна подкрепа от Брюксел и Вашингтон и аз да го махна? За какво? Че на 46 години е смогнал да си купи апартамент, чака и трето дете? Недейте така.
Водеща: Ако не смятате да ремонтирате, това ли е топсъставът на българското управление?
Бойко Борисов: Всеки министър знае, че може да си отиде и си отиде при първо забавяне на темпове на работа.
Водещ: Аз доуточнявам въпроса, г-н Борисов. Не става дума под натиск, става дума за ваши виждания. Къде са слабите места на управлението? Сам сте казвали, че структурни промени трябва да се направят в Министерството на икономиката. На гърба на един човек са толкова ангажименти.
Бойко Борисов: Да и вчера имахме среща с хората от туристическия бранш. Казаха, че това, което се прави за една година за туристическия бранш е изключително. Днес на МС говорихме за пречиствателните станции на двата най-големи комплекса Слънчев бряг и Златни пясъци. Няма нито пречиствателни станции... Този, който ми дава акъл да правя ремонт на кабинета е държал 4 години министри регионални, екологични, какви ли не...
Водещ: Да, но той сгреши, нали така?
Бойко Борисов: Този, който ми дава съвет и акъл и е оставил, продал тези комплекси, позволил държавата да построят хотели без да има канализация изобщо. И сега над 130-140 хил. души ходят, все едно, по нужда в морето. Това са направили и тези хора ми дават съвети на мен. Продали „Балкан” и то така го продали, че дали 40 млн. долара за него. Продали „Кремиковци” за един долар, но му направили пристанище за насипни материали в Бургас за 400 млн. евро. Тези ли съвети да слушам?
Водещ: Ние говорим, разбирате сега. Ние не сме говорители на Костов и на Първанов.
Бойко Борисов: Да, моите министри са в пъти, г-н Цветков, в пъти по-добри от тези. Ако трябва да ги сравним с неговите – на Първанов веднъж, защото правителството предишното е негово и не бива на Станишев да му се приписват всички грехове, моето правителство и правителството на Костов, да сравним тези три правителства министър по министър. В пъти са по-добри.
Водещ: Ние искаме да говорим за вашето правителство, г-н Борисов. Не за Костов, не за Първанов, не за Станишев, за вашето.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Не само политическите ви опоненти искат оставки. Искам да попитам. Къде вие виждате слабите места в управлението? Например цялата артистична гилдия иска оставката на г-н Рашидов.
Бойко Борисов: Коя артистична гилдия?
Водещ: Кино, театър. Коя? Артистите. Всички излизаха на протести и искаха тази оставка.
Бойко Борисов: Защо? Защото се прави реформа в театрите и тя януари месец ще привърши. В момента театрите са ни пълни. Дадохме още 10 млн. допълнително за тях и мисля, че нещата си вървят добре там. Повтарям – това е във времето на финансова криза.
Водещ: Добре. Аз бих се намесил и да ви върна към първия въпрос. Все пак се случиха доста скандали и разправии, които дадоха основание хората по някакъв начин да заговорят, че някои министри не са добри, някои не са си на мястото. Все пак след толкова много скандали аз искам да чуя от вас какво означава абревиатурата ГЕРБ. Бихте ли припомнили на населението?
Бойко Борисов: Граждани за европейско развитие на България.
Водещ: Много от нещата, които се случиха не отиват на този слоган.
Бойко Борисов: Да, дайте да кажа кои неща.
Водещ: Шефът на Фонд „Земеделие” с фалшива диплома.
Бойко Борисов: Това е лично нейно престъпление.
Водещ: Това европейска България ли е?
Бойко Борисов: Да, разбира се. В европейска България се е случило един човек, който да ни е излъгал и то по най-безобразен начин. В момента, в който сме го...
Водещ: Г-н Борисов, ако могат така да ви излъжат, те могат и за много други неща да ви излъжат и аз се притеснявам, че някой може да ви излъже утре и да направим нещо, не както трябва.
Бойко Борисов: Г-жа Илиева беше във фонда и затова е било лесно да ни излъже, защото тя работеше с много и европейски организации и там просто, когато я предложи министър Найденов искахме там да има по-млади и по-нови хора, които...
Водещ: Той ли всъщност я предложи? Това щях да ви питам. Кой я предложи?
Бойко Борисов: Това е начинът, по който се предлагат, аз ги съгласувам, те си ги назначават и министърът на земеделието си контролира този фонд.
Водещ: Тоест не е ваша кандидатура, защото като че ли с времето излезе, че...
Бойко Борисов: Тя беше там, няма как да е наша кандидатура.
Водещ: От ОЛАФ казаха, че не са настоявали тя да бъде, че не са я препоръчвали и се разграничиха.
Бойко Борисов: разбира се, че не са настоявали. Тя работеше близко с тях и ние считахме, че когато има доверието им това би подобрило работата с ОЛАФ.
Водещ: Поинтересувахте ли се от мнението им? Не се ли притеснявате от това, че кадровия потенциал, търсейки млади, необременени хора досега от управлението, което е нормално, защото през годините назад знаем какво се случи и с европарите – бяха спрени. Не се ли притеснявате след този случай кои стоят на важните копчета в държавата? Правите ли разбор?
Бойко Борисов: Това е единичен случай, който ние в момента, в който получих информация затова в същия ден я уволнихме.
Водещ: Така е. Въпросът е за кадровата политика. Притеснява ли ви нещо?
Бойко Борисов: И в момента се занимава прокуратурата с нея, така че всеки, който мами това си е лично негова отговорност и след това си носи своята лична, персонална, наказателна отговорност.
Водещ: Г-н Борисов, да поговорим малко- за реформите. Вие имате твърдението, че по време на криза реформи не се правят, тъй като няма пари. Някои ваши опоненти твърдят точно обратното, че реформи трябва да се правят точно тогава, за да се намерят пари.
Бойко Борисов: Но добавят същите тези опоненти, че реформа се прави с пари.
Водещ: Аз ви питам друго.
Бойко Борисов: Прави се в криза, когато няма пари, но се прави с пари. Първата и втората част на изречението не им е вярна. Освен това най-тежката в Европа в момента пенсионна реформа ние я направихме така,ч е синдикати, работодатели, съсловни организация я подкрепиха...
Водещ: Коя реформа, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Пенсионната реформа.


Бойко Борисов: Пенсионната реформа.
Водещ: Коя реформа точно?
Бойко Борисов: Пенсионната.
Водещ: Какво реформирахте?
Бойко Борисов: Пенсионна реформа...
Водещ: От коя година?
Бойко Борисов: 2011, 2012, 2013 г. до 2030 г.
Водещ: Какво се случва в 2011 г.?
Бойко Борисов: Това, което трябва да се случи.
Водещ: Какво? Кое конкретно нещо се променя?
Бойко Борисов: Възрастта за пенсиониране.
Водещ: Философията. За да смените една система трябва да смените философията на системата. Вие не сменяте философията на системата.
Бойко Борисов: Каква е философията според вас?
Водещ: Философията в момента е, че едни пари, които отиват в едни каци, които са издънени. Това е.
Бойко Борисов: Това не е вярно.
Водещ: Това се случва и в здравеопазването, това се случва в пенсионната система.
Бойко Борисов: Пенсионната система в момента начина, по който е конструирана и в следващите години ние за първи път я гарантираме 2032-2033 г. да бъде стабилна. Ако я бяхме оставили във вида, в който я заварихме, тя генерираше само дефицит. Чрез парите от социални осигуровки се плащаха повече пенсии, отколкото се събираха и държавата реално ги дотираше в тази част. Частните пенсионни фондове, когато сложихме истината на масата те самите казаха, че няма как да плащат повече от 50-60 лв. пенсия ако трябва да влезнат, както е по закон от началото на 2011 г. Тогава те сами предложиха 100 млн. да ги прехвърлим в НОИ, за да може да ги оперира НОИ и в следващите години да си наберат необходимия капитал. Така че просто направихме реформа, която се прие от всички, а същото нещо, знаете във Франция запалиха Париж докато го направят, същото нещо. Само че техните влизат от 2016, 2020 г. във Франция и германия, а нашите започват от 2011г.
Водещ: А вие защо се страхувате от всеки протест, г-н Борисов, и отстъпвате почти на всеки, който е тръгнал да иска малко пари?
Бойко Борисов: На кой сме отстъпили?
Водещ: На кой не сте отстъпили?
Бойко Борисов: хайде да започнем.
Водещ: Аз мога да ви кажа, че не сте отстъпили единствено на тези нещастни хора от Несебър, защото те са дребни риби. Който е дошъл пред МС да протестира, винаги са отстъпвали, давали сте им исканията.
Бойко Борисов: На БАН.
Водещ: Не само на БАН.
Бойко Борисов: Какво сме направили за БАН? Освен, че и днес може би е минал, вкарваме нов закон, който да регулира университети, наука и съответно и бизнес, за да може и да гарантират тези пусти имоти, които най-ги е страх да не им ги вземе някой.
Водещ: Кой изготви този нов закон, г-н премиер?
Бойко Борисов: Министър Игнатов.
Водещ: Министър Игнатов лично или негова група?
Бойко Борисов: Студентите. Тези, които дойдоха да протестират за какво всъщност протестираха? За по 100 и 150 хил. лв.
Водещ: Дадохте им ги? Дадохте и на тях.
Бойко Борисов: Днес на МС. Дадохме и по този начин протеста...
Водещ: Дадохте и на лекарите.
Бойко Борисов: Не нещо. 3 млрд. и 5 млн. лв. Това нещо ли е или е много нещо?
Водещ: Не, аз ви казвам, че...
Бойко Борисов: Питам 3 млрд. и те продължават да протестират. 3 млрд. и 5 млн. лв. Малко ли е или не е малко?
Водещ: Не е малко, но вие дадохте...
Бойко Борисов: 2000 г знаете ли колко е било за здравеопазване, когато не е имало криза? 1, 5 млрд. лв.
Водещ: Да, то не е реформирано.
Бойко Борисов: Сега е 3 млрд. лв.
Водещ: Нали казахте, че няма да давате пари без реформи. Сега гарантирано ли е, че ще има реформи?
Бойко Борисов: Днес на МС мина и здравната реформа, стратегията за здравна реформа.
Водещ: Правилно ли разбрахме, че ще има одържавяване на болниците?
Бойко Борисов: В смисъл? В момента знаете ли как е? Болниците са ги направили търговски дружества. По смисъла на Търговския закон, те си имат борд, който ги управлява. Само че този борд какво управлява, когато в един момент казва: „Дотук управлявахме ама сега държавата дайте на това търговско дружество апаратура, дайте ни пари, дайте ни еди какво си”. Всъщност те какво управляват като търговско дружество. Освен това тези същите, за които говорите са задължили болниците с близо 200 млн. лв. Как? Решават, че ще си купят нов скенер. Ама това, че в София има седем, а в други градове няма нито един, това този борд не го интересува. Сега, в един момент като дойдохме ние, като сложихме договорите на масата 200 млн. трябва да извадим, за да платим това оборудване. Питам ги аз шефовете на болниците: „Защо го купихте като нямате пари?” „Купихме го”. Включително има купено медицинско оборудване за тези хеликоптери „Хугър”, които не могат да летят, защото нямат застраховки, а и никой няма право да монтира оборудване на тези хеликоптери, защото ще им падне времето за експлоатация, което носят в гаранционния срок. Но имаме купени и хеликоптери, които не летят, имаме и апаратура, която стои в кашони.
Водещ: А кога ще започне закриването, според тази стратегия на неработещите болници? Така или иначе към големите болници всички отиват да се лекуват, а има кретащи болници, които нито обслужват малките населени места...
Бойко Борисов: Това, което прави в момента министър Константинов, надявам се скоро време това ще стане факт. Там, където има неотложни дейности дали ще е хирургия, в зависимост къде са добри, какви специалисти има добри в тази болница да се запазят тези отделения. Затова свалихме долния праг на броя на родените деца да речем, за да има запазено родилно отделение.
Водещ: А ще се развие ли спешната помощ, защото това трябва да предшества...
Бойко Борисов: И ето тук имаме въпросът на г-н Гарелов, че за да се развие спешната помощ трябва да се извадят пари. Тези, които казват: „правете реформи, когато няма пари” ни дават съвет все едно да скачаш от самолет с неотворен парашут.
Водещ: Не е така. Къде ще отидат парите от здравните ни вноски? Не се прави реформа, когато нямаш пари не си сменяш покрива. Аз ще ви кажа, че като ви се спука тоалетната чиния в банята, имате-нямате пари ще намерите и ще я поправите. Разбирате ли? Защото иначе ще ходите до глезените в еди какво си. Не само, а защото този циничен разговор между, съжалявам, че ще спомена този толкова тесен случай в Горна Оряховица, че да извикат специалист от Плевен трябва да му преведат 1000 лв. Ако съдбата на един човек, бебе или каквото и да е виси на това дали докторите ще решат да преведат тези 1000 лв.
Бойко Борисов: да са ги превели и да са го спасили. Повтарям. 3 млрд. и 5 млн. лв. са огромно количество пари и пари има.
Водещ:Когато са в пробита каца.
Бойко Борисов: В продължение на една година събираме обръчите на тази каца, за да може да не тече от нея.
Водещ: Ще успеете ли? Виждате ли това да изведете реформата в здравеопазването до някакви резултати?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Все пак съществува едно мнение, че пазите личния си рейтинг и заради това не предприемате някои...
Бойко Борисов: Има протести, които са правилни. Има протести, които това, което хората искат е абсолютно допустимо и е възможно да се направи.
Водещ: Кой е този?
Бойко Борисов: Ето, дадох пример с протестите на студентите. Музикалната, художествената академия и ВИТИЗ. Аз като дойдох...
Водещ: Защо се стига изобщо до протест?
Бойко Борисов: Питам. И като дойдоха при мен Студентските съвети с ректорите и всъщност се оказа, че става дума за по 150 хил. лв., за да си решат проблемите извиках Дянков и от икономиите на финансовото министерство им дадохме тези пари.
Водещ: Става все така, че министрите не могат да решат проблема, явявате се вие и се правят нещата.
Бойко Борисов: Аз не виждам нищо лошо ако за даден протест може да им се удовлетвори искането защо да не се направи.
Водещ: Защо не го направи министъра, а трябва вие да го правите?
Бойко Борисов: Да го е направил.
Водещ: Значи министъра не си върши работата, министърът е за смяна.
Бойко Борисов: Министърът може би няма толкова власт да направи, така че да вземе пари от икономиите на едно министерство и да не си раздадат бонуси, а да ги даде за студентите, което съм направил аз. Така че не мога да кажа, че...
Водещ: Аз имам предвид това, което направи гръцкия министър-председател. Знаете, че той...
Бойко Борисов: Аз мисля, че Гърция е последното място, където можете да ни дадете нещо за пример.
Водещ: Не, ще дам за пример.
Бойко Борисов: Така че просто за радост вече доста държави останаха зад България. Бяхме последни, сега...
Водещ: Аз говоря за един управленски ход.
Бойко Борисов: Доста останаха зад нас. Днес, понеже ни пратиха румънците да съгласуваме „Дунав мост” таксите, Румъния отиде на 24% ДДС. Когато ние само обсъждахме 21%, всички медии, включително и вашата излезе с апокалиптични прогнози какво ще стане с бизнеса, какво ще стане с всичко и ние успяхме и това е голямо достойнство на правителството да имаме в момента най-ниските данъци в ЕС. 10% плосък данък, 20% ДДС. Румънците отидоха на 24%, гърците на 24%, корпоративният им данък е огромен.
Водещ: Моят пример е съвсем различно нещо.
Бойко Борисов: Да не говорим за Португалия, за Ирландия, за Испания, за другите държави.
Водещ: Това, което аз искам да ви попитам е следното:
Бойко Борисов: така че това е много важно.
Водещ: Това е важно,. Но не това исках аз да кажа. Въпросът е следния: Той направи там много по-драстични съкращения, нали така – на пари, на всичко, на пенсии и предприе този ход с местните избори, когато обяви, че ще ги тълкува като одобрение на неговата политика и те го подкрепиха. Аз искам моят министър-председател да има също този кураж и смелост и тогава ще го подкрепят повече хора.
Бойко Борисов: В кое?
Водещ: Ей така, когато трябва да провеждаш някаква политика дори и да е...
Бойко Борисов: Да и аз не случайно дадох пенсионната, административната, съдебната. Сега в понеделник, това, което следващия понеделник ще се гласува...
Водещ: Има едно неправилно, едно изкривено мислене, че ако се направи реформа могат да се нарушат интересите на някаква група от хора и те да се отдръпнат от вас.
Бойко Борисов: От днес тече и здравната реформа.
Водещ: Вие сам го казахте. Казахте: „Ние рушим, бутаме незаконните сгради и вече нямаме симпатизанти там”. Не е вярно, г-н Борисов. Ако направите реформа ако бутнете незаконното, ако реформирате системите, ще имате повече поддръжници.
Бойко Борисов: Вие видяхте в Несебър. Сега на 13 започваме язовир Искър, след това отиваме на Ивайловград, по Слънчев бряг започнахме хотелите. Вижте как се анонсират примерно новините. „Протест срещу събарянето на незаконно построени сгради”.
Водещ: Това е нормално. Новините така текат.
Бойко Борисов: Протест срещу събарянето на незаконно построеното.
Водещ: Това не значи държавата да не действа. Има протести, медиите го отразяват.
Бойко Борисов: там, където трябва да се удари по масата и да действаме със здрава ръка не отстъпихме и за радост от ЮНЕСКО ни запазиха в паметниците на културата Несебър.
Водещ: Дотук излязоха няколко от скандалите, които ни събраха, за които искаме да говорим, аз ще ви подсетя за тези прословути телефони, които вие наказахте по някакъв начин хората от групата си.
Бойко Борисов: Само нашата партия между другото.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Станишев си мълчи, другите си мълчат.
Водещ: Как ги наказахте.
Бойко Борисов: Половин заплата им взехме за един час отсъствие от работа.
Водещ: Г-н премиер.
Бойко Борисов: Половин заплата.
Водещ: нека да погледнем около фактите.
Бойко Борисов: Малко ли е?
Водещ: Малко е. Вие нали искахте да сте различни.
Бойко Борисов: Да, затова ги наказахме с половин заплата за един час.
Водещ: Ползвали са и транспорт. Г-н премиер, въпросът ми е следният:
Бойко Борисов: Половин заплата.
Водещ: Вие ги наказахте, но аз имам усещането, че вие бихте ги наказали много повече. Обаче в това време, в което вие ги накажете, те биха могли да напуснат вашата парламентарна група, да се почувстват огорчени и тогава вие да изпаднете в малцинство. Има ли нещо...
Бойко Борисов: Ние и сега сме в малцинство.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: искам да отговоря тук понеже вие пак това, че сте 5 към едно не би трябвало да ви дава право да ми застъпвате въпросите един след друг. Гарелов ме попита и каза: „Искам да видя и ние, че както в Гърция имат куража”. Кой би направил в условията на финансова криза и икономическа в състоянието, в което заварих България с половин милиард дефицит правителство на малцинство, без да се обвърже с някой? Кой?
Водещ: Имате пълната подкрепа. Вие сте и обвързани.
Бойко Борисов: С кой?
Водещ: А „Атака”.
Бойко Борисов: С кое сме обвързани?
Водещ: Обвързани сте с „Атака”. Те гласуват непрекъснато заедно с вас.
Бойко Борисов: Така ли?
Водещ: Разбира се.
Бойко Борисов: Кой министър, кое длъжностно лице е от „Атака” в управлението?
Водещ: Това няма никакво значение.
Бойко Борисов: как да няма значение.
Водещ: Няма никакво значение. Вие като взехте хора на Костов това не значи, че...
Бойко Борисов: По вашата логика най-добрите кадри на „Синята коалиция” са при нас в момента и то са в правителството. Ръководителят на младежкото СДС Ники Младенов е външен министър.
Водещ: Министърът на образованието.
Бойко Борисов: Момент. Косьо Димитров е зам.-министър. Марин Райков беше зам.-министър отиде в Париж посланик. Владо Кисьов ще отиде в Берлин посланик, Евдокия Манева е зам.-министър в екологията.
Водещ: Това какво доказва? Не разбирам това цялото изброяване какво доказва?
Бойко Борисов: Че тези кадри, които са ни трябвали от различни партии ние сме ги поканили и те са дошли при нас.
Водещ: Нали казахте, че правите правителство на малцинството?
Бойко Борисов: Да, факт. Ние нямаме коалиционно или каквото и да е споразумение с нито една партия и тя може да излезе утре, която и да е да излезе и да каже, както направиха Яне Янев. В началото помните той излезе и каза: „Подкрепяме ГЕРБ” след това се оттегли. Това могат да го направят всички и ние оставаме със 117 депутати.
Водещ: като казахте Яне Янев...
Бойко Борисов: Ние нямаме никакъв коалиционен договор. Сиреч ние сме имали много по-голям кураж и смелост, отколкото Папандреу и в момента ние управляваме с правителство на малцинство, единствени в Европа. Защо? Защото ние имахме много по-изгоден ход, за да отговоря на г-н Цветков. Аз имах още две години да съм кмет на София. Това правителство предишното щеше да се срине до 5%, не до 15% ако ги бяхме оставили. Защото щяха да им излезнат лъжите веднага – дефицита и това, което направиха с пенсиите – вдигнаха с 900 млн. лв. от първия ден, в който дойдохме ние станаха с 900 млн. лв. по-високи пенсиите. В условията на минус, помните г-н Орешарски има доблестта и дойде в министерството и каза: „Да, това е касата е с половин милиард и с повече празна”. Какво щяха да правят?
Водещ: Г-н премиер.
Бойко Борисов: Щяха да се сринат, но ние щяхме да дойдем в ситуация, в която България вече щеше да е на нивото на Гърция. Нямаше шанс, а ние в момента приехме бюджет на 2,7% дефицит. Така че куража, който ние проявяваме в момента е много по-голям от този на Гърция.
Водещ: Това е така. Така беше в началото, но вие имате отстъпление, г-н Борисов. Аз имам усещането, че България губи битката с престъпността. Не кабинета, не МВР, не съдии, не прокуратура, всички ние. Вече като се стигне до последното освобождение, хората вече си казват: „Нищо не излезна от тази работа”.
Бойко Борисов: Затова спасението е в специализирания съд и в понеделник и всички мерки, които и ЕК ги одобрява и ги толерира, и в понеделник даже с Кристалина Георгиева се чухме, тя буквално ми каза: „Виж, моля ти се, проконтролирай следващия понеделник парламента да ги приеме така, както са внесени от МС, защото това се наблюдава в момента изключително силно в Брюксел”. Какво ще направим като промени в съдебната система. Бих дал пример с „Крокодилите”. Това освобождаване вече не ми се и коментира, но това именно е...
Водещ: Главният прокурор каза, че е силно притеснен заради неуспеха на знаковите дела.
Бойко Борисов: Да, всички сме притеснени.
Водещ: И какво правим?
Бойко Борисов: Специализиран съд.
Водещ: Вие дори специализирания съд го отстъпихте от първоначалната идея.
Бойко Борисов:„Крокодилите”, когато ги арестувахме за първи път, коя година е било 2004-2005 г. сега 2010 г. им се гледа делото.
Водещ: И какво през това време?
Бойко Борисов: Свидетелите, помня го като ден днешен, беше свидетел номер 5 го бяха кръстили го бяха издали, бяха му внесли на единия крокодил в килията телефон. Ние го записахме и той се обажда и вика: „Ало, ти ли си номер 5? Ще те направя жена.”
Водещ: Проблемът не е ли в събирането на доказателства тогава?
Бойко Борисов: След шест години делото пада. Шест години. Този свидетел тогава ние го пазихме.
Водещ: Жоро ви зададе един много хубав въпрос. Дали всъщност проблемът не е в събирането на доказателства? Ако дознанието...
Бойко Борисов: Не може всички министри, всички полицаи, всички прокурори, всичките 20 години да не са събрали един път годни доказателства.
Водещ: Може, защо да не може.
Бойко Борисов: Е, как?
Водещ: Съдът в България не е този, който трябва да наказва престъпността, той е арбитър в едно състезание между прокуратурата и МВР, и престъпността, в което прокуратурата и МВР ако наистина са на мястото си, трябва да докажат престъпността.
Бойко Борисов: Как си обяснявате тогава, че първи съд примерно дава една мярка или присъда, втори съд – пак от трима съдии я потвърждавам, трети съд пак. След това като отиде на апелация пада.
Водещ: Вие как го обяснявате?
Бойко Борисов: Тези съдии, които питам аз щом полицаите, следователи и прокурори, г-н Цветков, според вас са некадърниците, как пък тези съдии, които...
Водещ: Г-н Борисов, не ми вменявайте думи, които аз не съм произнесъл. Не съм казал, че са некадърни, а казвам, че са неспособни да защитят тезата си в съда.
Бойко Борисов: Според вас са неспособни.
Водещ: Това виждаме.
Бойко Борисов: А тези съдии, които на първа, втора, трета инстанция потвърждават, че те са събрали достатъчно доказателства, какви са според вас?
Водещ: Какво искате да кажете? Искате да кажете, че съдът е корумпиран?
Бойко Борисов: Не, нищо не казвам аз. Не ми вменявайте думи, които не съм казал. Какво определение ще дадете и за съдийските състави и приключваме. Дадохте за некомпетентност на прокурори, следователи и полицаи.
Водещ: Казвам неспособни.
Бойко Борисов: Неспособни.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: А тези инстанции - първа, втора, трета са потвърдили, че доказателствата са годни и делата са годни, как ще ги определите.
Водещ: Нали това ви обяснявам. Тя затова е така създадена системата, за да може да имаме наистина сигурност в това, че няма да бъде допусната грешка.
Бойко Борисов: Добре. Нека тогава да ги прибавим първа, втора, трета инстанция към неспособните.
Водещ: Не съм казал „неспособни”.
Бойко Борисов: Какво казахте? Казахте три пъти „неспособни”.
Водещ: Да, да, добре. Извинявам се.
Бойко Борисов: Към неспособните и оставяме една малка група съдии от третата инстанция, която са способни, според вас и носят правдата.
Водещ: Не, г-н Борисов, кажете вие какво значи тази ваша оценка в...
Бойко Борисов: затова сега правим реформа в съдебната система. В понеделник влиза в парламента, където да се съкрати цялата тази... Ето, видяхте и по „Наглите”. Още на първото влизаме в съда единият адвокат болен. Когато има специализиран съд, който повтарям, за да няма спекулации от такива като вас, ще съди само тежката организирана престъпност.
Водещ: Кой определя кое е тежка организирана престъпност?
Бойко Борисов: Законът, а законът казва, че това са убийства, грабежи, отвличания, без политическите лица.
Водещ: Как ще се гарантира функционалността на този съд?
Бойко Борисов: В скоростта на процеса. Защото знаете ли колко е трудно да се намерят свидетели, които да свидетелстват така, както съда иска?
Водещ:... в която изтича информацията.
Бойко Борисов: Няма да боледуват адвокатите, ще се ускори съдебния процес и тогава едно дело ще може да приключва в кратък срок.
Водещ: Съдебната система е болна, защото е корумпирана, това е подтекста.
Бойко Борисов: Не казвам нищо, само давам пример с терминологията, която използва Цветков.
Водещ: Ако той също е корумпиран, от това, че работи по-бързо полза няма.
Бойко Борисов: Тогава са две инстанции и когато е бързо...Сега вижте как се оправдават всъщност и ако погледнеш реално третата инстанция или четвъртата вече, когато минат 5-6 години при нея някой път има в нея едно събитие или едно доказателство, което държи делото. Примерно свидетел, който казва: „Аз видях”, както примерно ние имахме свидетел за убийството в Зона Б-5 за един, който ходеше с бронежилетка и го застреляха. Убиецът беше пробягал покрай стъклото на фризьорски салон. Фризьорът го вижда от един метър точно и той дори, когато ми го описваше казваше: „Имаше кариес на този зъб, беше му изяден зъба”. Когато го арестувахме този, който беше заподозрения, той има, този човек цяла нощ ми се моли да не бъде свидетел. С една дума – в едно дело има едно или две важни пунктечета, максимум две, в което можеш да го уличиш престъпника. Ако това падне и вече делото отиде при третия съдия, вече той като арбитър става и казва: „Няма го това доказателство” и връща делото като приключено. Затова е важно.
Водещ: След като казвате, че не успява борбата...
Бойко Борисов: Когато гонихме хърватската банда из София...
Водещ: Спрете, защото това изреждане ни изяжда времето. След като казвате, разбрах ви правилно, че борбата с организираната престъпност не е успешна на този етап...
Бойко Борисов: Напротив – много е успешна и арестите са пълни.
Водещ: Но след това няма осъдителни присъди, падат...
Бойко Борисов: затова именно с промяната в съдебната система ще бъде регулирано.
Водещ: кажете само това. Ще се отрази ли и как ще се отрази на влизането ни в Шенген?
Бойко Борисов: Шенген няма нищо общо с това. Шенген са граници.
Водещ: казват, че критериите, които....
Бойко Борисов: Шенген са границите и сега декември месец е последната ни проверка.
Водещ: Постиженията ни в организираната престъпност всички твърдяха,ч е ще са показателни за това. Дори външният министър съвсем открито го каза това.
Бойко Борисов: И за първи път ЕК и департамента на САЩ в годишните си доклади за България сложиха изречението „Силна политическа воля за справяне с организираната престъпност”. Факт и ние това ще го продължим.
Водещ: Казахте, че чакате писмо от Барозу.
Бойко Борисов: Тя е факт и ние сме я демонстрирали.
Водещ: Г-н Борисов, бихте ли ни казали излизаме ли от кризата? Г-н Борисов, България излиза ли от кризата?
Бойко Борисов: По икономически данни има такъв леко така нагоре...
Водещ: А фактически потреблението...
Бойко Борисов: Потреблението в случая е в огромните депозити в банките. Близо 9 млрд. тази година повече са спестени.
Водещ: Време ли е да кажете „Хора, купувайте”, както едно време друг министър-председател го каза?
Бойко Борисов: Аз мисля, че постепенно нещата си...
Водещ: Може ли един въпрос за медиите да ви задам накрая?
Бойко Борисов: Да. Защо накрая? Свършихме ли?
Водещ: След малко. От ефира има още 5 минути.
Бойко Борисов: Можеше да говорим и за магистралите, и за залите...
Водещ: Ще продължим в интернет.
Бойко Борисов: Защо в интернет?
Водещ: Не съм чул никога да казвате, че грешите, г-н Борисов. Грешите ли някога?
Бойко Борисов: Аз когато греша се поправям.
Водещ: Сгрешил ли сте за нещо през 2010г. и искате ли да се извините за нещо на хората?
Бойко Борисов: Нищо, което да заслужава извинение не сме направили, а тези, които ни намесваха...
Водещ: Министърът на здравеопазването като например г-жа Анна-Мария Борисова не изисква ли извинение към хората?
Бойко Борисов: Не. Тя е един прекрасен професор.
Водещ: Към избирателите, които ви доведоха на власт.
Бойко Борисов: Добър професор.
Водещ: Но я бяхте назначили за министър, който свърши добра работа като министър.
Бойко Борисов: И за съжаление не можа да се справи.
Водещ: изборът на г-жа Желева за еврокомисар, за кандидат за еврокомисар.
Бойко Борисов: Да, беше добър избор.
Водещ: Не ре ли нещо, което предизвиква извинение срещу избирателите?
Бойко Борисов: Като зам. –председател на ЕНПО към нея имаше политическа атака. Вие видяхте. Втория избор ние решихме да изпратим тежката си артилерия Кристалина Георгиева, за да имаме действително еврокомисар номер едно в Европа. На втория избор, който и да бяхме пратили щеше да го издържи.
Водещ: Нямате за какво да се извинявате?
Бойко Борисов: аз не мисля, че с това съм причинил на някой, каквото и да било, за да трябва да му се извинявам. Пратли сме зам.-председател на ЕНП за кандидат за еврокомирсар, професор от Магдебургския университет. Не го одобриха поради куп причини. Изпратихме такъв човек, който стана еврокимисар и европеец номер едно. Ако за първото трябва да се извиня, за второто трябва да ме поздравите.
Водещ: Поздравяваме ви, Въпросът е защо това не беше първия избор?
Бойко Борисов: Защото я пазехме да дойде вицепремиер и така се бяхме разбрали с Боб Зелик, шефа на Световната банка март-април да я пусне да дойде вицепремиер.
Водещ: Знаете, че нашето време приключва в телевизията. Ще продължим в интернет.
Бойко Борисов: По друг начин щеше да изглежда правителството.
Водещ: нека само да позволим на Жоро да закрие телевизионната част. Уважаеми, дами и господа, нашето телевизионно време мина твърде бързо. Останаха много въпроси, които ще бъдат разисквани в интернет пространството. Останете с нас, разбира се, който може да си го позволи. Благодаря ви, че участвахте с нас. Гледайте ни в интернет.

Бойко Борисов: Пенсионната реформа.
Водещ: Коя реформа точно?
Бойко Борисов: Пенсионната.
Водещ: Какво реформирахте?
Бойко Борисов: Пенсионна реформа...
Водещ: От коя година?
Бойко Борисов: 2011, 2012, 2013 г. до 2030 г.
Водещ: Какво се случва в 2011 г.?
Бойко Борисов: Това, което трябва да се случи.
Водещ: Какво? Кое конкретно нещо се променя?
Бойко Борисов: Възрастта за пенсиониране.
Водещ: Философията. За да смените една система трябва да смените философията на системата. Вие не сменяте философията на системата.
Бойко Борисов: Каква е философията според вас?
Водещ: Философията в момента е, че едни пари, които отиват в едни каци, които са издънени. Това е.
Бойко Борисов: Това не е вярно.
Водещ: Това се случва и в здравеопазването, това се случва в пенсионната система.
Бойко Борисов: Пенсионната система в момента начина, по който е конструирана и в следващите години ние за първи път я гарантираме 2032-2033 г. да бъде стабилна. Ако я бяхме оставили във вида, в който я заварихме, тя генерираше само дефицит. Чрез парите от социални осигуровки се плащаха повече пенсии, отколкото се събираха и държавата реално ги дотираше в тази част. Частните пенсионни фондове, когато сложихме истината на масата те самите казаха, че няма как да плащат повече от 50-60 лв. пенсия ако трябва да влезнат, както е по закон от началото на 2011 г. Тогава те сами предложиха 100 млн. да ги прехвърлим в НОИ, за да може да ги оперира НОИ и в следващите години да си наберат необходимия капитал. Така че просто направихме реформа, която се прие от всички, а същото нещо, знаете във Франция запалиха Париж докато го направят, същото нещо. Само че техните влизат от 2016, 2020 г. във Франция и германия, а нашите започват от 2011г.
Водещ: А вие защо се страхувате от всеки протест, г-н Борисов, и отстъпвате почти на всеки, който е тръгнал да иска малко пари?
Бойко Борисов: На кой сме отстъпили?
Водещ: На кой не сте отстъпили?
Бойко Борисов: хайде да започнем.
Водещ: Аз мога да ви кажа, че не сте отстъпили единствено на тези нещастни хора от Несебър, защото те са дребни риби. Който е дошъл пред МС да протестира, винаги са отстъпвали, давали сте им исканията.
Бойко Борисов: На БАН.
Водещ: Не само на БАН.
Бойко Борисов: Какво сме направили за БАН? Освен, че и днес може би е минал, вкарваме нов закон, който да регулира университети, наука и съответно и бизнес, за да може и да гарантират тези пусти имоти, които най-ги е страх да не им ги вземе някой.
Водещ: Кой изготви този нов закон, г-н премиер?
Бойко Борисов: Министър Игнатов.
Водещ: Министър Игнатов лично или негова група?
Бойко Борисов: Студентите. Тези, които дойдоха да протестират за какво всъщност протестираха? За по 100 и 150 хил. лв.
Водещ: Дадохте им ги? Дадохте и на тях.
Бойко Борисов: Днес на МС. Дадохме и по този начин протеста...
Водещ: Дадохте и на лекарите.
Бойко Борисов: Не нещо. 3 млрд. и 5 млн. лв. Това нещо ли е или е много нещо?
Водещ: Не, аз ви казвам, че...
Бойко Борисов: Питам 3 млрд. и те продължават да протестират. 3 млрд. и 5 млн. лв. Малко ли е или не е малко?
Водещ: Не е малко, но вие дадохте...
Бойко Борисов: 2000 г знаете ли колко е било за здравеопазване, когато не е имало криза? 1, 5 млрд. лв.
Водещ: Да, то не е реформирано.
Бойко Борисов: Сега е 3 млрд. лв.
Водещ: Нали казахте, че няма да давате пари без реформи. Сега гарантирано ли е, че ще има реформи?
Бойко Борисов: Днес на МС мина и здравната реформа, стратегията за здравна реформа.
Водещ: Правилно ли разбрахме, че ще има одържавяване на болниците?
Бойко Борисов: В смисъл? В момента знаете ли как е? Болниците са ги направили търговски дружества. По смисъла на Търговския закон, те си имат борд, който ги управлява. Само че този борд какво управлява, когато в един момент казва: „Дотук управлявахме ама сега държавата дайте на това търговско дружество апаратура, дайте ни пари, дайте ни еди какво си”. Всъщност те какво управляват като търговско дружество. Освен това тези същите, за които говорите са задължили болниците с близо 200 млн. лв. Как? Решават, че ще си купят нов скенер. Ама това, че в София има седем, а в други градове няма нито един, това този борд не го интересува. Сега, в един момент като дойдохме ние, като сложихме договорите на масата 200 млн. трябва да извадим, за да платим това оборудване. Питам ги аз шефовете на болниците: &



Гласувай:
6



1. ka4ak - Язък ,че цяла кохорта,шест броя "елитни"журналисти,се осраха!!!:(((
09.12.2010 00:49
Ако това ни е журналистиката,направо трябва да се гръмнем!!!:(((
цитирай
2. solinvictus - Мда, гледах го. . . видях колко не...
09.12.2010 00:54
Мда ,гледах го ...видях колко нещастно изглеждаха джурналистите как вървяха по поръчковите вАпроси ,даже не искаха да го изслушат ....боза и неграмотност!
Тоя издухания Гарелоф изобщо за кво са го вкарали в схемата,оня пък си забрай въпросите и се ошашави,миленчо се смееше на сила,пък девойката беше изобщо неадекватна ...може би го виждаше Бат Бойко като ....хахаха
баси и медиите и чудестата и предаванията ...
п.п.мого ша ми е интересно утре да поканят Негово Сияетелство ,как ша са държат същите pallasos!!!
aй ,че се изнервих!
цитирай
3. razkazvachka - за съжаление: ТОВА Е журналистиката
09.12.2010 23:34
непрофесионално дърлене по телевизията - издържах ги 5 минути...
Но, благодаря за текста - ще го използвам за анализ в час - по темата в какво се проявява непрофесионализмът на журналистите ни - в дадения случай...

пълно е с калинки...
цитирай
4. saradiva - ...
10.12.2010 00:02
Ами те джурналистите ни сущо като учЬОните ни, като доФторите, като шАфьорите на автобуси... и най-вече като политиците ни...
интелХенция, майна, :):):)

Трагедия!

Не съм от привържениците на политическите Рейтинговци , ама Бате Бойко ме кефи как ги прави на луди моркови!

...
Всичко и всички обаче са част от големия цирк на марионетки....
цитирай
5. vmir - Заклещили са се в капана на лъжата, че е голямо геройство да плюеш по правителството.
10.12.2010 07:52
И това са професионалисти с опит. Ами какво да кажем за лумпените и далавераджиите, които треперят за "професионалните си постижения"???

Стискам палци за Бате Бойко, нека някои се задавят в собствената си отровна клеветническа слюнка!!!
цитирай
6. solinvictus - Ами те джурналистите ни сущо като ...
10.12.2010 09:20
saradiva написа:
Ами те джурналистите ни сущо като учЬОните ни, като доФторите, като шАфьорите на автобуси... и най-вече като политиците ни...
интелХенция, майна, :):):)

Трагедия!

Не съм от привържениците на политическите Рейтинговци , ама Бате Бойко ме кефи как ги прави на луди моркови!

...
Всичко и всички обаче са част от големия цирк на марионетки....


хехе сега има ена девойка дето ни свежда инфото от деПутаТите ми тя горката фъфли,не може да изговаря думичките и явно не може да наизусти и два реда,не знам ако тръгне да чете кво ше да е? хехе
явно е на някой ,някоя...ама то насякъде е така -"европейски ценности" кво да прайш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810646
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031