Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 22:37 - ЧОВЕКО! ЗНАЕШ ли КАКВО ИСКАШ, когато искаш СВОБОДА на МИСЛЕНЕТО, СВОБОДА на СЛОВОТО и СВОБОДА на ДЕЙСТВУВАНЕТО?
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1592 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10.12.2010 г.
  петък 

ИСТИНАТА е винаги ЕДНА и ЕДИНСТВЕНА,

НО ТЯ ГЛАСИ ТАКА:

НАЙ-МАЛКО ДВЕ са ИСТИНИТЕ за ТОВА,

КОЯ е ЕДНАТА и ЕДИНСТВЕНА  ИСТИНА

            В главата на нормалния,  неизкушен от  професионални  философски знания и размишления човек    надали битува  съмнение, че той знае както какво е  това  истина, така и че е  способен  да разпознава и да различава  истината от  неистината.  Това е вярно, а това не е вярно, често убеден казва човекът, имайки предвид тъкмо туй,  че първото е истина, а второто – неистина.

          Впрочем, същото е положението с всички фундаментални понятия на познанието като Бог, материя, тяло, сила, маса, енергия, информация, необходимост, случайност, причина, следствие, живо, мъртво, цел, средство, система и така нататък и така нататък...

         Колко ли хора знаят и са прочели написаното лично от ръката на сър Исак Нютон в писмо до приятеля му д-р Бейли, че той, самият Нютон, изобщо не знаел какво е това гравитация и не можел да повярва в нейното съществуване? Колко ли хора знаят и са прочели даже уж популярното малко подзаглавие в  книжката на Алберт Айнщайн „НЕЩО като АВТОБИОГРАФИЯ”, което подзаглавие звучи така:

                 ”ПРОСТИ ми, НЮТОН, но НЕ СЪЩЕСТВУВА

                  МИГНОВЕНО ДЕЙСТВИЕ на СИЛА от          

                 НЕОГРАНИЧЕНО РАЗСТОЯНИЕ,

                 СЛЕДОВАТЕЛНО... НЕ СЪЩЕСТВУВА

                 ГРАВИТАЦИЯ...”

               Сякаш Нютон не знаеше това, но – в интерес на истината –, Алберт Айнщайн действително не е имал достъп до архива на Нютон и не е чел писмото му до Бейли, част от което аз цитирах преди малко...

              Когато преди около 70  години едва ли не всекидневно всички питали бащата на кибернетиката Норбърт Винер КАКВО е това ИНФОРМАЦИЯ, той пак  всекидневно и на всички  отговарял:

               ИНФОРМАЦИЯТА НЕ Е МАТЕРИЯ;

              ИНФОРМАЦИЯТА НЕ Е ЕНЕРГИЯ;

             ИНФОРМАЦИЯТА Е ...  ИНФОРМАЦИЯ.

             Разбърквам главата на неизкушения от професионални занимания с наука и философия читател само за да покажа, че там, където все още е налице процесът на търсенето, на  творчеството,    там,  където е върхът на науката и философията, където науката и философията СЕ ПРАВЯТ, там нещата никога не изглеждат и не са така ясни, както ги пише в учебниците...

                             /следва.../

 



Тагове:   Какво,   мисленето,


Гласувай:
7



1. pitashtia - Така ще е
11.12.2010 15:23
Защото не може върху част от цялото да изобразиш цялото. Вселената има фрактални свойства и наскоро един германски математик доказа, че тя се разпада на тримерия поради тази причина. Аз подозирам, че другата причина е, че числото 3 е най близкото цяло число до основата на натуралния логаритъм, което е замесено във всички формули на по-вожните матемотически преобразувания.
Например ако решавате интегрално-диференциално уравнеие-то се появява от нищото, няма анализ , устойчивост на обектите, индентификация и т.н. каквото и да е описание на динамични устойчиви или неустойчиви процеси и това число да не се появява. А и тризначната логика някак не е съвсем тризначна. Дори ако погледнем светът на елементарните частици ще забележим че освен протон и електрон, Да и Не имаме и Може би-неутрон и това може би се разпада средно за 11минути, но може и да не се разпадне следващите милиарз години.
Неопределеността като логическа стойност я има навсякъде дори и във физиката. Квантовата механика свободно борави с нея и котката на Шрьодингер се разхожда необеспокоявано там, независимо, че Айнщайн не беше съгласен и твърдеше че Господ не играе на ашици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818640
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930