Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2011 20:48 - ЗАПИСИТЕ на ТЕЛЕФОННИТЕ РАЗГОВОРИ са МАНИПУЛИРАНИ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1690 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
19.01.2011 г.
  сряда
            Експертиза разкри: Записите с Танов са манипулирани! автор(и): Труд онлайн, прочитания: 623, коментари: 5 image

Аудиозаписите на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, както и двете депутатки от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова, които вестник „Галерия" разпространи, не са оригинални. Те са с променени параметри в резултат на допълнителни манипулации. Такова е становището на прокуратурата, което тя публикува на интернет сайта си.

То е изготвено от експерти при Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на фоноскопската експертиза.

От парламентарната комисия за подконтрол на СРС обявиха днес, че Танов е подслушван законно с цел да се разкрият престъпления по висшите етажи на властта. Премиерът Борисов продължава да твърди, че записите са манипулирани, а шефът на митниците призна още първите дни, че част от тях са истински.

Лидерът на РЗС Яне Янев се закани вчера, че ако у нас не записите бъдат окачествени за манипулирани, партията му щяла да ги изпрати за независима експертиза в чужбина.
 

Заключението на експертизата е:

„При изследване на звукозаписите се установи, че трите записа са във формат mpЗ - стерео, 44 kHz, 128 kbps. При извършване на спектрален анализ се установи, че честотната лента на записания сигнал е до 16 kHz. В записания сигнал се наблюдава полезен сигнал до 4 kHz и фонов шум - до 16 kHz, т.е. разговорите са проведени в честотния диапазон до 4 kHz. Тази констатация дава основание за извода, че телефонните разговори /ограничени до 4 kHz след това са презаписани с устройство с честотна лента до 16 kHz. Установи се. че нивото и спектъра на двата канала на стерео записа са различни, което дава основание за извода, че записите са изготвени чрез устройство за звукозапис на стереосигнали със стерео микрофони. Трите звукозаписа са с различно ниво и качество на сигнала. При извършения анализ се установи фонов шум със сходни честотни характеристики и наличие на сигнал с честота и амплитуда, повтаряща се и в трите звукозаписа - вж. Приложението. Това е основание за извода, че и трите звукозаписа са презаписани при едни и същи акустични условия. Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал -"Windows XP Ding.wav". В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване па микрофон.

От всичко казано дотук може да се направи изводът, че представените за изследване звукозаписи не са оригинали, а са презаписи на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго /най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго звукозаписващо устройство/, при което е привнесен допълнителен фонов шум от устройствата и от акустичните среда на помещението. При презаписите е извършено и премодулиране на сигнала, което се изразява в изкривяване на амплитудно-честотната характистика. При изследване на звукозаписите се откриха множество неестествени отклонения от амплитудата и честотата на сигнала. При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонациониия контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията. На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите.

Описаните по-горе отклонения, както в амплитудно-честотните характеристики, така и в областта на синтактичните, стилистичните и интонационните особености, биха могли да се дължат на манипулация върху звукозаписите. Привнесеният допълнителен фонов шум и изкривяването на сигнала ограничават възможностите за изследване и откриване на признаци за манипулация и монтаж върху изследваните звукозаписи.

Записите не са оригинални, и са с променени параметри в резултат на допълнителните, описани по-горе, манипулации", се казва в съобщението.


В хода на разследването се провеждат разпити на всички лица, имащи отношение по случая. Очаква се изготвянето и на други експертизи - компютърни, фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН. Разследването по досъдебното производство продължава.




Гласувай:
8



1. razkazvachka - Всъщност - записът не е свидетелство
19.01.2011 22:08
ако няма поне още едно доказателсство от друг тип.
Но дори и при пряко слушане, човек може да се измъкне от детектора на лъжата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811618
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031