Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2011 06:39 - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: "ПРЕЗИДЕНТЪТ е ЗАВИСИМ от бившата ДС
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1966 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
29.01.2011 г.
  събота
                  Вътрешният министър Цветан Цветанов: Президентът е зависим от бившата ДС Атакуваха сега премиера, за да може на всяка цена всичко да рухне и да отидем към предсрочни парламентарни избори image
  ПЕТЪР ИВАНОВ 29.01.2011 - Г-н Цветанов, какви са приоритетите за МВР през 2011 година?

 

- Като политика на правителството това е постигането на техническата готовност на страната ни за влизане в Шенгенското пространство.  Другият приоритет е противодействието на организираната престъпност и активност за неутрализиране на конвенционалната престъпност и нейното намаляване до допустими граници за обществото.

 

- Какви са очакванията ви да бъдем приети в Шенген през тази година?

 

Техническата готовност за влизане в Шенген е важна, защото гарантира сигурността на външната граница на ЕС. Към март България ще е покрила всички изисквания. Води се ежедневен отчет при заместник-министъра Димитър Георгиев, който е натоварен да отговаря за Шенген. В момента протичат финалните строителни дейности, които трябва да приключат в рамките на 15-20 дни. Можем да кажем също така, че положихме неимоверни усилия да усвоим част от парите за влизане в Шенгенското пространство, които не бяха усвоени от ЕК. Декоративно страната ни е заявила желанието си за влизане 2007 година. За съжаление обаче от статистиката стана ясно, че 2007 година нищо не е усвоено. За 2008-ма са усвоени 1,3 милиона, а към август 2009-а - общо 26% от парите, които отпуска ЕК. В рамките на 8 месеца ние успяхме да проведем всички процедури, да направим възможно включването на договорите и да усвоим 100% от парите от ЕК. Разбира се, все още вървят много усилено процедурите по обучението за подобряване на административния капацитет на служителите. Това е комплекс от мерки, които трябва да бъдат изпълнени, но това е и отговорност, с която се натоварва държавата за опазването на външните граници.

 

- Как ще реагирате, ако Германия и Франция не променят позицията си, въпреки че ние ще сме си написали домашното?

 

- Ние настояваме да няма обвързване с други политики и да няма промяна на критериите за влизане в Шенгенското пространство към всяка една новоприета членка на ЕС. Но критичните доклади за страната ни, оценката за борбата с организираната престъпност и корупцията през 2007, 2008 и 2009 година, всъщност показаха липса на политическа воля. През 2010-а ние отчитаме ясно изразена политическа воля, реални резултати и липса на тежки престъпления, които са функция от тежката организирана престъпност. Това е факт. Но за Германия и за Франция може би има съмнения. Защото те искат да усетят една по-продължителна тенденция за политическа воля, реални резултати, разследвания на поръчкови убийства, недопускане на отвличания - това, което наблюдавахме в периода, след като страната ни стана част от ЕС. Донякъде отдавам позицията им на едни нормални притеснения. Затова правим всичко възможно на тези двустранни и многостранни срещи. Със съвместните операции, които направихме през последните 15 месеца под ръководство дори на Европол, на Евроджъст, с участието ни във Фронтекс, показахме, че сме готови и сме гъвкави в политиките, в които трябва да участваме съвместно с евроатлантическите ни партньори.

 

- Споменахте разследванията на поръчковите убийства. Да очакваме ли в скоро време нови разкрития, говори се, че обръчът около заподозрените за разстрела на Боби Цанков се стеснява?

 

- Вече имаме локализирани и се извършват разследвания на две групи, които са извършвали поръчкови убийства в продължение на година. Едната от тях е на Килърите. Тя се разследва в момента за 5-6 поръчкови убийства. И понеже искаме да има максимални доказателства в съдебния процес, колективната работа между МВР и прокуратурата спомогна за това да имаме вече хоризонт в рамките на месец – месец и половина да бъдат внесени обвинителните актове за групата на Килърите. За втората група имаме безспорно доказано едно поръчково убийство, което е извършено през 2008 година. Не бих искал в момента да я назовавам, защото имаме задържан физически извършител, имаме и свидетелски показания. Но се стремим да стигнем и до поръчката и организаторите, за да можем да навържем цялостно групата, както направихме с тази за убийствата на адвоката Лупов, на Румен Рачев, на Георгиев – човека на Христо Ковачки, на Занев на “Софийска баница” и на Юрий Галев. Имаме достатъчно основание да смятаме, че групата на Килърите е извършила убийството и на Кюлев, но засега това са само предположения.

 

- А докъде стигна разследването на убийството на Боби Цанков?

 

- В момента работим много сериозно не само по този случай, а над поредица от убийства, които са станали. Днес вече имаме две затворени групи, текат разследвания и виждате тенденцията през последните 15 месеца, като изключим убийството на Боби Цанков и на Юри Галев. Но от Юри Галев всъщност тръгнаха всичките разкрития по тези общо 5-6 поръчкови убийства, които в момента разследваме по “Килърите”. За мен най-важното е, че имаме вече една изключително добра организация и координация между всички областни дирекции и структури на МВР. Работим съвместно и с колегите от ДАНС, които при необходимост  ни подпомагат включително информационно, за да разкриваме престъпления не само за убийства, а за всичко, което направихме и по “Октопода”, и по “Наглите”. Показанията, които са дали потърпевшите от отвличанията, преживяното от тези жертви, трябва да ви кажа, че е потресаващо. При съдебните процеси включително по “Килърите” и по “Октопода” ще имаме възможността да видим къде всъщност е била държавата, какво се е случвало в нея и защо по такъв жесток начин е действала организираната престъпност.

 

- Имате предвид, че е опъван чадър над организираната престъпност ли?

 

- Много е важно да гарантираш спокойствието на служителите, за да могат да изпълняват професионалните си задължения.  Към мен имаше много упреци за дейността на МВР и аз поех целия товар като политическо лице. Винаги съм казвал и ще продължавам да го казвам – ще заставам зад професионалните действия на българските полицаи. Разбира се, ще бъдем и безкомпромисни към всеки, който е прекрачил закона. Давам за пример случая в Пловдив, знаете имаше жалба от едно момче, което каза, че е бито в районното полицейско управление. Направихме проверка, последваха дисциплинарни производства от директора на областната дирекция и с един от служителите ще се разделим, а други ще бъдат дисциплинарно наказани. В Сливен – дисциплинарно уволнение   на двама служители, включително на ръководния служител. Виждате какво се случи и в дирекция “Миграция”, когато имаше корупционни схеми. Директорът все още е с постоянна мярка в ареста. Виждате какво направихме с къртицата, която изнесе и искаше да купува информация от колегите си. В голяма част желанието на организираната престъпност и желанието на политическите опоненти се припокрива с целите, които те си поставят, и виждаме в момента всички тези сценарии, които се завъртяха през последните няколко седмици. Аз си задавам въпроса имаше ли публичен дебат в българския парламент за проблемите с организираната престъпност на база констатациите от ЕС и престъпленията, които се извършваха. 19 отвличания се извършиха за две години. На всеки месец - месец и половина по едно отвличане. Имаше ли дебат в българския парламент за това, че на един човек му отрязаха пръстите, на друг му отрязаха ухото, някои бяха бити и изтезавани? Никой по никакъв повод и начин не даваше да се говори по тази тема. Някой говореше ли за убийствата и след убийството на Кюлев защо се случи това? Някой беше ли направил анализ за последствията от случилото се преди години? Това се провокира в една конфликтна ситуация, когато има неуредени финансови взаимоотношения. И това всъщност е функционирането на организираната престъпност, което се припокрива с част от представителите на политическите партии.

 

- Имало ли е умисъл в действията на тези политици по това време?

 

- Разбира се! За всичко, което се е случвало в страната. Вие знаете как функционираха системите, когато се провеждаха изборите през последните години и в началото на демокрацията. Никой по никакъв начин не разследваше както финансовите престъпления, които се извършваха, така и всичко, свързано с мутрите, които създадоха двете групировки СИК и ВИС и обслужваха интересите на определени политически партии. Това е ясно на всички.

 

- До ден днешен за тези неща се говори, без да се назовават с имената им...

 

- То беше ясно и от пленума на БСП, когато имаше коментар между Цвятко Цветков и Румен Петков за Маргините, че били добри момчета, че са наши момчета. Татяна Дончева говореше за куфарчета с пари, от интервюто на Иво Недялков стана ясно как Луканов е казал: „аз ви назначавам за милионери”. По същия начин е назначена опозицията и е организирано всичко, което е било част от този сценарий, за да може всичко да се запази и да се хвърли прах в очите на хората. Защото желанието и ентусиазмът на българските граждани бяха за демократични промени. Желанието на всички, които искаха тази демокрация да дойде, наблюдавайки случващото се в Източна и Западна Германия, и обединението и разсекретяването на досиетата минаваше през призмата на разсекретяването на досиетата на бившата Държавна сигурност. Кажете ми 20 години по-късно защо говорим още за тези досиета? Защо чак това правителство взе решение да изпълни закона, който беше приет от парламента и да се предадат физически досиетата.  Трябва да ви кажа, че това, което прочетох в интервютата на Петър Стоянов, на Йордан Соколов, чест им прави на тези хора, че назовават истината за възможността, която са имали, бидейки част от политическия елит на страната, за проблемите, които са имали и как са решавани те.

 

- Решихте страницата за ДС да бъде затворена най-после, агентите на репресивния апарат да не участват във властта. Очаквате ли сериозен отпор, например от страна на президента Първанов, за когото стана ясно, че е свързан със службите?

 

Президентът е част от този сценарий. Гоце е част от съпричастността към бившата ДС и зависимостта от нея. Всичко това, което наблюдаваме днес, е функция на неодобрение, че държавата върви в правилна посока. Не бих искал да говорим само по темата за сигурността и обществения ред. Нека да говорим и за законодателните промени, които бяха направени в НК и НПК. Това беше желание на Европа и ЕК. 10 години тези промени не бяха осъществени, липсваше политическа воля. Днес наблюдаваме изграждане на магистрали, на инфраструктурата. Когато имаш магистрали и инфраструктура в страната, ти даваш възможност за навлизане на външни инвеститори, които знаят, че разполагат с необходимата пътнотранспортна мрежа.

 

А тази инфраструктура е свързана с възможността страната да се възползва от солидарността на ЕК. Това са оперативните програми, чрез които ние искаме да приключим тези магистралите и да затворим страницата с неспособността на държавата за 20 години демокрация да изгради една магистрала от София до морето. Това ще бъде факт точно след 2 години. Но за съжаление виждате, че в момента се прави всичко възможно правителството да бъде атакувано. То стана мишена на организираната престъпност, стана мишена на политическите опоненти, които всъщност виждат какво те не са могли да направят. Те разбират, че това правителство, ако успее да затвори един цялостен мандат, на база реални резултати ще може основателно да повтори и следващ мандат. Нали разбирате, че в момента трябва да се хвърлят всички сили за провокации.

 

- Как ще коментирате твърденията, че ДС има план срещу правителството от три фази?

 

- Като сценарий те бяха разпределили атаките към определени възлови министри в този кабинет. Това естествено минава през единия и през втория вицепремиер. Паралелно с това по периферията трябваше да бъдат атакувани лица от парламентарната група на ГЕРБ, за да могат да разклатят и променят образа на партията. Този сценарий трябваше да продължи с атака спрямо премиера някъде през пролетта. Когато разбраха, че ние знаем за плановете им, за съжаление те се поизнервиха прекалено много и избързаха с техния сценарий. Затова атакуваха сега премиера, за да може на всяка цена всичко да рухне и да отидем към предсрочни парламентарни избори. Има нещо изключително важно, предстоят ни местни и президентски избори. Те всъщност ще бъдат част от рубикона от втората половина на 2010-а и цялата 2011-а. Ако държавата успее да продължи по същия начин, по който започнахме, аз ви уверявам, че от 2012 година нещата ще изглеждат коренно различно. Ще имаме излизане от икономическата криза, което се наблюдава от края на 2010 година. Финансовата стабилност, която държавата показа пред европейските партньори, кредитният рейтинг, който получава за надеждността, това е инвестиция за бъдещи инвестиции в страната.  Чрез сценария, който те си бяха замислили, смятаха, че много лесно могат да прекършат устрема на това правителство. Ще бъдем атакувани от мнозина, които са лишени от възможността да участват в това, което пазеха в продължение на 20 години. Става дума за статуквото и процесите, които бяха извършени през този период. Искам да благодаря на тези, които ни оценяват обективно и ни съветват да не се поддаваме на никакви външни сили на организираната престъпност, и на политиците, които имаха възможността да реализират политики в интерес на българските граждани. Убеден съм, че и на президентските, и на местните избори ще спечелим. Защото това е бъдещето на България.

 

- Как ще успеете да устоите на атаките, те стават все по-ожесточени?

 

- Има два варианта. Или да се договориш с тези, които ги провокират и да станеш зависим и част от статуквото, което наблюдаваме 20 години, или да продължаваш напред със същия устрем и политики и обществото ще прецени дали е избрало правилния път, когато дойде време за избори. Но не трябва по никакъв начин да се поддаваме на натиска на организираната престъпност и на говорителите й политици, който сега наблюдаваме.

 

- Чувства ли се  по-спокоен българинът, отколкото преди 15 месеца?

 

- От гледна точка на престъпността, която е функция на тежката организирана престъпност, определено да. Ето колегите ви, които са криминални репортери, сами могат да си направят равносметка с оглед на денонощната работа преди и ставането по никое време да се отразява поредното убийство или отвличане. В момента сме дали спокойствие и на криминалните репортери, които имат възможността да отразяват повече полицейски операции. Тук искам да кажа на нашите опоненти, които ни критикуват, че страната се е превърнала в полицейщина, не, това не е полицейщина, това е гарантиране на правовия ред и защита на българските граждани от последствията на организираната престъпност, които всъщност не трябва да преживяват. Има какво да се желае в конвенционалната престъпност. Но борбата срещу нея е много комплексна и винаги се преплита с икономическия подем на страната, възможностите за трудова заетост. Това, което се констатира и от страните от ЕС, и от страните, които бяха засегнати от тежката икономическа криза, е, че негативният ефект от престъпността се усеща две години, след като кризата вече е връхлетяла. Тогава имаш повече безработица, имаш повече нискосоциални слоеве в обществото. Трябва да ви кажа, че при разкриването на т.нар. въоръжени грабежи в хранителни стоки, в бензиностанциите и залавянето на извършителите, оказва се, че това са 16,17,18 или 20-годишни момчета, които просто се подлъгват по някакъв начин от изкушението, от предизвикателството или от гледането на много филми, от които се заблуждават, че могат по този начин да спечелят много пари. Тук е нужен комплексен подход. Важна е както семейната среда, отношението, приятелството и контроъта, който трябва да има от родители, но също така и възможността за повече работни места, които трябва да създаде държавата. А това става с повече инвестиции и с повече пари от оперативни програми.

 

- Когато дойдохте на власт, се зарекохте да запушите дупките в бюджета, зейнали при предишно правителство. Успяхте ли?

 

Стараем се максимално да запушим тези пробойни и искам да отбележа за съвместната работа на митниците, МВР и ДАНС при алкохолите. В момента имаме много повече влезли в държавния бюджет пари от акциза. А равносметката не е, че българският гражданин е почнал да пие повече. Просто сме се постарали да дисциплинираме тези, които са склонни да ощетяват републиканския бюджет. Има какво да се желае при борбата с контрабандата, защото тя е увеличена в целия ЕС, особено в страните, в които ставките са много по-високи, отколкото в държавите извън него. Но количествата, които задържахме миналата година, са в пъти повече, отколкото сумарно за целия мандат на предишното правителство.

 

Ще дам два примера за дупки, които запълних в МВР. Предшественикът ми Миков беше купил едни многофункционални принтери с четири цвята, които трябваше да бъдат за дознателите. Всеки от тях беше по 3000 лв. На първа инстанция спечелихме делото и всъщност тези пари не ги платихме. Това са парите на МВР, но са и парите, формирани от приходната част, т.е. от българския данъкоплатец. При всички тези преговори, които водех в един изключително тежък период на въвеждането на новите документи за самоличност, аз и екипът ми успяхме да свали цената от 116 млн. евро на 102 млн. евро. Парите, които ще спестим сега, ще можем да усвоим за дейността на МВР. Ето ви пробойна от порядъка на 28 млн. лв.

 

Доколко част от проблема е и нереформираната досега съдебна система?

 

- Съдебната система е една от критикуваните области - че не е реформирана и не стига до осъдителни присъди, при положение че сме работили съвместно с евроатлантическите ни партньори. Имаме българи, които са извършили престъпление в страна, а впоследствие извършват същата дейност в други държави от ЕС. Фактите, доказателствата, престъпленията са почти едни и същи. И когато виждат, че за подобни престъпления със същите доказателства лицата са осъдени в другите страните от ЕС, а в България са на свобода, естествено, че ще има недоверие. Относно политиката на САЩ мога да кажа, че те направиха много за изграждането на един административен и професионално подготвен ръководен кадър в МВР.  85% от ръководния състав на областните дирекции в момента са преминали през школите на евроатлантическите партньори. Преди можехме да говорим за 85% служители, които са съпричастни към бившата ДС. Говорим за периода и при Жан Виденов, и при Иван Костов, и при Беров, и при Сакскобургготски и всички останали. Департаментът по енергетика на САЩ направи една изключително важна инвестиция, която остана малко незабелязана. С 10,5 млн. долара успяха да оборудват 90% от всички граничнопропускателни пунктове със система за контрол и недопускане на трафик на ядрени елементи. Така се гарантира сигурността както на България, така и на ЕС.

 

- Политиците в България като че ли не са свикнали да носят отговорност. Пресен е примерът с подписката за референдум на РЗС, в която ДАНС откри манипулации, каква отговорност трябва да се поема в подобни случаи?

 

- Проблемът е сериозен. Трябва да видим как така лица могат да попълват личните данни на граждани без тяхното съгласие. Трябва да видим дали няма организиран щаб, който е ползвал и попълвал в подписката тези лични данни. В момента наблюдавам една изключителна изнервеност от страна на РЗС, които бяха вносители в НС на тази подписка за промяна на конституционния ред в страната. Ако се докаже, че тази подписка е събрана без знанието и съгласието на тези граждани, представете си каква конституционна промяна биха направили точно тези, които са участвали в това. Проверката на ДАНС трябва да покаже дали това е организирано, кои са виновните и кои са тези, които са давали личните данни, за да бъдат попълвани в тази подписка. При тази изнервеност от РЗС започвам да смятам, че има определен сценарий, при който те са организирали щаб и са си осигурили възможността да ползват личните данни на хората. Въпросът е да видим откъде са ги взели, кой им е дал право да ги слагат в тази подписка и дали някой не я е писал под някакво разпореждане или срещу някаква финансова облага.



Гласувай:
10



1. pagan - Няколко въпроса.
30.01.2011 01:29
1) Защо в закона няма автоматичен импичмънт, при доказване принадлежност към ДС?
2) Подписват ли кандидатите за депутати, министри, президент, премиер и т.н.,
клетвена декларация за това?
3) Ако да, криминализирано ли е даването на лъжливи показания в тях?
4) Ако да, какво е наказанието, има ли осъдени по такъв член, колко са, кога е установено, кога са осъдени, как, евентуално на какъв срок, ако е предвидено
лишаване от свобода?
5) Защо няма осъден министър- председател за неотваряне на досиетата на кандидатите за държавен пост и заемането му, след като такива лица вече не са част от външното разузнаване?
6) Защо няма автоматично отпадане на имунитета на депутат, при доказано криминално деяние?
7) Защо няма автоматично отпадане правото на освобождаване под гаранция за лица, от чиято дейност зависи правилното функциониране на държавата и националната сигурност? В това число трябва да се включат освен изброените категории в т.2), вицепрезидент, зам- министри и всички членове на Конституционния съд, ВАС, ВКС, ВСС, Главен прокурор и заместници, Градски прокурори и заместници
8) Не е ли редно лица, чиято служба изисква да имат извънредни привилегии и пълномощия, при действия несъвместими със служебните им задължения, и в нарушение на закона, обществения морал или неправомерно използване на привилегии в извънслужебната сфера, да бъдат осъждани с по- тежки наказания от редовите граждани, като по- голямата тежест бъде право пропорционална на по- големите привилегии?
цитирай
2. razkazvachka - "Какво" е ясно -
31.01.2011 09:57
обаче - всеки път - отново и отново - трябва да се казва ясно
"защо" - за да не се изтиква от належащи днешни нужди далечната цел...

Струва ми се, че у нас законодателната власст все пак е приоритет на така нареченото Народно събрание:)))
Единсственото, което не разбирам е какво прави президентът у нас?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811642
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031