Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2011 21:41 - БРАВО, БОЙКО, БРАВО за ВЕЛИКОТО ТЪРПЕНИЕ, ГЕНЕРАЛЕ МОЙ!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
1



image Бойко Борисов за правителството на ГЕРБ и 20-годишния преход - част 1 09 февруари 2011 | 13:41 | Канал 3,"Времена и нрави" Начало / Мнение Бойко Борисов, министър-председател и проф. Юлиан Вучков в предаването на Канал 3 „Времена и нрави”. Тема: Правителството на ГЕРБ и 20-годишния преход.


Водещ: Днес ви срещам с генерал Бойко Борисов, министър-председател на Република България. Благодаря му от сърце, че прие да водим един по-различен, по-задълбочен, по-разгърнат разговор, какъвто вероятно той досега не е водил в телевизионна обстановка. Това не бива да ви смущава, тъй като това е практика в другите високо цивилизовани страни, от един до 2 и до 3 часа, понякога да водят с първите държавници разговори с ефирните телевизионери. Помня последния случай, който аз съм гледал, с Путин, който 3,5 часа отговаряше на въпроси на една пресконференция със завидно самочувствие. Мисля, че и г-н Бойко Борисов няма да се затрудни в тази задача. Тема на нашето предаване ще бъде разбира се правителството на ГЕРБ, парламентарната група или по-точно парламентарното мнозинство на ГЕРБ, опозицията, разбира се, но в никакъв случай няма да заобиколя магистралните въпроси на 20-годишния преход, тъй като смятам, че неговото много лошо начало е в основата на днешния ни труден и тежък живот, началото на нашия преход, разбойнически поставено от червената върхушка, която лежи в основата на всички днешни вреди на България. Казвал съм ви го многократно, но ви го повтарям, защото българинът има къса памет понякога. Ще питам г-н премиера за много неща, които главно ви вълнуват, а аз знам какво ви вълнува, но ще избегна голите констатации, които са толкова характерни за моите колеги телевизионни коментатори и водещи, щото от общите констатации няма полза. Ще се опитам да предоставя на г-н премира някои мои осъществими идеи, препоръки, предложения за подобрения в управлението, неговото и по принцип. А дали той ще приеме някои от моите скромни професорски съвети, е негова работа, негов проблем, той решава това. Добре дошли, г-н премиер. Радвам се, че сте тук. А сега преди да тръгна към моите въпроси, едно задължително, но кратичко встъпление.
Обективните хора, обективните са доволни...
Бойко Борисов: Да кажа само добре заварили и добър вечер на вашите зрители.
Водещ: Обективните хора в България са доволни, че, когато спечелихте изборите, вие отървахте държавата от Тройната коалиция – БСП, ДПС, НДСВ, която за мен извърши много разбойнически действия.а също така сме много доволни от това, че вие най-после отнехте възможността на ДПС да бъде несменяем 20 годишен балансьор и по този начин в много дълго време да дава подкрепата си на мнозинството само срещу своите непомерни, бездънни властови и финансови амбиции. Слава Богу до този момент, от вашето идване насам този процес малко се ограничи, но далеч не спря.
Искам да ви кажа няколко думи за добрите неща, които хората одобряват. Метрото – хората казват – не вие сте го строили, да, нито сте го плащали, нито сте го строили, но вие като кмет, а после премиер, вие безспорно създадохте условия за ускореното приключване на метрото, за разширяване на метрото. Това малко поуспокои тази пренаселена, жестоко натоварена София и тя взе да диша малко по-спокойно. Благодарим ви за ремонтирането, за обновяването и разширяването на пътната мрежа. Пипнахте и канализацията, макар че там ще има още много проблеми, защото тя десетилетия назад не е изобщо хващана и не е оправяна какво трябва. Да кажем на г-жа Фандъкова, една мила и приятна, и работлива жена, обаче че София все още има тротоари и също има и платна изтърбушени, изкривени, грозни и нетърпими. Г-н премиер, ще ми позволите, как може да търпите този паметник, вие бяхте кмет, а сега сте и премиер, в НКД в градината? Това е едно чудовище, това е един огромен оглозган кокал. И вие давате пари и харчите работна сила...
Бойко Борисов: /.../ открили...
Водещ: Работна сила харчите за това чудовище, от което са останали жалки останки във вид на някаква машинария – железа, дървения и почупени мраморни плочи. Махнете го, моля ви се.
Бойко Борисов: Не може.
Водещ: Не му е мястото там.
Бойко Борисов: Не може.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото е паметник.
Водещ: Той не е паметник.
Бойко Борисов: И без авторският колектив да се съгласи не може да се махне.
Водещ: Ами този авторски колектив докога ще се поставя над България?
Бойко Борисов: Поканете ги на едно предаване тук и ги попитайте.
Водещ: Няма да ги поканя, защото са маниаци. Да.
Бойко Борисов: Просто не желаят и виждате, че човек малко да влезе дори в колизия със закона, веднага на другия ден - прокуратура, съд, заплахи, какво ли не. За това ние го опаковахме и го скрихме и си стои така. Но не можем да го съборим.
Водещ: Хората се подиграват.
Бойко Борисов: Да, аз...
Водещ: Както и да е. Вижте, аз искам да кажа, този път критиката ми, естествено, като обяснявате не е срещу вас, а е срещу тях. аз смятам тепърва...
Бойко Борисов: С вашето предаване призовете ги да си оттеглят ...
Водещ: ...в моето предаване...
Бойко Борисов:... авторското си право върху паметника. На другия ден ще дам целево пари на София като бюджет да го съборят.
Водещ: Аз съм представител на тази художествена интелигенция и смятам, че първо имат думата професионалистите, но професионалистите трябва да се съобразяват и с общественото мнение.
Бойко Борисов: Помогнете ни в тази насока.
Водещ: Добре, ще помогна, да, ще се опитам, но много пъти говоря по този въпрос, не за първи път в ефир. Ние в същото време сме ви признателни за историята около този Пловдивски панаир, секна един от чучурите на г-н Георги Първанов. Дай Боже, обаче това одържавяване на Пловдивския панаир да бъде само едно начало, защото има още безгранично голямо количество присвоени държавни и народни имущества. Така, да.
Бойко Борисов: Извинявайте, че ви прекъсвам, но все пак да става и разговор.
Водещ: Да, да.
Бойко Борисов: Това, че спряхме заменките на горите, на селскостопанските земи.
Водещ: Да, да, но всичко можем да обхванем.
Бойко Борисов: Не, става въпрос за няколко милиарда лева.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И законът, който приехме в парламента и меморандума по тази тема.
Водещ: Да, въпросът до тук...
Бойко Борисов: Нека да не забравяме какво правиха само преди две години.
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: Как се разделяхме с най-апетитните места по курортите на България.
Водещ: Така е. Това е така, да.
Бойко Борисов: Така че и това е едно /.../ мнозинство или, както го нарекохте, на партията.
Водещ: Вие тръгнахте, безспорно така решително към борбата с организираната престъпност. Няма какво да спорим, ограничаха се много процеси вредни като отвличанията, например, на първо място. Нямаме време да ги изброяваме.
Бойко Борисов: Магистралните грабежи...
Водещ: Да, прицелихте се в корупцията...
Бойко Борисов: ...вкараха много пътнико поток да обикаля България и България беше рисувана с черепчета и кости.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Българските магистрали в момента, особено след година, година и половина, в средата на 2012, когато ще започнат да излизат магистралите, България ще печели много пари от трафика на автобуси, автомобили, /.../, превози, товари, хора от Азия за Европа и обратно.
Водещ: Добре, сега, тъй като не можем само за магистрали да говорим, да минем към другата тема.
Бойко Борисов: Ние не сме започнали за магистралите.
Водещ: Вие се прицелихте...
Бойко Борисов: Магистралите са много важни и ...
Водещ: Но не са само те, така. Сега, прицелихте се безспорно в корупцията. Разбира се, това е едно начало, има компроматна съпротива, която аз дълбоко осъждам, срещу вас. Осъждам я тази съпротива. Има и някои справедливи възражение, има и някои увлечения, вие знаете. Тя е /.../, пресилване, престараване, прехвалване и т.н., но в края на краищата борбата трябва да се започне и винаги, когато има борба, има съпротива срещу нея. Това е нормално. И вас хората харесват, че сте достъпен, нека това да го кажем, вие сте може би първият човек за тези 20 години, който сринахте разстоянието между властта и обикновените хора. В това отношение не се срамувайте, вие унаследихте опита на Тодор Живков. Светът не почва от нас. Живков беше този, който, запомнете, редува, искам да го чуят хората, своите категорични решения и настъпления със задните ходове. Той казваше на един режисьор, голям, Филип /.../, казва – Филипе, искаш да те направя голям шеф, министър на културата, слаб си на задния ход. Това, вие сте взели това нещо от Тодор Живков. Тодор Живков е един голям политик. Какво говорят другите хора, мен въобще не ме интересува. Аз говоря това, което мисля.
Бойко Борисов: Ще се въздържа, че ще ме пратят в ЕНП да се обяснявам.
Водещ: Няма значение, ти им се оправдавай, аз няма да се оправдавам. Няколко пъти, мисля,ч е това хората трябва да забележат и да го отчетат, ти виждаш своята грешка, която според мен по-рядко е по твоя вина, повече по вина на твоите министри, които те подвеждат в някои случаи, и бързаш да поправиш тази грешка и я поправяш няколко пъти вече. Дано този стил да продължава и от тук нататък, особено...
Бойко Борисов: Да наречем една грешка, да я наречем, макар че и тогава пратихме професор от Магдебургския университет, външен министър, заместник-председател на ЕНП, но срещу България тогава имаше такава настройка в чисто политически план в Европейския парламент с г-жа Желева. Но поправихме кандидатурата си с такава кандидатура, която в момента е европеец на годината и еврокомисар на годината.
Водещ: И други неща си поправял, мисля, че с БАН...
Бойко Борисов: Да. последната
Водещ: ...задния ход...
Бойко Борисов: Да.
Водещ: ...с театрите, макар една малка помощ, макар че тя е незначителна...
Бойко Борисов: Нека ви попивам и аз нещо.
Водещ: Да?
Бойко Борисов: Някои и вие поне знаете ли да има университет или училище за премиери или за кметове? Аз не знам да има.
Водещ: У нас няма.
Бойко Борисов: С една дума, нормално е да сгреши човек.
Водещ: Да, позволи ми сега да продължа.
Бойко Борисов: От 1000 управленски решения...
Водещ: Чакай, имам да ти кажа много други неща...
Бойко Борисов:...статистическата грешка е поне 2 до 5 %. Има статистика, ако щете на компютъра, на машините, имат статистическа грешка, имат брак, в една машина, в едно предприятие има няколко процента брак.
Водещ: Което е нормално, за всяка работа е нормално, за всеки вид труд. Аз лично не, а много хора, бих казал мнозинството българи са ви благодарни, че тръгнахте срещу шестаците от ДС. По този начин вие ще ограничите поне до някъде тяхното размножително, бих казал и корупционно влияние върху нашия живот, защото ако искате вземете...
Бойко Борисов: И дадохме, и дето се казва и пуснахме кръв в тази...
Водещ: Ние знаем, че тежкото положение на българина в продължение на 20 години се дължи на много фактори, но до голяма степен и на ДС, която дърпа много конци, преди всичко с подкрепата на червената върхушка, разбира се. Според мен е на г-н Георги Първанов ще срещаш още съпротива от г-н Георги Първанов.
Бойко Борисов: Видяхте ли сградата в новините си? Сградата на Архивите на ДС в Банкя, която открихме. Два огромни блока. Вашите колеги тук от телевизията, понеже Сашо Диков беше на мероприятието, на откриването, това са 4,5 км. ако ги сложим папките една до друга. Това са хиляди квадратни метра площ в момента с агентурата на ДС. Хиляди, хиляди, хиляди дела. И аз днес като застанах...
Водещ: Това си го казвал. Позволи сега да кажем по-други неща. Аз смятам, че нито един президент и премиер до тук не остави нито едно трайно, добро нещо в България след 1989 г., смятам, че вие, г-н Борисов сте по-различен случай. Не сте безгрешен, имате свои вини, но имате желание да компенсирате свои слабости, свои пропуски, свои вини и това е добре. Никой от нас не е съвършен. Позволете ми оттук-нататък да отправя своите въпроси. Чудесно е, че вие извадихте от властта ДПС. Аз смятам,ч е Иван Костов е един много зловещ и коварен политик, но беше много точен, когато каза, че ДПС е проклятието на България.
Бойко Борисов: Това не пречеше тогава да направят коалиция с ДПС.
Водещ: Не му пречеше, разбира се. Той непрекъснато казваше...
Бойко Борисов: Пречеше след това да свалят Филип Димитров от власт, който беше един много добър премиер и честен човек.
Водещ: Не му пречеше на Костов, който нарече ДПС проклятие на България да отиде в Турция и да се извини за краткия Възродителен процес, а турските ръководители не му се извиниха за 500-годишното зверско робство на българския народ. Но г-н Костов е един от най-безпринципните хора и това не ме изненадва. Има гласове и оттук и оттам, че вие тайно и явно ухажвате ДПС вече, макар че ги поставихте на мястото след изборите, защото мнозинството ви е малко крехко, не е сигурно и разчитате все пак за всеки случай да си осигурите една резерва. Не да спечелите ДПС, но поне да го неутрализирате, да намалите съпротивата и борбата му срещу вас. Има ли такъв момент?
Бойко Борисов: Това е жива спекулация и ще обясня защо.
Водещ: Да, слушам.
Бойко Борисов: Ние сме единствената партия, която не направи по никакъв начин и извади всички кадри, които ДПС от 20 години си е вкарвало във властта - министри, зам.-министри. Само искам да припомня, че там, където бяха европейските пари – това е земеделието, това е екологията, бяха винаги министри на ДПС. Не случайно. Сега мнозинството на ГЕРБ е много голямо.
Водещ: Добре, но „Атака” не се харесва от ЕНП, а вие сте член на нея. Не ви ли смущава малко това? Няма ли да има някакви рискове?
Бойко Борисов: Тук, когато исках вот на доверие в парламента в кабинета на г-жа Цачева поканих да дойдат г-н Костов и Мартин Димитров и ги помолих да гласуват „против”, не да се въздържат. Ако искат да ни подкрепят, защото ето тук е непочтеното им поведение. Ако, когато аз съставях правителство те бяха казали, че няма да ни подкрепят, аз щях да остана кмет, имах малцинство в парламента, независимо, че имах 117 депутати и щяхме да направим нови избори.
Водещ: Да, така е.
Бойко Борисов: Те обаче тогава казаха: „Ние ви подкрепяме” и за Яне Янев аз бях най-добрия човек и той също излезе и ни подкрепи. Тогава направихме правителство и поех цялата политическа отговорност, и изведох България от кризата. Защото днес кризата не е тази, която заварихме преди няколко години. Вече имаме пуснати всички еврофондове, 10 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете, строим магистрали, строим спортни зали, понеже вашият шеф е спортист. Нека да си спомним само, че 20 години за София и за България се говореше, че няма къде да се проведе едно нормално първенство. Дали по волейбол, дали по баскетбол, дали – голямо първенство.
Водещ: Тези неща сте ги говорили.
Бойко Борисов: Ние и за ДПС сме говорили ама вие за ДПС ме питате.
Водещ: ДПС е голям проблем на България.
Бойко Борисов: И ви отговарям с „да” или с „не”. Ние до момента, сега и занапред с ДПС нямаме пресечна точка. Това, че примерно Лютви Местан подкрепи нашата позиция по БАН и оттеглиха всички партии своите законопроекти, за да дадем нов законопроект, който да реши въпроса на БАН, аз го поздравявам и той ме поздрави за това. Това е нормално. Досиетата – ДПС ни подкрепи в парламента, това е тяхна позиция от край време.
Водещ: Когато отстранят Ахмед Доган, тогава ще им повярвам.
Бойко Борисов: Моля.
Водещ: Когато отстранят Ахмед Доган, тогава ще им повярвам.
Бойко Борисов: Това, че за дадена политика ни подкрепят, аз не мога да излезе и да кажа: „Не ме подкрепяйте”, защото това не ми пречи, напротив. Търсим по-широк консенсус за тези неща.
Водещ: Нека да поставя един друг въпрос. През цялата 20-годишна политическа върхушка, а според мен до голяма степен и вие подценявате ислямизацията и турцизацията на райони със смесено население, няма какво да се лъжем. Това е един очеваден процес. Трябва да си идиот, за да не го виждаш и хората се смущават от тези неща. Искам да поясня още някои неща. Лютви Местан се държи в българския парламент като рзгащен чорбаджия. Той крещи, той маха пръст, той поучава. БСП, ДПС непрекъснато казва: „Ние сме най-професионалната партия. Ние имаме най-силните политици. Българските партии нищо не са”. В същото време, аз не говоря само за вас, българските депутат се докарват на ДПС, за да прекарат някакво свое решение, а не ги интересува този денационализаторски момент в ДПС. Аз смятам, че тази партия е вредна за България. Тя не трябва да съществува и е изключително опасен капан. Тя е голяма потенциална опасност за България. Каквото и да ми кажете друго, няма да се съглася с този момент и ще ви кажа пример. Отива при Светла Петрова Лютви Местан, защото аз следя много внимателно, г-н Борисов, и става някаква дума за българи, мюсюлмани и прочие и Лютви Местан казва: „Вие трябва да благодарите на турците, че сте били 500 г. под тяхно робство, защото иначе изобщо нямаше да съществувате като нация”. И нито един от първите държавни мъже не реагира в България. Тук не е Турция, г-н премиер, тук е България.
Бойко Борисов: Аз първо не гледам Светла Петрова, за да мога да реагирам на такива изказвания.
Водещ: Аз ви казвам за Лютви Местан.
Бойко Борисов: Веднъж, втори път.
Водещ: Един посредствен човек, един парсов човек, който говори едни и същи неща и поучава като малоумни хората. Манталитет на един провинциален учител.
Бойко Борисов: Тук и по тази тема не мога да се съглася с вас. Това че не ги харесваме ДПС, това че те са направили много през тези 20 години, особено в посока корупция, това че през всичките тези обръчи на фирми са минали толкова много пари, които е би могло да отидат по много по-добри неща, това че много малки населени места, вместо в големите градове са вкарвани пари за канализация и за изчезвали, това че подобни на „Цанков камък” обекти, където милиарди левове са потънали, са безспорни факти. Но точно толкова вярно, вече познавам горе-долу политическата класа, за наше съжаление най-подготвените депутати, най-подготвените политици са в ДПС. Години наред те си ги подготвят, готвят и както и да говорите...
Водещ: Подготвя ги Турция. Това са прислужници на Турция.
Бойко Борисов: И затова ние сме първата партия, която не ги взе в коалиция. Ако аз днес кажа: „Каня ДПС във властта”, ние ставаме несменяеми.
Водещ: Разбирам.
Бойко Борисов: аз понасям ударите отвсякъде, от всички страни и държа тази позиция. Нали е факт?
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Аз искам моите депутати да се научат, да говорят, да се държат и да имат политическо излъчване на подобни на Лютви Местан политици. Той има политическо поведение, каквото и да не ми харесва в неговото говорене. И ние ако сме българи, и ако сме... Защо мен ме атакуваха и точно моите партньори от „Синята коалиция”, че давам пари за черкви, не искам да бутам джамии аз. Аз строя и заедно с моя екип даваме огромни пари и правим десетки-стотици църкви в момента, ремонтираме манастири и правим така нашето да се вижда.
Водещ: Нека да кажа нещо.
Бойко Борисов: Това е правилният път.
Водещ: Нека да кажа в резултат на това, което казвате. Вие го харесвате този и говори гладко.
Бойко Борисов: Говори като политик.
Водещ: говори емоционално, ако говори самоуверено, ако е въпросът г-н Костов е може би най-добрия оратор. Прекрасно говори, логичен е даже, когато лъже, а той винаги лъже Иван Костов, но е логичен, подготвен, но това не значи, че е почтен политик. Мен не ме интересува гладкото говорене и ораторските способности на Лютви Местан.
Бойко Борисов: Професоре, ние искам да разделим двете неща от съдържанието на това, което се говори и от поведението на един политик.
Водещ: Поведението му е ловко, но е във вреда на България. Това е положението. Минавам нататък. Говореше се на турски, не по ваше време, когато бяха Дикме и Кабил, унижаваха хората. В райони със смесено население непрекъснато ме спират хора, извинете, аз съм много популярен човек, получавам писма. Оплакват ми се, че не са обслужвани нормално ако не се умилкват на мюсюлманите в местните власти. Тук е добре, че в центърът вече не е така, но в местните власти има и българи и мюсюлмани, а почти всичките общински звена властови са овладяни изцяло от ДПС, което не е нормално. Мохамедани се потурчват, вие го знаете това, макар че хабер нямат от турски език, турски училища се явяват и така.
Бойко Борисов: Ама, професоре, не е виновен, който яде баницата. Къде е нашата национална политика през всичките тези 20 години? Защо, когато са ставали президенти всички са отивали да се кланят на Доган? Защо, когато са правили правителствата, за да имат спокойно управление са отивали и са предлагали коалиция? Защо, когато през това време, когато всичките тези безобразия са се правили никой не е реагирал? Ние сме първите, които това нещо го правим.
Водещ: аз ще ви кажа, тъй като в началото казах, че злините започват главно от червената партия, ще ви кажа, че червената партия създаде антиконституционната партия ДПС. Това беше Петър Младенов и Луканов, двамата даже по един диктаторски начин. Червената партия създаде и СДС. Дотам се стигна, че даже се планираше, вие знаете, потомствения комунист Андрей Луканов да стане, имаше и такъв вариант, председател на СДС. Навсякъде са пипалата на тази червена партия, заедно с ДС и те трябва да ядат попарата, че създадоха тази партия ДПС. Искам да кажа нещо.
Бойко Борисов: А ние изядохме всички попари.
Водещ: Моля.
Бойко Борисов: Ние изядохме всички попарата.
Водещ: Искам да кажа нещо друго.
Бойко Борисов: Защото, ето ще дам пример само с тютюнопроизводителите. 770 млн. са харчени в Гърция за тютюнопроизводителите, български пари. Всяка година да преминат от един вид производство на тютюн към друга дейност, четири години подред. Тук, в България четири години това не е правено, за да могат да ги държат изкъсо и когато дойдат изборите да гласуват за тях. Четири години виновни са всички от тази коалиция, които са допуснали това. И сега те идват при мен и казват: „Ама дай им и тази година дотации”.
Водещ: Нямаме различия.
Бойко Борисов: Цяла Европа е срещу пушенето, от 2015 г. спира пушенето в Евросъюза. За къде ние този тютюн по-напред? О Кей, ще го продаваме на трети страни. Добре, правете така,ч е да произвеждате такъв тютюн, който да има пазар за навънка.
Водещ: искам да уточня сега нещо, което е много важно. Аз също като вас смятам, че ние трябва да живеем с мюсюлманите в мир и разбирателство. Искам да бъдем правилно разбрани, нали. Аз съм срещу ДПС, но имам много приятели между мюсюлманите. Те са и трудолюбиви, и свестни хора, но са подведени, те са лъгани. ДПС им казва, че ние ги мразим, а ние не ги мразим, г-н Бойко Борисов, вие знаете това.
Бойко Борисов: Това беше в началото по време на предизборната кампания. Сега като ходя из страната се срещам с ходжи, с български мюсюлмани. Хората са вече спокойни, всичко е наред. И аз не случайно казвам – ние няма да им бутаме джамиите, точно обратно – ние даваме пари и за джамии. Но ние като християни, всеки трябва да дарява, да правим нашите си църкви, да поддържаме нашите си манастири и тогава всичко е наред.
Водещ: По начало цялото мюсюлманско население трябва да е спокойно, но главорези и агентури на Анкара и на арабски водачи също са една потенциална опасност. Трябва да бъдем бдителни, трябва да мислим повече за националната ни сигурност и за националното ни самочувствие. Г-н премиер, един народ, който няма национално самочувствие, не може да ви помага на вас като власт. Нашият народ се е смачкал, той няма национално самосъзнание. Подтиска го тази турцизация, подтиска го това размахване на ДПС, подтиска го това, че в Западните покрайнини са мачкани нашите хора, ако щете. Подтискат го тези псувни на скопските власти безкрайни, а ние не реагираме и не само вие, но и вие не реагирате достатъчно, не подценявайте това.
Бойко Борисов: Не съм съгласен.
Водещ: Това са реалностите.
Бойко Борисов: И всички, и Сърбия следващата седмица ще е тук два дни премиера на Сърбия Цветкович. Толкова много разчита на България и за ЕС, и за НАТО.
Водещ: Да, защото имат интерес.Като влязат в ЕС ще засвирят на друга цигулка.
Бойко Борисов: Не вярвам.
Водещ: Все пак искам да ви попитам. Искахте да махнете новините на турски език. Защо се отказахте след това? Искахте и вие да ги махнете и защо не ги махнахте?
Бойко Борисов: Защото новините на турски език, мисля че в 16.00 часа са някъде следобед, имат 1% гледаемост. На кого пречат? Като ги махнем, това индиректно, веднага българските мюсюлмани ще ги настрои защо го правим. На кого му пречат? Дайте да погледнем обратното.
Водещ: Ромите са повече от турците и защо да няма и на ромски език?
Бойко Борисов: Толкова много програми има за интегриране на ромите. Ако искат можем да им направим и една ромска програма и не е лошо да има програма. Без това има толкова много канали, толкова много телевизии, толкова – виждате, предавания. Защо да няма? Това ли е проблемът?
Водещ: Вие държите Турция да влезе в ЕС, Германия и Франция са категорично срещу това. Аз смятам, че е правилна германската и френската позиция. Шведския министър скоро каза, че сравнява Русия с Хитлер и със Саддам Хюсеин. Мнението на тази държава е отвратително.
Бойко Борисов: За кой говорите за Русия или за Турция?
Водещ: за Турция говорим.
Бойко Борисов: Защото казвате...
Водещ: извинявам се, грешка на езика. Шведският министър говори, че слага знак за равенство между Турция, Хитлер и Саддам Хюсеин. Германия и Франция не случайно са против. А Ердоган и Давутоглу направо заявиха на една конференция, вие знаете това Балканска, че имат имперски претенции. Имат желание да влияят, те да бъдат първата цигулка. Откъде-накъде?
Бойко Борисов: Първо – знаете за този известен случай в Ню Йорк, когато дойде турския президент и аз останах седнал по простата причина, че той закъсня 30 минути, именно за да демонстрира своето величие там. Видя, дойде, станах, ръкостискахме се, но всички разбраха за този жест, който направих. Първо – хората и държавите не могат да си избират съседи.
Водещ: Както и родителите.
Бойко Борисов: И родителите. Турция е наш съсед от векове и за векове. Това, което за Турция ние сме казали, аз и партията ГЕРБ е, че Турция може да влезе в ЕС, когато покрие всички критерии, които са за всички държави в ЕС.
Водещ: Не ги покрива.
Бойко Борисов: Когато ги покрие, професоре.
Водещ: Ама те искат веднага, незабавно. Избиват кюрдите, не признават арменския геноцид.
Бойко Борисов: С една дума – от това, което казахте има една съществена разлика. Аз съм „за” приемане на Турция в ЕС след покриване на всички критерии. Когато една държава е покрила критериите на ЕС, ние нямаме право да кажем: „Тези хора са втора ръка или нямат право”. Когато покрият критериите – след 30-40, 50 години, когато ги покрият.
Водещ: Дай Боже да е много късно. Нямаме никакъв интерес нито да покрият критериите, нито да влязат в ЕС, защото имперските амбиции са генетично заложени в Турция, г-н премиер.
Бойко Борисов: Вие можете да кажете всичко. Когато един премиер каже...
Водещ: Аз го казвам.
Бойко Борисов: ... Най-малко ще има дипломатически скандал.
Водещ: Аз го казвам и хората са съгласни с мен.
Бойко Борисов: на моя колега Ердоган аз съм му казал – търговия – да, приятелство-да, културен обмен – да...
Водещ: Ислямизира страната, не е така демократичен, както други турски премиери.
Бойко Борисов: Нека не се месим във вътрешните работи на други страни. Ние да си направим така,ч е нашите църкви и манастири да са пълни с хора, българските християни да си вярват в Господ, да си имат своята вяра и тогава всичко ще е наред в държавата. Нека не гледаме в на другите...
Водещ: Да минем към други страни. Вече с Турция – аз казах моята позиция, вие вашата. Хубаво е, че говорим демократично и свободно и имаме много общи разбирания, но имаме и различия. Това е още по-интересно, ние сме малка страна.
Бойко Борисов: На вас ви е по-лесно да казвате нещата с истинските им имена.
Водещ: Благодаря ви, г-н Борисов, дано това да се запише ако го отразяват някъде, че казвам нещата с истинските им имена – да. Аз разбирам, че ние сме малка страна, аз не съм от тези хора юмручните националисти, които смятат, че трябва да се правим на велики, на големи да прескачаме всички. Ние не можем да не се съобразим със страни като САЩ, Русия, Китай и т. н. Но не смятате ли, че нашето навеждане към САЩ отдавна избива вече в слугуване? Извинявам се, тази война в Ирак е окупационна. Тя е реакционна, тя е мръсна война. Тя е в интерес на петрола на Щатите. Потрошихме милиони за нея. Загубихме парите, които Ирак ни дължи и които изработиха българските строители в Ирак.
Бойко Борисов: Три милиарда и двеста милиона.
Водещ: Да. А вашият „приятел” Георги Първанов отиде там при тези рейнджъри, наемни хора и казаха: казват, че те били национални герои. Аз, доколкото знам, националният герой се бори за своя държава, а не за чужда. И кокошките му се смяха, но той е известен със своето пристрастие, прескачам го така, не желая повече да говоря изобщо по този въпрос. Удължихме стоенето си в Ирак повече от други бивши социалистически страни и удължихме и плащането, защото за Америка – тя на никого не дава пари, тя само иска. Съветският съюз поне даваше пари. Държи ни в рамки, но и малко даваше, освен, че натискаше и мачкаше. Ето, казвам и едното и другото, обективен съм. Сега търпим безплатните бази на Щатите. Ние не сме имали бази и по съветско време. Сега отиваме в Афганистан...
Бойко Борисов: Не, те са български базите.
Водещ: Български ли са?
Бойко Борисов: Български са. По закон. С български флаг. Това, че те водят учение, правят и се подготвят тук...
Водещ: Добре, тук може всякакво обучение. Ние сме село без кучета.
Бойко Борисов: Доскоро израелските войски се тренираха в Турция, преди да се скарат, за което си плащат. Когато идват американските и натовските войски да тренират на Граф Игнатиево с нашите пилоти, ние имаме няколко ползи. Първо, харчат пари в България; второ, нашите пилоти се обучават; трето, карат и техните самолети.
Водещ: Какво правим в Афганистан? Много хубаво Путин и Медведев напомниха на американците, че ще се провалят в Афганистан, както се провали жестоко и Съветският съюз. Няма победа там. Но да седи Америка там, за да лапа милиардите от насажденията, наркотичните, нали? Моля ви се. Много имперска страна, няма отърване.
Бойко Борисов: Сега излиза, че още навремето англичаните, после Съветският съюз, всички точно за афганистанските наркотици отишли.
Водещ: Съветският съюз и САЩ.
Бойко Борисов: Ако искат тези държави, могат да си заделят територии, да си садят колкото искат наркотици, ако е така, а не да отиват да измират хиляди хора и да се харчат толкова пари. Това не е така. Напротив.
Водещ: Знаете ли данните какви са? САЩ са убили около 14 милиона хора в други страни след 1945 година. Това е положението. И Съветският съюз, и Америка бяха империи на злото. Няма отърване на света, ако тези страни, не да се унищожат, аз не съм някакъв екстремист, но малко да се поуспокоят, господин Борисов. И малко повечко да дават. Получихме от Америка 100 тона, помните ли там колко бяха, развалена царевица. Съветският съюз много ни натискаше, в казармени рамки ни държеше, но поне ни даваше нещо, да му се не види.
Бойко Борисов: Сега пък примерно за 20 милиона ни дадоха скенери за радиоактивни материали.
Водещ: Голяма работа, 20 милиона не ги поглежда... Господин Божков не ги поглежда, 20 милиона за почерпка даже ни ги ще. Но да минем нататък.
Бойко Борисов: Много тежки констатации. Тук се разграничавам от вас.
Водещ: Добре, нищо. Аз да ни кажа, вие имате право да се разграничите. Много анализатори, не само източни, но и западни, казват, че вече бъдещето ще е по-малко със САЩ и ще е много повече с Китай, с Япония, с Индия, с Южна Корея. И това не е лошо. Аз например приветствам вашето отиване в Япония, приветствам го. Аз смятам, че ние трябва да засилим, господин Борисов, колкото може контактите с тези именно страни. В тях има високи технологии, има какво да купим, да се надяваме, че ще има какво да им изнесем. Ще се съгласите, че 20 години...
Бойко Борисов: От втората половина на изречението съм съгласен.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Първо, човек никога не трябва да забравя старите си приятели и партньори, с които работи в момента и е работил през всичките тези години. Така че приоритетите за България това са разбира се Европейският съюз и САЩ. Но безспорно в Ню Йорк на сесията на ООН първата среща, която проведохме там, беше с китайския премиер. Изключително сериозни интереси и в момента особено в транспорта, се правят доста неща. Дай Боже да станат с Китай. Интересът на Китай е сериозен. Япония, вие знаете, че и в момента в Ямболско те правят соларен парк, насипното пристанище, японски компании строиха и част от софийското метро. Навремето са дали японски заем, който е с добра лихва, за времето си е бил изгоден. А проблемът е, че тогава не е използван така, както би могло да се използва и да се направи нещо добро от него, а е направено насипно пристанище, което е за фалиралия завод „Кремиковци”, който е продаден в същото време за 1 долар, а пък прави пристанище за един милиард лева, което да работи за този 1 долар. После японската фирма фалира, пристанището потъва и в момента имаме едно такова ненужно в общи линии пристанище. Но така или иначе и премиерът на Япония, и престолонаследникът, и министрите, и хората, с които се срещнахме там и вече интересът за България е много голям от страна на Япония. Има го.
Водещ: Пак да попитам, има ли искрен интерес от страна на японското правителство към България? Така вътрешен, органичен? Не протоколен, не фасаден.
Бойко Борисов: Да. И в момента „Мицубиши” инвестира в Каварна във ветропарковете, в Ямбол. Искам да кажа и за Южна Корея, един от най-големите им концерни миналия месец за 150 милиона евро във Великотърновско също прави соларен парк. Но, професоре, ако тук трябва да направим един разрез и радвайки се на тези китайски, японски, корейски, американски инвестиции, трябва да направим и една малка забележка, която е много съществена. Защо точно в тези ветропаркове и слънчеви паркови да ги наречем, искат да инвестират? Защото там държавата изкупува електрическия ток от тях за от 340 до 800 лева. В същото време „Козлодуй” ги дава на 30-40 лева. С една дума това, което вие в началото говорехте, че в един момент България дотира големите компании, които идват, инвестират, но с този договор. Както са „Марица”. На Мариците договорите им са на по 134, 167, няма значение в цифрите – в няколко пъти по-скъпи като електроенергия, от това, което ни дава атомната електроцентрала „Козлодуй”. Ако щете, не знам дали знаете колко е загубата от жилищните сгради от електропреносната система на България? 20%. Средно сложете 5000 мегавата произвеждаме електрическа енергия от ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ; 20% един реактор на „Козлодуй”, примерно V реактор – един хилядник, работи за загубите. Вместо да инвестираме в тези години, вместо да са хвърляни в „Белене” хиляди, милиарди, да са сменили електропреносната система. И все едно ще построиш един нов реактор.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И си инвестираш парите в България.
Водещ: Би било и по-добре, би било по-икономично.
Бойко Борисов: Разбира се. Тези, които излизат и ми дават акъл за енергетиката, всъщност 20 години така са я конструирали, че Мариците да дават на италиански, американски компании; ветропарковете на японски, корейски, пак американски и какви ли не. И вече като се върнем на ЕРП-тата, като се върнем на мобилните оператори, всичко, което е електромер, мобилен оператор или телефонен разговор имат брояч. Водомер, всичко е взето от тези инвеститори. Затова тези, които, примерно Станишев днес го чух да казва: Борисов е време да започне да отговаря, а не да задава въпроси. Тези 20 години това, което направи тази червена върхушка, още 20 трябва да им задаваме въпроси. Защото това, което ви говоря, професоре, всеки ден го плащаме всички ние и не можем да го променим, защото това са твърди договори и прекратяване договор с такава компания значи международен скандал, веднага отлив на инвестиции, веднага изолация на държавата. И остава да плащаме като попове. А знаете ли колко лихви плаща България на година по кредитите, които е взела?
Водещ: Сигурно много.
Бойко Борисов: Над 670 милиона. Разбирате ли какво искам да ви кажа?
Водещ: Разбирам много добре.
Бойко Борисов: Над милиард и половина от това, което произведем, отива в лихви по кредити.
Водещ: А като се има предвид, че това не са единствените лихви, които плащаме, значи сметката става много дебела.
Бойко Борисов: Сметнете си вие като физическо лице ако вашата лична сметка, която си правите на месец, е да платите такива огромни лихви, да работите нещо, на което себестойността му е по-малка от това, което плащате след това, къде ще излезе сметката?
Водещ: Нека минем нататък. Аз смятам, че всички кабинети в продължение на 20 години, министерски става дума, са некачествени. Ще ми позволите, и моля внимателно да ме изслушате този път, без да ме прекъсвате, смятам, че вашият кабинет не е достатъчно качествен, не е балансиран, в някои моменти е и слаб.
Бойко Борисов: Хайде да караме един по един министрите и да ги сравняваме с предишните.
Водещ: Само да кажа още нещо, което ми прави впечатление. То е и във ваш плюс, но и във ваш минус – вие вършите част от работата на министрите, гасите техни пожари и то в ключови моменти. И ако не ги бяхте угасили, властта щеше много да се изложи. Знаете, че е така. Знаете, доста са примерите, не ме опровергавайте. Минаваме конкретно. Министър Мирослав Найденов, в отлична форма винаги – ухилен, усмихнат, доволен, канят го навсякъде, за каквото и да му кажат, какъвто и тревожен факт да му посочат, той казва: няма проблем.
Бойко Борисов: Той въведе стандарта "Стара планина".
Водещ: Моля ви се сега, "Стара планина" се провали, нищо не стана от него.
Бойко Борисов: Напротив. Не само, че не се провали. Напротив, хората си купуват качествената продукция.
Водещ: Стига да имат пари да купуват.
Бойко Борисов: И я купуват. За един лев сирене, какво ще е това?
Водещ: Започваме сега с Калина Илиева. Господин Борисов, работата не е само до това, че тя няма конкретен образователен ценз, подходящ за тази работа. Един човек, не става дума за вас, а за Найденов, който има мозък в главата, никога няма да назначи 28-годишна, извинете, пикла да командва милиони и милиарди на държавата с нулев трудов и професионален стаж.
Бойко Борисов: Недейте, тя си беше в тази агенция.
Водещ: Ами ще я изхвърлиш веднага. Това е грешка, за която заслужава да си подаде оставката. Веднага я изхвърляш като негодна. Вие не сте длъжни да търпите безобразията на предното правителство.
Бойко Борисов: Както виждате, когато стана ясно, никого не съм чакал, лично съм я уволнил.
Водещ: Но него като го питаш, казва: е, голяма работа, Калинка; е, не знаех; е, сбърках; е, не видях дипломата. Не може да се говори така глупаво и смешно. Други неща сега. Пустее сега голяма част от нашата земя.
Бойко Борисов: За тези изключителни проверки, много добри проверки за качеството на храната, която направи, аз мисля, че... Плащанията, които направи...
Водещ: Минаваме нататък, защото работата не е много добра. Голяма част от изключително плодоносната българска земя пустее. Голяма част. Селото се обезлюдява. Това е по вина и на Живков, още при него започна този процес. Знаете тази изкуствено раздувана eдра, тежка индустрия, за която ние нямахме суровини и условия. Обезлюди се селото до голяма степен, но сега напълно. Какво ще правим, няма кой да работи земята. Това е голям проблем.
Бойко Борисов: Тази година имаше рекордни добиви на пшеница, слънчоглед, царевица.
Водещ: Но ние внасяме бе, господин Борисов.
Бойко Борисов: Какво внасяме?
Водещ: Картофи внасяме от Полша. Картофи внасяме, дотам сме стигнали.
Бойко Борисов: Тази година рекордно много пари останаха в производителите на зърно. Рекордно. Една от най-добрите реколти е тази година.
Водещ: Аз ви отправям сега един въпрос под формата на предложение. Няма ли начин, но не ми казвайте, че не може, защото българинът има, не само обикновените държавници, а и до долу, обикновените българи, ние имаме един навик – каквото предложиш, казваме: не, това не може да стане. Няма ли начин от многото безработни българи у нас и роми, 10-12% да бъдат вкарани по някакъв начин в селскостопанското производство? Няма ли някакъв начин?
Бойко Борисов: В пазарната икономика...
Водещ: Да се потърсят, лесно е да се каже „не”.
Бойко Борисов: В пазарната икономика интересът на хората може да ги заведе да произвеждат каквото и да било.
Водещ: Трябва да има субсидия, трябва да има техника.
Бойко Борисов: Техника има и субсидии има – всичко има. Проблемът е, че има една така наречена платена безработица. Има хора, които със социалните помощи, които са огромни пари, които държавата дава, стоят на социални помощи, особено в селата. Отива, взима си социалната помощ - 120, 130,150 лева, колкото е там, работи си по градината през другото време – плодове, зеленчуци, нещо такова и не се хваща за друга работа. И ако им предложиш за 200 или 300 лева работа, той казва: аз по-добре да си седя вкъщи и да се получавам тези, отколкото да отида на работа. Това на социалния министър съм му възложил – да мисли как това да го преодолее.
Водещ: За това става дума. Правя ви едно предложение, според мен не лошо.
Бойко Борисов: Понеже се връщаме към социализма, я погледнете какво ставаше лятно време – войници – безплатен труд за селскостопанската реколта; студенти – безплатен труд; ученици – безплатен труд. Това са били стотици хиляди, които са вкарвани. Ако си спомняте, от администрацията пращаха.
Водещ: Да. За прибирането на реколтата особено.
Бойко Борисов: И сега ние можем ли да направим това нещо? Не.
Водещ: Не можем. Ние сега сме аристократи. Ние сега демокрацията я разбираме така, като надуване. Ние отрекохме строителните войски, които бяха едно великолепно звено в България. Те не са създадени от комунисти, те са създадени от земеделеца Стамболийски. Вие знаете, че такива формирования има и в други страни и сега.
Бойко Борисов: Да, но да си трудовак не беше хубаво.
Водещ: Ама слушайте, ромите, които сега са пияници, които са безработни, част от тях престъпници, работеха, придобиваха по два занаята, учеха се на хигиена, на чистота. Аз съм им изнасял лекции, трябва да ви кажа, по изкуство, по култура. Задавали са ми въпроси.
Бойко Борисов: Това е режим. Това не може да се направи сега. Нито е демократично, нито... Как да накараме на хората децата да ги вкараме в трудови войски?
Водещ: По доброволен начин.
Бойко Борисов: По доброволен начин могат да отидат и да работят в ЖП-то. Могат. Преди да не беше по доброволен начин?
Водещ: Преди беше мобилизация направо.
Бойко Борисов: Две години там на жп линията, строи без пари на държавата.
Водещ: Да, но трудовите войски построиха чудеса.
Бойко Борисов: Така е. Но това време...
Водещ: Сега нищо не се строи. Само откакто вие дойдохте, пътната мрежа, магистралите. Преди вас нищо не беше пипнато.
Бойко Борисов: В последните 3-4 години в София само метрото – един половин подземен град, Южната дъга, Спортната зала са по-големи обекти в пъти от НДК.
Водещ: Добре, казахме го това, господин Борисов. Хайде по-нататък да минете, ако обичате. Имаме в Бесарабия, аз имам много приятели българи, които искат да дойдат тук. Има хора, които искат да дойдат, които биха дошли с удоволствие тук на село да работят. Мъчно им е за тази страна. Не може ли да се намерят някакви начини? Може да ви се вижда смешно. По линия на външно министерство или това, за което отговаряше Божидар Димитров, да привлечем малко българи отвън? Топи се нацията. Да дойдат тук 5000 пак е добре.
Бойко Борисов: Те идват. Но ние много твърдо спазваме критериите на Европейския съюз за приемане на българско гражданство. Защото с приемането на българско гражданство те стават европейски граждани. Така че затова е малко по-бавно. Но в момента ние изпращаме и учебници, и...
Водещ: Чудесно.
Бойко Борисов: И литература. Даже пращах, освен че аз съм бил, Дянков беше, Божидар Димитров беше, много министри. Обменът в момента е в пъти по-добре с читалищата там, със студенти, които идват да учат. И последно, над 250-300 деца оттам, бесарабски българчета, идват на наша издръжка – на ГЕРБ, във Варна на почивка, на семинар и обикалят. Всяка година по 350. Има един доктор Врабенски, с неговата фондация момчето прави чудеса в тази посока.
Водещ: Въпрос имам. Явно, вие сам казвате, че е малко усложнена процедурата по линията на Европейския съюз. Аз ще ви кажа, имах една бесарабка, прекрасно говори български език, четири пъти ми е гостувала, пианистка, при мен в моето студио. Две години й трябваха, две години въртяха мен, казва, и още десет души мои приятели докато ми издадат документи. Не можем ли да направим постъпки пред Европейския съюз малко да се опрости тази процедура?
Бойко Борисов: Не. В тази посока са много тежки регламентите, много ясни. И понеже много се внимава, и между другото сега едно от изискванията и процедурите по шенгенското пространство е именно страхът да не би по този начин да бъдат легализирани граждани от други страни, които да отидат в шенгенското пространство вече като такива граждани. Затова...
Водещ: Това са българи. Доказано българи.
Бойко Борисов: Тези, които доказано са българи, си правят постъпки и по съответната процедура, която се наблюдава от Брюксел, повтарям, дори някои от изказванията на Божидар Димитров бяха много критично приети там и се наложи да се намеся, в момента много, в пъти по-бързо приемат гражданство, но при стриктно спазване на този критерий.
Водещ: Аз казвам, не пречи това от време на време с преки разговори, вие имате много разговори и с Барозу, и с други, още малко да се поопростяват процедурите. Още малко повече да идва приток. Топи се нацията, господин Борисов, топи се. Първи сме по смъртност, по заболеваемост. 20 години, не от вчера и от днес.
Бойко Борисов: Първи сме по смъртност поради простата причина, видяхте като Миро Найденов започна да изважда какво яде българина, какво пие, как се лекува.
Водещ: Да минем към Стефан Константинов. Добър човек, скромен, приятен човек. Много му е тежък ресорът. Изслушайте ме. Вижте какви тежки проблеми има – масово емигрират много добри лекари, талантливи. Това е преброено, това е доказано даже от хора, представители на правителството. Расте числото на фаталните грешки в диагностицирането, които водят до смърт. Много е лошо представянето на редица млади лекари. При живково време - това толкова плюто, толкова кълнато време и прочие, имаше ИСУЛ – Институт за усъвършенстване на младите лекари. Сега се закри. Защо се закри? Нямат подготовка достатъчна, нямат нужната квалификация, правят грешки, елементарни неща не знаят. Не може ли да се възстанови този институт? Би трябвало да се възстанови.
Бойко Борисов: Защо? Аз скоро говорих с ректора на Медицинска академия. Мисля, че доста неща в момента в тази сфера се прави.
Водещ: Не, не е доста.
Бойко Борисов: Зададохте въпроса, да отговоря. Тази година, 2011-та, е най-много пари за всички времена правителството отделя за здравеопазване - 3 милиарда и 5 милиона, плюс 400 милиона от европейски програми. Това е огромна сума, която отива за здравеопазване. Аз съм убеден, че министър Константинов с всичко това, което прави в момента и първата задача – да доведе спокойствие в този сектор, защото миналата година беше ужасна. За мен лекарите са най-интелигентните хора в държавата, те да бушуват – това за мен беше много тежък период. Надявам се вече с това осигурено финансиране... Ето, миналата седмица в Плевен с професор Горчев, но и там всичко, което е правено, е правено, как да ви кажа – да те е срам да го говорим. Купен е най-добрият робот за операция на рак на матката. Най-добрият в Европа. Купил робота, но го няма в клиничната пътека, за да се финансира.
Водещ: Въпрос на организация.
Бойко Борисов: А една операция, професоре, е точно 8000 лева. Здравето е скъпо нещо. И затова сега, когато взехме решение от 2013 година за тотална забрана на тютюнопушенето, то е във връзка с какво прави българинът – храни се неправилно, пие ментета, пуши лоши цигари или пуши много. Всичко това се отразява на здравето и след това всичко това се изсипва в болниците за лечение. А лечението със скъпата апаратура, която накупихме и внесохме е много по-скъпа отколкото другата традиционна. Да, то по-бързо лекува, по-бързо го връщаш след това на работа, но са огромни... 8-10-12 хиляди е една операция, държавата, данъкоплатецът всъщност плаща.
Водещ: Искам да бъда справедлив и да кажа, че в България има и прекрасни лекари. В никакъв случай не искам да слагам всичките в един кюп, особено от възрастните. Но младото поколение има проблеми, повярвайте. Трябва специална грижа, специален отчет към младото поколение. Лекарско става дума.
Бойко Борисов: Ще се върна към това, което казах и за самия себе си, и за управлението в самото начало на предаването. При 100 000 операции и пациенти има статистическа грешка. Пази Боже да си в тези 2, 3 или 5%.
Водещ: 20% са фаталните грешки. Недопустимо.
Бойко Борисов: Всеки доктор може да сгреши.
Водещ: Много са грешките. Недопустимо много. Но нека да минем нататък. Екип по избор, на който трябва да плащаме.
Бойко Борисов: Всичко това го премахва Константинов.
Водещ: Премахвате ли го? След това...
Бойко Борисов: Всъщност това беше хватката да се взимат много пари от дадени доктори, които взимат по 50-60 хиляди лева на месец заплата.
Водещ: Защото, виж сега Бойко, един път нека така и на „ти”, ако обичаш.
Бойко Борисов: Професор сте, можете да ми говорите както искате.
Водещ: Трябва да кажа, че в медицината всички трябва да са добри. Там не може само едни да са добри. Това е въпрос на живот и смърт. Който не е добър – вън. Който е среден – също вън. Тук не може никакви компромиси. В театъра, в телевизията може. Шоумен, чалгаджийка и прочие. Тук няма компромиси. А има много лекари, които трябва да се изхвърлят, трябва да ти кажа.
Бойко Борисов: Да, но това трябва да го направи съсловието.
Водещ: Не, Стефан Константинов трябва да стегне редиците на лекарското съсловие, но той има ли нужния авторитет за това, има ли тази решителност? Има хора, които са мързеливи, недобросъвестни, има от тях корумпирани. Освен това не можеш да отречеш, тайно се искат много пари от хирурзи, блестящи хирурзи, по клинична пътека. Не обвинявам властта в случая, обаче тайно се искат пари. Ако не дадеш пари: не може сега, отлагат операцията. Как ще се справим с това положение? Трябва да се стегне малко това лекарско съсловие. Има ли авторитет Стефан Константинов за тази работа?
Бойко Борисов: Не случайно той беше избран за заместник-председател на лекарския съюз.
Водещ: Лекарският съюз не ме респектира мен толкова много. Стефан Константинов дълго време е наблюдавал нашето национално здравеопазване през прозореца на кюстендилската гинекология, извинявайте. Той няма дълбок поглед за цялото здравеопазване. Тук са били академик Радой Попиванов, беше по времето на Тодор Живков; беше професор Кирил Игнатов, хирург и пр. Извинявай, трудно ще се справи този човек. Слушах го в БТВ, говори глупости. И сега ще ти кажа какво. Оплакват се много хора. Беше на тема здравеопазване. Хората се оплакват от лекарска немарливост, грешки, нехайство, недоглеждане и т.н. И всички. „Моите колеги това, моите колеги” – през цялото време оправдава абсолютно всички. Казва му водещата, тя иначе много страхлива тази Анчето от сутрешния блок, но се осмели и вика: болен е много българският народ. Той казва: не, българският народ е беден, но не е болен. Болен е българският народ, господин Борисов. Не от вашето време. 20 години боледува. Ниски са му доходите, няма пари за лекарства, имаме много... Ние сме добре с вас, два милиона да кажем са добре, но три милиона са зле. Как ще кажеш, че българският народ не е болен? Статистиката точно това показва. Огромно количество сърдечни заболявания, високо кръвно...
Бойко Борисов: Да, но българският народ трябва също да мисли за своето здраве.
Водещ: Ще говоря за това.
Бойко Борисов: Всеки един човек е длъжен да спортува, длъжен е да се храни правилно. Никой не е казал, че като седне с червеното вино и сланината всяка вечер, след това имал инфаркт. Ще има. Кой не знае, че това е вредно? Кой не знае? И да се напива до безпаметност през вечер и цигара от цигара да пуши.
Водещ: Говориш като човек, който през целия си живот не е пил и не е пушил.
Бойко Борисов: Добре, но кой му е виновен на този човек след това? Кой му е виновен?
Водещ: Прав си. Това е друг въпрос.
Бойко Борисов: Всички сме извадили пари след това да му платим операцията.
Водещ: Българинът по начало има ниска здравна култура. Той не знае какво значи профилактика, той не мисли как да се пази. Това е вече другата страна и нямаме развитие. Но става дума за твоята кадрова политика. Трябва всеки премиер да разбере в България, той има интерес, за да се съсредоточи, защото вие, господин Борисов, имате много типично премиерски задължения и трябва в тях най-вече да се задълбочавате. Когато имате по-силни министри, това ще стане. Аз смятам, че можеше да бъде по-добра вашата кадрова политика. Един пример давам. Вие поканихте генерал професор Стоян Тонев, който е голяма фигура за мен, да бъде министър на здравеопазването. Той вежливо отклони, предполагам, понеже смята, че ще са му вързани ръцете, че ще му пречат там във връзка с кадровата политика, която ще води.
Бойко Борисов: Не, точно обратното. Стоян Тонев ми е приятел от много години и самият той каза, че по-добре се чувства като директор на Военномедицинския институт. И знаете ли, даже разговорът го водихме с Димитров на Окръжна болница, Стоян Тонев, Спасов – бях ги поканил вкъщи шефовете на големите болници, на „Пирогов”, да ги питам какво мислят по всичката тази тема. Дори с Тони Георгиев, хирургът, един от безспорно светилата в ортопедията. Знаете ли какво всичките ми казаха? С цялото си уважение, казват, всичките ми приятели са в тази сфера, а трябва да се реже, трябва да се наказва. Аз казва, не мога да го направя това. Това му бяха думите на Тонев. „Знам къде са недъзите, знам как да го направя, но не мога да го направя, ще те подведа”. Това му бяха думите – на генерал към генерал. Ако гледа, да се обади да каже дели не е. Не ми е отказал. Каза: от теб зависи. Окей, ставам.
Водещ: Много критичен съм към българския народ, но не мога да обидя българския народ и да кажа, че в тази страна няма много силни интелектуалци. Има силни. Стоян Тонев е един от най-силните. Това е човек с много дълъг организационен стаж.
Бойко Борисов: Той и сега ми помага изключително много.
Водещ: Не, той може да бъде и повече от министър на здравеопазването. Той може да ви бъде заместник. Не премиер, но той може да ви бъде заместник. Това е човек с 25-годишен стаж. Той превърна болницата за първи път от военна в национална и получихме достъп до цялата апаратура.
Бойко Борисов: Знаете ли колко е задължението на ВМИ?
Водещ: Но все пак има високо качество. Сигурно са големи, да, но има високо качество на обслужването, има висока ефикасност.
Бойко Борисов: Не ми се казва цифрата. И сега трябва да намерим парите да подпомогнем...
Водещ: Добре. Аз ще ви кажа един човек, който вие можете да направите здравен министър и който, между впрочем, дано не ме опровергаете, има едно много сърдечно отношение към вас. Това е професор Младен Григоров. Блестящ министър. Сега Стефан Константинов от Кюстендил и светилото – енергичен, блестящ по познаване на историята, уникална енергия, обикаля цяла България, огромен авторитет. Насочете се към такива хора.
Бойко Борисов: Аз мисля, че и по-младите имат шанс и ще се справят.
Водещ: Той не е достатъчно енергичен, моля ви се.
Бойко Борисов: А иначе професор Григоров ми е добър приятел, той ми беше ръководител на дисертацията.







 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810792
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031