Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 12:54 - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ - ИНТЕРВЮ...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2295 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.02.2011 12:56


14.02.2011
          Петима на детектор на лъжата за изнесените флашки    автор: Блага Георгиева image

С вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов разговаря Блага Георгиева 

- Министър Цветанов, вече от всички партии в парламента освен ГЕРБ и "Атака" ви искат оставката, в последните месеци сте най-критикуваният министър, какво е вашето обяснение и ще подадете ли оставка?

- Алексей Петров беше първият, който ми поиска оставката, веднага се включиха и БСП, и Синята коалиция, и независимите депутати, които гравитират около него. Причината е, че има припокриване на общи цели - да се дестабилизира страната от организираната престъпност. Политическата класа, която е в опозиция, дълги години е участвала в управлението, днес обаче вижда една голяма ефективност в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това създава възможност да печелим избори на база на оценката от обществото и Европейската комисия за ефективната борба с престъпността. Затова е съвсем нормално да ме атакуват, още повече и след като премиерът обяви, че мога да бъда евентуален кандитат за президент. От другите партии ме атакуват и заради арести на техни членове, които са замесени в престъпления.

- Обсъждали ли сте с премиера исканата ви оставка, защото все пак има сериозно политическо напрежение?

- Не, това е тема, която не е обсъждана. Не знам какво трябва да бъде обсъждано, след като 15 месеца. нямаме отвличания и поръчкови убийства Единственият случай бе разстрелът на Юрий Галев и ние разкрихме Килърите, които в момента се разследват за 6 поръчкови убийства. Имаме вече задържана втора група "Килърите 2". Ние разкриваме стари поръчкови убийства и предотвратяваме бъдещи такива.

- Премиерът Борисов спомена, че е имал предварителна информация за поставяне на взрив, вие имате ли информация за други подобни готвени атаки?

- Манталитетът на хората от тежката организирана престъпност никак не е за подценяване, както и озлоблението и агресивността от действията, които предприема държавата, за да поставим закона над всичко.

Затова и всичко е възможно, но най-важното за МВР е да продължим по същия път, аз заставам изцяло зад полицаите които си вършат работата, и съм безкомпромисен към тези, които нарушават закона.

- Казвате, че зад разпространението на флашките с разговори на шефа на митниците Ваньо Танов стои организирана престъпна група, знаете ли вече кои конкретно са хората, които клатят властта?

- От изводите, които правим на база на проверката, която се извършва, и на база на експертизата, която излиза, вече имаме насоки откъде би могло да бъде изнесена информация. Съдържанието, както бе установено от експертизата, е било манипулирано.

- Установи ли се колко хора в ДОТО и в ДАНС са имали пряк достъп до тези разговори, първоначално се говореше за десетина души.

- До момента категорично е потвърдено, че петима са общо служителите на ДОТО в Добрич и хората от ДАНС, които са слушали записи или са ползвали акаунта за прослушване на разговорите на Танов. Според проверката на логфайловете освен тези 5-има души няма друго установено влизане в системата.

Това обаче, което е доста интересно и обезпокоително, е, че в логфайловете от ДАНС се вижда как служител, който е имал необходимата парола, е прослушвал над 10 пъти един от разпространените разговори между премиера и Ваньо Танов. Това буди изключително голямо недоумение. Другият интересен факт е, че част от тези прослушвания на разговори в ДАНС са правени в почивен ден или късните вечерни часове, след 22 часа. Това е необичайно.

Това обаче са все още изведени предположения.

- Не трябва ли тези служители да бъдат проверени с детектор на лъжата дали не са изнасяли информация?

- Да, това, което ще направим, е да подложим всички служители, които са имали допуск до тази информация, на полиграфско изследване. Предстои те да преминат това изследване.

Доколкото съм информиран от председателя на агенцията г-н Цветлин Йовчев, на служителя, който излезе в публичното пространство (бел. ред. - Росен Миленов)му е предстояло такова изследване с полиграф, което обаче той е отказал.

Надявам се, че сега, като направим подобно изследване на всички, участвали в слушането на изтеклите СРС-та, и той също ще мине през полиграф. Най-малкото, за да изчисти името си. Трябва да ви кажа, че в немалка част от тежки и сложни за разкриване престъпления полиграфският подход е доста успешен за разкриването им.

- Щом се потвърди, че разпространенте записи са законни СРС-та, значи очевидно някой ги е изнесъл.

- Да, ако говорим за изнасяне на информация, това са едни от възможностите и това се казва и в експертизата. Това, което можем да предприемем, е да подобряваме сигурността на местата, където се извършва прослушването на тези разговори. Идеята е тези стаи да бъдат оборудвани с вътрешно видеонаблюдение и всеки служител, когато си въвежда паролата, да бъде заснеман. Така в логфайла, който остава в архива, да се вижда, че на тази дата в определен час лицето хикс с неговата парола и с неговата снимка е слушал. Така няма как служителят да обяснява после, че бил дал паролата си на друг човек, което е недопустимо.

- Все пак ясно ли е откъде е изтекла информация към Ваньо Танов, че го подслушват?

- Установихме, че тези двама служители, които са слушали през акаунта в ДАНС разговорите на шефа на митниците, попадат и в кръга на хора, които са участвали през 2008 г. в скандала за контрабанда с Иван Иванов-Рилския от ГДБОП.

- Тоест едни и същи служители са слушали тогава шеф от ГДБОП и сега шефа на митниците?

- Да, те са били служители в един отдел на ГДБОП, били са подчинени на Антоний Странджев.

- Това значи ли, че подозирате, че чрез тези служители Странджев и Танов са разбрали, че го подслушват още в първите дни?

- Да, това е за нас предполагаемият път на изтичане на информация, затова, че се прилагат СРС-та. Това го показва направеният от колегите анализ.

- Очаквате ли да се появят още записи?

- Не мога да кажа категорично не. Защото не знаем в минал период от време дали няма други подобни записи, които да са били изнесени. В предишни години е имало подобна политика на организираната престъпност, която има своите къртици.

- В общественото пространство като основен заподозрян за изтичането на информация се спряга името на Алексей Петров. Смятате ли, че той има в момента къртици в агенцията?

- От самото създаване на ДАНС вие знаете, че той участваше наравно с председателя Сертов в цялостната кадрова политика там и тя беше компрометирана. Затова нашите евро-атлантичеки партньори тогава не вярваха на ДАНС.

Сегашното ръководство положи максимални усилия, за да прочисти системата, но този процес няма как да се случи за година и половина.

Най-важното е, че прочистването беше започнато, основната плява бе отстранена. Естествено е, че може би са останали някои зрънца.

- Заради огромния обществен интерес и за да се спрат спекулациите, не е ли добре да декласифицирате информацията около изтеклите СРС?

- По експлоатираните СРС-та, спазвайки закона, още през лятото на 2010 г. всичко, което не е било необходимо за веществени доказателства, е унищожено. Имаме в момента няколко ВДС, които към настоящия момент са приложени към делото за контрабанда.

- Не трябва ли цялата информация от подслушаните разговори да е предадена на магнитен носител на служителите на ДАНС?

- Точно затова е даден акаунтът, чрез който служителите да могат да прослушат разговорите и оттам вече да се докладва и да се изготвят ВДС-та. Затова не им е даден магнитен носител.

В момента една от законодателните промени, които ще предложим, е да има ясен текст, според койтопо време на прилагането на СРС да бъдат предоставяни магнитни носители на заявителите, за да може те да боравят с пълния обем от разговори.

- Трябва ли според вас службата за подслушване да бъде отделна към премиера или главния прокурор?

- Прехвърлянето от една в друга институция няма да реши проблемите. Ние трябва да създадем добра система за контрол, да променим нормативната уредба и да засилим парламентарния контрол. Моето мнение ще изразя там, където ще се проведе реалният дебат за използването на СРС.

- Критиците ви се възмущават, че се коментира само изтичането на информация, а не съдържанието на записите, което според тях доказвало, че ГЕРБ контролира контрабандата, вие как ще им отговорите?

- Най-важното е, че от независимата експертиза, която бе направена, се видя, че в тези записи има манипулация, което отговаря на този въпрос.

Оказва се, че вече 3 седмици се говори само за записи, някои изложиха версии, сложиха заключения, при положение че не беше излязла експертизата.

Аз задавам въпроса какво щеше да стане, ако не бях подписал тези искания за СРС по разследването за контрабанда.

Ако тези камиони продължаваха да влизат на ГКПП Капитан Андреево за определени фирми, които в рамките на 2 г. са вкарали над 140 камиона китайско карго и са ощетили бюджета с милиони левове.

Извинявайте, но аз не искам да бъда човекът, който да не покаже воля и отговорност при неутрализирането на подобни канали. Затова съвестта ми е чиста.

- Смятате ли, че има някаква връзка между избухналата бомба на бул. "Цариградско шосе", разпространените разговори на хора от властта и проведената преди година операция "Октопод"? Смятате ли, че ако не бяхте арестували групата с тартор Алексей Петров, нямаше сега да ги има тези скандали и взрив?

- Ако операция "Октопод" не се беше случила, може би щяхме да имаме много по-тежки престъпления в този период от време. Тук говоря не само за "Октопод", а и за операция "Наглите", "Килърите" и т.н.

Ако нямахме тази активна воля в борбата с основните криминални групи, трябва да ви кажа, че последствията за държавата щяха да бъдат много по-тежки.

Щяхме да отчитаме поредица от сериозни престъпления - поръчкови убийства, серия от отвличания, рекет и оказване на влияние в държавните структури от Октопода и неговите близки. Така че за мен целта на всичко, което днес се провокира с флашките и взрива, е създаването на хаос в държавата.

Аз не изключвам възможността да се подготвят и други подобни действия, които да са свързани с подтикване на организираната престъпност.

- Ясно ли е кой е поставил взрива в Пазарджик?

- Ясно е от оперативната информация, която имаме, но в момента съм оставил колегите, които разследват, да доразвият данните, с които разполагат.

Може да се каже, че взривът е част от битката за наркопазара в града.

Има и други случаи, които също са разкривани, защото за нас е много важно да противодействаме, а не да вървим след събитията.

- Разкажете за други случаи на предотвратени бомбени атентати?

- Имаше наскоро операция, при която заловихме различни части за сглобяването на бомба.

Важното е, че имаме рязко снижаване на тежката организирана престъпност в последните 15 месеца въпреки политическите оценки, които се дават от опонентите ни. Но за първи път страната ни получава добри оценки от евроатлантическите партньори и обществото.

- Има ли МВР данни за престъпни групи, които да се занимават с взривявания по поръчка?

- Да, има такива групи. Причината е, че не всеки може да приготви подобен експлозив.

Има лица, които са обучени в минал период, когато работата им е била свързана с взривна дейност. Това са лица, които ние се стараем максимално да приведем в известност и да противодействаме на подобни престъпления.

- Знаете ли вече кой постави бомбата пред в. "Галерия"?

- Работим много усилено, обещал съм на колегите да не се коментира нищо предварително, както когато разследвахме отвличанията, но се надявам, че много скоро ще имаме сериозни резултати по случая.

Най-лошото при тези инциденти е, че се засягат невинни хора, които нямат нищо общо нито с политическите битки, нито с битките сред организираната престъпност или пък със сценариите им.

Искам да кажа едно голямо извинявайте на всички столичани, които бяха потърпевши от криминалния акт, който бе извършен преди няколко дни на бул. "Цариградско шосе".

- Ще ни отложат ли за Шенген?

- За нас е важно страната да покрие изискванията за влизане в шенгенското пространство, затова в предстоящите седмици концентрираме вниманието си към посещението на важни хора. Предстои у нас да дойде докладчика по Шенген в европейския парламент.

За мен най-важно е че на 14 март страната ще бъде готова технически за Шенген, може би едва в края на април или май ще се разбере резултатът от политическото решение.
В момента мога да кажа, че ние имаме една надеждно защитена външна граница на ЕС.

- Чакате всеки момент да станете за трети път баща.

- Появяването на петия член в нашето семейство е най-очакваното събитие за нас в последните няколко месеца. Буквално всеки момент очаквам съпругата ми да се обади, че моментът е настъпил. Дано всичко да мине както трябва и съпругата ми да е добре. Очакваме с нетърпение малката София, която да радва семейството ни, заедно с другите ни две дъщери.

 

 




Гласувай:
2



1. vmir - Случая с бебето от Г. Оряховица трябва да остане с всичките си подробности като обеца на ухото за всички българи -
14.02.2011 16:51
политици и неполитици как се нагнетяват страхове, за да се саботира държавата България от самите българи. От случая до момента съм изписал в различни блогове десетки страници с разяснения на случая, но виждам, че и до ден днешен (в Нова ТВ сутринта) си съществува крепката прегръдка между ДС, БСП и опозицията по въпроса, че Вицепремиера Цветанов е олицетворение на мракобесието, надвиснало над България.

В случая за мен и от юридическа, и от морална, и от държавническа гледна точка, поведението на Цветанов е укоримо ЕДИНСТВЕНО И САМО от позиция, че той в качеството си на Вицепремиер е трябвало да понася БЕЗУЧАСТНО гаври над пациент (ако за някого пациент е само човек с пари, няма как да го приема), след това използване на същата ГАВРА като възможност за провокация срещу държавата и саботиране на държавната политика, а след това и превръщане на случая в политика чрез свеждане на цялостната “политика” на опозицията в атака срещу държавата в лицето на управляващите я.

Случая ярко илюстрира пълното безразличие на опозицията към проблемите на реформите (за нея реформи не се извършват, тъй като няма пари за нейните представи за реформи), пълната й подвласност на ръководната роля на БСП и ДС, които най-безчестно паразитират върху популяризирането на принципните слабости на всяка държава и превръщането им в мишени за нападение от мафиотизирани структури и безскрупулни опозиционери.

Пази Боже България от днешната опозиция, за която държавата България съществува ЕДИНСТВЕНО като възможност да се домогва до “правото” си на безскрупулност, наричано от нея демокрация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818637
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930