Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 15:42 - БОЙКО БОРИСОВ, ПРАВИТЕЛСТВОТО и АЕЦ "БЕЛЕНЕ"
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3825 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 06.04.2011 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.04.2011 г.
 сряда        

06.04.11 Премиерът: Да спре политическото говорене за „АЕЦ Белене”    Бойко Борисов

"Искам да махна политическото говорене по темата за „АЕЦ Белене", заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, цитиран от правителствената пресслужба.

„По линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията. Ако се окаже, че Първанов (б. р. шефът на НЕК) не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра. И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство", допълни министър-председателят.

„Считам, че не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които смятат, че ние сме направили нещо различно от това, което досега е договорено. Напротив, първи в Европа направихме стрес тестовете на нашите реактори в АЕЦ „Козлодуй", сподели Борисов.

„Нееднозначно и, повтарям, не политическо, а експертно, е решението за седми реактор в „Козлодуй" - да или не. Затова ние наемаме консултант, който към момента е най-добрият в света в тази област, който да ни каже дали проектът „Белене" е финансово-икономически изгоден", каза още той.

„Защото изказвания от типа „Ние не сме против атомната централа, ама искаме да не е там, а да е на друго място" - това са години назад и ще ни изпреварят много други държави. Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента. Освен това, темата за цената, никога не е отпадала. В едно предаване аз казах, че вече на стотния път, който са ме питали, че всъщност цената няма значение по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря", заключи министър-председателят.

Вижте стенограма на пълния разговор между министрите:

БОЙКО БОРИСОВ: Трайков, моля те да запознаеш колегите с това, което и в момента в Парламента се упражняват по наш адрес, свързано с подписания меморандум за АЕЦ „Белене".
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми колеги, преди две седмици премиерът публично обяви, че мандатът за преговори с „Атомстройекспорт" e тримесечен мораториум по проекта. Време, в което да се договарят детайли по договора, както и да се даде възможност да се съобразим с евентуалните нови изисквания за безопасност. Защото ако те са съществени, биха могли да доведат до повишаване на цената на проекта, каквато и да е тя, биха добавили нещо отгоре. Така че, ние имаме нужда поне от тези три месеца, за да вземем предвид тези нови факти. Това беше и мандатът, с който изпълнителният директор на НЕК и преговарящият екип влязоха в тези разговори с „Атомстройекспорт". В допълнение на това има решение на Съвета на директорите на НЕК от 31 март т.г., в което се казва, че се дава мандат вече от НЕК на изпълнителния директор да преговаря от името на НЕК и да подпише споразумение допълнение 12, след като бъде одобрен от БЕХ.
Това, което стана вчера, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа - единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок, и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност. Вторият документ е допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок до 1 юни т.г. двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство. Този вариант на допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още в миналия четвъртък и изрично не беше приет. Той беше основата, върху която започнаха преговорите. Към края на деня в петък имахме споразумение, което не беше идеално, но отлагаше действието на досегашното допълнение 11 с три месеца, без да казва, че има мораториум, но и без да налага някакви изисквания на двете страни. Така че, това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия политически мандат за мораториум.
Рано е да говорим за щети. Имаме нова рамка, в която аз смятам, че българските интереси могат да бъдат успешно защитени, но това е недопустимо поведение на изпълнителния директор на НЕК, затова аз вчера поисках от БЕХ да го освободи.
БОЙКО БОРИСОВ: Няколко неща, които трябва да знаете. По финансовата програма и рамка бях възложил на вицепремиера Дянков да участва пряко в преговорите, и с наемането на консултанта от Ейч Ес Би Си банк и по разговорите, свързани с тази тема. В събота и неделя вицепремиерът Дянков е участвал пряко в преговорите. Снощи при мен водихме конферентен разговор с министър Трайков и с Дянков и мненията са различни между вицепремиера и министъра. Затова съм ги помолил и двамата до връщането на Дянков от чужбина този разговор да се отложи и като си дойдат всеки да поеме своята част и тежест от отговорностите от преговорите. Идеята ми е била, че финансово-икономически проектът „Белене" трябва да бъде защитен именно затова дали е изгоден или не да се произнесе консултант, който е избран с конкурс. Към момента аз считам, че няма никаква опасност нито за националната сигурност, нито за нарушаване на нашите интереси. Защо? Защото, първо, имаме три месеца отсрочка, която ние искахме, този меморандум ни я дава. Напомням, че на 1 април ние или трябваше да отидем на съд и арбитраж в Париж, или да подпишем това споразумение. Имаме два месеца отсрочка за него. В против случай днес Трайков или упълномощен от него човек трябваше да бъде на съд в Париж. И, трето, когато си дойде Дянков, да седнат с Трайков и да определят кой и по какъв начин е разпореждал това да се случи.
По линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията. Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра. И повтарям, това е разговор, който ще го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство. Казвам го това, защото считам, че не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и да се налива в мелницата на тези, които считат, че ние сме направили нещо, различно от това, което досега е договорено. Напротив, първи в Европа направихме стрес тестовете на нашите реактори в АЕЦ „Козлодуй". Нееднозначно и повтарям не политическо, а експертно е решението за седми реактор в „Козлодуй" - да или не. Съвсем различно и експертно, и затова ние наемаме консултант, който към момента е най-добрият в света в тази област, който да ни каже финансово-икономически проектът „Белене" изгоден или неизгоден. Искам да махна политическото говорене по тази тема. Защото изказвания от типа „ние не сме против атомната централа, ама искаме да не е там, а да е на друго място" - това са години назад и ще ни изпреварят много други държави. Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента. Освен това, темата за цената, никога не е отпадала. В едно предаване аз казах, че вече на стотния път, който са ме питали, че всъщност цената няма значение по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря. Не на последно място и най-важното в случая, ние паралелно с това е изпратено, това вицепремиерът Дянков ми докладва, че се е разбрал в тридневен срок ние да получим писмо, че руската страна е готова да приеме смяната на турбините, да сложим френски турбини, което увеличава с 400 мегавата мощността на двата реактора. Това са доста пари. Паралелно с това съм възложил и искам анализ и може би това трябва да бъде следващата седмица едно от основните ни занимания, да направим един ясен анализ на енергийния баланс на държавата - колко становища са подписани за зелена енергия, вятър, слънце, биомаса. Ако няма биомаса, защо няма биомаса? Защото, колко е цената на биомасата, Найденов?
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Цената на биомасата в момента със Закона за ВЕИ-тата, който е на второ четене в комисията в Народно събрание, се възлага на експерти от Изпълнителната агенция по горите да определят. Тоест, още няма процедура. Затова, когато разглеждахме на Министерски съвет законопроекта внесох становище, с което поисках ние да можем да дадем сигурност при инвестициите при биомасата. Защото и днес има инвеститори за 100 млн.евро.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, не ви ли прави впечатление, че всички искат да инвестират в зелени енергии, всички големи компании в света милиарди евро? Защо е този голям интерес, да ви питам? Защо не искат да инвестират в инфраструктура във второ, трето и четвърто, а всички са се вкопчили в зелената енергия? Да ви кажа ли защо? Защото изкупната цена е от 300 до 800 лева. Кой ще я плати тази цена? Или населението, или с дотации от държавата. А държавата може да ги вземе само от населението.
Аз чувам, че има близо 9 хиляди мегавата договорена или дадени становища от НЕК, и ако Първанов трябва да си ходи, първо трябва да си отиде, ако е дал такива становища. 9 хиляди мегавата чувам.
От Трайков искам другата седмица да знам колко към момента ВЕИ-та работят.? Квотата ни от Европейския съюз, която е задължителна е 1012 или 1020 мегавата?
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Изискването се определя като процент от крайното брутно потребление, то е 16 %, по преценки на Европейския съюз, за да се постигне този процент, трябва да има около 2 хил.мегавата инсталирана енергия от възобновяеми източници. В момента имаме около 300 мегавата вятър, и около 30 фотоволтаици. Понеже стана дума за биомасата, в момента цената, която е определена и съществува от край време за биомасата, е втората по скъпост цена 220 лева, след фотоволтаиците Проблемът не е в това, че цената е ниска, а в това, че трябва да е ясно по каква цена могат да купуват суровина инвеститорите. Това е работа на Агенцията по горите.
БОЙКО БОРИСОВ: Така. С една дума да ви го обясня. На пръв поглед за обикновения зрител, читател, слушател, като чуе - правим енергия от вятър, безплатно. Когато духне и ние започваме да печелим. Или правим от слънце - изгрява слънцето, започваме да печелим. Или взимаме биомасата - падналите клони и листа от гората, и започваме да правим енергия. За какво ни е АЕЦ, за какво са ни ВЕЦ, за какво са ни ТЕЦ и всички останали? Нали така звучи? Да, ама не. Защото ние сме задължени да изкупим тази енергия по 300, по 200, по хикс лева, в пъти по-скъпа отколкото е 42 лева на АЕЦ „Козлодуй".
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: На АЕЦ „Козлодуй" толкова. „Марица Изток" 55 лв., на останалите въглищни централи 80-90 лв., на „Марица Изток 1 и 3" около 130 лв., на вятъра 160 лв., биомасата 220 лв., фотоволтаиците е 760 лв.
БОЙКО БОРИСОВ: А, така. Сиреч, когато чуете някой, че ви приказва, а всички искат да инвестират в слънчеви батерии, които ги правят в Китай, докарват ги и ги слагат върху плодородната земя и Трайков е задължен да им я изкупи по 800 лв. Безплатно ли ви е слънцето?! Виждате ли, това е популизъм. И сините го правят в пълен обем в момента в Парламента. С голямо удоволствие бих отишъл в Парламента да им ги разкажа тези неща, но начина, по който го правят, ме отблъсква и затова няма да отида. Безплатно ли е слънцето, като питат, че АЕЦ „Белене" е скъпа? Скъпа е, но това е много пъти по-скъпо. И затова ние имаме квота, правим точен разчет, изпълняваме си квотата и оттам нататък действаме по тази тема. Така че, за да приключим темата, аз мисля, че е добре Трайков, ако имаш други точки да ги разгледаме тях, да отидеш в Парламент и да им кажеш това, плюс това, което разказах и аз за снощния ни разговор и затова, което Дянков е правил също, за да се махне цялата тази тема за конспиративност и каквото и да било. Повтарям, ако Първанов, точната дума е те е прескочил, заобиколил, недокладвал и каквото и да било, ще си понесе отговорност. Ако е дал становища за зелени енергии повече от тези две хиляди, за които казваш ти, ще си понесе отговорност. Въпросът е между вицепремиера и ресорния министър каква е била координацията през тези дни. Защото повтарям, ако е темата сигурност, аз не съм дал никой да ми се меси и да ми поема отговорност, директно работя с министрите. Когато е финансово-икономическа тема, когато наемаме един от най-мощните консултанти, когато става въпрос за милиарди евро, затова именно съм наел в правителството най-добри експерти от типа на Дянков, Трайков, и може би всички около тази маса. Затова Трайков да отидеш и да им разкажеш тези неща в Парламента.
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Добра идея е, господин премиер, но тъй като вицепремиерът Дянков отсъства, смятам, че е добре това да стане и в негово присъствие.
БОЙКО БОРИСОВ: Отиди и им го кажи това да изчакат, не е казано, че днес трябва да се вайкат. Да изчакат два-три дни, ти ще си дойдеш от Москва, той ще си дойде от Америка ,ще отидете заедно в Парламента и ще дадете общата позиция кой какво е договорил по този договор. Винаги ще заема твоя страна в отношенията ти с прекия ти подчинен, но ще се съобразя и с това, което вицепремиерът Дянков също е казвал. Моята отговорност е ясна, точна и така точно ви я възложих на теб и на Дянков - експертно ми дайте накрая решение. Защото от година и половина на всеки три месеца се връщаме на едно и също, кое е първично - яйцето или кокошката. Помолих до края на март - началото на април да имам точен и ясен отговор - ще строим или няма да строим „Белене", финансово-икономически анализ. Забавихте се с Ейч Ес Би Си банк, съгласиха се руснаците три месеца меморандум, три месеца за договора. След два месеца, ако не сме съгласни с цена, с второ, трето, сигурност, каквото и да било, пред никой не бързаме и не сме поели ангажимент. Не подписваме договора, отиваме да се съдим в арбитража в Париж. Казват консултантите, че е изгоден, подписвайте и тръгвате да го правите. Ние не може цял мандат да отлагаме с по три месеца и да казваме - да, не. Това не ни отива. Затова три месеца и два месеца са предостатъчно срок заедно с консултанта да кажете „да" или „не".
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Съгласен съм, господин премиер, но мисля, че има нещо много важно, около което всички трябва да се обединим. Крайно време е да престанем да сочим пръст към себе си и да казваме, че ние нещо се бавим, ние нещо не решаваме. Във всеки договорен процес има две страни. В случая нашата страна подхожда достатъчно отговорно. Очакваме същото и от другата. За да можем да постигнем целите си, трябва да имаме еднакво говорене и единен фронт. Не да се обвиняваме един друг.
БОЙКО БОРИСОВ: Съгласих се с теб, че като си дойде вицепремиерът Дянков, тогава. Иди в Парламента и ги помоли да отложат това изслушване с три дни, като се приберете и двамата да отидете и да го обясните. Мисля, че това е коректното.
Трайков, иди в Парламента, за да спрат да се упражняват по тази, тема, но задължително снощният разговор да бъде предаден дословно така както се е водил, за да няма никакви смущения в позициите между нас тримата. Считам, че е редно да се каже и позицията на вицепремиера, която той е изрази пред теб, по простата причина, че това, което слушам от парламента от сутринта, че едва ли не аз съм влязъл в някаква конспирация. Точно обратното, възложил съм на финансиста и икономиста в правителството да водят преговори и в нито един миг не съм се намесил в тях, докато не съм бил уведомен за проблема, който има. Защото не ми е и работа. Имам вицепремиер и министър, специалисти в тази област, плюс няколко консултанта, за които държавата плаща, които трябва да ни дадат експертното становище. В никакъв случай няма да допусна върху правителството и върху нашата политика да падне какъвто и да е грам съмнение във взимането на това решение. Този договор сме го заварили по този начин направен, близо две години ние се мъчим да го изправим и да го приведем в някакъв ред, за да може заровените стотици милиони там, в края на краищата да не отидат в гьола. Това правим. За сметка на това единият казва „Борисов им изпрал мръсните ризи или свършил мръсната работа", упражняват се по мой адрес. Откъде накъде? Изобщо няма да го допусна. Пратил съм на преговорите вицепремиера си и министъра си плюс шефа на НЕК. Всеки да понесе тази част от своята отговорност какво е договорил, какво е казал „да" и кое „не". В против случай какво излиза, че аз само нося политическата отговорност, а всеки министър може да си прави каквото иска или да си взима каквито иска решения или вицепремиерите са само кукла на конци, нямат отношение към ресорните си министри. Тогава да преразгледаме цялата дейност и субординация на правителството. Тогава аз предпочитам да съм министър. Нали така излиза. Затова не искам да се меся във взимането на това решение.






Гласувай:
11



1. mileidi46 - Zdravei!!:((((
06.04.2011 19:37
Zql svqt ve4e protestira protiv atomnite zentrali!!!
Qponzite su6to izleznaxa na plo6tadite. Rim su6to..
Ne-na atomnite zentrali...!!!
Vsu6tnost nie taka ili ina4e sme si ve4e oblu4eni..O6te edna..ne dava golqmo zna4enie!!
Tozi narod ima li s kakvo da misli? Nqkoi pita li go? Toi 4uva li,vijda li kakvo stava...
цитирай
2. yumyum - до кифлата
07.04.2011 10:45
Нямам думи.Даже Боко тиквата ти го обясни - от ВЕИ кирията е само за тези които ги правят а не за тези които ги ползват.Без АЕЦ сме за никъде - тази държава няма бъдеще без енергетика.Не казвам Белене на всяка цена а просто че ни трябва а за колко ще я купиме това е отделен въпрос.И стига с тези глупости че АЕЦ-а замърсявал - я сметни от ВЕИ и от въглища и газ какъв е резултата и тогава реви срещу най-чистата енергия(ДА най-чиста защото ВЕИ може и да не отделят вредни емисии и отпадъци но за производство,обслужване и транспорт се изразходват доста ресурси)Да не говориме един ВЕЦ какъв удар е по природата в региона.В този ред на мисли ми кажи колко според теб тежи един персонален компютър?5кг?15кг?НЕ.Тежи над тон и половина суровина и вода които се изразходват за производството на компонентите му.А сега си помисли колко ресурси са необходими за производството на ВЕИ.
цитирай
3. vmir - Изумително е как екземпляри без елементарна представа за значението на енергията,
07.04.2011 11:43
си въобразяват, че дават акъл, а всъщност преповтарят глупостите на неграмотни спекуланти, които искат просто за пакостят, за да бъде България слаба, безпомощна и уязвима за равнището на техните способности.

Младежта ни е буквално отровена от примитивни лъжи и пародийна революционност, и ми се струва, че няма да е лошо да се върне изучаването на марксизма - ленинизма, за да имат шанс младите да разберат откъде идват деструктивните идеи, които лукави спекуланти им пробутват за нови.
цитирай
4. gita969 - Това правителство от изборите д...
07.04.2011 12:03
Това правителство от изборите досега е похарчило по проекта за "Белене" 296 млн. евро - при положение, че не работят по него и не са решили дали да го изпълняват.
Този казус е като бермудският триъгълник. Възможно ли е вицепремиерът Дянков лично е водил преговорите, викал е в неделя и руснаците, и шефа на НЕК. А министър Трайков не е научил за това. А сега чакаме Дянков да дойде от къде ... от Москва.
цитирай
5. mileidi46 - Izumitelno e ,
07.04.2011 12:39
kolko kompetentni sa bulgarite po vsi4ki otrasli vode6ti do ikonomi4eskiqt progres na milata ni Rodina...Izumitelno e i kolko mnogo e naprednala su6tata ..4e 4ak sme v blatoto na Evropa..I kolko kulturno i diplomati4no se vodqt diskusiite tuk..napravo tiq politizi na6ite..da sa ni jivi i zdravi!!!6apka im svalqm! Vsqkakv komentar e izli6en...Samozabravil se narod.Glux i slqp.Izvinqvam se za latinizata,za da ne se po4uvstva nakarneno nazionalnoto ni,,dostoinstvo"..
Priqten den.
цитирай
6. borsi - ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ В МОСКВА ЗНАЕ, ЧЕ ШЕФА НА НЕК НЯМА ДА Е УВОЛНЕН 20 ЧАСА ПРЕДИ БОРИСОВ ДА ИЗИГРАЕ ЦИРКА
07.04.2011 14:36
ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ В МОСКВА ЗНАЕ, ЧЕ ШЕФА НА НЕК НЯМА ДА Е УВОЛНЕН 20 ЧАСА ПРЕДИ БОРИСОВ ДА ИЗИГРАЕ ЦИРКА

Троицата Борисов – Дянков – Цветанов изпълни заповедите на неформалния премиер на България Валентин Златев.

Още снощи в българското посолство в Москва са били Вежди Рашидов и Валентин Златев.
Златев е знаел, че приятелят на президента Георги Първанов – шефът на НЕК Красимир Първанов НЯМА да е уволнен.
Златев знае това 20 часа преди Борисов да отмени уволнението. http://www.afera.bg/
цитирай
7. ok3223 - Стига с този цирк бе.
07.04.2011 15:26
Бива, ама чак дотам. Ще се строи, няма, и така 22 год. За 20 год не се разбраха по проста работа, ще се строй или не. Ако да, да я почнат. Ако не, НЕ и толкоз. И да се мине на следващата точка. Безработицта, инфлцията, заплатите, цените итн.
Да е праи нещо за този народ и държава и нещата да тръгнат на добро.
Орел, рак и щука- това сме днес. Русофилите и нуждата от ток, елементарната логика и разум са за...да се строи. Русофобите, американофили, англофили и прочие сган, получили заповед от кой се знае, пречат с всички възможни и невъзможни средства това да не се случи.
И 20 ГОД СТУПОР, СТОТИИЦИ МИЛИОНИ НА ВЯТЪРА--СЕ ИЗПАРИХА ЯКО ДИМ.
цитирай
8. vmir - 7. ok3223,
07.04.2011 16:32
ok3223 написа:

Русофобите, американофили, англофили и прочие сган, получили заповед от кой се знае, пречат с всички възможни и невъзможни средства това да не се случи.


Стига лъга пък ти като дърт циганин. Заповеди получават ЕДИНСТВЕНО дъртите комуняги като теб, няма защо да мърсиш публичното пространство, за да изглеждате по-мако мръсни. Същото се отнася и до заплащането, което ти е непрекъснато в ума. Заради същото заплащане вашите лъжци и клеветници са се вклинили на всички нива и плюят запада за щяло и нещяло. Заради вашата мафия всичко е блокирано не само в енергетиката, но и в цялото стопанство - за да изсмучите всяка живителна сила и да ни направите безпомощни пиончици в ръцете на Москва. Отровихте младежта с тъпите си нагли лъжи. Червени тапири и рушители, паразитирате върху усилията на другите с подстрекателства, лицемерие и клевети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810813
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031