Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 19:54 - СТЕФАН СТАМБОЛОВ - СВИДЕТЕЛСТВА И РАЗМИСЛИ... - 7.
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2274 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.04.2011
понеделник
          В София станало ясно, че превратът губи енергия, възникнала опасност от военни стълкновения и трябва да се търси компромисно решение, за да не се допусне пък насилие от страна на неговите противници. Руският посланик Богданов склонил Каравелов да състави министерство, а Каравелов поставил следните условия: “1/ да му се дадат неограничени пълномоция; 2/ съзаклятниците да се откажат от своята власт; 3/ всичко това да стане със съгласието на Русия.” Богданов приел условията като поискал само обещание, че Батенберг няма да се връща на престола. В резултат на тази договорка на 12 август (ден след Стамболовата) по софийските улици била разлепена следната прокламация на Петко Каравелов:

                      Братя българе!

Предвид на последните събития, които станаха в нашето отечество и които хвърлят в опасна неизвестност страната, за да се въдвори мирът и тишината и обезпечи безопасността на населението, както и за да се изведе отечеството из безизходния път, в който е вкарано, и като разчитам на поддръжката и доверието на народа, аз приемам управлението на страната и съставлявам правителство под мое председателство с членове: Ст. Стамболов и майор Никифоров.

При това обявявам на българския народ, че се състави министерство от следующите лица: министър на външните работи и вероизповеданията К. Стоилов, министър на вътрешните работи В. Радославов, министър на народното просвещение Т. Иванчов, министър на финансите Ив. Ев. Гешов, министър на правосъдието Г. Орошаков и министър на войната майор О. Панов, което министерство ще вземе незабавно всичките мерки за пълното затвърдяване на реда и тишината в страната.

гр. София, 12 август 1886

                                     Председател: П. Каравелов” /64,112/

От тази прокламация е ясно, че така нареченото от Петко Каравелов “правителство” е всъщност регентство. Европа – в лицето на своите дипломати – проявила разбиране и подкрепила Каравелов. Но макар и обявен за регент, Стамболов бил неудовлетворен, несъгласен и недоволен. Това било повече от нормално за неговата личност, пък и съвсем не отговаряло на факта, че той се самопровъзгласил за едноличен диктатор. Как сега ще отстъпи, след като изобщо не е имал такова намерение? Затова самонадеяно издиктувал на новия военен министър Олимпий Панов по телеграфа:

Отде взехте толкоз сила и смелост да правите работа, когато сами виждате, че сте останали с един град и няколко деморализирани войници. Това ли беше яйцето, което толкова мътихте и което излезе запъртък? Преди да правите правителство и съчинявате прокламации, трябваше да имате съгласието на хората, които разполагат с войската и населението…Регентството не одобрявам; в него не мога да вляза. Правителството, съставено от вас, не признавам.” /64, 126/

Работата е проста. Стефан Стамболов се интересува от една единствена цел – той да бъде първият човек в държавата. И го казва ясно и открито в своята нова прокламация и в разговорите си с подполковник Муткуров по нейното съгласуване. В тази нова прокламация на Стефан Стамболов пише така:

“Понеже софийският преврат стана причина за неволното отдалечаване из пределите на отечеството за известно време на нашия любим княз Александър І, обявяваме, че в неговото отсъствие съгласно чл. 19 от Коноституцията управлението на страната се възлага върху едно наместничество, състояще се от председателя на Народното събрание г. Ст. Стамболова за председател на наместничеството, от г. Петко Славейкова и господин Г. Д. Начовича, дипломатически агент в Букурещ за членове на наместничеството. За главнокомандующ на всичките български войски остава и занапред г. подполкоовник Сава Муткуров. Министерството ще се състои от следующите лица: г. Петко Каравелов – президент-министър и министър на финансите, г. В. Радославов – министър на вътрешните дал, г. К. Стоилов – министър на външните дела и вероизповеданията, г. майор Панов – на военните работи, г. Тодор Иванчов – министър на народното просвещение, ………….. на правосъдието.. До възвръщането на княза Александра І на българския престол страната ще се управлява от негово име и по действующите сега закони и наредби.” /64, 131-132/

Тази прокламация Стамболов написва на 13 август сутринта и веднага започва да я обсъжда с Муткуров. Тръгват и преговори с обявеното предишния ден правителство и министерство на Петко Каравелов. Преговорите са обречени и затова нервни; ту сякаш напредват, ту зациклят и накрая се провалят. Тогава Стефан Стамболов публикува своята прокламация на 16 август 1886 г. след обяд, но с промяна в имената. От наместниците Г. Начович е заменен с д-р Странски, а правителството придобива следния състав: Васил Радославов – министър-президент и министър на вътрешните работи, Г. Начович – министър на външните дела и вероизповеданията и временно управляющ финансите, полковник Николаев – министър на войната, Д. Тончев – министър на правосъдието и Г. Живков – министър на народното просвещение. Светкавична заповед е изпратена и до подполковник Сава Муткуров.

                      Ихтиман или където и да е.

                        Подполковник Муткурову,

До утре вечер непременно трябва да завземеш София и да влезеш наедно с г. наместника на княза д-ра Странски. Аз и Радославов заминаваме за Русе сега да срещаме княза. В София съм телеграфирал Каравелову, че той вече няма право да действува от името на правителството, защото според прокламацията то вече не съществува…” /64, 156/

Тази заповед, която Стамболов издава до подполковник Сава Муткуров, има ужасни последици в София. Но по същото време, когато военните на Муткуров се развилняват из столицата, Стефан Сатмболов и Васил Радославов са в Русчук, където на 17 август посрещат принц Батенберг.

“ – Поех властта във вашето отсъствие – докладва той на височеството -, за да запазя честта на България. Днес ви предавам управлението, за да спасите отечеството. Народът е с вас; той ви обича, той е готов да се жертвува за вас.”

Вечерта князът разговаря със Стамболов и Радославов. И веднага след този разговор Васил Радославов и Захари Стоянов написват прокламацията, с която Батенберг се обръща към народа.

 

Ний Алексадър І, по божията милост

и народната воля княз на България

Обявяваме на възлюбления си народ, че днес стъпихме на българска земя и поехме управлението на страната. Като одобряваме всичко, което наместничеството ни, състояще се от г. председателя на Народното събрание Ст. Стамболов и г. г. П. Р. Славейков и д-р Странски е извършило, утвърдяваме съставеното от него министерство, както и г-н подполковник Муткурова в длъжността главнокомандующ на българските войски…Да живее България!”

                      Издадена в г. Русе на 17 август 1886 г.

                                  Александър” /64, 183-184/




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811611
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031