Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2011 07:09 - И рече Бог: ДА БЪДЕ НЮТОН!"
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 4218 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.07.2011
                

                И  рече Бог:  Да  бъде  Нютон!”

          Най-влиятелният поет  на Анлия през 18-ия век – А.  Поуп, след смъртта  на  Нютон /1727 г./ написал     стихотворение,  което  предложил като  епитафия за  паметника  на  неговия  гроб:

               „ Природата  и  нейните  закони

                 Тънеха  в  тъмнина

                 И  рече  Бог:  Да  бъде  Нютон!

                И  всичко  стана  светлина.”

                Така мислели  в  Анлия,  но  не  и във  Франция,  където най-изтъкнатите  учени на  своето  време   -  Ойлер,  Клеро  и  Даламбер – през  1747  г.,  т.е. двадесет  години след  смъртта  на  Нютон,  стигнали  до  заключението,  че   Нютон  е сгрешил,  откритието му  е  чисто  емпирично и  въобще  не става  дума  за  някаква всеобща  сила,  защото  за  да  се  опише  движението  на  луната силата  на привличането  трябва  да има  по-сложна  математическа  форма като  сума  от  два  едночлена.

            Впрочем,  любопитно  е  да си  представим  как  биха  реагирали физиците  на  континентална  Европа,     ако те  знаели  доста  странната  история  на Нютоновата  сила.

          Нито  по  дълбинните  си  интелектуални  интереси,  нито по доминантната  форма  на  своето  научно  мислене  Исак  Нютон  не  бил  физик.

          НЮТОН  е  ГЕНИАЛЕН   АЛХИМИК с  УМСТВЕНА  НАГЛАСА  за МАТЕМАТИЧЕСКО  МИСЛЕНЕ.

         „Зад  предпазливото  твърдение  на  Нютон,  че  не  прави  никакви  хипотези  за  характера  на  силите – пишат   Иля  Пригожин и  Изабел  Стенжер – се  крие  страстното  увлечение  на  алхимика.  В  продължение  на  тридесет години  наред  с  математическите  си  занимания  Нютон не  само  изучава  старинни  алхимични  ръкописи,  но  и  провежда  упорито  и  последователно  лабораторни  опити за  постигането  на  окончателната  алхимична  цел  -  трансмутацията  на различните  елементи  и  съединения  в  злато.”

            Единственият  безспорно  авторитетен последовател  и поддръжник  на  Нютон  във  Франция през това  време бил естествоизпитателят  Бюфон.

           Един  век  по-късно,  отколкото  в  Англия, когато  след  тежки  полемики всеобщият  закон за  гравитацията   най-после възтържествувал  и   в  научна Франция, то  синът  не  на  друг,  а  на  самият  Ампер, подобно  на  англичанина  Поуп,   написал  посветено  на  Нютон  апологетично  стихотворение:

            „Разпъди Кеплер  облаците  от  небето

             и обяви пришествието на месията научен.

            Тогава  словото  на  Бога, почитан  от  Платон,

    Превърна  се в  човек  с  името Нютон.

   Пристигна  той  и  висшия   закон  откри;

   универсален, вечен и  като Бог  дори,

   „ПРИВЛИЧАНЕ”  изрече и  всичко

   млъкна  в  благоговение,

   защото  тази  дума  бе  акт  на  сътворение.”






Гласувай:
10



1. vmir - Приносът на Нютон е толкова изумителен, че няма подходяща по значимост, мащаб и широкообхватност база за сравнение, към която да го отнесем.
03.07.2011 10:22
Заслужава да се отбележи, че скелетът на висшата математика – интегралното и диференциалното смятане е разработено от Нютон именно за изследване свободното падане на телата. Като си помисли човек, че без висшата математика просто няма как да се опише процес, нито да се изчислят стойностите на величините, които са ни необходими за техническото му приложение... Векове от тогава, а и до днес толкова малко хора успяват да се докоснат до същината и значимостта на истините, които е осветил Сър Исак Нютон.

Поздравления!!!
цитирай
2. d3bep - Така. Да с идойдем на думата. Някак ...
03.07.2011 14:01
Така . Да с идойдем на думата.
Някак си стигнахме до заключението , което доста отдавна казах.
Че Нютон е алхимик и преводач на Корпуса(ясно че вмир не знае дори за кое произведение става въпрос и сега ше счупи Интернет от търсене) , а не физик. Даже приписаните м уосновни принципи всъщност фигурират в корпуса по друг начин, а личн оаз преди време бях посветил пост на истинските корен иан християнството и паралелите на стария завет с доста по стария от него корпус са твърде много и твърде очевидни за да се прескочат просто.

Също така е ясно, че м усе приписват чужди открития.... Дифиренциална теорема.. Дрън-дрън...

ТОва, коеот не разбирам изобщо обаче, Гербсенйоре, е че ти видимо отричаш гравитацията като природен закон. Вече става очебийно.
Как тогава обясняваш привличането на телата към планетите и слънцето, нещо доста... Аксиоматично.

Дай отговор на това. Идеята ти че има "заговор за утвърждаване на гравитацията" вече я разбирам. Но това не отменя факта, че имаме природен закон, на който следва да дадеш друго обяснение.

Поздрави!
цитирай
3. penchoan - I Закон на Нютон: Всяко тяло запазва ...
03.07.2011 16:28
I Закон на Нютон: Всяко тяло запазва своето праволинейно равномерно движение, докато друго тяло не го изведе от това състояние -законът е грешен, защото във Вселената не може да съществува равномерно праволинейно движение. И според принципа на Мах всички свободни движения са криволинейни. Равномерно движение също не съществува, с изключение на кръгово движение.
II закон на Нютон F=ma, предполага се, че ускорението не зависи от масата и формата на тялото. Приблизително е така, но в действителност ускорението зависи от формата на тялото, защото оказва съпротивление на етера.
III закон на Нютон: Действието на една сила е равно на противодействието. Опровергава се с електромагнитното поле. На действието на електрично поле се получава реакция на 90 градуса в магнитно поле и обратно. Ако законът беше верен, нямаше да съществуват електродвигатели и цивилизацията щеше да бъде още на нивото на парния двигател.
Закон за гравитацията: F=m1m2G/R2
Грешката на Нютон в този закон е в хипотезата, че приема коефициента на земна гравитация G за универсален и оттам следва грешно изчисление на масите на планети и звезди. Коефициентът G, обаче зависи от магнитното поле на централното тяло и не може да бъде универсален. Затова и законът на Нютон е валиден само в земни условия. Тази грешка естествено не е открита от Айнщайн и той я пренася механично в своя закон за гравитация в ОТО, където има още редица други грешки.
ВЪВ ВСЕЛЕНАТА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ СИЛИ НА ПРИВЛИЧАНЕ!
цитирай
4. анонимен - "Троловете" Нютони в блога? Знаете ли ги?
03.07.2011 18:24
Панто - самоопределил се трол лайно! Пише дълги безмислени разказчета и се мисли за оригинален. Мозъчни гънки - 2-3, получени от удари по главата. Социален статус - неграмотен, самотен, нещастен и пристрастен към социално-клюкарските мрежи. Пъзлив, обидчив, не може да даде адекватен отговор, върти латерната с познати фрази. Ако го хвалиш си добър, който и да стои зад ника. Ако го плюеш, си враг, нищо че пак си ти, но зад друг ник. Модерацията - задължителна!

Рустам - нещастен, остарял, парясан даскал, прекарващ времето си пред допотопна щайга с тумбест монитор. Както се казва "Барабар Петко с мъжете". Умствено ограничен, но по селски мазен и хитър. За да не го плюят, предпочита да лиже плюнките на плюещите на далеко. Трол мечта, но само негова си мечта. Модерацията - задължителна!

в основата на всички разправии в блога е оня даскал олигофрен от Бургас и клонираните му профили. Гответе се да го трепаме. Намерих му адреЗа и ИП-то. Рустаме, пази се. Като те свършим ще почнем Турбото.
IP address: 93.155.227.200 в училището
IP address: 77.77.128.127 дом.
цитирай
5. vmir - 2. d3bep, 3. penchoan, Много сте зле и двамата.
03.07.2011 20:39
Чудно е, че човешкият мозък може да събере толкова много противоречиви и безсмилени твърдения, почиващи ЕДИНСТВЕНО на нуждата да се руши и ликвидира всичко смислено и ценно, трупано и подреждано грижливо от поколения добросъвестни учени. Пълна аналогия на икономическите малоумства, че лихвата е виновна за всички беди по света, които неграмотникът d3bep се пънеше да повтаря, след като младите родени научени ремсистчета у нас почнаха настървено да разпространяват, без да имат и най-малка представа от икономика и идея за какво става дума.

Само дето ако ви запитат с каква скорост се движи изтърваното от балкона топче за пинг-понг, ще наприказвате планини от глупости, но така и ще се разминете с постановката и решението на стандартната задачка. Защото явно от десетилетия сте престанали да решавате каквито и да било задачи и сте се специализирали в оправданията защо не трябва да се решават задачи. Защо не си намерите по-адекватно занимание? Оправдавайте се в службите си, тук няма такъв, който заплашва да ви изхвърли от работа ако усети, че не изглеждате обнадеждаващо лъжливи, за да съдирате кожите на клиентите.
цитирай
6. penchoan - Другарю vmir, учете се да мислите ...
03.07.2011 23:19
Другарю vmir, учете се да мислите със собствената си глава, ако е възможно, вместо да повтаряте чужди мисли и да защитавате обречени каузи. Подозирам, че имате богат опит като комсомолски и партиен деятел в миналото. Манталтетът за нагаждане към управляващите на власт и за запазване на статуквото било в наука или политика, характерен за бившите комунисти, няма винаги да носи очакваните дивиденти, ако някой Ви плаща за това. В недалечно бъдеще трябва да сте готов да понесете и негативи от сляпото си преклонение пред остарелите негодни ценности на съвременното общество и култура.
цитирай
7. vmir - 6. penchoan - Другарю vmir, учете се да мислите ...
04.07.2011 10:43
penchoan написа:
Другарю vmir, учете се да мислите със собствената си глава, ако е възможно, вместо да повтаряте чужди мисли и да защитавате обречени каузи. Подозирам, че имате богат опит като комсомолски и партиен деятел в миналото. Манталтетът за нагаждане към управляващите на власт и за запазване на статуквото било в наука или политика, характерен за бившите комунисти, няма винаги да носи очакваните дивиденти, ако някой Ви плаща за това. В недалечно бъдеще трябва да сте готов да понесете и негативи от сляпото си преклонение пред остарелите негодни ценности на съвременното общество и култура.


Подозренията ти са АБСОЛЮТНО безпочвени, както и глупостите, които ръсиш около себе си, но не може да се очаква друго от човек, за когото основна грижа явно е да избяга от миналото си. Е, аз нямам твоите проблеми, а ти можеш да се успокояваш, че и другите са били неграмотни рогачи като теб и са крили неграмотността си с помощта на претенции, но такива наглеци, съсипали не един и двама с клевети пред неграмотните си покроветели, си личите от километри и няма как да се скриете, защото лъжите издават нрава и маниерите ви, дори и прикрити зад невинната маска на уж наивни заблуди.

Цялата бивша продажна червена сган в момента го играете "антикомунисти", защото това ви трябва за диверсията, която с всички сили и средства извършвате спрямо България. Знам ви на пръсти и тезите, и маниерите. Продажни нещастници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819690
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930