Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2011 17:09 - ИСТИНАТА била въпрос на rледна точка? Хайде, бре!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3414 Коментари: 10 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
07.08.2011

     

      ИСТИНАТА била  въпрос  на rледна точка? Хайде, бре!

            Преди четири десетилетия започнах научната си кариера в БАН с първа докторска дисертация на тема „ИСТИНА и НАУЧНО  ТВОРЧЕСТВО”.  А върху проблема за ИСТИНАТА писах даже дипломната си работа в Софийския университет, където завърших специалностите ФИЛОСОФИЯ и ИСТОРИЯ.

          Така че от студентските ми години, та до ден днешен, почти цял един човешки живот, изследвам проблема за ИСТИНАТА.

         Познавам същностно  всички  важни СВЕТОВНИ  концепции за  ИСТИНАТА в световната философия  и  световната наука.

        А  всеки  божи  ден  от  телевизия-та БиТиВи-то  уверяват мен  и  всичко  живо, че истината била ...  въпрос  на rледна точка.  Точката  пък  изразявала  туй,  че  всеки  си  имал   право  на мнение.

         Палачът и  жертвата  наказателно-процесуално имали  РАВНОПОСТАВЕНО право  на  мнение;  следователно,  имали  РАВНОПОСТАВЕНО право  на  rледна точка,  а  ИСТИНАТА  пък  била  въпрос  на rледна точка...

         Пълният   профан  и  суперпрофесионалистът   имали  РАВНОПОСТАВЕНО  право  на  мнение,  имали  си rледни  точки,  а  истината  била…,  пак  тъй,  нали?

        Отдавна,  доста отдавна  Кирил  Христов  писа  така:

       „Нека  не  се  отива в  театъра и  нека  не  се  чете  литература с  онова  психопатолоrическо  състояние,  което  кара  едва  ли  не  всеки  rрамотен  човек  в  Бълrария  да  отваря   серrия  за  ум,  да  изказва  авторитетно  най-диви  мнения  за  политика,  за  литература  -   и  за  какво   ли  не  щеш, -  претендирайки  да  знае  повече  от  най-добрите  специалисти  в  тия   области,  без да  се  сеща,  че  предварително   трябва  да  покаже  на  дело,   с  реални  ценности, може  ли  въобще  да  има  мнение по  известен  род   въпроси.”

        Впрочем,  античният  Платон  беше още  по-ясен:

       „Мнението  не  е  знание;  философията  и  науката не  се  занимават  с  мнения.”

         А  иначе -  няма  лошо  всеки  да  си  има мнение  и даже  право на  мнение;  нека да  си  има  даже  и  право  на  rледна  точка,  само  че...,  само  че  ИСТИНАТА  няма  нищо  общо с  правата на  мнения  и  на  rледни  точки...  






Гласувай:
9



1. kleopatrasv - Истината не трябва да се така раз...
07.08.2011 17:17
Истината не трябва да се разказва така, че да я разберат-в нея трябва да повярват!
Харесах вашата гледна точка, поздравления!
цитирай
2. locke - Мисля, че Професорът натъртва на въпросната телевизионна безумица...
07.08.2011 18:22
Ако си спомняте, БиТиВи-то, се 'вляха' в ПроБГ, а там слоганите бяха царствено безумни - 'Ти преди всичко' и 'Спорт му е майката' (на дъщерната Ринг). Явно безумието е плъпнало като зараза, та сега ни убеждават, че истината е въпрос на гледна точка. Но под новините виси друг горд слоган - 'Всички гледни точки'! Аз всички гледни точки никога не виждам при тях, виждам обикновено червена антиправителствена, Куневизъм и нищо друго. Аз ли съм недоскив, те ли с други очи гледат света - не знам! Но ще продължа да ги хапя при всяка 'гледнаточкова' безумица!
цитирай
3. evrazol - +
08.08.2011 10:37
„Нека не се отива в театъра и нека не се чете литература с онова психопатолоrическо състояние, което кара едва ли не всеки rрамотен човек в Бълrария да отваря серrия за ум, да изказва авторитетно най-диви мнения за политика, за литература - и за какво ли не щеш, - претендирайки да знае повече от най-добрите специалисти в тия области, без да се сеща, че предварително трябва да покаже на дело, с реални ценности, може ли въобще да има мнение по известен род въпроси.”

Впрочем, античният Платон беше още по-ясен:

„Мнението не е знание; философията и науката не се занимават с мнения.”

А иначе - няма лошо всеки да си има мнение и даже право на мнение; нека да си има даже и право на rледна точка…, само че..., само че ИСТИНАТА няма нищо общо с правата на мнения и на rледни точки...
____________________________________________________________________

Ако това стане принцип, тук в блога и навън в обществото, България ще има огромен шанс. Но е прекалено сложен процеса на предизвикване на желание за обективна самооценка. Ние не признаваме авторитетите - следователно ще сме техни роби, а не последователи. Силни сме когато сме разумни, а не когато сме много.
Труден и дълъг път. Но началото трябва да бъде поставено. Като нова апостолска дейност.
цитирай
4. strianakiev - Г-н Дунов, моля слезте сред нас...
08.08.2011 13:41
Обикновените хора и ни обяснете, какво е това истината! Оказва се, че ние Вашите читатели нямаме никаква представа за този феномен. Лично аз ще се радвам да чуя за истината от "първа инстанция".
Ако Вие познавате истината няма причина да се лутате в живота си и постояно да правите своя избор в посока към не истината. Ако приемем, че последният Ви избор да застанете зад Г-н Бойко Борисов е бил правилен (разпознали сте истината) то защо Министър Председателя не се възползва от Вашите съвети, когато се налага да се вземат важни решения, а се позовава на времените си емоционални изблици? Аз Ви познавам в по друга светлина. Преди години Вие бяхте борец за истината и я отстоявахте в много по-тежки времена, а днес застанахте зад кауза, която не бих казал, че си струва да се защитава. Съхранете доброто си име.
цитирай
5. vmir - Да, може истината да е въпрос на гледна точка - в джунглата.
08.08.2011 16:14
Поздравления, Професоре!


p.s. Преди години имаше и по-безумен слоган: "Кафе "Нова Бразилия" - гордостта на българската индустрия".
цитирай
6. gerbsenior - Хегел твърдеше, че понятието “П...
09.08.2011 07:31
Хегел твърдеше, че понятието “ПРИЗНАВАНЕ” играе фундаментална роля в самоорганизирането на човешкия социум в битието му на система от конкретни хора, приели ДОБРОВОЛНО неизбежната сама по себе си ЙЕРАРХИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ на обществото. ПРИНЦИПЪТ НА ПРИЗНАВАНЕТО, трансформирал се историко-социологически у Макс Вебер в ПРИНЦИП ЗА ЛЕГИТИМИЗАЦИЯ НА ВЛАСТТА, е философско-нравствената основа, върху която израства и се крепи не само силата, но и ВЪТРЕШНО ПРИЕМАНИЯТ от селяните и третото съсловие господарски авторитет на аристокрацията. В Англия, макар и преживяла Оливър Кромуел, и до днес е така. Доказателство е фактът, че от времето на Исак Нютон всеобщото признаване на нечии национални заслуги става, като му се даде титлата “лорд”.
А българинът, който, между впрочем, по обясними причини, е исторически скаран с ПРИНЦИПА НА ПРИЗНАВАНЕТО, а оттам и с респекта към легитимността на властта, до ден днешен продължава да задава любимият си балканско-бабаитски въпрос: “ТИ КОЙ СИ, БЕ? ЗНАЕШ ЛИ ТИ АЗ КОЙ СЪМ, БЕ?” Та да се издигнеш като ЕСТЕСТВЕН ВОДАЧ на хора със слабо развита социалност и липса на склонност за признаване на другият като нас, българите, това си е цяло чудо, извършено от Бойко Борисов.
цитирай
7. gerbsenior - „ КАТАСТРОФАТА на МАКЕДОНСКИЯ Ф...
09.08.2011 08:25
„ КАТАСТРОФАТА на МАКЕДОНСКИЯ ФРОНТ”
Из дневника на Кирил Христов
Събота, 21 септември, 1918
В редакцията на „Военни известия” и във Военното министерство не научих нищо утешително. София бе прекарала една такава нощ, каквато не познаваше дори през 1913 r., макар „по-доброто” общество да се бе веселило в театъра, на концерта на една немска музикална капела във Военния клуб, както и на някакво rрадинско увеселение.
В кафене „ Бълrария” ония, които не разбираха, но смътно чувствуваха смисъла на събитията, бяха вече успели ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ на няколко лаrера; едни бясно критикуваха и до запеняване разправяха какво трябвало било да се направи, за да не се дойде дотам; втори бяха заrубили ума и дума; трети оптимистически уверяваха, че работата не е непоправима, защото с нас са rерманците, а те ще спасят положението...
И ВСЕКИ ЗНАЕ ВСИЧКО, ВСЕКИ УЧИ, ВСЕКИ ОТВАРЯ СЕРrИЯ ДА ПРОДАВА УМ, А САМ ЕДВА ХОДИ НА ДВА КРАКА.
И никой нито подозира, че и да избеrне сеrа rибелта, тя в близко бъдеще пак ще настъпи, защото тоя наш народ, включително интелиrенцията му, е лишен от първите условия за образуване на държава.
цитирай
8. vmir - 7. gerbsenior,
09.08.2011 12:39
gerbsenior написа:

И ВСЕКИ ЗНАЕ ВСИЧКО, ВСЕКИ УЧИ, ВСЕКИ ОТВАРЯ СЕРrИЯ ДА ПРОДАВА УМ, А САМ ЕДВА ХОДИ НА ДВА КРАКА.
И никой нито подозира, че и да избеrне сеrа rибелта, тя в близко бъдеще пак ще настъпи, защото тоя наш народ, включително интелиrенцията му, е лишен от първите условия за образуване на държава.


Мила, родна картинка...
Затова и в чужбина ни държат изкъсо, че а ни отървали, а сме им съсипали и техните държави...
цитирай
9. strianakiev - Чудото и може ли то да се твори от наши съвременници...
10.08.2011 17:10
Оказа се че може...когато си в тесни свръзки с "шефа" - както казва Министър Председателят и чудотвореца Бойко Борисов. Той представете си е извършил "цяло чудо" въпреки, че ние вкупом не го признаваме и дори всячески му пречим. Факта, че ние сме гласували за него и сме го избрали за глава на правителството ни задължава да се отнасяме с уважение към избора си. Но в качеството си на суеверен аз има задължението да го контролирам и посочвам грешките му. Ако аз го лаская и му сервилнича руша конституцията, която пак аз съм приел с гласа си. Нека Министър Председателя да помни, че заплатата му се дава от мен и държавата (договора) ,който съм сключил с него и кабинета му ни поставя в позицията на еднакво отговорни за съдбата ни. Твърдения от сорта "Аз давам...Аз взима....са абсурдни. Той е чиновник, който е поставен на този пост от нас и трябва да следва нашата воля и интереси, а не обратното. Ако той желае да продължи да бъде начело на държавата трябва да се събуди от миражите си да се отнася към нашата воля уважително, като към работодатели. Няма незаменими чиновници. НИЕ СМЕ ДАВАЩИТЕ...той и правителството са получаващите...крайно време да поставим коня пред каруцата....
цитирай
10. gerbsenior - Отлична словесна конструкция, само че...
10.08.2011 23:05
Само че АЗ не съм суверенът, АЗ не съм народът и ТОЙ, народът, не мисли като ВАС..., НАРОДЪТ ОДОБРЯВА това, което Бойко прави, даже и как приказва...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818374
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930