Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 13:12 - КАК е бил ИЗНУДВАН РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ?
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2989 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.09.2011
       

Росен Плевнелиев през 2007 г. пред "Банкеръ": Живеем в града на греха (пълният текст) коментари/26
За мен "Софийски имоти" са еманацията на злото в столицата, казва тогава управителят на Lindner 15 септември 2011, 11:54
София, България


  image На 1 септември 2007 г. в интервю пред вестник "Банкеръ", озаглавено "Живеем в града на греха" тогавашният управител на фирма LINDNER, сега кандидат-президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев разказва за проблемите, които е имала ръководената от него фирма, за да убеди Столична община да изпълни собствените си решения. Публикуваме пълния текст на интервюто, както и журналистическата разработка на вестника. Бр. 35; 01.09.2007 г.

РОСЕН ПЛЕВНАЛИЕВ, УПРАВИТЕЛ НА LINDNER, ПРЕД В.”БАНКЕРЪ”

ЖИВЕЕМ В ГРАДА НА ГРЕХА
За мен "Софийски имоти" са еманацията на злото в столицата

Г-н Плевналиев, вече седма година се борите с общината да изпълни собствените си решения. Не мислите ли, че това е малко странно?
- Странно е, меко казано. Реално това е единствената прозрачна сделка за замяна, която е изцяло в полза на общината, и може би именно защото е прозрачна и защото е в полза на общината, тя не става.

Искате да кажете...

- Не плащаме подкупи. Ние сме немска публична компания и не можем да вадим пари за такива цели. Ако системата ни на управление не беше такава, досега всичките тези лобита в СОС, които си гласуват, както решат, можеха да бъдат “напаза-рувани”, а ние да сме забравили за проблема. Нашата сделка обаче не може да мине вече седма година, тъй като парцелът, за който става дума, е в капитала на “Софийски имоти” АД. Публично известен факт е, че от тази фирма просто няма спасение. Но така или иначе ние няма да платим и лев подкуп.

Настояваха ли за това?
- Не директно. Никой не е дошъл да ми каже дай толкова и толкова пари, за да уредя въпроса. Започнаха обаче да се навъртат различни хора с предложения “да помогнат” за разрешаване на случая. И тъй като аз оставих тези подмятания без отговор и не ходих на определяните от тях срещи - резултатът е налице, сделка няма. Пращали са какви ли не “доброжела-тели”, които казват - нали знаеш, има начини проблемът да бъде решен...? Нали знаеш, ти трябва да се видиш с точните хора...? Никой не споменава сума, но пък и аз не съм човекът, който ще тръгне в тази посока. Защото тръгнеш ли - няма връщане. Знам, че ако някой ви каже: елате на една среща - интересът ви ще бъде защитен, няма да има проблеми и т.н., и вие отидете - свършено е. Това е покана за танц, която вече сте приели. Отново подчертавам - ние сме немска публична компания, не можем да вадим такива пари, а ако ги извадим, те ще се видят на борсата.

Как се изнудва инвеститор като Lindner?

- Не ми се говори по този въпрос. Просто такава е ситуацията в този град, в който нещата са докарани дотам, че дори и принципалът, в случая кметството и СОС, да вземат решение - нещата пак не се случват. Това е, общо взето, да имаш фирма, на която си собственик, да си назначиш управител -човек на трудов договор, и той да започне да си прави каквото си иска, а ти по никакъв начин да не можеш да реагираш. В случая принципалът вече е решил, че тази замяна е в изгода на общината. Това е така, защото гражданите на кв. “Младост” ще получат метро и общината ще замени реално кокошка за кон, а не както обикновено става в подобни случаи....

Кой е реалният виновник тази сделка да бъде сложена на трупчета?

- “Софийски имоти”, разбира се. Те просто не предвиждат процедура. Причината според мен е, че с тази сделка ние бръкнахме в джоба на началниците в дружеството.
Развалихме им схема, от която някои хора щяха да източат много милиони. Този парцел, който ние трябва да получим, е 15 дка срещу предоставени от нас 27 дка, и то на Околовръстния път. Още след първото решение на СОС обаче нещата започнаха да се мотаят. Нещо повече - дадоха ни да разберем, че то няма да бъде изпълнено. Междувременно от общинската фирма бяха побързали да направят градоустройство на парцела и дори да го продадат. През 2003-а “на тъмно” те правят градоустройство, при което на този парцел се предвижда изграждането на 18-етажни сгради с обща разгърната площ от 60-80 хил. кв. метра. По-късно разбрахме, че са се опитвали да го реализират по техния си начин. Разбрахме и че е имало преговори с Гри-ша Ганчев, с втори, с трети, но нещата са се раз-съхнали. А тези сгради с огромна етажност и разгърната площ са били заложени по този начин, за да се защитят големите комисиони. И това става при положение, че има решение на СОС за замяната с нас още от 2001-ва, което е потвърдено и през 2002 година...

Може ли нормален инвеститор да работи в такава държава?
- Трудно. Единственият шанс да ти вървят нещата е да си плащаш на точните хора. Няма нито един чуждестранен инвеститор у нас, който да не го е осъзнал. Напоследък съм малко обнадежден, защото вече има солидар
ност от страна на бизнеса и дори негласно споразумение да не плащаме.

Ръководството на “Софийски имоти” беше сменено преди няколко месеца. Сега водите ли преговори с новото?
- В тази фирма аз посмъртно няма да стъпя! Сигурен съм, че там нищо не се е променило. За мен тя е еманацията на злото за този град. Ако всичко, което успя да “изтъргува” това дружество, беше направено по прозрачен начин, София отдавна щеше да има метро, да има магистрали, завод за боклук и отдавна градът да е наистина европейски. Столицата ни е ощетена със стотици милиони само от това дружество, а тя самата се е превърнала в града на греха.




Гласувай:
9



1. batogo - Съгласен съм с предния коментар. Ще ...
15.09.2011 14:54
Съгласен съм с предния коментар. Ще добавя само, че колкото и да се окопават, социалГлистчетата и комунГлистчетата, песента им отива към края си! А Плевнелиев е за поздравления!
цитирай
2. schumpov - Колкото повече комунистите пюят по ...
16.09.2011 22:28
Колкото повече комунистите пюят по Росен, толкова повече го харесвам и ще гласувам за него. Ставам негов фен.
Един мой дядо казваше: Комунистът е като въглен, ако не може да те изгори ще те очерни.
Хора, демократи, гласувайте за Росен, срещу комунизма.
цитирай
3. izborite - Чудесно интервю
03.10.2011 17:36
Прекрасно интервю. Много показателно. Най-лошото обаче е, че промяната в Софийски имоти след идването на власт на ГЕРБ далеч не е толкова радикална, колкото се предполага, че трябва да бъде, след подобно изказване. Уви, комунистическата сган няма изтръгване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818264
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930