Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 22:44 - Бойко Борисов - едно интервю...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3181 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.01.2012     A+ | A- Ангел Марин правилно си върна ордена - той не го заслужаваше   Диана Кънчeва, Данка Василева; image

С БОЙКА БОРИСОВ разговаряха ДАНКА ВАСИЛЕВА, ДИАНА КЪНЧЕВА

- Агенция Ройтерс написа, че германският канцлер Ангела Меркел никога не е изглеждала толкова доволна, колкото на пресконференцията след вашата среща в сряда. Какво толкова й казахте, г-н премиер?

- Няколко са нещата, които могат да ни накарат в това изявление да се усмихнем - че има държави, които сами се оправят в кризата, и България е една от тях. Има и други такива в Европа, но сме много по-малко от тези, които отиват и казват: "Дайте ни пари, защото сме живели над стандартите, които сме заслужавали."

- Изглежда обаче, че няма да ни направят отстъпки, независимо че сме живели според стандартите си?

- Явно, че трябва да го обясня повече. Казах, че когато Меркел говори, аз слушам. Защото, когато канцлерът на Германия говори, би трябвало всеки да го слуша. Елементарното възпитание го изисква. От това, което чувам, после в България се опитваме да въведем най-добрите практики от Германия - ред, дисциплина, производство, модерно селско стопанство, иновации, технологии и др.

Второ, ние имаме финансовата дисциплина и 3% финансов дефицит. Вие си спомняте, че президентът Първанов казваше на форума в НДК - вдигайте финансовия дефицит. И всички, които вдигнаха дефицита в Европа, се сринаха. Сиреч добре, че ние бяхме на власт. Защото, ако беше тройната коалиция, вече щяхме да сме в много тежка криза. В това отношение и Германия, и България могат да се похвалят, че не само не ни намалиха кредитния рейтинг, но ни го и повишиха.

И не на последно място, обикновено всички, които отиват при Меркел, искат пари. А ние казахме, че сме се справили със задачите и искаме финансови стимули.

Това не е възможно да го реши самият канцлер, но нейното мнение е много важно в Европа. Защото има изостанали провинции в Германия, които също имат такава необходимост и също са дисциплинирани. Но принципът за кофинансирането е въведен, за да има отговорно участие на държавите при усвояване на европейските фондове. И тук е разковничето - на пръв поглед тези, които са получили 5%, са облагодетелствани. Но в генерален план те ще получат по-малко пари от Брюксел, защото на техните пари разликата ще бъде с близо 15% по-малко. Образно казано, ако имаш 100 млн. с 20% кофинансиране, сумата става 120 милиона, с 5% кофинансиране става 105 млн. Сиреч глобалната сума става по-малка. Ние искаме да си помогнем малко в някои от оперативните програми с цел да спестим, тъй като за пътища са необходими 114-115 млн. допълнително. И сега това е майсторлъкът на Томислав Дончев и Дянков да видят кои програми са изостанали и няма да бъдат приети и да искаме там да ни се намали кофинансирането. Това, разбира се, минава през промяна на регламент, но ако тръгнем сега, април-май може и да стане.

- Не се ли притеснявате от ироничните коментари, че непрекъснато давате съвети на европейците?

- Ами и те на нас непрекъснато ни дават съвети. На тях може да им се вижда иронично, но и ние се включваме в пакта за подпомагане. Ето, и ние участваме с 6 милиона долара помощ за страните в Африка. Нищо че сме бедни, помагаме на по-бедните от нас, които нямат хляб и вода. Така че, ако някой в Европа от нашите партньори изпадне в подобно състояние, разбира се, ние ще помогнем. Но нека сега те да си приведат своите дефицити в необходимия вид и да си намалят разходите. И сега, ако има бунтове в Букурещ, в Италия, Испания, в Португалия и в Гърция, са все по тази причина.

- Световната банка даде много лоша прогноза за тази година и България беше спомената специално.

- То е нормално, когато се тресат големите държави в света, малките най-много страдат. То е като живота - като е зле собственикът на фирмата и фалира, и работниците надолу фалират. Когато европейската икономика е в такава стагнация, а фирмите нямат пари да покриват своите потребности, те започват да изнасят направени инвестиции обратно. Ето тази година 400 млн. евро, дадени на филиали в България от чужди фирми, си ги прибират.

- А ще успеем ли да се оправим пак, имаме ли сили за втори удар?

- Не случайно всички лидери се изказват толкова драматично. Действително ситуацията е драматична. И България има голям шанс, че сме ние на власт. Другите нямаше да се оправят, независимо какви неща говорят. Не случайно народът на тези избори пак ни даде вот на доверие, защото инстинктивно усеща, че може да стане много по-страшно, и ни вярва.

- Защо тогава не ви разбраха за репликата за пържолките?

- Кои не ме разбраха? Майката, сестрата? Още в същия ден се срещнаха с мен и казаха, че са ми простили и ме разбират, защото ми имат доверие. Кои се хвърлиха срещу мен - БСП и Костов. Те няма какво друго да кажат. В онзи ден в 12 без 15 ч ми се докладва, че момичето е намерено убито, влизам на среща с българо-американската камара, която свършва към 14,30 ч, и там съм бил с изключен телефон. Знаете, че накрая посланик Уорлик ми подари яке от военноморските сили на САЩ, пратено от бившия директор на ЦРУ, сега шеф на Пентагона. Стана ми много приятно. И на излизане на стълбището една ваша колежка ме спира с микрофон и ми задава въпроса за случая. В детайлите казах, че кучето заслужава награда, защото е работило да се намери убитото дете. И като кучкар най-голямата награда, поне за моите кучета, е една пържолка. До този момент не знам, че има самоубийство. Червените и сините медии веднага ми грабнаха думите, съшиха ги и действително стана адски просташко.

Разбирате ли - от нищо стана. В Чикаго ми измислиха думи, които никога не съм казвал - за лошия човешки материал. Но до ден днешен Станишев го повтаря, все едно съм го казал. Предишния ден, когато бях на магистрала "Струма", излезе, че съм казал: грабвайте си керемидите и си заминавайте.

Нещо, което изобщо не съм казал. И като помолих пресцентърът да поиска записа от въпросната агенция, след час свалиха всичко. Няма такъв запис и не съм казвал такова нещо. Но веднага започнаха предавания по телевизиите, как съм потъпквал закона, като съм казал нещо, което не съм казал, припомня се Чикаго, свързват се пържолите и трагичното убийство и това, че сме разкрили убийството, изобщо не ги интересуваше.

До един момент и аз мислех, че това, че съм намерил близките и съм се извинил, е предостатъчно, но те продължиха и в парламента. Сто пъти си поръсих главата с пепел и се извиних.

- Вие пък вързахте пържолките с ордена на ген. Марин, той го върна, защо изобщо го предложихте?

- Просто не исках да сблъсквам институциите. Дойде предложението за Марин и ако аз го спра, ще предизвикам скандал. Затова го пуснахме и замина - за да няма скандал. Президентът защо не го върна? Представете си утре аз да изляза и да кажа, че награждавам Цветанов и Дянков. Ами вие ще ме убиете с камъни бе, хора! Ами бил се обидил и го върнал... Според мен той постъпи много правилно - този орден той не го заслужаваше и се нареди заедно до Ахмед Доган, другият, върнал ордена си. Как да обясним ордена на Доган за какво е - за политически заслуги? Ами ГЕРБ печели всички избори досега за всички власти. Звучи смешно.

Като върнах сградата на художниците, на мен ми връчиха едно дървено плакетче. Хиляди такива се дават от общини, от кметства, знаете, че имат само символична стойност.

Ето, днес коментират, че съм бил играл футбол с някого, когото въобще не познавам. Ами като излезе противниковият отбор, аз откъде да знам кой какъв е.  Явно друго не могат да намерят и се опитват да генерират глупави скандали.

- Защо отстъпихте за шистовия газ, няма ли да ни скара това сега със САЩ и да кажат, че сме се поддали на руско влияние, защото това е в интересите на “Газпром”?

- На всеки един процес може да се гледа от две страни - ако се бяхме поддали на руско влияние, досега да бях подписал за "Белене", когато проектът не беше структуриран и имаше толкова въпросителни. А когато започна да се дебатира въпросът с шистовия газ, стана ясно, че дори и в Европа има различни мнения, едните са "за", а другите "против". Сега се надявам да има и становище на ЕК по случая. Има държави в Европа като Франция, където е забранено да се добива шистов газ.

Дори и да е въпрос на конкуренция, безспорен отговор за добива няма. Ние не можехме да гарантираме, че това е безопасна технология. Дори проучването също може да има негативен ефект за природата. Затова, ако прочетете стенограмата, там казвам на Трайков - като взехме това решение, трябваше да съберете на кръгли маси еколози, организации и да обясните всичко това, което казвате, и да се радваме, че правим нещо добро за България. Ето, слагаме мораториум, добре дошли са сега американците да дойдат и да обяснят, че това е нещо добро за България.

Ще го вкараме пак в парламента, ама нека ни убедятЛ

- Вчера президентът Плевнелиев очерта една хубава картина как 2020 г. ще сме средно богата европейска държава...

- Фантастична реч, фантастична.

- Но някои я оцениха като премиерска реч, съзирате ли някакви други амбиции у него?

- Той беше три години министър. 80% от програмата на ГЕРБ за транспорт, екология, енергоемкост, регионално развитие е писал той.

Изключително смислена и програмна реч като общи цели на държавата. И аз съм го казвал - нашето място е средноевропейска държава. Може да си поставяме цели да надминем Швейцария, ама няма да можем, но средноевропейска - да.

- В понеделник Плевнелиев влиза в сградата отсреща и обеща първото, което да направи, е да подпише указите за посланиците. Вие готови ли сте с имената?

- Готови сме, но дневния ред на президентството не мога да коментирам. Президентът ме покани в сряда да отида на кафе при него и да обсъдим два-три важни въпроса. Няма да ви кажа сега кои са, ще разберете в сряда.

- Искате ли НСО и НРС под ваш контрол?

- Мястото на НРС, естествено, е в изпълнителната власт. Първо трябва да има закон и за двете служби, не е нормално да работят служби без закон. Те информират президента, премиера, председателя на парламента. Но реално това, което нас ни интересува, е да получаваме надеждна информация, и то по-бързо от Си Ен Ен и "Евронюз", която изключително ни засяга - например как са румънските и турските ядрени централи, колко ще строят, чешките на какво ниво са, за шистовия газ, настроенията на хората в тези държави, например в Полша 60% от хората са "за" шистовия газ... Информация, която на мен, на министър Трайков ще ни е нужна, за да убедим хората в едно или друго. На нас ни трябва цивилна служба, не военизирана, която да уплътнява бързите вземания на решения и в икономическата област.

- Какво ще правите със сегашния шеф на НРС Кирчо Киров, говори се, че ще го пращате посланик?

- Моето мнение е, че човек, който е оглавявал много години разузнаването, нормално е да му се даде няколко години възможност да работи в държавни структури. Меко казано, да забрави това, което е натрупал с времето, и службата да започне да изпълнява нови задачи, които той не знае. При всички случаи ще му се отдадат необходимите почести и ще му направим предложения, като се надяваме, че някое от тях ще му хареса, и ще му дадем възможност да работи.

НСО трябва да си остане към президента. Разбира се, да има закон, за да успокои момчетата и всички, които работят там - не им е никак лесна работата. Хубаво е да е към президента с най-важния за мен аргумент, че НСО пази и опозиционни лидери, и застрашени лица, и е добре да е отдалечена от политическата власт, каквато е изпълнителната.

- Кого предпочитате за лидер на опозицията - Георги Първанов или Сергей Станишев?

- Аз не се меся в чуждите партии.

- Навремето Иван Костов си избра Първанов?

- Те сега БСП и ДСБ действат като една партия. Не виждате ли, като ходят по сутрешните блокове, че са като една партия и говорят по един и същ начин, с огромно уважение едни към други, партнират си, изслушват се.

- Имат общ враг.

- Какъв общ враг? Демократично избрана десно-центристка партия, призната от Брюксел и от всички европейски лидери. Не ми се влиза в този дебат. Толкова са ми интересни как се уважават, една дума един срещу друг не казват, само срещу нас. Много ми е приятно да ги гледам и да ги слушам, просто като мартенички са скачени ДСБ и БСП.

Истината е, че Първанов много коварно действа срещу нас, не пропуска случай да ни уязви и много хитро се опитва да избяга от каквато и да е отговорност. И в това отношение му се помага много. Но това си е тяхна работа - нито се сърдя, нито искам да ги коментирам. Амбициите на Първанов са в изпълнителната власт, защото просто няма как повече да е президент. И скоро го чух да казва, че президентът нямал власт, но имал влияние. А той конструираше правителствата, назначаваше съветници в съдебната власт, във външната политика, в Конституционния съд. Реално има много повече власт. Той владее перфектно подмолните действия.

На Станишев каквото му е на акъла, това му е на устата и в това отношение си приличаме с него.

- А на вас сега по-лесно ли ви е с Яне Янев, отколкото с Волен Сидеров като подкрепа?

- Аз честитя на Първанов и Станишев новия коалиционен партньор Волен Сидеров. Надявам се, както на мен ми задавате този въпрос, да ги питате и когато "Атака" действа в синхрон с тях. Ние нямаме общо с "Атака". Докато сме им били изгодни, те са имали една политика, когато отидоха в джамията и направиха това изключително грозно събитие, аз нямах никакъв друг избор, освен категорично да се дистанцирам от тях, каквото и да ми струва това. Не случайно тогава казах, че етническият мир ми е по-важен от властта.

- Какво стана, че Янев така се обърна - кле ли ви се в нещо, вие ли го държите по някакъв начин?

-Аз ако съм го държал, нямаше да изговори всички тези работи преди и да искат да ме уволняват със Семов. Цялата му предизборна кампания бе срещу мен. Той поиска среща, дойде със Семов и каза, че изборите са показали какво е съотношението. И по три теми мога да разчитам на него, ако ми е необходимо - приемането на бюджета, пакта за финансова стабилност и закона за конфискация. Станах, стиснах му ръката, благодарих му и толкоз.

Завчера неговото предложение за шистовия газ влезе, ГЕРБ го подкрепи. Утре може да действа по друг начин, ако желае. Нямам нито договор, нито коалиционни споразумения с никоя партия и те си преценяват как да действат.

- Кажете истината за отстраняването на Андрей Иванов, защо е достоен за партията, а не за поста шеф на СОС?

- Защото резултатите, които партията даде в София, са победа от първи тур. А управлението на общинския съвет не е работа само на ГЕРБ, а на 61 общински съветници от всички партии. И след като има недоволни, има конфронтация и това пречи на кмета Фандъкова да работи нормално в общинския съвет и тлее напрежение, най-правилното беше да сменим председателя. Споделих го на Андрей и той каза, че щом това е моето мнение, утре сутрин излиза и обявява оставка. Какво повече да обяснявам?

- Но останаха съмненията за нещо прикрито?

- Аз категорично съм казал за един случай на натиск над бизнесмен, за когото се говореше в София и се оказа, че не само не е Андрей Иванов, а е от друга партия.

- Какъв срок дадохте за приемане на новия закон за конфискацията?

- Познавам го детайлно, в деня преди да го внесат, направих голямо съвещание, изчистиха всички текстове, съгласуваха ги с Венецианската комисия, с Брюксел. Ние и сега имаме такъв закон, но той не е добре действащ. Беше ми много важно да влезе в парламента. Лично се срещнах с групата и казах: колеги, това е текстът, това е законът, обещал съм на Барозу и на колегите в съвета да го има в тоя му вид. Ако не го гласувате или имате някакви колебания, считайте, че след като съм дал дума там и не го приемете, на другия ден давам оставка. Или го гласувайте, или си отиваме! Искам 117 гласа "за" и дай боже да ни подкрепят и други. Ето затова и Янев ни трябваше - неговите гласове стигат. Надявам се и от ДПС, и от БСП, и от всички партии да ни подкрепят. Смятам, че до 2-3 седмици ще бъде приет.




Гласувай:
5



1. zabavnata - Това някаква шега ли е?
21.01.2012 05:32
С БОЙКА БОРИСОВ !
Това пише под снимката. Неволна грешка или се подигравате с премиера на България?
цитирай
2. gotzageraskov - Разгледай внимателно третия ред на клавиатурата
21.01.2012 16:59
По-специално клавиши № 3 и 4 след Caps / Lock. После отново пусни същия коментар. Ако го пуснеш - отново разгледай това, което ти посочих.
цитирай
3. thewanderer - От това интервю се вижда само 3/4 ...
21.01.2012 18:00
От това интервю се вижда само 3/4 останалото е като отрязано ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819315
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930