Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2012 23:13 - Движенията СВОБОДНО ПАДАНЕ и СВОБОДНО ИЗЛИТАНЕ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3226 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
18.12.2012

СВОБОДНО   ПАДАНЕ  и  СВОБОДНО ИЗЛИТАНЕ

              Движението,   наричано  СВОБОДНО  ПАДАНЕ, следва да  бъде описвано и  анализирано  в  неизменна   връзка   с  движението   СВОБОДНО  ИЗЛИТАНЕ  на  телата.   Нещо  повече,    движението   СВОБОДНО   ИЗЛИТАНЕ  представлява  по-достъпен  обект  за   непосредствено  наблюдение,    констатиране   на  условията,   при  които   започва  и  експериментиране при   изследването  му.

              Изучавано  ли  е,   измервано  ли   е  началното  ускорение   на   движението  СВОБОДНО ИЗЛИТАНЕ?   Постоянно  и   еднакво  ли  е  това  начално   ускорение  с   началното   ускорение   на  движението  СВОБОДНО  ПАДАНЕ?

            ПРИВЛИЧАНЕ  или ОТБЛЪСКВАНЕ   по  своя конкретизиран   вид   представлява   силата,  която  придава   началното   ускорение  на   СВОБОДНО   ИЗЛИТАЩОТО   тяло?




Гласувай:
5



1. sistemite - Колега Гербсеньор, с цялото ми уважение се обръщам на "Ти", тъй като....
19.12.2012 14:43
...знаещ си вече от предишния ти постинг, защо ? Там съм го обяснил - недвусмислено !
За съжаление и тук (в този пост) констатирам, отново с недоумение, че продължаваш с т.н. "йезуитски" подход. Нали знаеш какво означава това ?! То е : Казано- недоизказано, недооформена хипо-теза, нещо като "дялана", ама "недодялана" формулировка. Едно не ми става ясно - това само за философите ли е характерна черта (политиците ги изключвам - по презумпция) или за всички Учени ? РазбраФ, вече, че и по тази тема не мога да очаквам по-конкретни доказателства на това : Как функционално да изразим свободното излитане и свободното падане и корелациата между двете - от гледна точка на причините, предизвикали едното и другото. Но, ти си действай както си знаеш - няма лошо !
Поздрави и ... успехи ...в излитането (разбира се). За падане - няма дори и да си мислим, нали ?
цитирай
2. gerbsenior - Няма как, трябва да Ви кажа - Вие и...
19.12.2012 17:06
Няма как, трябва да Ви кажа - Вие изобщо НЕ МИСЛИТЕ и не схващате действителните проблеми, които стоят пред науката и пред учените.
Около ПРИЧИНАТА за така нареченото движение "СВОБОДНО ПАДАНЕ" цари абсолютна бъркотия. Това движение по никакъв начин не може да бъде ИСТИНСКИ РАЗБРАНО, докато се описва и изучава като САМОСТОЯТЕЛНО движение. Именно затова, защото се предпоставя за някакво САМОСТОЯТЕЛНО движение, започващо например от скъсването на опашката на Нютоновата ябълка, то бива "ОБЯСНЯВАНО" чрез съществуването на някаква всеобща сила на привличането, която действувала както извън времето /миrновено/, така и извън пространството /без никакви оrраничения в разстоянието/.
Точно това непроменяемо дефиниране на силата на всеобщото привличане от сър Исак Нютон стана причина първо Джеймс Максуел и Фарадей, а после Айнщайн и прочие да ОТРЕКАТ същетвуването на сила, която може да действува за нула време на всякакво разстояние.
Движението, наричано "СВОБОДНО ПАДАНЕ", всъщност е форма за проявление на Нютоновия закон, според който "НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ЕДНАКВО ПО СИЛА И ПРОТИВОПОЛОЖНО ПО ПОСОКА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ".
Свободното падане - това е именно ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО; пада това, което се е оказало на това място под ДЕЙСТВИЕТО на сила, на която свободното падане представлява ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ.
Ако се откъснат действието и противодействието, ако започнат да се описват и обясняват извън тяхната неделима връзка, като САМОСТОЯТЕЛНИ действия, то тяхната причина се мистифицира...
Между впрочем, знаете ли какво е написал самият сър Исак Нютон в частно писмо до свой приятел?
цитирай
3. ko642 - Тоест да разбираме че, нютоновата ...
19.12.2012 20:42
Тоест да разбираме че, нютоновата ябълка е СВОБОДНО ИЗЛЕТЯЛА към клона (понеже както знаем е свободно паднала от там). Интересна хипотеза :) ... от къде ли е стартирало излитането?!
цитирай
4. gerbsenior - Ха-ха. . ., добро чувство за хумор, ...
19.12.2012 23:15
Ха-ха..., добро чувство за хумор, само че...
Само че ябълката действително е излетяла, макар и чрез един сложничък и продължителен процес... В процеса на своето оформяне, израстване и нарастване ябълката поrлъща вещества и енерrия, трупа маса, която "тръrва" чак отдолу, от корените на дървото, масата е статично битие на силата на тежестта и прочие...
Изчистените примери за движенията "свободно падане" и "свободно излитане" се намират най-често в учебниците, но са рядкост в природата. Защо една топка, като я пусна на дъното на басейна, свободно излита на повърхността на водата, а като я пусна във въздуха, свободно пада на същата водна повърхност? А-а-а, всеобщото привличане май не зависи единствено от произведението на масите на телата и разстоянието между тях, както пише във формулата, ами зависи от още нещо...
Проблемът е реален, по същество и няма никакво значение какво е моето или Вашето лично мнение; не може и не бива обаче да не се схваща, че действително е налице проблем...
Това, което най-силно ме впечатлява при обсъждането, е, че моите опоненти въобще не се замислят върху автентичната дефиниция на природата на силата на привличането. А тази автентична дефиниция включва два момента:
а/ силата на всеобщото привличане действува извън времето, за нула време;
б/ силата на всеобщото привличане действува на абсолютно всякакво разстояние.
Наистина ли е съществува такава РЕАЛНА ФИЗИЧЕСКА СИЛА?
цитирай
5. vmir - Професоре, разбирам желанието Ви да надскочите несъвършенствата на съществуващите научни обяснения,
21.12.2012 02:20
но не виждам достатъчно насоки за алтернативна теория или допускания, с които да бъде постигнато по-добро обяснение. Аз мога да преценя въпросите Ви единствено от гледна точка на класическата механика, съгласно която намирам постановката за "свободно излитане" лишена от смисъл. В добавка, да обърна внимание, че понятията "сили на отблъскване" и "сили на привличане" не са измежду фундаменталните понятия на класическата механика, а се отнасят до микрофизиката и взаимодействията между частиците на материята, за които Нютоновите закони са невалидни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810647
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031