Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2022 18:46 - Твърдата вътрешна чистка на Зеленски
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.04.2022 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Твърдата вътрешна чистка на Зеленски

20 април 2022 г  


image
„Продемократичният“ президент на Украйна обяви опозицията си извън закона, нареди на съперници да бъдат арестувани и ръководи изчезването и убийствата на дисиденти,
 съобщават Макс Блументал и Еша Кришнасвами. 

Украинският президент Владимир Зеленски в обръщение към Конгреса на САЩ на 16 март. (C-Span все още)

От Макс Блументал и Еша Кришнасвами    
Сивата зона

imageПрезидентът на страната Владимир Зеленски представи войната на страната си срещу Русия като битка за самата демокрация. В внимателно хореографирано обръщение към Конгреса на САЩ на 16 март  Зеленски заяви :

image

„В момента се решава съдбата на страната ни. Съдбата на нашия народ, дали украинците ще бъдат свободни, дали ще успеят да запазят своята демокрация.

Американските корпоративни медии отговориха, като засипаха Зеленски с подигравателна преса, като подтикнаха кампания за номинацията му за Нобелова награда за мир и вдъхновиха  блестяща музикална почит  към него и украинските военни по време на церемонията по връчването на наградите Грами за 2022 г. на 3 април.

Западните медии обаче погледнаха от другата страна, тъй като Зеленски и висши служители в администрацията му санкционираха кампания за отвличане, изтезания и убийства на местни украински депутати, обвинени в сътрудничество с Русия.

Няколко кметове и други украински служители бяха убити след избухването на войната, за много от които се съобщава от украински държавни агенти, след като участваха в преговори за деескалация с Русия.

„В Украйна има един предател по-малко“, заяви съветникът на Министерството на вътрешните работи Антон Геращенко в подкрепа на убийството на украински кмет, обвинен в сътрудничество с Русия.

Зеленски допълнително използва атмосферата на война, за да постави извън закона редица опозиционни партии и да нареди ареста на водещите си съперници. Неговите авторитарни постановления предизвикаха изчезването, изтезанията и дори убийствата на редица правозащитници, комунистически и леви организатори, журналисти и държавни служители, обвинени в „проруски“ симпатии.

Украинските служби за сигурност на СБУ са служили като орган за прилагане на официално разрешената кампания за репресии. С обучение от ЦРУ и тясна координация с подкрепяните от държавата неонацистки паравоенни формирования на Украйна, СБУ прекара последните седмици в изпълване на огромния си архипелаг от подземия за изтезания с политически дисиденти.

Междувременно на бойното поле украинските военни се замесиха в поредица от зверства срещу пленените руски войски и с гордост показаха садистичните си действия в социалните медии. Тук също изглежда, че извършителите на нарушения на правата на човека са получили одобрение от висшите ешелони на украинското ръководство.

Докато Зеленски бълва бромиди за защитата на демокрацията пред почитаемата западна публика, той използва войната като театър за провеждане на пропити с кръв чистки на политически съперници, дисиденти и критици.

„Войната се използва за отвличане, затваряне и дори убиване на членове на опозицията, които изразяват критика към правителството“, коментира  този април ляв активист, бит и преследван от украинските служби за сигурност  . „Всички трябва да се страхуваме за свободата и живота си.

Изтезания и насилствени изчезвания

Когато подкрепяно от САЩ правителство завзе властта в Киев след операцията за смяна на режима на Евромайдан през 2013-14 г., правителството на Украйна предприе национална чистка от политически елементи, смятани за проруски или недостатъчно националистически.

Приемането на  закони за „декомунизация“  от украинския парламент допълнително облекчи преследването на леви елементи и съдебното преследване на активисти за политически изказвания.

Режимът след Майдана фокусира гнева си върху украинци, които се застъпват за мирно споразумение с проруските сепаратисти в източната част на страната, тези, които са документирали нарушения на човешките права от украинските военни и членове на комунистически организации. Дисидентските елементи са изправени пред постоянната заплаха от ултранационалистическо насилие, лишаване от свобода и дори убийство.

Украинската служба за сигурност, известна като СБУ, е служила като основен изпълнител на кампанията на правителството след Майдана за вътрешнополитически репресии. Прозападни наблюдатели, включително Службата на Върховната комисия на ООН (UN OHCR) и  Human Rights Watch  , обвиниха СБУ в систематично измъчване на политически опоненти и украински дисиденти почти безнаказано.

OHCR на ООН установи това   през 2016 г

„Произволно задържане, насилствени изчезвания, изтезания и малтретиране на такива задържани, свързани с конфликти, бяха обичайна практика на СБУ… Бивш служител на СБУ в Харков обясни: „За СБУ законът на практика не съществува, тъй като всичко, което е незаконно, може да бъде или класифицирани или обяснени чрез позоваване на държавна необходимост.“ ”

Евхен Карас, основателят на  прословутото неонацистко звено C14 , разказа подробно за близките взаимоотношения, на които неговата банда и други крайно десни фракции са се радвали със СБУ. СБУ „информира не само нас, но и Азов, Десния сектор и така нататък“,  похвали се Карас  в интервю през 2017 г.

Киев подкрепя военновременните убийства

Откакто Русия започна военната си операция в Украйна, СБУ преследва местни служители, които са решили да приемат хуманитарни доставки от Русия или са преговаряли с руските сили за организиране на коридори за евакуация на цивилни.

На 1 март, например, Владимир Строк, кметът на източния град Кремина в контролираната от Украйна страна на Луганск, беше отвлечен от мъже във военна униформа, според съпругата му, и  прострелян в сърцето .

На 3 март се появиха снимки на видимо измъченото тяло на Строк. Съобщава се, че ден преди убийството си Струк е   призовал украинските си колеги да преговарят с проруски представители.

Антон Геращенко, съветник на украинското Министерство на вътрешните работи, празнува убийството на кмета,  заявявайки на страницата си в Telegram (виж по-долу):

„В Украйна има един предател по-малко. Кметът на Кремина в Луганска област, бивш депутат на Лугански парламент беше намерен убит. 

image

Пост в телеграма от Антон Геращенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи, в чест на убийството на „предателя“ и кмета на Кремина Владимир Струк.

Според Геращенко Строк е бил съден от „съда на народния трибунал“.

Поради това украинският служител отправи смразяващо послание към всеки, който реши да потърси сътрудничество с Русия: направете го и загубете живота си.  

На 7 март кметът на Гостомел Юрий Прилипко беше намерен убит. Съобщава се, че Прилипко е  ​​влязъл в преговори  с руските военни за организиране на хуманитарен коридор за евакуация на жителите на града му – червена линия за украинските ултранационалисти, които отдавна са в конфликт с кметството.

След това, на 24 март, Генадий Мацегора, кметът на Купянск в Североизточна Украйна, пусна видео (по-долу), в което призовава Зеленски и неговата администрация да освободят дъщеря му, която беше държана като заложник от агенти на украинската разузнавателна агенция СБУ.  

 

След това беше убийството на Денис Киреев, висш член на украинския преговарящ екип, който беше убит посред бял ден в Киев след първия кръг от преговори с Русия. Впоследствие Киреев беше  обвинен  в местни украински медии в „предателство“.

Изявлението на Зеленски, че „ще има последствия за колаборационистите“ показва, че тези зверства са били санкционирани от най-високите нива на управление.

 

Към днешна дата липсват 11 кметове от различни градове в Украйна. Западните медии следват без изключение линията на Киев,  твърдяйки  , че всички кметове са арестувани от руските военни.

Руското министерство на отбраната обаче отхвърли обвинението и съществуват малко доказателства, които да потвърдят линията на Киев за изчезналите кметове.  

Арест на съперници, Военна пропаганда Блиц

Когато избухна войната с Русия този февруари, украинският президент Владимир Зеленски издаде серия от укази, формализиращи кампанията на Киев срещу политическата опозиция и дисидентската реч.

В изпълнителна заповед от 19 март Зеленски се позова на военно положение, за да  забрани 11 опозиционни партии . Забранените партии се състояха от целия ляв, социалистически или антинатовски спектър в Украйна.

Те включват Партията „За живота“, Лявата опозиция, Прогресивната социалистическа партия на Украйна, Социалистическата партия на Украйна, Съюза на левите сили, социалистите, Партията на Шарий, Нашата, Държавната, Опозиционния блок и Блокът на Владимир Салдо.

Откровено фашистки и пронацистки партии като Националния корпус Азов обаче бяха оставени недокоснати от президентския указ.

„Дейностите на тези политици, насочени към разделение или тайно споразумение, няма да успеят, но ще получат остър отговор“, каза Зеленски  .

Докато унищожаваше опозицията си, Зеленски  нареди  безпрецедентна вътрешна пропагандна инициатива за национализиране на всички телевизионни новини и  обединяване  на всички канали в единен 24-часов канал, наречен „Обединени новини“, за да „каже истината за войната“.

След това, на 12 април, Зеленски обяви ареста на основния си политически съперник Виктор Медведчук от украинските служби за сигурност на СБУ.

 

Основателят на втората по големина партия в Украйна, вече нелегалните "Патриоти за живот", Медведчук е фактическият представител на етническото руско население на страната. Въпреки че „Патриоти за цял живот“ се считат за „проруски“, отчасти заради близките му отношения с руския президент Владимир Путин, новият председател на партията  осъди  „агресията“ на Русия срещу Украйна.

Членове на Националния корпус на неонацисткия батальон "Азов", спонсориран от държавата,  нападнаха дома на Медведчук  през март 2019 г., обвинявайки го в държавна измяна и настоявайки за ареста му.

През август 2020 г. Националният корпус на Азов  откри огън  по автобус, превозващ представители на партията на Медведчук, като рани няколко със стоманени куршуми с гумирано покритие.

Администрацията на Зеленски ескалира нападението срещу главния му опонент през февруари 2021 г., когато  затвори  няколко медии, контролирани от Медведчук. Държавният департамент на САЩ открито подкрепи хода на президента,  заявявайки  , че Съединените щати „поддържат усилията на Украйна да се противопоставят на зловредното влияние на Русия…“

Три месеца по-късно Киев  затвори Медведчук и го обвини в държавна измяна . Зеленски оправда блокирането на водещия си съперник с мотива, че трябва да се „бори срещу опасността от руска агресия на информационната арена“.

Медведчук избяга от домашен арест в началото на войната между Русия и Украйна, но отново е пленник и може да бъде използван като обезпечение за следвоенна размяна на пленници с Русия.

Под наблюдението на Зеленски

Откакто руските войски влязоха в Украйна на 24 февруари, украинската служба за сигурност на СБУ беше в безумие срещу всякакви итерации на вътрешнополитическо противопоставяне. Леви украински активисти са изправени пред особено тежко отношение, включително отвличания и изтезания.

Този 3 март в град Днепър служители на СБУ, придружени от ултранационалисти на Азов, нападнаха дома на активисти от организацията Livizja (Левицата), която се организира срещу съкращаването на социалните разходи и пропагандата на дясната медия. Докато един активист каза, че членката на Азов „остриже косата ми с нож“, агентите на държавната сигурност продължиха да измъчват съпруга й Александър Матющенко, притискайки цев към главата му и го принуждавайки неколкократно да изрече националистическия поздрав „Слава Украйна!”

„След това ни сложиха торби на главите, вързаха ни ръцете с тиксо и ни закараха в сградата на СБУ с кола. Там продължиха да ни разпитват и заплашиха, че ще ни отрежат ушите“, каза съпругата на Матющенко  пред лявото немско издание Junge Welt .

Членовете на Азов и агентите на СБУ записаха сеанса на изтезанията и публикуваха онлайн снимки на окървавеното лице на Матющенко.

image

Изтезанието на левия активист Александър Матющенко на 3 март в Днепър, записано от членове на "Азов" и публикувано в Telegram от град Днепър.

Матющенко беше вкаран в затвора с мотива, че „провежда агресивна война или военна операция“ и сега е изправен пред 10 до 15 години затвор. Въпреки че претърпя няколко счупени ребра от побоя от подкрепяни от държавата ултранационалисти, му беше отказана гаранция. Междувременно десетки други  левичари бяха вкарани в затвора  по подобни обвинения в Днепър.

Сред жертвите на СБУ бяха Михаил и Александър Кононович, членове на забранения ленински комунистически младежки съюз на Украйна. И двамата бяха  арестувани и хвърлени в затвора  на 6 март и обвинени в „разпространение на проруски и пробелоруски възгледи“.

През следващите дни СБУ арестува телевизионния журналист Ян Таксюр и го обвини в държавна измяна; правозащитникът Елена Бережная; Елена Вячеславова, защитник на правата на човека, чийто баща Михаил беше изгорен до смърт по време на  атаката на ултранационалистическата тълпа на 2 май 2014 г.  срещу протестиращи срещу Майдана пред Дома на профсъюзите в Одеса; независимият журналист Юрий Ткачев, който беше обвинен в държавна измяна и неописуем брой други; активистът за правата на хората с увреждания Олег Новиков, който беше  осъден на три години в затвора  този април с мотива, че подкрепя „сепаратизма“.

Списъкът  на затворниците от украинските служби за сигурност след избухването на войната нараства с всеки изминал ден и е твърде обширен, за да бъде възпроизведен тук.

 

Може би най-ужасният инцидент на репресии се случи, когато неонацисти, подкрепяни от украинското правителство, отвлякоха Максим Риндовски, професионален ММА боец, и  го измъчиха брутално  за престъплението да тренира с руски бойци във фитнес зала в Чечения. Риндовски също е бил евреин, с татуирана звезда на Давид на крака си и е говорил в социалните мрежи срещу войната в Източна Украйна.

 

СБУ на Украйна дори преследва опозиционни фигури извън границите на страната. Както съобщи журналистът Дан Коен  , Анатолий Шарий от наскоро забранената партия на Шарий каза, че е бил обект на скорошен опит за убийство на СБУ. Шарий беше ярък противник на подкрепяния от САЩ режим на Майдан и беше принуден да избяга в изгнание, след като издържа години на тормоз от националисти.

Този март либертарианският политик и онлайн експерт получи имейл от свой приятел „Игор“, който иска да организира среща. Впоследствие той научи, че Игор е бил задържан от СБУ по това време и е използван за примамка на Шарий да разкрие местоположението му.

От своя страна Шарий е поставен в прословутия публичен черен списък на „врагове на държавата“ „Миротворец“, основан от Антон Геращенко – съветник в Министерството на вътрешните работи, който одобри убийството на украински депутати, обвинени в руски симпатии. Няколко журналисти и украински дисиденти, включително видният колумнист  Олеш Бузина , бяха  убити от подкрепяни от държавата ескадри на смъртта, след като имената им се появиха в списъка.

Обикновените украински граждани също са били подложени на изтезания от началото на войната този февруари. Привидно безброй видеоклипове се появиха в социалните медии, показващи цивилни, вързани за стълбове с лампи, често с открити генитали или лицата им боядисани в зелено. Извършени от доброволци на Териториалната отбрана, натоварени със спазването на закона и реда по време на войната, тези актове на унижение и изтезания са насочени към всички - от обвинени руски симпатизанти през роми до  предполагаеми крадци .

 

Това са човешките права, които Зеленски донесе на украинските цивилни #Mariupol #StandWithUkraine #RussiaUkraineWar pic.twitter.com/EWFC048M2q

— Гласът на справедливостта на ООН (@TheUN_voice) 3 април 2022 г

 

Разкрития на бивш служител на СБУ за ЦРУ 

Василий Прозоров, бивш служител на СБУ, който бе избягал в Русия след преврата на Евромайдан, подробно разказа системното разчитане на службите за сигурност след Майдана на изтезания, за да смаже политическата опозиция и да сплаши граждани, обвинени в руски симпатии. 

Според Прозоров, бивш служител на СБУ, украинските служби за сигурност са били пряко съветвани от ЦРУ от 2014 г.

„Служителите на ЦРУ присъстват в Киев от 2014 г. Те живеят в тайни апартаменти и крайградски къщи“, каза той. „Те обаче често идват в централния офис на СБУ за провеждане например на конкретни срещи или заговор на тайни операции.

По-долу руският РИА Новости профилира Прозоров и покри разкритията му в специален от 2019 г.

 

 

Журналистът Дан Коен  интервюира  украински бизнесмен на име Игор, който беше арестуван от СБУ за финансовите си връзки с руски компании и задържан този март в прословутия щаб на службата за сигурност в центъра на Киев. Игор каза, че е чул как руски военнопленници биват с тръби от доброволци на Териториалната отбрана, обучавани от служители на СБУ. Удряни под звуците на украинския национален химн, руските затворници бяха брутални, докато не признаха омразата си към Путин.

Тогава дойде ред на Игор. „Използваха запалка, за да нагреят игла, след което я сложиха под ноктите ми“, каза той на Коен. „Най-лошото беше, когато ми сложиха найлонов плик на главата и ме задушиха и когато притиснаха дулото на автомат Калашников към главата ми и ме принудиха да отговарям на въпросите им.

Валентин Наливайченко, първият ръководител на СБУ след операцията за смяна на режима на Евромайдан през 2013-14 г., поддържаше тесни връзки с Вашингтон, когато беше генерален консул в украинското посолство в САЩ по време на администрацията на Джордж У. Буш. През това време Наливайченко е бил  вербуван от ЦРУ , според неговия предшественик в СБУ Александър Якименко, който е служил при ориентираното към Русия правителство на сваления президент Виктор Янукович.

През 2021 г. Зеленски назначи една от най-известните разузнавачи на Украйна, Александър Поклад, да ръководи контраразузнаването на СБУ. Поклад носи прякора „Удушителят“, препратка към  репутацията му  за използване на изтезания и различни мръсни трикове, за да нагласи политическите съперници на шефовете си по обвинения в държавна измяна.

Този април се появи ярка илюстрация на бруталността на СБУ под формата на видео (по-долу), показващо нейни агенти, които бият група мъже, обвинени в руски симпатии в град Днепър.

 

Изразяване на военни престъпления

Докато западните медии се фокусираха директно върху предполагаемите руски нарушения на човешките права след избухването на войната, украинските войници и проукраинските акаунти в социалните медии с гордост демонстрираха садистични военни престъпления, от екзекуции на място до изтезания на пленени войници.

Този март проукраински канал в Telegram, наречен White Lives Matter, пусна видео на украински войник, който се обажда на годеницата на руски военнопленник, както се вижда по-долу, и й се подиграва с обещания да кастрира пленника.

 

Използването от украински войници на мобилните телефони на мъртви руски войници, за да се присмиват и да дразнят близките им, изглежда е обичайна практика. Всъщност украинското правителство започна да  използва известна инвазивна технология за разпознаване на лица  от  Clearview AI,  американска технологична компания, за да идентифицира руските жертви и да се подиграва на техните роднини в социалните медии.

 

Този април проукраински канал в Telegram, наречен fckrussia2022, публикува видео, изобразяващо руски войник с превързано едно око, което предполага, че е било издълбано по време на изтезания, и го подиграва като „еднооко” прасе. 

Може би най-ужасният образ, който се появи в социалните мрежи през последните седмици, е снимката на измъчен руски войник, на когото едното му око е изрязано, преди да бъде убит. Придружаващата публикация беше с надпис „търся нацисти“.

image

Снимки, разпространени от проукраинските телеграм канали, показващи заловени, измъчени и екзекутирани руски войници.

През април се появи и видео, което показва как украински войници  стрелят в краката на беззащитни руски военнопленници  извън град Харков. Отделно видео, публикувано от украински и подкрепяни от САЩ войници на Грузинския легион, показва как бойците  извършват полеви екзекуции  на ранени руски пленници близо до село край Киев.

image

Бойци от украински и грузински легион празнуват, след като екзекутират пленени руски войници на видео.

Вероятно тези войници са били насърчени от благословията на своите началници. Мамула Мамулашвили, командирът на Грузинския легион, участвал в екзекуциите на ранени руски военнопленници,  се похвали този април  , че неговата част свободно участва във военни престъпления:

„Да, понякога им връзваме ръцете и краката. Говоря от името на Грузинския легион, ние никога няма да вземем руски войници в плен. Нито един от тях няма да бъде взет в плен.” 

По същия начин Генадий Друзенко, ръководител на украинската военна медицинска служба,  заяви в интервю за Украйна 24  , че е „издал заповед за кастрация на всички руски мъже, защото са били нечовеци и по-лоши от хлебарки“. 

Жена измъчена и убита

Докато западните медии се занимават с руски нарушения на човешките права у дома и в Украйна, украинското правителство е разрешило пропагандна кампания,  известна като „Тотална война“  , която включва насаждането на фалшиви изображения и фалшиви истории, за да се замеси допълнително Русия. 

В един особено циничен пример за стратегията Украйна 24 – телевизионен канал, където гостите  призоваха за геноцидно унищожаване  на руски деца – публикува снимка през април този април, изобразяваща женски труп, клеймиран с кървава свастика на корема. Украйна 24 твърди, че е открил тази жена в Гостумел, един от регионите в Киевска област, които руснаците напуснаха на 29 март.  

Украинският депутат Леся Василенко и главният съветник на Зеленски Алексий Арестович публикуваха снимката на осквернения женски труп в социалните мрежи. Докато Василенко остави снимката онлайн, Арестович я изтри осем часа след публикуването, когато се сблъска с факта, че е публикувал фалшификат. 

Всъщност изображението е извадено от кадри, първоначално записани от Патрик Ланкастър, американски журналист от Донецк, който е заснел трупа на жена, измъчена и убита от членове на украинския батальон Азов в мазе на училището в Мариупол, което те са превърнали в база. .  

В  2:31 във видеото на Ланкастър се вижда ясно трупът на жената.

 

Тъй като в Украйна се вливат оръжия от държавите от НАТО и войната се засилва, зверствата е почти сигурно да се натрупват – и то с благословията на ръководството в Киев.

Както  Зеленски обяви по време на посещението си в град Буча  този април, „ако не намерим цивилизован изход, вие знаете нашите хора – те ще намерят нецивилизован изход“.

Главният редактор на The Grayzone , Макс Блументал е носител на награди журналист и автор на няколко книги, включително най-продаваните  републикански Гомор ,  Голиат ,  Петдесет и еднодневната война и  Управлението на дивачеството . Той е продуцирал печатни статии за редица публикации, много видео репортажи и няколко документални филма, включително  Killing Gaza . Блументал основа The Grayzone през 2015 г., за да хвърли журналистическа светлина върху състоянието на вечна война в Америка и нейните опасни вътрешни последици.

Esha Krishnaswamy е домакин на  историческия подкаст.   Тя също е писала за FAIR, критикувайки отразяването на международни събития от корпоративните медии.

Тази статия е от The Grayzone .




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39945704
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930