Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 21:28 - ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ на БАН НЯМА НИЩО ОБЩО с РЕАЛНАТА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА РАБОТА в АКАДЕМИЯТА
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1788 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
27.11.2010
събота
          Проектозаконът за изменение на Закона за БАН предизвика в ръководството на БАН остро-конфронтираща, но напълно неадекнатна реакция.
          Ето какно казва Председателят на БАН академик Никола Съботинов:
           Акад. Никола Съботинов, председател на БАН: Готви се убийство

              "Не знаех, че има толкова много хора, които толкова да не обичат своята държава и родината си. Този законопроект руши всичко, което е създадено досега. Не мога да участвам в това убийство. Не мога да приема случващото се. Ще се борим с всички сили - с убеждения, с протести - ликвидацията на академията да не се допусне.

              На практика законопроектът ликвидира БАН като научноизследователски център. Цялата власт се съсредоточава в ръцете на министъра на образованието, който няма нито силите, нито екипа да се справи с това. Документът е пълен с неясни текстове, с откровени глупости. Не зная какво ще се случи и с академиците и член-кореспондентите.

Имам среща с представители на Световната банка, за да изработим обща стратегия как науката да работи с бизнеса. Вместо да се мисли за това, се готви разруха. Не мога да участвам в това."
             Наистина ли проектозаконът ликвидира БАН като научноизследователски център?  Кой  всъщност провежда научните изследвания в БАН - Централното управление или истинските учени, работещи в институтите? И нима някой възнамерява да закрива самите институти?
               В  сегашния си вид Централно управление на БАН представлява една съвършено излишна бюрократична "шапка"  над институтите, която не прави абсолютно нищо друго, освен да централизира в себе си бюджета на институтите и да назначава техните директори, посредством които осъществява  контрол върху  административното управление на институтите.
              Казано по друг начин и с други думи, Централно управление на БАН е нещо като паралелно, автономно спрямо държавата "Министерство на науката", което по един бюрократично-централизиран начин административно управлява десетки институти,   които провеждат научни изследвания в абсолютно несвързани една с друга научни области.
              Покорно моля академик Съботинов за извинение, но какво общо има, каква връзка съществува  между хуманитарните институти  към БАН и, да кажем, Института по метереология и хидрология или пък Института за сеизмични наблюдения и изследвания? Мога да посоча десетки такива примери, но това е просто ненужно, то е ясно на всеки образован български гражданин, минал през висше учебно заведение.
               Каква работа тогава върши Централно управление на БАН спрямо тези коренно различаващи се по научна тематика и научна методология институти? 
                Повече от ясно е, че към реалната научно-изследователска дейност на институтите бюрократично-административната "шапка" Централно управление няма никакво отношение.
                                       Нещо повече - тази бюрократична "шапка" функционира като преграда между институтите, които правят научни изследвания и всеки държавен или частен субект, който инвестира в научни изследвания.
                Нека БАН обединява своите членове академици и член-кореспонденти, но БАН като такова научно обединение не може повече да си притежава институти, финансирани от държавния бюджет. Итститутите трябва да станат самостоятелни във финасово отношение спрямо Централно управление и да влизат в директни взаимоотношения с институциите и бизнеса, които се нуждаят от научни резултати.
              Реформата на БАН  среща жестока съпротива именно от бюрократичното Централно управление и назначените или свързани с него служители, а съвсем не от истинските учени, които се нуждаят от свобода и самостоятелност.
               Вярно е, че и в някои институти, на първо място хуманитарните, съществува известна несигурност относно тяхното бъдещо субсидиране. Но в днешен разговор с един от директорите на такъв институт, в който работих преди моето пенсиониране,   го попитах така: "Добре, какво толкова досега Ви даваше на Вас Централно управление, та с него над Вас се чувствувате сигурни, а без него изпитвате тревога?"
               " - Даваше ни от общия бюджет на БАН, а при една наша самостоятелност кой ще тръгне да дава пари за философски изследвания, например?"
                  Държавният бюджет и досега е давал парите, а не Централно управление на БАН, то само ги е разпределяло, като е оставяло значителна част и за себе си, пак от бюджета ще се финасирате, само че трябва да доказвате реални резултати от своите изследвания и няма да можете да минавате с формални отчети до Централно управление, които отчети никой не чете... /следва.../ 

                                            Гласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1735784
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930