Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2013 13:19 - БОЙКО БОРИСОВ....
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 5184 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бойко Борисов: Ако се отнеме имунитета на Волен Сидеров или се гарантира спокойствието, ГЕРБ ще се върнат в пленарна зала 06 юли 2013 | 09:40 | БНТ, „Животът и други неща” Начало / Мнение Бойко Борисов – председател на ПП ГЕРБ; Томислав Дончев – министър по усвояването на средствата от ЕС в кабинета „Борисов”; Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси в 41-вото Народно събрание, в интервю за предаването "Животът и други неща" на БНТ 

Водещ: Добро утро. 
Бойко Борисов: Добър ден. 
Водещ: Сега, магистрално интервю. Тук, с подкрепа, жокери сте си довели. 
Бойко Борисов: Да, да, аз обичам, когато говоря, да подкрепям нещата с факти. И когато някой говори за актуализация на бюджет, най-добре е по темата да говори председателя на бюджетната комисия в бившия парламент, хората, които са приемали бюджета на страната, а не да се говорят глупости. Защото това говорят и Станишев, и Орешарски. И когато се говори за европейски пари и за усвояване и договаряне, няма…
Водещ: Има новини тая седмица в тоя смисъл, да, актуализацията на бюджета…
Бойко Борисов: … по-добър коментатор от човека, който пряко се е занимавал. 
Водещ: … и обвинения за това, че всъщност благодарение на преговорите там 7-8 февруари, които ГЕРБ е водила, за земеделските производители ще има по-малко пари. Това са двата конкретни повода. 
Бойко Борисов: Това е толкова несъществено, толкова… как да го кажа… Съжалявам, че рано сутрин в събота, много искам да съм позитивен, но не може тези хора да са толкова некомпетентни. Това, което сме се договаряли февруари месец, а то беше добро за България, за съжаление, след като беше върнато нашето решение на Европейския парламент, преди една седмица наново се разглеждаха. С една дума, каквото и да е решавано февруари месец, то беше отменено от Европейския парламент, беше вкарано на Европейски съвет, на който беше Орешарски, и там са решили нещо, което ние не знаем какво. Но от февруари решенията нямат никакво значение към тази дата. Това е както в българския парламент – когато върнат бюджета, оттам-нататък започват комисиите да работят и отново да приемат нов бюджет. Оттук да почнем, само как лъжат, мажат и заблуждават хората. Само най-елементарният факт!
Водещ: Ще се върнем на тая тема. 
Водеща: Снощи пуснаха…
Водещ: Пуснахме вчера…
Водеща: Да, кажи, кажи, айде.
Бойко Борисов: Първо жена ти, щото…
Водещ: Добре. 
Водеща: Пуснахме въпрос и към вас и преобладаващ - може би повече от 50% от хората, задават два въпроса. „Защо не ходите в парламента?” и „Защо не поискате вот на недоверие?”. 
Бойко Борисов: Вторият въпрос е по-лесен, защото вот на недоверие искат ежедневно хората на площадите в България, и той е виден и ясен. А не ходим в парламента, защото вие ни улеснихте с репортажа, който дадохте вчера. В българския парламент има хора, които просто по начина, по който се държат, и заради което са дошли, пряко застрашават живота и здравето. Казвам живота, защото са въоръжени с пистолети, палки, белезници сигурно носят – отде да ги знам. И ето, всичките наши колеги са свидетели как те искаха да набият Деси Атанасова и скочиха всички около реда около тях. Този човек, както виждате, с наглостта си отишъл под балконите на Валери Симеонов, отдолу му подвиква, и отива след това да се оплаква, че бивал нападан. Нали виждате просто абсурда. Този човек дойде на моя ред и с най-цинични думи ми говореше от един метър. 
Водещ: Колко цинични думи?
Бойко Борисов: Ама толкова цинични, че…
Менда Стоянова: Не са за ефир. 
Бойко Борисов: … „майката” беше най-малкото. 
Водеща: Добре, страх ви е от Волен Сидеров, затова не ходите – така ли излиза?
Водещ: Е, ти сега…
Бойко Борисов: Точната дума е „страх ни е”, защото, за разлика от него, и един подобен инцидент в парламента… Или както беше на Консултативния съвет – пред всички той ме провокираше и аз на два пъти излизах, защото той това търси, да бъде набит и ние да станем лошите. Това търси, това провокира. И когато аз, за да запазя здравето и живота, и репутацията на хората, ги извадих от парламента депутатите от ГЕРБ. Защото в тежкия си махмурлук Мишо Миков сутрин – аз го гледам, той се гърчи милия, то му е тежко от препиването, то му е една мъка да каже едно изречение - той не взима никакви мерки като председател на парламента, да изгони Сидеров, да изгони всички, които се държат по този начин. Те седят и гледат като малки деца майка си, защото зависят от този човек. 
Водеща: Добре, вотът на недоверие, 1/5…
Бойко Борисов: Когато аз на колегата Станишев и Местан на Съвета по национална сигурност при президента им казах: господа, да излезем и да оставим този човек, който… Станишев, на теб ти казваше „гей”, с микрофона под президента, под председателя, под Министерски съвет, и те обиждаше по най-безпощаден начин - безспорен факт – обиждаше и тогавашния президент Първанов от един фургон отгоре. Да излезем, да го оставим, за да можем да си проведем съвета. Все пак, хората действително, когато избират политически партии и лидери, всяка една вече от тях представлява тази част от гражданското общество, която е гласувала за тях. Те си останаха, защото им зависи властта от Волен Сидеров. 
Водещ: Дайте на политическия въпрос – защо наистина не поискате вот на недоверие? Даже един от хората там в профила на предаването уточнява: „Сега го няма Пеевски и те са 119 депутата, защо не поискате вот на недоверие?”
Бойко Борисов: Това е една много добра идея, това е много добра идея и с колегите ще обсъдим още днес. Благодаря му, защото явно има и много хора, които извън парламента се чувстват без право на глас – това е точната дума. 
Водещ: Е, вие самите казвате, че… какво да казвате, то е ясно – милион и стотина хиляди души са гласували за вас и те сигурно очакват да предприемете някакви политически действия, по-различни от това просто да стоите извън Народното събрание. 
Бойко Борисов: Не само да предприемем. Да, и ако погледнеш, демокрацията какво е? Първата политическа партия, първата политическа сила да я оставиш без абсолютно никакъв глас в Народното събрание - това не е подигравка с лидера или с партията, а с тези 1,1 милиона избиратели, които са ни поставили на първо място, веднъж. Втори път – дават една комисия на ГЕРБ, по вероизповеданията, от 27-28 ли, колко комисии сега са направили. Отношението към нас показва, че те са се разбрали със Сидеров и си имат твърдата негова подкрепа. Но това ще бъде обмислено още днес и ще реагирам. 
Менда Стоянова: Аз мога да дам един жокер. Ние можем наистина…
Бойко Борисов: Благодаря му на този…
Водеща: Еленко Еленков.
Водещ: Еленко Еленков - гуру в интернет, между другото.
Бойко Борисов: Благодаря ви, ще го видим. 
Водещ: Даже чест е, дето се вика, че е посетил нашата страница да напише.
Менда Стоянова: Аз смятам, че въпросът е добър и наистина може да се поиска вот на недоверие, но отсега ви казвам, че той няма да мине, защото за да мине вотът на недоверие, трябва 121 души да гласуват „За”.
Водещ: Това е така, но вотът на недоверие е политически инструмент. 
Менда Стоянова: Дори и „Атака” да застане…
Водещ: Няма значение. 
Менда Стоянова: Да, това е само политически, но трябва да е ясно, че дори и „Атака” да застане 100% зад вота на недоверие, той просто няма как да мине. 
Томислав Дончев: Чисто математически, това правителство е несваляемо, ако се разчита на парламентарната процедура. 
Водещ: Не, не, това е ясно. Въпросът е, че примерно…
Бойко Борисов: Това е парламентарен вариант да се покаже нашето отношение…
Томислав Дончев: Това е знак.
Водещ: Точно така. 
Менда Стоянова: Да.
Бойко Борисов: … с вот на недоверие. Така че ние спокойно…
Водещ: В дебатите по вота вие може да изговорите много неща. 
Бойко Борисов: … можем да го направим. А и те сега ни дадоха достатъчно вече основания с лъжите, които изговориха. Просто аз… някой като каже „Орешарски бил финансист” – това вече звучи като шега. Не може човек да залага 800 милиона, които ние действително емитирахме заем, за да платим в зимните месеци на земеделските производители, по тяхното искане…
Водещ: В началото на януари, да.
Бойко Борисов: … за да могат тези, които са засели, хидромелиорации имат, пръскания имат – какви ли не там в земеделието операции, да могат да си ги направят, за да имаме сега една от най-големите реформи за поредна година, която е имало в България. Тези пари на 45-тия ден и Фонд „Земеделие”, и ние тогава публично казахме, че бяха върнати до стотинка от Брюксел. Но понеже заемът беше до август, тези пари са върнати. Той ги слага, че имало 800 милиона дупка. Той или не може да смята, или вече до такава степен партиите, които са го изпратили там, са заслепили неговото финансово и икономическо мислене, че той не иска да разсъждава. 
Водеща: Ами, ако бяхте в парламента, можеше да му се отговори от парламентарната трибуна и това да се чуе. 
Бойко Борисов: Ами ето, отговарям му във вашето студио. Каква е разликата дали днеска или от парламента?
Водеща: Щяха да ви дават вчера по БНТ и по БНР като отговаряте. 
Бойко Борисов: Е те умират да се гледат по БНТ и БНР. И можеше по БНТ и БНР да гледат как пребиват Десислава Атанасова или как той идва и ме хваща от първия ред за гушата, за да се сбием. И това можеше да гледат хората. 
Водещ: Защо не влизате поне на парламентарен контрол, например? Давам друга идея. 
Бойко Борисов: Първо, сега…
Водещ: Защото парламентарният контрол в момента е…
Водеща: Антон Кутев задава въпрос на Цветлин Йовчев.
Водещ: Антон Кутев задава въпрос на Цветлин Йовчев.
Бойко Борисов: Почваме Антон Кутев пак…
Водещ: Примерно, не, в смисъл…
Бойко Борисов: То това е и по друга причина. Той там за СПИН, били болни от СПИН и то също е опасно да се въртиш около него, в близост до парламента, но да речем, този риск…
Водеща: Страх ви е да не станете социалист. 
Водещ: Не, не, не се хващай за риска, да, да.
Бойко Борисов: Този риск /…/, той самият си го казва – заразна болест, и то си е риск. Но този риск - хайде, ще го преодолеем някак си. В случая, повтарям, в момента, в който Мишо Миков или прокуратурата отнеме имунитета на Волен Сидеров или гарантират реда и спокойствието… Защото, извинявайте – виждате го, това е човек, отива и крещи пред СКАТ вчера. Утре ще дойде да крещи… 
Водещ: Добре, значи да обобщим. Ако…
Бойко Борисов: Неговите хора с телевизия „Алфа” дни наред стоят пред дома ми под немия поглед на властта. 
Водещ: Тия със серенадата сутрин дето…
Бойко Борисов: Да, всяка сутрин. 
Водещ: Да, да, да.
Бойко Борисов: Комшиите не могат да спят, да отидат на работа. Така че от една страна, парламентът блокиран, от другата страна – домът ми блокиран. Къде да ходя?
Водещ: Добре, да обобщим сега. Оставяте врата, ако председателят на Народното събрание, управляващото мнозинство там - ДПС, БСП, поемат гаранции за ред в парламента, вие може да влезете?
Бойко Борисов: Може, разбира се, защото тогава ще искаме вот на недоверие, ще се борим парламентарно докато падне този парламент и се направят предсрочни избори. И те - виждате, че те знаят, че ще има предсрочни избори, въпросът им е колко време ще могат да си купят. Защото това, което чух – че ще взимат 1 милиард, за да покриват някаква имагинерна дупка, която не съществува на практика, при по-добри приходи в бюджета от заложените от нас, при това, че и Международният валутен фонд им го казва, но те най-хитричко взимат само едно изречение и пускат, че социалните мерки им били добри… Естествено, кой ще каже, че когато даваш повече пари на народа си, мерките са лоши? Но всички останали забележки, че замразяват пенсионната реформа, че спират и почват да актуализират бюджета по никое време, без да има нужда, това го спестяват. 
Водеща: „Бих искал да поздравя Цветан Василев - той направи добър проект с това правителство, а и новият проект, който готви за зимата с вашия шеф, също е добре подплатен”.
Бойко Борисов: Кой шеф?
Водеща: Това вие го казвате в парламент. 
Бойко Борисов: Да, точно така е.
Водеща: И аз исках да питам кой е шефът. 
Бойко Борисов: Хората се насочиха срещу Делян Пеевски, защото той беше изпратен от Цветан Василев в парламента и цялата схема за новите проекти - между другото, то е едно и също Иван Костов и Цветан Василев, едно и също – е безспорен факт. 
Водещ: Как така Иван Костов и Цветан Василев /…/?
Водеща: Я ми обяснете, че… Да, и аз /…/
Бойко Борисов: Това е самата истина. 
Водеща: Как?
Бойко Борисов: Новият проект в дясно се финансира от Цветан Василев. 
Водещ: Новият проект, който се готви за зимата…
Бойко Борисов: Точно така.
Водещ: … с вашия шеф – вие говорите на парламента.
Бойко Борисов: Да, форлайтър им е Бареков, за да може всеки ден да търси някаква конфронтация с мен и с партията. И на фона на всичко това, да бъдат обиколени хората, да се яхнат протестите в момента, защото тези 300-400 човека, които отиват… Включително вие нали видяхте – както на „Атака” им хванахме печатницата, където печата плакатите, така знаем и на ДСБ къде печатат плакатите. И тези хора отиват пред нашата централа, застават за една минута, докато множеството от протестите минава през паркинга и отива към централата на БСП.
Водеща: Чакайте сега да видя дали правилно съм разбрала, извинявайте. 
Бойко Борисов: Абсолютно правилно сте разбрала. 
Водеща: Значи Бареков създава медийна среда…
Бойко Борисов: Точно така.
Водеща: … и подклажда настроения. 
Бойко Борисов: Която си е на Цветан Василев, която си е.
Водеща: Да, а Иван Костов дирижира зад кадър обединението на другите десни, които се възползват от средата…
Бойко Борисов: Не на другите десни. 
Водеща: А на кого, кои са…
Бойко Борисов: На неговите десни, които той си мисли, че със своите 3% ще ги направи 33 един ден. 
Водеща: Да, аз щях да кажа те са 100 000.
Бойко Борисов: Да. Той доведе и направи изключително много БСП и ДПС да се върнат на власт, работейки изцяло срещу нас, и сега с Цветан Василев прави този десен проект. Цветан Василев е човекът, който ги финансира. 
Водеща: А каква е връзката Цветан Василев – Иван Костов?
Бойко Борисов: Моля?
Водеща: Каква е връзката…
Бойко Борисов: Много приятелска, от много години наред. 
Водещ: Добре. 
Бойко Борисов: Аз лично съм получавал от Иван Костов ходатайства за Цветан Василев преди четири години…
Водещ: Изговорете го политическо.
Бойко Борисов: … когато идва при мен, когато бях опериран в болницата да ме посети. 
Водеща: Да, да, в началото на мандата. 
Бойко Борисов: И г-н Костов трябва да престане да се крие зад някого си, че дал оставка. И в момента той си командва ДСБ и не дава възможност в дясно да се направи един блок. И понеже знам, че вие сте негови фенове, искам да кажа няколко неща, които в център-дясно…
Водеща: В друго предаване сте.
Бойко Борисов: България е малка, познаваме се, така че нещата са ясни. Много важни неща за хората в център-дясно, които искам да чуят. БСП знае, че повече никога няма да вдигне над тази летва. Те излъгаха, че ще строят „Белене”, излъгаха ги за всичко, което обещаха в предизборната кампания. Сега искат да накажат протестиращите с тоя 1 милиард, който ще вземат, който ще го платят работещите хора всъщност. Но да ги оставим тях. Те знаят, че повече не могат да вдигнат. В най-тежкото си състояние ГЕРБ, след четири години управление в най-тежката финансова и икономическа криза, пак е първа политическа сила. Те разбраха, че с политически методи не могат нас да ни спрат. Трябва да ни омаскарят. И започнаха мащабни кампании, компроматни, месеци наред, включително печатницата в Костинброд. Видяхте, Станишев сам се похвали, че те са го организирали. Видяхте след това, че прокуратурата каза „Да, няма задържани, няма престъпление”. Но цялото…
Водеща: Ама каза, че има 400 000 валидни бюлетини.
Водещ: Но казаха, че има 400 000 валидни бюлетини. 
Бойко Борисов: Е, и какво от това?
Водеща: Ами не знам. 
Водещ: Питали ли сте Росен Желязков, примерно, защо са отпечатани 400 000?
Бойко Борисов: Винаги всички са отпечатвали по толкова в годините. В събота следобяд видяхте надписите „Външно министерство”. Тези бюлетини как ще отидат до чужбина, как ще отидат? Това е невъзможно. А след това как протоколи ще се направят за тези бюлетини? Как ще бъдат транспортирани? Автобуси с двойни дъна – аз не видях някъде да покажат автобус с двойно дъно, никъде. И вие не сте видели. 
Водещ: Още не са показали, така е, да.
Бойко Борисов: Ами няма и да покажат, защото няма. А тази печатница е накичена с полицейски камери…
Водещ: Изговорете проблема…
Бойко Борисов: … и не може едно листче да излезе от нея, нали така? Но с медиите си те създадоха това внушение в хората. 
Водещ: Изговорете проблема Цветан Василев и Делян Пеевски, какъв проблем са те в държавата?
Бойко Борисов: Аз искам друго да изговоря, което е много по-важно от това, защото Делян Пеевски беше добре използван и за няколко часа стана най-мразеният човек в държавата. А неговият покровител отгоре, Цветан Василев, в случая излезе чист и си прави друг проект. Така че в случая не бих искал да ги коментирам. Искам да отправя послание към хората в дясно, хората в центъра, които…
Водещ: Ще отправите, само секунда…
Бойко Борисов: Не, не, то е много кратко. 
Водещ: Голяма част от въпросите на хората, включително един много добронамерен тук, един голям постинг, жена…
Водеща: Една наша фенка, гласувала за ГЕРБ. 
Водещ: Да, която очевидно е фенка, отчита всякакви успехи и такова…
Водеща: И казва: „Бихте ли отговорили на всички спекулации, свързани с мутри, медийна защита от Делян Пеевски, енергийни фирми?” 
Бойко Борисов: Както видяхте, вече два месеца – от 12 май са минали изборите, до този момент от нито едно министерство някой министър не е извадил нещо, с което да уличи друг министър от нашето правителство. Два месеца. Какви следи, какви интереси, какви глупости?! Второ, в едно предаване или в една медия, или в едни медии аз никога не съм влияел. Две неща те се опитваха да внушат – че съм диктатор и че контролирам медиите. Какво се оказа? Че на втория ден на протестите „диктаторът” я даде властта на хората, да я упражнят по начина, по който Конституцията казва, и се оказа, че нито една медия не е била под мой контрол. 
Водеща: Ама това е, защото тези същите медии се обърнаха срещу вас. 
Бойко Борисов: Не, не, което означава, че аз по никакъв начин нито съм имал собственост, нито съм имал контрол върху тях, нито съм имал възможност да им кажа да пишат хубаво, да пишат лошо. Това си е било тяхната политика. 
Водеща: Ама имахте възможност да влияете по друг начин. Медиите се влияят чрез гости. Например Цветан Цветанов ходеше по три пъти в ТВ7. 
Бойко Борисов: Но аз не ходех.
Водеща: Министрите ходеха по двама при Кошлуков…
Бойко Борисов: Но аз не ходех! 
Водещ: Министрите ходеха.
Бойко Борисов: Да.
Водеща: … който ни е пряк конкурент. 
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Кошлуков е друго, той е външно предаване, Кошлуков е десен човек. И днес да ме покани… айде, в ТВ7 никога няма да отида, но бих отишъл при него. 
Водещ: Е той е в ТВ7.
Бойко Борисов: Да, затова е не ходя.
Водеща: Искам да кажа, това е форма на натиск.
Водещ: Но докато бяхте управляващи – ето, г-н Дончев е единственият от вашите министри, който… и то с лични обаждания и с лични контакти идваше в това предаване. Ние не можехме да се докопаме до министър изобщо. 
Бойко Борисов: Както виждате, и аз сега съм тук. 
Водещ: Целият Министерски съвет едва ли не заседаваше в ТВ7.
Бойко Борисов: Това е лъжа.
Водещ: Е това е самата истина!
Бойко Борисов: Ние участвахме във всички предавания във всички национални телевизии. Аз не ходех в…
Водеща: Ще ви направим медиен мониторинг. 
Бойко Борисов: Аз ходих веднъж си спомням на предаване там, това ми е участието – веднъж. Но пак харчим енергия и време, за да доказваме, че не сме маскари, и влизаме в техните сценарии. За три години и половина управление на ГЕРБ, ние построихме толкова много неща, които ще са единствените в следващите години. Това, което достроим и доправим сега, ще бъде факт. Но пак искам да кажа – всичко, което десноцентристкият избирател, ако трябва да има наръчник какъв трябва да бъде той, ние сме го изпълнили като партия. Като се започне от строгата фискална дисциплина, намаляване на бюджетния дефицит, закона за абсолютната забрана върху тютюнопушенето, мораториумът върху шистовия газ, мораториумът върху генномодифицираните храни; първата държава, която не даде да се упражни контрол върху интернет като отменихме АСТА, още когато Европейската комисия не го беше отменила; спирането на двата изключително неизгодни за България проекти като АЕЦ „Белене” и „Бургас – Александруполис”. И мога да изброя…
Водещ: Това всичко е вярно. Защо тогава не…
Бойко Борисов: Да, така че ако ДСБ или останалите колеги в дясно…
Водещ: Така, а защо тогава не ви включват в това обединение, което сега се прави?
Бойко Борисов: Защото те работят по този начин. 
Водещ: Иначе е вярно всичко това, което казвате, да.
Бойко Борисов: С една дума, върху платформата, върху най-важните неща… И затова Европейската народна партия, „Конрад Аденауер”, „Ханс Зайдел” - фондациите, най-големите в света, изцяло застават и подкрепят ГЕРБ. Да, може да сме сгрешили, да, може да сме допуснали грешки – признали сме си ги, ще ги поправим, но фундаментът, върху който стои ГЕРБ, е изпълнил абсолютно всичко в център-дясно. Откъде-накъде ще ми се поставя условия кой да е в моята партия или да не е в моята партия?! Аз не поставям никакви условия. Най-любезно казах…
Водещ: Това за Цветанов и за Фидосова ли става въпрос?
Бойко Борисов: За каквото искате. Дали ми харесва на мен Москов или Иван Иванов, или Деница там – това не е техен проблем, това си е мой проблем. И дали до мен ще стои Менда или Томислав Дончев пък си е мой проблем. Какво в нашите хора в център-дясно те не им харесаха, за да отклонят любезно поканата? Ами, нека да отидат любезно да се прегърнат с Цветан Василев, с БСП и ДПС, които направиха така, че да ги върнат на власт. Аз им поставих само една молба – дайте да излезем и общо да се знае, че център-дясно сме срещу това, което има в сегашния парламент. 
Водещ: Изясни за Цветан Василев. 
Водеща: Само да цитирам…
Бойко Борисов: Ама няма какво повече да изяснявам. 
Водещ: Ще помогне. 
Бойко Борисов: Аз няма какво повече да изяснявам. 
Водеща: „В края на мандата на тройната коалиция, пише Асен Генов на стената ни, държавните пари в Корпоративна търговска банка…”
Бойко Борисов: 300 милиона изтеглихме от банката. 
Водеща: „… са 500 милиона, в края на мандата на Бойко Борисов са 1,5 милиарда”. 
Бойко Борисов: И това не е вярно. 300 милиона, си спомням, изтеглихме август. Освен това, тези пари – за банки, като имена не искам да разговарям – всичките са така конструирани, че ако ги бяхме дръпнали, ще срутим банковата система. И затова не сме го направили, и затова постепенно се изваждаха парите и се работеше по този план.
Водещ: Добре. Отричате Цветан Василев във времето на трите години и седем-осем месеца на вашия мандат да сте му помагали да си доизгради цялата империя – медийна, финансова и т.н.?
Бойко Борисов: Тя си беше изградена много преди това, така че… Нито едно нещо не му се е случило в нашия мандат положително или различно от това, което е имал. ТВ7, ВВТ, вестници, телевизии – всичко това беше купено и беше негово. Да приемем другия вариант - ако бях тръгнал да съсипвам тази медийна групировка, какво щяхте да кажете тогава вие журналистите? Борисов или ГЕРБ натискат свободата на медиите или…
Водеща: В смисъл, да въвеждате плурализъм в медиите? Нямаше да имаме нищо против. 
Бойко Борисов: Ами ето, сега има ли плурализъм в медиите?
Водеща: Ами, вие кажете. 
Водещ: Ами има. 
Бойко Борисов: Мишо Миков има плурализъм към мен, към другите има ли?
Водеща: Имате предвид обръщението на Михаил Миков към… 
Бойко Борисов: Да, то /…/
Водеща: Но беше отхвърлено еднозначно от журналистите. 
Бойко Борисов: Ами, да. Така че и сега не виждам някакъв плурализъм.
Водеща: Добре, разграничавате ли се в момента като политическа сила от Делян Пеевски и от Цветан Василев?
Бойко Борисов: Ние никога не сме имали общо с тях. Ние сме били еднакво раздалечени от всички през цялото време. 
Водещ: Добре, а защо Делян Пеевски…
Бойко Борисов: И не сме ползвали властта по никакъв начин да влияем на медиите. 
Водещ: Защо Делян Пеевски се оказа неподходящ за председател на ДАНС? Не го изговорихте никога, затова питам. Вие излязохте от парламента тогава по време на гласуването. Защо, кажете защо? 
Бойко Борисов: Да ръководиш ДАНС се иска във всички случаи опит в контраразузнавателната дейност, защото самата агенция ДАНС – тя не е някаква обикновена служба. Това е борба срещу шпионите на чуждите разузнавателни централи, така на по-разбираем език да го кажа. Това е служба, в която офицерите се изграждат с много години. Това е служба, в която офицерите, когато отиват да докладват на своите началници, трябва да са много добре запознати, включително и началникът им, с всичките тънки нишчици, с които са привързани службите в света или каналите, по които се пренася информацията. Когато сложиш отвън чуждо тяло в дена подобна служба, тя мигновено спира да работи, защото…
Водещ: Т.е. вие не го подкрепихте, защото не е компетентен, така да кажем?
Бойко Борисов: Той няма компетенции за тази служба.
Водещ: И това е цялата причина?
Бойко Борисов: Това е, разбира се. 
Водещ: Цялата причина, няма друга?
Бойко Борисов: Ами, другата причина Станишев ще я каже, защото щял с „нестандартни средства” да се разправя с нас. Кои са нестандартните? Аз познавам законни средства и нестандартните са явно такива, които са обратни на закона.
Водещ: Ще прави ли Цветелина Бориславова партия?
Бойко Борисов: Това не мога да кажа, защото от поне 6-7 години не живеем заедно и това е не само неправилно, не само е лош вкус от страна на БСП и ДПС, защото всеки от нас си има своя личен живот. Обадете се, попитайте я. До този момент всички спекулации, че по някакъв начин тя влияе върху нас, не са верни. И това беше една от причините да се разделим, защото тя има бизнес, тя иска да се развива, тя иска да си има своя живот, а живеейки до мен, тя нищо не може да направи или ще бъде считано, че аз съм й помогнал да го направи. И това беше причината за раздора.
Водещ: Тя ще стане ли политически опонент, ако направи партия, на ГЕРБ?
Бойко Борисов: Това е нейно право, демокрацията изисква всеки да направи това, което желае. Така че не знам за нейните намерения, дали ги има или ги няма. По-склонен съм да мисля, че няма, но не мога да говоря от нейно име.
Водеща: Чий човек е главният прокурор Сотир Цацаров?
Бойко Борисов: На българския народ.
Водеща: Вие знаете защо ви питам.
Бойко Борисов: Не знам защо ме питате.
Водеща: В началото на мандата на този парламент имаше едни реплики между Делян Пеевски и Цветан Цветанов за една среща, и така и не се разбра. Ставаше дума дали Сотир Цацаров е отишъл при тогавашния вътрешен министър и там е заварил Делян Пеевски, или те двамата са отишли.
Бойко Борисов: Аз не съм бил на тази среща и считам, че не е правилно, когато се водят институционални срещи, това да бъде повод на коментари в публичното пространство.
Водеща: А коя институция е бил тогава Делян Пеевски?
Бойко Борисов: Той е бил депутат.
Водеща: Който не ходи на работа и не посещава комисията. Факт, че е бил, но…
Бойко Борисов: Не съм присъствал на тази среща, не мога да кажа какво са коментирали.
Водещ: Т.е. вие като политическа партия и вие като лидер нямате съмнения в избора на Сотир Цацаров и начина, по който той упражнява властта в прокуратурата? 
Бойко Борисов: Нямам никакво вмешателство в избора, защото те вървяха няколко избора подред - ВСС, на ВСС главният прокурор и едновременно с това конституционните съдии. Намесвах се в случая, когато трябваше Венета Райковска…
Водещ: Марковска.
Бойко Борисов: Марковска - извинявам се, да бъде сменяна, защото отзвукът от Брюксел беше много тежък. Оттук-нататък всичко беше проведено по абсолютни правила, по нашето законодателство и съгласувано с Брюксел. Така че сега истински се надявам, имайки огромния ресурс и власт, и време, да бъде направена реформата и в прокуратурата, и в съдебната система в частност.
Водеща: Питат ви, можете да инициирате референдум за избирателната система - дали имате такива желания?
Бойко Борисов: Защо да се прави референдум, като може да се влезе в парламента, за два-три дни да се промени само частта за парламентарните избори и да се отиде на избори? Да се каже една дата - дали сега, дали след месец, два или три, няма значение, за да се успокоят хората на улиците и това да се направи. Но ето, виждате ли, ние с тази пикантерия непрекъснато, кой кой е, отклоняваме вниманието от истинските проблеми. Тези хора назначиха… Много по-скандално от Делян Пеевски…
Водеща: Кой?
Бойко Борисов: … е да създадеш Министерство за инвестиционно проучване…
Водеща: Проектиране.
Бойко Борисов: … проектиране, в което да сложиш един далавераджия…
Водещ: Никой не му уцели името.
Бойко Борисов: Ами, той никой не го знае, този човек не се е показал вече близо два месеца. Никой не знае защо взимат заплати, имат секретарки, коли и какъв им е принципът да увеличиш министерствата с едно, което да трябва в него да се вкарат всички проекти и парите от Брюксел. Освен това, извинявайте, ама Орешарски е познато лице от Брюксел. По времето на Орешарски като финансов министър - понеже го чух днеска, че нямало да си говори с ГЕРБ, но като финансов министър той беше така любезен да бъде началник на пътната агенция. И точно тогава заради „Батко и Братко” бяха спрени всички фондове на ЕС, той е познато лице в Брюксел. И когато сложиш Калин Тихолов за министър за една нощ, и след това неговия човек, и създадеш специално министерство по тази тема, ама абсолютно нищо добро не може да се очаква. След това още първата седмица се скарваш с еврокомисаря, който държи 80% от проектите на България, измисляйки си, че с него си съгласувал назначения; слагаш зам.-министър на вътрешните работи за два часа; слагаш на енергийния холдинг човек с влязла в сила присъда. Ама това е само… Брюксел и хората в България не могат да чакат четири години да им се нагледат на сеира.
Водеща: Кога трябва да има избори според вас?
Бойко Борисов: Септември трябва да се направят избори, за да се приберат хората от улицата.
Водещ: Иска ли ГЕРБ като партия официално оставка на това правителство?
Бойко Борисов: Искаме незабавно оставка. 
Водещ: Не сте го формулирали досега.
Бойко Борисов: Е, как не сме?! Ние всеки ден го формулираме, не сме го формулирали!
Водеща: Не, става дума не сте в някакъв ред, който да е политически.
Бойко Борисов: Той какъв да е политическият ред? Политическият ред днеска го създават протестиращите, защото те са много по-чуваеми, отколкото ние в парламента с най-много депутати. Това е редът. Тези хора с всеки изминат ден… И затова искам да отправя само този призив, или по-точно протестиращите да знаят, че наказанието „Орешарски”, всъщност планът „Орешарски”, е да ги накаже в следващите години да платят този 1 милиард. Защото този 1 милиард, който ще вземат, ще го похарчат, без да има никакъв резултат от него, и след година и половина този милиард трябва да се връща и ще бъде върнат от тия хора, които са сега на улицата. Защото там има - поне от репортажите виждам, работещи хора, хора, които казват „Да, аз имам работа, работя, но не искам хора с такъв морал да ни управляват”. Тези хора ще бъдат наказани с този 1 милиард. И затова не трябва да се допуска.
Водещ: Коментар на изявленията на президента вчера?
Бойко Борисов: Не бих искал да правя коментар, защото ако кажа хубаво, ще кажат, че той е президент на ГЕРБ, а всъщност то лошо не мога да кажа, защото той направи едно прекрасно изявление. С риск по този начин да му попреча, Росен Плевнелиев много бързо се еманципира, защото такъв е законът, такова е устройството на държавата - политическите партии излъчват свои кандидати, народът ги избира и след това те стават президенти. Така беше със СДС Петър Стоянов, Желю Желев, след това на БСП Първанов, след това ние издигнахме Плевнелиев като ГЕРБ. Сега е президент, но той е президент на всички българи. Но никой не може да отрече - той е изключителен демократ. Никой не може да отрече, че той е един изключително свестен човек. И сега почват да го връщат в бизнеса преди 15-20 години. Ами офшорните компании - не казвам, че ги има, но и са инструмент в бизнеса, с който се работи. Всеки, който е правил бизнес, знае, че това е един от инструментите. „Кока кола” мисля, че е в офшорна зона. Така че тук по-интересно ми е какво са правили по Каймановите острови с правителствения отряд. Един месец те се занимават с правителствен отряд, който благодарение на това, че аз съм се движил бързо на всички точки, на които сме строили, имаме „Дунав мост 2”, абсолютно провален проект. И искам да ви върна в историята, когато с румънския премиер тогава отидохме, поканихме комисарите, след това отидохме заедно в Брюксел. Замразен, спрян, загубен проект за България и благодарение на това, че две държави го поискахме - слава на Господа и на президента Барозу - ЕК ни удължи срока и направихме „Дунав мост 2”. Те отидоха, Мишо Миков там да се подсмихва да открива мост, който… нула, нула има заслуга. Направихме им „Тракия”, направихме им „Яна”, направихме им „Струма”, направихме им „Марица” - те не могат дори да ги управляват. Сега казват почвали да се забавят. Ами ще се забавят, като ви е такова управлението. Снощи слушах госпожа Манолова, която тотално вече се е объркала, в „Панорама”, която казва - ако има предсрочни избори, щяло да има хаос. Абе, госпожо, февруари месец аз ви казвах, че юли месец са редовните избори, за два месеца или три щяха да станат всичките тези обекти, за които ви говоря, без проблем, още юни щеше да има „Тракия”. Вие тогава казвахте: „Не, незабавни предсрочни избори, с два месеца по-рано!”, и хвърлихте държавата в хаос. Щяха сега да са си изборите, да си изберат пак който искат хората и да сме завършили всичко, да си върви държавата гладко. Защо ги направиха? Знаете ли защо? За два месеца предсрочни избори.
Водещ: Защото вие подадохте оставка.
Бойко Борисов: Не, под натиск. Всеки ден Станишев излизаше и казваше, че подкрепят протестиращите. Там ни направиха такъв номер с цената на тока и вдигането на сметките, че ние…
Водеща: Кой, кой ви го направи този номер?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Кой ви го направи?
Бойко Борисов: Тези от БСП. Там имаме много добри манипулатори и изключителни специалисти в подривната дейност. Те са прекрасни в това да създадат напрежение в една… Те още взривяват линии и влакове.
Водеща: То това е политиката.
Бойко Борисов: Те са на такова ниво.
Водещ: Това е политиката.
Бойко Борисов: Не, не е това политиката. Това е политика за сметка сега на българския народ. И понеже всеки се изявява и говори от името на българския народ, аз говоря само от името на партия ГЕРБ и казвам, че на този народ, че след една година, ако се вземе този 1 милиард и се оставят тези още година, година и половина, както искат, да си откупят време с някакви трохички, които ще дадат на хората, ще спрат кофинансирането, защото няма откъде да вземат пари по големите проекти, ще ни спрат впоследствие… Не говоря от името на комисията, да не каже някой, напротив - просто тези хора ги знаят в Брюксел и ще ги наблюдават под лупа и ще сгрешат един ден. И след това 10 години… Защото им е хубаво сега на софиянци да ходят на протест с метрото, което им направих, да се движат по естакадите…
Водещ: И по Южните дъги.
Бойко Борисов: Да. Сега ще им е хубаво, като ходи Волен Сидеров по естакадите на „Меден рудник” да си ходи по морето или по „Тракия”…
Водещ: Един от въпросите във „Фейсбук” беше дали най-после Бойко Борисов ще се държи като интервюиран и ще отговаря на въпроси, вместо да говори за магистрали.
Бойко Борисов: Не, не, 42 години не направиха една магистрала, така че от такива въпроси на хората… Нека си говорим тогава за социалния мир - той е важен, но пари, бизнес, вдигане след това на потенциала на държавата става първо през инфраструктурата. И трябваше, лоши, хубави, да ни държат да ги довършим и след това и с камъни да ни изгонят, щеше да остане всичко това на народа.
Водеща: Добре, благодарим ви.
Водещ: Добре, спираме, че сме 8-9 минути вътре. Да обобщим: ще искате вот на недоверие?
Бойко Борисов: Ще го обсъдим сега с колегите. Благодаря на човека, който ни е дал този съвет.
Водеща: Избори през септември?
Водещ: Избори през септември?
Бойко Борисов: Ами защото юли, август хората отиват на почивка, предполагам. И има 45 дни мисля, че срок, законов.
Водещ: Така, и ще поискате по политически начин оставка на правителството, ще обявите…
Бойко Борисов: Ние сме „за” - ако искаш, още днес ще пуснем една декларация – ние сме „за” оставка, за да нямате повод за такива въпроси.
Водещ: Пуснете. Ако ви осигурят ред в Народното събрание ще се върнете?
Водеща: Ако Волен Сидеров бъде…
Бойко Борисов: Редът е да го извадят него от Народното събрание, защото той е опасен човек.
Водещ: Добре. Важни неща сме казали значи. Добре, много ви благодаря. 



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1820556
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930