Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 13:21 - Титлите "АКАДЕМИК" и "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ" на БАН - БЕЗ ЛЕГИТИМИРАНЕ в ЗАКОН и БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 7010 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 12.04.2010 06:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
11.04.2010 г.
  неделя 
                         ОТВОРЕНО ПИСМО
                                      до
              МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ  
          МНОГОУВАЖАЕМИ г-н МИНИСТЪР 
                                      на
       ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА и НАУКАТА     Като подкрепям изцяло Вашата държавническа позиция относно необходимостта  от радикална реформа в Българската академия на науките, искам да споделя и моето лично становище по един от възловите въпроси на реформата.
                                        +           
   Първият Закон за БАН е приет през 1947 г. Той е обсъждан на първо и второ четене от VI ВНС. В мотивите към законопроекта се твърди, че академията не може да остане "самостоятелно и независимо учреждение", а трябва да е държавно учреждение и да бъде под върховния надзор на Министерския съвет.            Законът е обнародван на 19 февруари 1947 г. В него са заложени постановките за свързване на научните постижения с практиката и за поставяне на изследователската дейност на "здрави научни основи". Изисква се въвеждането на плановост и колективност в работата на академията.              СЪЗДАДЕНИ  са званията АКАДЕМИК (за всички редовни членове на академията) и ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ (за дописните членове).            Членовете на академията получават право на допълнително месечно възнаграждение, независимо от другите им дейности и доходи.            Академията се преименува в Българска академия на науките (от 1942 г. до този момент пълното й название е Българска академия на науките и изкуствата).              Предвижда се БАН да създава свои научни институти, в които да работят научни сътрудници и да се приемат държавни стипендианти (аспиранти).  
                                             +
                                                                                      +
                          

              Трябва ясно да се каже и да се знае, че  БАН действително е исторически наследник на Българското книжовно дружество /създадено през 1869 г./, преименувано през 1911 г. на Българска академия на науките  и на Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/, както се е наричала  в периода 1940-1947 г., но в своя сегашен вид като ДЪРЖАВНА научна организация, включваща Централно управление и собствени научни институти, Българската академия на науките  е създадена именно през 1947 година по подобие на Академията на науките на Съветския съюз.
            Тогава, в същия Закон за създаване на одържавената БАН, пак по примера на АНСССР, са официално въведени и легитимирани със закон и званията "АКАДЕМИК" и "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ" на БАН. 
                                   +
      Какво трябва да се направи в момента, когато се подготвя Проектът на Закон за изменение на Закона за БАН?
                  1. Званията "АКАДЕМИК" и "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ" на БАН нямат и не могат да имат никакво място в този нов закон. Досега те съществуваха като ОФИЦИАЛНИ НАУЧНИ ЗВАНИЯ именно поради обстоятелството, че бяха легитимирани в законова форма.
                     2. Законовото легитимиране на титлите "АКАДЕМИК" и "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ" като висши НАУЧНИ ЗВАНИЯ влизаше в очевадно противоречие със Закона за научните степени и научните звания, където те не присъствуваха. Не присъствуват и в сега приемания Закон за развитие на академичния състав, който заменя досегашния Закон за научните степени и научните звания.
                     3. Титлите "АКАДЕМИК" и "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ" от момента на тяхното законово регламентиране през 1947 година та до ден днешен, винаги са били законово подплатени с ползването на ПРИВИЛЕГИИ от техните носители.
                     4. Правителството на Сергей Станишев през месец юли 2008 година взема решение, с което придава на  тези дотогава все пак търпими привилегии такава драстичност, която ги прави АБСОЛЮТНО НЕПРИЕМЛИВИ за българската научна общност. 
                     5. Няма, разбира се, никакъв проблем Българската академия на науките да избира свои дйствителни членове и свои кореспондентни /дописни/ членове. Щом традицията го е наложила, нека те се наричат академици вместо просто членове на БАН.
                      Законът обаче не може и по никакъв начин не трябва да легитимира тези звания като научни звания в досегашния смисъл на термина. Това са си престижни, почетни звания на Българската академия на науките и толкоз. Намерят ли дори само термнологично присъствие в закона, академиците никога няма да се примирят със загубата на огромните си привилегии, ще вдигнат огромен скандал и ще съдят държавата.
                        6. Трябва да бъде пределно и  предварително ясно, че ако титлите "АКАДЕМИК" и "ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ"не бъдат изхвърлени от текста на Закона  за БАН, никаква действителна реформа в БАН не може да бъде доведена докрй. 


Тагове:   бан,   легитимиране,


Гласувай:
2



1. bven - Тези звания бяха
11.04.2010 18:05
не само подплатени с големи привилегии, но и се даваха в много случаи по "партийни заслуги" и бяха доживот. Може някой и да знае какво значи действащ академик на 65-70 години, но доколко е неговият научен принос?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1821239
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930