Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2011 21:43 - БРАВО, БОЙКО, БРАВО за ВЕЛИКОТО ТЪРПЕНИЕ, ГЕНЕРАЛЕ МОЙ!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1106 Коментари: 0 Гласове:
2



image Бойко Борисов за правителството на ГЕРБ и 20-годишния преход – част 2 09 февруари 2011 | 13:44 | Канал 3,"Времена и нрави" Начало / Мнение Бойко Борисов, министър-председател и проф. Юлиан Вучков в предаването на Канал 3 „Времена и нрави”. Тема: Правителството на ГЕРБ и 20-годишния преход.



Продължение от част 1



Водещ: Той е бил на ръководни места през целия си живот. Той е човек, който е класи над господин Стефан Константинов и като ръководител. Той ръководеше национални обекти, той ръководеше в Правителствена болница цялата кардиология, във Военна болница. Енергия, цяла България обикаля. Той е класи над вашия Стефан Константинов. Не щете такива хора, господин Борисов.
Бойко Борисов: Не искам да го отблъсквам като авторитет. Професор Григоров е изключителен хирург, приятел ми е, но и Стефан Константинов може и ще се справи, повярвайте ми. Младен Григоров ще му помага, няма да му пречи.
Водещ: Не, няма нужда той да бъде помощник. Той трябва да бъде титуляр, както бяха по живково време Радой Попиванов, академик; Кирил Игнатов дълго беше здравен министър и управляваше добре и т.н. Тази област е много деликатна. Тя е за големи професионалисти. И организатори, но и професионалисти. Аз ще ви кажа още един случай. Защо не използвахте един такъв блестящо подготвен банкер като Чавдар Кънчев, който напусна заради мошеничествата на господин Иван Костов? Достоен човек, с морал.
Бойко Борисов: Безспорно.
Водещ: Приватизира господин Костов, знаете, „Булбанк”. Хайде да не влизаме, защото той сега се вихри и дава съвети със своите 2,5%, с клизма влезе в Народното събрание и дава акъл на всичките. Напусна човекът. Огромна икономическа подготовка. Вижте, не може да се сравни с някой от вашите министри Чавдар Кънчев по стаж, по дълбочина, огромна банка ръководеше. Не се насочвате, не само вие, господин премиер, не се насочвате към големите имена. Не бива само големи да бъдат, искам да ме разберете, трябва да има и млади хора, разбирам, трябва да се дава път и на млади хора. Но няма баланс между младите и тези, които са майстори. Малко са майсторите в кабинетите. Не можете да ме убедите в противното. Оставаме си вие на вашето, аз на моето мнение.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Друго, което искам да кажа.
Бойко Борисов: Факт е, че еднакво уважаваме тези хора.
Водещ: Уважаваме ги, трябва да ги използваме.
Бойко Борисов: И ги използваме. Аз се допитвам до много хора.
Водещ: Господин Борисов, на мен са ми казвали много зрители: защо не направите партия, защо не станете... Имам всичките дискове, мога да ви ги дам. Никога за премиер не са ми казвали, например: защо не станете президент? Между впрочем, ще бъда много по-добър президент от всичките президенти, които са били в България досега, просто защото първо, те имат една хилядна от моята култура. И аз съм казал, защото не съм маняк, нямам никакви претенции към властта. Нямам претенции. Скромно реагирам, както виждате. Аз си обичам моята работа. Но малко уважение наистина към хората, които са с по-голяма култура. Доста простовати са голяма част от министрите и ограничени. Позволете да ви кажа за данъците. Хубаво, че са ниски данъците, добре, за да има повече външни вложители, вие го обяснявате.
Бойко Борисов: И за българския бизнес, за българските данъкоплатци.
Водещ: Защо не махнахте червения данък, плоския, на господин Станишев, който се пише за ляв, а той е ултрадесен, след като този данък го няма в много държави, само в няколко щата на Америка го има?
Бойко Борисов: Има го и в Европа. Той е 10% и след облагане на практика става 7%. Това е най-ниският данък в Европа, който има България, и 20% ДДС – това са двата най-ниски данъка.
Водещ: Високо е ДДС-то за нашите доходи, господин Борисов.
Бойко Борисов: Я вижте колко е на комшиите.
Водещ: За нашите доходи е високо бе, господин Борисов. За нашите доходи е високо бе, брат ми.
Бойко Борисов: Ние удържахме на 20 процент в тази зверска финансова криза.
Водещ: Аз съм съгласен с вас, че държавата трябва да има данъчни постъпления, за да се издържа.
Бойко Борисов: Всички премиери в Европа се...
Водещ: Но у нас няма производство, господин Борисов, трябва да разберете. Държавата трябва да се храни главно от данъци, но на първо място от производство.
Бойко Борисов: Нали ви казвам за производството как е направено.
Водещ: 20 години тази върхушка, много преди вас, признавам, ликвидира не само фалиращите, слабите предприятия, които трябваше да бъдат ликвидирани, но ликвидира и добри средни и малки предприятия. Ние имахме една добре развита и то многостранна лека промишленост. Текстилна – изнасяхме; хранително-вкусова – изнасяхме; аналгин, всичко това се унищожи.
Бойко Борисов: Фармацевтичният бизнес в момента е добре в България.
Водещ: Но текстилната, хранително-вкусовата, не изнасяме. Ние изнасяхме обувки огромни количества, господин Борисов. Да не говорим в Съветския съюз какви плодове, зеленчуци.
Бойко Борисов: Това е друга тема.
Водещ: Друга, но имаше производство. Ние сме се превърнали в една търговска страна.
Бойко Борисов: Имаше. Примерно тук е грешката, че това махало от сателит на Съветския съюз сме се превърнали в един момент в най-голям враг. След като нашата продукция там десетилетия е продавана, хората я познават. Вместо това бързо да се претрансформира, частните компании да изкупят лицензи, да изкупят всичко, което има и да отидат на готовия пазар. Защото сега руснаците още като дойдат знаят и цигарите „Стюардеса”, и „Слънце”, и „ТУ 134” – старите марки, които бяха. Помнят „Слънчев бряг”, помнят коняците, помнят ракиите, помнят вината, помнят киселите краставички.
Водещ: Добре, как ще върнем сега производството? Тези предприятия, които бяха готови, които отлично работеха, сега как ще ги възстановим? Срещу големи подкупи, вие знаете, слагани в ръцете на премиери, на президенти, на...
Бойко Борисов: Не е дори толкова страшно, че са били продадени по този начин. По-голямата грешка и по-голямата злина е т.нар. следприватизационен контрол. Умишлено са изчакани пет години, мина давност и сега ние тръгнахме да го правим и навсякъде ударихме на камък, защото примерно това е продадено, приватизирано. Трябвало е по договор следприватизационният контрол да ги наблюдава – да направите инвестициите тук, да направите второ, да не гоните работници, трето, четвърто, пето... Не е следено умишлено. Сега, когато ние отидем, то е приключено. Нищо не може да се направи, освен да страдаме, че това е заминало. Всичко е законно. Така са конструирани нещата, че на практика да не бъдат гонени един ден. Само си спомнете какъв закон Тройната коалиция си бяха въвели преди да дойдем ние на власт, на който изтичаше давността когато ние идваме на власт – да не носят законова отговорност за своите сделки. Закон! Как ще ги забравяте, професоре, тези неща. Представяте ли си каква наглост е това да си направиш закон да не носиш отговорност.
Водещ: Колко са министерствата в момента?
Бойко Борисов: 15.
Водещ: 15, добре. Имаме 54 агенции и други държавни ведомства в една малка страна.
Бойко Борисов: Доста намалихме от тях.
Водещ: Още трябва да намалите. Много са.
Бойко Борисов: Има още няколко, които могат да бъдат намалени и събрани. Сега очакваме...
Водещ: Много са. Защо трябва да бъдат отделно Министерството на екологията, на бедствията и на регионалното развитие, когато те са абсолютно зависими сектори? Защо да не се обединят в едно? Те са много свързани помежду си и много могат да си помагат като отделни големи направления. Давам ви една идея, помислете, не ми отговаряйте веднага.
Бойко Борисов: Те могат, но това във всички случаи ще направи тромава администрацията. Ето примерно икономиката, енергетиката и туризма. Това мега министерство се задъхва.
Водещ: Аз смятам, че то може да се раздели. Трябва да се раздели. То е ключово министерство. То е свързано именно с производство.
Бойко Борисов: То е претоварено. Където са най-големите оперативни програми – МРРБ, регионалното развитие, екологията.
Водещ: Там да. Там да. Особено туризмът, на който разчитаме също. Защото оттам могат много пари да дойдат.
Бойко Борисов: Само на теория на туризма. Без магистрали какъв туризъм ще правите, професоре, вие?
Водещ: Така е.
Бойко Борисов: Като тръгнеш 8-9 часа да ходиш на почивка, то ти се отщява да тръгнеш. Ще отидеш до Малдивите или до Сейшелите. За 9 часа до Бургас.
Водещ: Екологията, бедствията и регионалното развитие ще ги поеме добрият министър Плевнелиев – пъргав, енергичен, много работлив човек. И нищо му няма, ще ги върти и пушек ще се вдига. И ще се спечелят много пари. И сега един директен въпрос. Защо ни е ДАНС? Той беше създаден от Станишев и от Георги Първанов, за да имат свои агенти в ДАНС. Това е абсолютно ясно. Ние сме малка държава бе, господин Борисов.
Бойко Борисов: Нека да го обясня. ДАНС е механично изваден от МВР. Нещо, което го има - бившата служба „Национална сигурност”, „Военна полиция” и финансовото разузнаване.
Водещ: Върнете го в МВР.
Бойко Борисов: Дали ще е...
Водещ: Но там се лапат много пари.
Бойко Борисов: Не. Дали ще е...
Водещ: А, моля ви се, не. Капка по капка вир става, господин Борисов.
Бойко Борисов: Напротив, аз ДАНС ги върнах в старата им сграда.
Водещ: Не, то не бива да го има ДАНС. То трябва да стане направление в МВР.
Бойко Борисов: То си беше „Национална служба сигурност”.
Водещ: Така да бъде. Ние сме малка страна.
Бойко Борисов: То всъщност сега е същото. Само механично е извадено.
Водещ: Извадено, но все пак повече пари струва когато е отделно. Не може да ме убедите.
Бойко Борисов: Не е повече. Един и същи е стажът, едни и същи са хората. Ако сега директорът се води директор, иначе ще се води директор на национална служба. Както е директорът на БОП да речем, или на „Криминална полиция”. Едно и също е.
Водещ: Колко души работят там? 3000 души някъде работят в ДАНС. Така ли е?
Бойко Борисов: По-малко. Сега продължаваме да съкращаваме.
Водещ: 500 души са предостатъчни. Трябва да се реже отвсякъде. Много чиновници. Няма кой да работи в България.
Бойко Борисов: Професоре, дори като режеш, не знам дали знаете, че като отрежеш трябва да платиш 20 заплати накуп.
Водещ: Да, но след като ги платиш, вече си отдъхваш. В перспектива.
Бойко Борисов: Да, но точно във времето на финансова криза, когато всеки лев събираме в бюджета, още 10-15 милиона за обезщетение като отидат... Няма откъде да ги планираме, няма откъде да дойдат.
Водещ: Трябва да се реже въпреки всичко. Аз ще ви кажа и друго. Аз имам впечатление, че този ДАНС мъти водите на България, вместо да ги избистря и да ни чисти от мръсотията. Много усложнения, много интриги оттам дойдоха, вие го знаете това. И компромати...
Бойко Борисов: От години наред.
Водещ: Но една година в мащабите на днешния динамичен век – това са 10 години.
Бойко Борисов: Година имаше тишина, сега...
Водещ: 15 правни звена има в България. То са институти за това, за онова, за правораздаване, за кривораздаване, към БАН, извън БАН, не знам какво. Много разлято, много канцеларии, много чиновници.
Бойко Борисов: Да, но нали виждате, като тръгнем да съкращаваме какъв вой се извива.
Водещ: Трябва да се изтръсква чергата.
Бойко Борисов: Тръскаме.
Водещ: Трябва още. Сега ще ме убиете ли, ако ви кажа нещо, но много ви моля, въоръжете се, защото вие имате достатъчно чувство за хумор, ако ви кажа така: малко ми идва в повече вашето пристрастие към спортната област.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Извинявам се, тази Спортна палата можеше да се поотложи малко.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Защото има много по-неотложни работи. Раково болни хора, разбирате ли, хора на хемодиализа.
Бойко Борисов: Те пак ги лекуват раково болните хора.
Водещ: Но ще умрем. Вижте, господин Борисов, изцяло съм за магистралите, за пътищата, но Спортната зала можеше да почака. Няма да умрем от тази работа.
Бойко Борисов: Напротив, без спорт ще умрем много по-бързо.
Водещ: Но това е професионален спорт. Аз искам държавата да дава пари за народен спорт. За учениците. А не да дава за професионалния спорт.
Бойко Борисов: А как да не дава? Колко извадихме...
Водещ: Вие давате пари за професионалния. Професионалният спорт нас не ни храни, не топли народа. Само за хляб и зрелища. Освен това искам да ви кажа – в условията на пазарна икономика вие правилно, аз ви подкрепям в това, трябва да има реформи, промени – тук сте прав. Но не може да няма в условията на пазарна икономика реформи в спорта. Спортът да мине на самоиздръжка поне 50%, а държавата да му помага за забележителни нови начинания и за големи спортни приоритети.
Бойко Борисов: За спорта няма да се разберем.
Водещ: Аха, ще издържам спорта аз, професионалния.
Бойко Борисов: Дали в САЩ, Русия или Германия се самоиздържа спортът?
Водещ: Вижте, тук е България, тук не е САЩ.
Бойко Борисов: Да, България е. Гордостта на България са българските спортисти.
Водещ: Преди да отида на мач, искам да съм нахранен и да съм здрав. Това е моето мнение.
Бойко Борисов: Но за да бъдете нахранен, и не случайно пък щом цитирате все професори, вашите колеги професори казваха: здрав дух в здраво тяло. За да накараш децата да отидат да тренират и да спортуват, някой трябва да ги грабне. А като отидат в Спортната зала и гледат българските волейболисти, баскетболисти, тенисисти – те ще се влюбят в спорта, ще тренират и ще отидат да ни представят...
Водещ: Вземете малко пари от професионалния спорт и го дайте за народен спорт.
Бойко Борисов: Знаете ли Министерство на спорта с колко пари разполага за тази година? С 5 милиона. Тези 5 милиона ли да ги взема?
Водещ: Да. Тук 5 милиона, оттатък 5 милиона.
Бойко Борисов: Както вие от медиите или учените искате пари за БАН, такава огромна гилдия са хората в България, които си искат своите стадиони, своите зали искат. Един спортист днес е шампион, днес може да стане. След 5 години той вече не е...
Водещ: Още не съм ви казал за БАН какво ще кажа. Искам да кажа, че ние сме на такъв етап...
Бойко Борисов: Няма ли да свършваме, няма ли да вечеряме тази вечер?
Водещ: Няма да вечеряме, тази вечер няма. Ще вечеряме, ще се радваме на нашите приятелки като се приберем да ни прегърнат и целунат като компенсация за нашата умора. Сега, българинът, ние сме в такова положение, трябва и стотинката да цепим на две, господин Борисов. Голяма разточителност. Не само сега. Аз ви казах, че ще говорим за целия преход. Много пари пропиляхме през този преход. Много пари.
Бойко Борисов: Това, което правителството и нашата партия дава, се вижда. Тази спортна зала, за която говорите, тези магистрали, Южната дъга, или метрото, или което и да е в провинцията като естакади или като инфраструктура, която правим – тя се вижда. И тя ще остане за следващите десетилетия.
Водещ: Минаваме към моята област. Дано там по-внимателно да бъда слушан, тъй като съм професор и доктор на науките, образователната област мисля, че я познавам съвсем, съвсем по-добре. Аз смятам, че Сергей Игнатов е човек с качества, той е енергичен, млад, има характер, това е много важно, отстоява позиция. Трябва да му благодарим, че махна МАГ, това беше едно безобразие много голямо – Станишев да си слага свои хора. Председателят на Министерски съвет да казва с негови хора кои да стават професори и кои не. Никъде го нямаше в света. Вече има ли второ разглеждане и ликвидиране на МАГ? Окончателно? Обърнете внимание, защото това е безобразие. По този начин той възстанови самостоятелността на университетите, която има във всички държави.
Бойко Борисов: Когато един университет се уважава, си избира тези за професори, които да го славят.
Водещ: Те най-добре си знаят - университетите и първо са най-компетентни да преценят. А оттатък горе сбирщина оттук, оттам, кой знае кой, по партийна линия. По-рано червена, след това синя, жълта и така.
Бойко Борисов: Безспорно добро решение.
Водещ: Така, подкрепям го. Дано да го доведете докрай.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Гласувайте го. Така, сега, искам да ви кажа, г-н Борисов, понеже това е много моя област - много е тежко положението със средното образование. Просто е изключително тежко. 50% са неграмотни от учениците, 50%! 40% от кандидат – студентите пишат безумия и са двойкаджии. Учебниците са отвратителни. Не се е променило и сега това положение. Има и стари наслоения. Нямате представа тук като говоря за образованието колко зрители се обаждат и казват – професоре, кажете какво става – учебници, които са написани на отвратителен език, неясни, незрабираеми, на лош език, неграмотни, блатисти, скъпи...
Бойко Борисов: Кой ги пише учебниците? Нали ги пишат професори?
Водещ: Пишат ги некадърни хора, които са близки на чиновниците в Министерство на образованието. Сменят се министрите, а чиновниците не се сменят. Обърнете внимание. Игнатов понеже е професор, залага повече на висшето образование. Обърнете внимание на средното, защото то дава материала за висшето образование. Не може да не се съгласите с мен. Много е тежко положението. Преподавателите също, много е паднало нивото. Отиват там просто, защото не са намерили по-добре платена работа, а не от някаква любов, ако щете. Няма да ви говоря... дълги ваканции. Ние сме на 47 място. При Живков бяхме на 14-то място, беше напълно ликвидирана неграмотността. Ромите завършваха най-малко 4 и 5 клас. Не може ли нещо да се направи да се възстанови задължително поне 4 класа да изкарат ромите задължително, като се поеме финансово, защото те нямат възможност, към Европейския съюз да се обърнем, има програми. Те масово не вършат... а неграмотността и невежеството от тук идва престъпността голяма.
Бойко Борисов: Ние и сега даваме много пари за образование. Просто трябва да се намери инструмент да отиват задължително на училище. Те не ходят на училище.
Водещ: Обърнете внимание. Не обръща достатъчно внимание г-н Игнатов на средното образование, на качеството на системата. Вие сте човек, който обича да разсъждава, не се отегчавате, когато се разнищват, обясняват нещата. Тестовата система се налага, а го няма анализът, свива се ...
Бойко Борисов: Признавам, че ...
Водещ:...а учениците не се учат да мислят.
Бойко Борисов: Като се почне от БАН, университетите, висшето образование – почти всичко ми е минало през главата, но за средното образование не сме дискутирали с министъра и утре на Министерски съвет обещавам да говоря с него. И ако искате мога да ви го пратя при вас по тема „Средно образование”.
Водещ: Учениците не се учат се да мислят. Да им се готово с „да” и „не” тестова система. Той трябва да развие една тема, а не само да казва „да” и „не”. А като не се учи да мисли, той поглъща тази информация без да я разбира, разбирате ли? Поглъща информация, но не разбира тази информация и не може да я приложи в практиката. Аз ще ви кажа малко за разведряване да видите безумия на ученици от 8, 9 и 10 клас и от 11 клас. „България се състояла от Княжество България и Източна Румъния” – това е 11 клас. Не Николай Гогол, а Николай Гогов. Стефан Данаилов, извинявам се тук още веднъж, който ще става сега президент нали, всякакви безумия има в България, написа на времето „сбогом” със „з”, за това биха уволнили във Франция, а не със „с”. Най-често употребяваната дума е сбогом в букварите още. Една журналистка пише Йонеско, който един автор световноизвестен, тя го пише Юнеско, а не Йонеско и го бърка със световната организация, където тази Ирина Бокова да се чудиш и тя как стана председателка, но няма никакво значение. Вие знаете ли от 11 и 12 клас учениците не знаят, че „Радецки” е написано от Иван Вазов, а мислят, че е написано от Христо Ботев. Може ли това химн на България! Ама до такава степен простащина и невежество. И друго не още...
Бойко Борисов: За Ирина Бокова не съм съгласен.
Водещ: Моля?
Бойко Борисов: За Ирина Бокова не съм съгласен.
Водещ: Добре, добре. Тя уби човек на времето, оправдаха я заради баща й. Затварям скобата.
Бойко Борисов: Аз това не го знам.
Водещ: Сега, вие знаете ли, че има ученици от 10 и 11 клас, които смятат, че Пенчо и Петко Славейков са братя? Вие знаете ли, че моя приятелка, която преподава по българска литература на 10 и 11 клас, казва: мои студенти смятат, че Кирил и Методий не са братя, а са чужди хора. Крил и Методий! Нямам думи. Къци Вапцаров се смесва с Никола Вапцаров. Голямо невежество, голямо невежество и това е просто болест. Г-н министърът първо трябва да уволни много чиновници от там, които поръчват учебници на свои приятели и делят пари.
Бойко Борисов: Професоре, като кажеш така, трябва да се ...
Водещ: Сега, и друго нещо да ви попитам, за да свърша с образованието, защото е много важно. 54 висши учебни заведения. Ние нямаме кадри и за 20, г-н Борисов. Ние сме малка страна. Вие знаете ли, че има пет висши медицински заведения в България. За какво? За да създаваме слаби лекари. Вие знаете ли,ч е има 30 икономически и правни факултета в България – УНСС, Свищов и купища други. Всичко това се дублира. Това бълва, бълва, няма ... работодателите не са доволни от тези студенти, казват, че не са качествени, че не са добри. Освен това, понеже г-н Игнатов идва от НБУ, частен институт, ще закрие ли частните институти 90%, които са некачествени, защото нямат добри кадри, но с пари се поддържат. Понеже отпадат слабаците от държавните университети, късат ги и отиват срещу много такси ... Ще ликвидира ли поне половината от тези частни университети или вие ще кажете, те се издържат. Те се издържат от други, но те сриват критерия, г-н Борисов, ценностната система...
Бойко Борисов: Не. В края на краищата след това като отиваш за работа гледат къде си завършил.
Водещ: С връзки. Аз имам умни приятели с по два – три езика седят и компютри сигурно, а други с политически връзки показват тапията и влизат на работното място. БАН, минаваме към БАН. Създаден е от Васил Левски БАН и от други хора, той го е насърчил. БАН има много успехи в областта на точните науки, трябва да съществува и бих казал така като колега, како професор, сигурно сте обеден – колкото може повече пари на тези точни науки, които след това ще възвърнат, г-н Борисов...
Бойко Борисов: Естествено.
Водещ: ... и ще възвърнат многократно. Експерименталните науки, ако можем така да кажем, а там сме силни, ние имаме много голяма в... Химията, вие го знаете, в биохимията, в геофизиката, тези точни науки трябва да се поддържат и трябва да се уважава БАН, да се запази БАН. Аз ще ви кажа само две, вие ще се изненадате, критични думи за БАН ще кажа. В БАН обаче има раздуване на обществените и хуманитарните институти, има чиновници...Например много слабо е въздействието на Института по философия и изкуствознание върху практиката. Какъв ефект имат там? Какво правят?
Бойко Борисов: Аз по-простичко ще го кажа. Първо, за да има най-чиста управленска теория за БАН нашето предложение беше и в проектозакона да отиде на контрол в парламента. Знаете, че в парламента ходи и главният прокурор, и Сметната палата, и министри, премиер, всички без президент. Всички там биват викат и дават своята отчетност и обяснения, защото БАН в същото време не е държава в държавата. Така че ръководителят на БАН бива викан в парламента да се отчита, дали един път или два пъти годишно, няма значение. Освен това предложихме да има съвет или шапката на БАН да бъде един обществен съвет, настоятелство, както едно време, беше модерно да се казва още преди социализма. И това настоятелство да бъде от 9 човека, само двама да са от правителството – финансите и образователния министър, а другите седем да бъдат професори, академици, общественици, бивши и настоящи членове на БАН.
Водещ: Трябва да бъдат главно учени, повече учени. Трябва да бъдат около 15 – 20, за да може двама – трима от правителството...
Бойко Борисов: 15 – 20 човека не могат...
Водещ: Поне 15 души да има.
Бойко Борисов: ... да бъдат такъв работен орган. Те, ако искат тези 9, ако искат да ги направят... Аз в случая, даже това мое предложение оставете го, дали са 9, 11 или 15 все ми е тая. Въпросът е това да са безспорни авторитети, които като излязат и това, което преди малко казах, дали да имаме 50 млн. лв. за наука в бюджета и как те да бъдат разпределени. Те да си го кажат, това настоятелство – ще дадем за математика, ще дадем за физика, ще дадем за земеделие, защото от това очакваме да се върнат парите след това, а не от философия или обратното. Това настоятелство идва при нас и заявява...
Водещ: В БАН има големи науки на точните науки и те трябва да бъдат финансирани колкото се може повече.
Бойко Борисов: Това предложение за Закона за БАН...
Водещ: Същевременно ...
Бойко Борисов: Това настоятелство преценява дали да продава имоти, дали да ги дава под наем, какво да прави с тях.
Водещ: Това е вече друг въпрос, аз не съм мисли върху...
Бойко Борисов: Ние от тази работа правителството се оттегля.
Водещ: Да, аз също смятам, че в БАН има раздути щатове, както навсякъде. Смятам, че в хуманитарните науки има, в тези хуманитарните обществените има много мъртви души. Не говоря само за пенсионерите. Има хора, които седят там само,з а да си пишат книгите, които нямат никакъв ефект. Освен това хуманитарните науки трябва да имат влияние върху текущия български живот, влияние.
Бойко Борисов: Ни с вас не можем да кажем и затова трябва такова настоятелство, такива хора, за да вършат тази работа. Иначе сега, ако ние кажем за даден книга, че на нас с вас не ни харесва...
Водещ:Става дума за професионалисти, за учени...
Бойко Борисов: ... да ми дават на мен на мен акъл.
Водещ: Да минем сега към Вежди Рашидов.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Аз го харесвах, защото така хубаво приказваше, емоционален, страстен, много ми допадаше, че така реагираше срещу национализма бесния на депесарите. Това му прави чест, а той се оказа негоден министър.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Ще ви кажа защо. Първо хората не са доволни от духа на неговата цялостна политика. Сега, не става дума само за театрите, Аз съм завършил ВИТИЗ, но театрите са вече една много малка част от моите интереси, макар че искам да кажа във ваша полза някои неща. Слушайте ме. Аз също смятам, че някои театри са много слаби и биха могли да се обединят с някои по-големи. Това го мислеше и Живков на времето. Той създаде много театри и след това разбра, че няма публика в част от тях, разбирате ли, просто по три- четири ... Да се обедният някои без да отпадат талантливи актьори обаче.
Бойко Борисов: В момента и реформата в театрите приключи и мисля, че се намери необходимия баланс. Това, което направихме в София и всички артисти и зрителите са доволни от делегираните бюджети и го изказаха гласно, това отива, в момента се мултиплицира и върху останалите. Театърът ще бъде в тези градчета или по-малки места, където не може да се поддържат такива малки...
Водещ: Може да се отиде до обединение, за да не отпаднат талантливи актьори.
Бойко Борисов: По принцип артистите имат нужда от престъпления...
Водещ: ... Пловдивската опера да съкращаваш, г-н Борисов. Това е прославена опера.
Бойко Борисов: Колко опери има в България, знаете ли?
Водещ: Колко са?
Бойко Борисов: Осем.
Водещ: Не бих казал, че са толкова много.
Бойко Борисов: Осем.
Водещ: Добре, не са чак толкова много.
Бойко Борисов: дали има публика за осем опери?
Водещ: Сега, искам да ви кажа нещо друго, което ме смущава...
Бойко Борисов: ... им в Австрия или в Германия, дай да ги броим по опери...
Водещ:Сега, да ви кажа нещо, което ме смущава. Това е първо, че всичките министри на културата след ’89 година са негодни или некачествени министри. Първо те нямат достатъчно обща /.../, естетическа и професионална подготовка. Все се назначават отделни специалисти. Музикантският министър беше Табаков и се грижеше само за музиката. Стефан Данаилов търчеше само за театрите. Ема Москова и Вежди Рашидов само за изкуствата и изобразителното изкуство
Бойко Борисов: Вежди Рашидов за скулптури нищо не е направил.
Водещ: Еднопосочни хора.
Бойко Борисов:Напротив.
Водещ: Нямат естетическа подготовка.
Бойко Борисов: Усилията на Вежди Рашидов са преди всичко в музеите да бъдат изградени,в театралната реформа, в това да...
Водещ: Аз ще ви кажа сега моите...
Бойко Борисов: За киното да дадем допълнително.
Водещ: Аз ще ви кажа моето главно възражение за едно истинско природно бедствие, дано да се съгласите с мен. Цялата интелигенция и много хора, които ме срещат по улиците сме потресени от безподобната чалга, аз я наричам кръчмарщина, която залива целият телевизионен фронт. Това е нещо страшно. Ние сме наводнение от порнографски въздействия, от скандали, от гъзене, от голотии, от псувни, от трогателства, от гаврене с национални светини, с национални герои, по сцената се извършват физиологически действия, говоря се непрекъснато за половите органи на жени, коментира се сексът като нещо калташко, вонящо, пеят се песни по клозетни текстове. Това е кошмар. Как не го виждате 20 години, как не го виждате, г-н Борисов? Това опростачва и оглупява нацията. Извинете, вижте каква песен, част от нея ви я посветила Сашка Васева.
Бойко Борисов: Не, не, моля ви се не искам да слушам.
Водещ: Вижте моля ви се.
Бойко Борисов:Не, не, не искам да слушам. Аз не съм виновен, че има луди хора, които пишат.
Водещ: Луди хора, но те заливат пространството. Да ги интернирам в Белене, да отидат да строят централата?
Бойко Борисов: Какво да ги направя.
Водещ: Вие ще ми кажете – аз не мога да ги арестувам. Никой не ви казва да ги арестувате.
Бойко Борисов: Какви да ги направя?
Водещ: Но трябва едно правителство, министърът на културата, ако иска да има култура в България, трябва да се грижи, да се бори с тази клозетна атмосфера.
Бойко Борисов: Как, професори, кажи как?
Водещ: Има СЕМ, има парламентарна комисия по етика и да изработи статути и закони в това отношение. СЕМ да не натискат само такива като мен, които казват какво мислят за Георги Първанов, да шпионират такива като мен, които критикуват властта.
Бойко Борисов: Не мога да повярвам, че СЕМ ви натиска.
Водещ: СЕМ не се ли смущава от тази чудовищна порнография, която се развива навсякъде всяка вечер?
Бойко Борисов: Аз бих гледал заедно с теб и МТВ, като най така известна...
Водещ: Какво, не ми казвай сега другите страни.
Бойко Борисов: Там са същите...
Водещ: Извинявай, разбира се, този дух малко махленски и пазарски, той съществува и в нашия парламент също, включително и по време на твоя вот на доверие и прочие. Това е такава разгащеност, това е такава свинщина в поведението и маниерите на много хора, такава истерия. Това е държавен институт. Госпожа Цецка Цачева, мила жена, няма да може да тури голям ред в тази работа. Липсва и строгост и решителност. Ще ме извиниш, една забележка, много е мила но да се облича с повече вкус. Облича се малко като коледна елха, и визията има значение.
Бойко Борисов: Как да и кажа, обличай се...
Водещ: Ще и кажеш. Трябва култура на поведението.
Бойко Борисов: За чалгата съм съгласен.
Водещ: Страшна е тази чалга, то са псувни, то са гадости, то е нещо страшно. То непрекъснато те залива.
Бойко Борисов: Как да го наречем, пазарът определя. Желаещите да я слушат.
Водещ: Не може, държавата все пак...Искам да ти кажа, че голяма част от тези, учениците вече имат олигофренско поведение и се подиграват на всичко сериозно. Учителите казват – те ни псуват понякога в клас. Те говорят само за чалга, те не ги интересува нищо друго, освен тази чалга. За тази чалга в телевизиите, която залива всички телевизии и кабеларки.
Бойко Борисов: Вие видяхте за ваканциите какви училищни протести бяха организирани. Аз истински се учудвах на отношението на родителите. На родителите.
Водещ: Да не говорим за това – възхвала на извратеностите. Аз знам, че Европейският съюз, то е много деликатен този Европейски съюз. Можеш да говориш против тези, които са нормалните мъжаги, както се казва, можеш да ги направиш на пестил, но не можеш да кажеш нито една дума за един гей, защото може да те осъдят. Да са живи и здрави гейовете, да работят, но те не може да манифестират своята гейовщината по гаден начин. Това вече е в много телевизии, много програми, много концертни зали. Бойко, това е атмосферата на нашия живот.
Бойко Борисов: В нашата партия всички сме си нормални.
Водещ: Слава Богу! Ей, ще се издигнат паметници на тези, които си вършат както трябва работата, нормалните.
Бойко Борисов: Всички са нормални, така да продължим. Да не стана така, че на стари години да се окалпазаним.
Водещ: Има СЕМ, има парламентарна партия по етика. Вижте, вие подценявате това. Това е атмосферата на нашия живот.
Бойко Борисов: Подценяваме я, тази тема я подценяваме.
Водещ: Но и образователният министър, не се ли смущава, че се водят ученици да гледат такива вонящи и прочие? Не го ли смущава този господин Игнатов. Той иначе е много строг, като бикоборец изглежда. Малко да се загрижи и той за тази работа, да се разтревожи от този проблем. Почти свършвам вече. Николай Младенов, много мил човек, като мимоза е. Интелигентен, възпитан, фин, хубава визия има. Сигурно тази визия събужда не само уважение, но и симпатия. Но той може да бъде втора, а не първа цигулка. Той беше ехо на Надка Михайлова, изцяло пригласяше на нейните глупости и провалиха СДС и двамата. То, Костов главно го провали, но и Надка работеше в тази посока. Той не може..
Бойко Борисов: Младенов е добър министър.
Водещ: Слушай ме сега. Ние имаме нужда от един мъж със силен характер. България няма добър образование.
Бойко Борисов: Той е с характер.
Водещ: Няма добър образ. Не, имаме нужда тоя българин като отиде... Да разкрие силата на България, традицията.
Бойко Борисов: Интелигентната физиономия на един човек не значи, че няма характер.
Водещ: Мекушав, мек, неубедителен, нерешителен.
Бойко Борисов: Напротив.
Водещ: Помисли си малко за него.
Бойко Борисов: Напротив
Водещ: Ти го гласиш за президент, според мен ще сбъркаш. Той ще може ли да укрепи, аз сега ще ти кажа нещо, дано се съгласиш. Едно предложение, за разлика от много други хора давам ти и някои предложения. Не някои, а много. Не може ли малко Министерството на външните работи, понеже няма министерство на външната търговия, да разшири малко, да поеме малко част от функцията на Министерство на вътрешната търговия. Казвам част от функциите и да се разширят връзките, това което ти вече почна в Япония. Да се разширят с Япония, с Южна Корея.
Бойко Борисов: Те са при министъра на икономиката.
Водещ: Те може при Трайчо Трайков. Той ми се вижда много несериозен човек. Той ту е за „Белене”, ту не е за „Белене”.
Бойко Борисов: Вижте, дайте да кажем за това „Белене”. Всички сме да има Атомна централа „Белене”. Въпросът е за цената. Все едно някой да ви попита – искате ли да си купите кола? Искам да си купя, кой не иска. Но на каква цена е тази кола.
Водещ: Защо не се преборихме за АЕЦ „Козлодуй”.
Бойко Борисов: В смисъл?
Водещ: Да се върне изцяло.
Бойко Борисов: За четирите реактора?
Водещ: Да,
Бойко Борисов: Защото тя е влезнала в прецедента на договор.
Водещ: А защо Словения, не Словения а Словакия и Естония, ако не се лъжа, предоговориха...
Бойко Борисов: Защото тогава са имали правителство, което си е отстоявало интереса.
Водещ: А нашето идиотско правителство...
Бойко Борисов: Никога няма да дам трети и четвърти реактор да ги затворят. За първи и втори, не ги упреквам, но трети и четвърти, можеше и до ден днешен да си работят.
Водещ: Сега, успокой се, вървим към края.
Бойко Борисов: Спокоен съм аз.
Водещ: Няма да имаш друг такъв разговор, интересен. Може да бъдеш убеден, ако ще и в Америка да идеш. Ха, ха... Приеми го на шега. Отстъпи президентският пост на Георги Първанов и донесе едно зло на България. Защото ти щеше да го спечелиш още на първия тур. Няма да спорим.
Бойко Борисов: Нямаше да има ГЕРБ, нямаше да има правителство.
Водещ: Така е, но аз те разбирам. Ти си предпочел изпълнителната власт, имаш повече възможности да бъдеш полезен. Така е, но не мога да разбера твоето отношение към Първанов. То ни обърква направо, ние сме ошашавени.
Бойко Борисов: Кое ви обърква?
Водещ: Сега ще ви цитирам. Ти каза преди една година, че Георги Първанов работел прекрасно. Цитирам думите, пазя вестника. Сега казваш, че няма такъв президент. Абе ти не разбра ли, че...
Бойко Борисов: Момент, трябва да обясня.
Водещ: Добре, обясни.
Бойко Борисов: Преди една година президентът Първанов си беше спечелил втори мандат, абсолютно, честно, демократично си го избраха българите. И външната му политика, това, което трябваше да прави си го правеше много добре. В един момент той реши да прави политически проект. Вече, той като надпартиен, над всичко, държавен глава, първата фигура в държавата. Когато почнеш да правиш политически проект свой, автоматически ти ставаш опонент на всички останали. Не можеш да бъдеш този държавен глава бащата на всички българи, за което претендираш. И затова, казах - оттука насетне аз не го приемам, защото той не е обективен, когато говори.
Водещ: Недей да свързваш Първанов само с твоето правителство. Той има грехове преди да дойдеш на власт. Първо, той ни короняса тази Тройна коалиция. Направо ни я наложи, вместо да има предсрочни избори, с мандата на ДПС. Защото много разчита на ДПС и нямаше да бъде никога президент избран първият път, ако не беше ДПС. Аман вече с неговите задължения към ДПС. Аман, целият български народ страда заради тях. Тази Тройна коалиция, която ни съсипа, той е неин баща. Той трябва да носи първо отговорност. Никаква прекрасна работя няма. Никаква прекрасна. Оценката ти е погрешна и невярна.
Бойко Борисов: Не той, а българският народ си избра Тройната коалиция.
Водещ: Как я избра, едвам, с какви проценти?
Бойко Борисов: БПС първа, НДСВ втора, ДПС тогава трета сила. Ако БСП бяха постъпили като нас, да не искат да направят правителство с ДПС, Първанов не можеше да ги задължи. При тази ситуация те направиха коалиция. Или, както ние, никой нямаше да поеме ангажимент като мен, и затова считам, че трябва да ни уважават. Ние поехме ангажимент в най-тежката финансова криза да направим опозиция.
Водещ: Добре, кое е доброто, което Георги Първанов донесе на България, голямото добро нещо, като президент цели осем години? Преди това трябва да сметнем – заместник-председател, председател на БСП. Кое нещо? Аз не виждам такова. Когато ми кажеш, обади ми се в къщи, ще ти дам джи ес ема, обади ми се, ще кажа – да. Искам да кажа нещо – не ти е леко. Наглата провалила се опозиция иска да отговаряш за идиотщините на целия 20-годишен период, а не само за твоите грешки, за твоите вини. Ти имаш грешки, ти имаш вини. Ти имаш слаби министри. Това е моето мнение. Слаб ти е икономическия министър, според мен, слаб ти е здравния министър и други, изредих ги. Четири-пет министри. Министъра на правосъдието, никаква особена дейност не върши. Тая Мария и тя говори като детска учителка в парламента. Но те искат да отговаряш за целия преход, което не е почтено от тяхна страна. Ти имаш огромни натрупвания. Който и да дойде след тези 19 години тежки натрупвания, с това жестоко наследство ще изнемогва и ще издиша. Това не им прави чест.
Бойко Борисов: При тях за каква чест говорим?
Водещ: Няма чест, да. Ама ти сега, тоя Сергей Станишев, че бил запазил добър тон по време на... Той не запази добър тон. Той, това момченце с бебешко лице и каменно сърце, той се друса и се тресе. Иска да дойде веднага на власт, утре още.
Бойко Борисов: Да ни пратят утре в глуха.
Водещ: Това са хора, на които ти не можеш да разчиташ. На Костов не можеш да разчиташ.
Бойко Борисов: Затова си вървим сами по пътя. Благодаря на Волен Сидеров затова, че подкрепя...
Водещ: Волен Сидеров, обаче Волен Сидеров има съпротива в Европейския съюз, как ще я преодолееш? Не е лишен от качества, но е еднопосочен, не е глупав, държи се добре спрямо ДПС. Как ще справиш с него?
Бойко Борисов: Да, но не е участвал в корупционните практики в последните десет-петнадесет години.
Водещ: Това да, но не могат да го докажат.
Бойко Борисов: В кое да, той не е бил на власт.
Водещ: Аз мисля, че все пак на твое място, имаш вече немалък опит и като кмет, и като това, малко повече да мислиш за резерви. За едно така по-солидно подкрепяне на мнозинството в парламента. Резерви, хора, с които да се работи, да ги убедиш чрез постиженията...
Бойко Борисов: Те, независимите депутати, те се държат много добре и подкрепят за тях правилните политики.
Водещ: Искам да ти кажа нещо. Хората приемат много това, че ти се възмущаваш от тези милионери, милиардери, несметни количества пари имат някои от тях, крадени от нас разбира се. В събота бяха бедни, в неделя и понеделник станаха богаташи. Те казват, между тях е и Цветелина Бориславова. Извинявай, питат много зрители. Твоята дългогодишна приятелка. Те казват – добре, хубаво, нека ги гони, но и тя е част от тях. Какво ще кажеш за нея?
Бойко Борисов: Първо, тя си е направила така, че в нейния бизнес си е постигнала своите резултати.
Водещ: От къде тези милиони бе Бойко?
Бойко Борисов: Години наред тя е работила тази работа. А за да им отговориш на това, аз от три години не живея с нея.
Водещ: Нямаш ли информация откъде тя все пак... Тя беше свързана със Славчо Христов, а Славчо Христов е един от мутрите. Кой им прехвърли банката?
Бойко Борисов: Да, развиха си добре бизнеса, структурираха банката. Факт е, че след това дойде най-голямата белгийска банка, закупи я, и в момента си работи като банка.
Водещ: Всичко това трябва да влезе в затвора.
Бойко Борисов: Съгласен съм с вас.
Водещ: Всичко това трябва да влезе в затвора.
Бойко Борисов: Нямам никакъв интерес, нито един лев не съм получил от всичко това. Всички, които ме познават знаят, че от години не сме заедно. Повтарям, това не е така, което казвате.
Водещ: Аз бих разследвал на мястото на съда, произхода на нейните пари. Както и на другите.
Бойко Борисов: В банковата система разследването произхода и движението на парите в България през последните десет години е изключително строго. Така, че финансов надзор, банков надзор, централна банка, всичко това е проследено и се следи. Бъдете убедени.
Водещ: Аз иска да ти кажа, че по принцип ние нямаме полза само от това, тези бандити, голяма част от тях, тези милионери и милиардери, само да влязат в затвора. Ние имаме интерес да се конфискува тяхното крадене имущество. Както става сега конфискацията с Георги Гергов.
Бойко Борисов: Това не е конфискация.
Водещ: Добре, удържавяване. Държавата ще спечели все пак от това удържавяване.
Бойко Борисов: Държавата ще си приеме контрола върху панаира.
Водещ: Аз казвам какви са възможностите да се конфискува на тези хора, чрез разследване, чрез доказване на вината им. Те знаят много добре, че 90 на сто от тях са кредитни милиардери и бандити. Какви са възможностите да се разкрият, да се покаже това. Да се конфискува, защото от тази конфискация много пари може да дойдат.
Бойко Борисов: Конфискация към днешна дата?
Водещ: Не национализация.
Бойко Борисов: Говорим за конфискация, съгласно Закона „Кушлев”, така е известен в обществото. Защото там, където има придобити пари по нерегламентиран начин, се конфискува имота в полза на държавата. Сега, със специализираният съд, който въвеждаме след, минава на парламента, това ще бъде една честа практика. Не случайно ЕС го толерира това като поведение в това правителство и се нарича „политическа воля” затова.
Водещ: Искам да ти кажа, макар и да съм представител на интелигенцията, си давам сметка...
Бойко Борисов: Все пак не трябва към богатите, към успелите хора нека да ги наречем...
Водещ: Само, които със скрит талант са станали богати. Тази теза е на Георги Първанов. Той казва – не ги закачайте.
Бойко Борисов: Тя е на цяла Европа и на цял свят. Навсякъде има богати и успели хора.
Водещ: У нас има много богати разбойници. Освен честни богати... Първо, у нас няма солиден среден бизнес, това, което е голямата болест на България, от което тя дълго ще страда. Не помогна, 20-годишната върхушка работеше против създаването на средна класа и поддържаше само бизнеса, защото избора и плаща изборите, завършваме вече. Бизнесът и плаща изборите и тя създава законови облекчения за този бизнес, който я храни. Ти го знаеш много добре. Сега за интелигенцията две-три думи, за да видиш, че аз го виждам. Нашата интелигенция е много пасивна. Тя само мърмори, нищо не работи, творческите съюзи не са силни. Единственият творчески съюз, който горе-долу е добър, това е писателския. Там има добър председател – Николай Петев, който е енергичен, създаде условия да се издадат много ценни книги в Русия, в България и прочие. Зле е интелигенцията. Не е зле да се поработи с българския народ. Тука ти каза за материала, лошия.
Бойко Борисов: Никога не съм казал лош материал. Много е удобно така, от медиите взимат думи и ги прибавят...
Водещ: Аз не съм го казал.
Бойко Борисов: Направиха се всичките разследвания, проверки...
Водещ: Не си ме чул бе, човек. Чакай.
Бойко Борисов: Ти каза – лошия материал. Такова нещо не съм казвал.
Водещ: Аз обичам много българският народ. Смятам, че българският народ е много талантлив. Малко народи имат толкова големи таланти във всички области на живота. И в духовното, имаме архитекти, строители, художници, певци, какво ли нямаме.
Бойко Борисов: Спортисти.
Водещ: Спортисти, да, певци, художници, строители имаме, майстори имаме.
Бойко Борисов: Хирурзи имаме, цигулари.
Водещ: Имаме гениален фолклор, ти знаеш това, защото обичаш, и танцов, и песенен. Малко народи могат да се похвалят. Но имаме и своите робски натрупвания. Трудно се работи с нашия народ, малко е себичен, няма достатъчно чувство за общност. Все търси във властта вината. Да, властта има вини много, те са решаващи, за да живеем зле сега. Политическата върхушка, 20 години е виновна за да живеем зле. Но и българина има вина. Да се съпротивлява, да се бори и така бих ти казал и въпроса с едно пожелание. Дай да видим как държавата може малко да съживи този народ. Защото ако народът е умрял и властта няма да може да се развива добре. Тя има нужда от един народ, който е по-активен, по-динамичен. У нас не се работи достатъчно качествено. Ние не можем да работим добре в екип. Нашата народопсихология е доста уязвима. И този проблем съществува.
Бойко Борисов: Това е една от най-големите ни слабости. Като индивидуалности сме много силни, като екип...
Водещ: Прекрасно в тези спортове, какви постижения имаме. Да кажем имаме напоследък много провали и в областта на футбола. Макар, че сме имали и големи успехи.
Бойко Борисов: Навънка нашите индивидуалности играят добре.
Водещ: Да, да. Себичен е българина. Освен това робството ни е научило друг да отговаря за нас. Все гледаме да прехвърлим отговорността, то така става и във вашия парламент. Всяка партия иска да прехвърли отговорността за нейните грешки върху другата.
Бойко Борисов: Тежи, когато хората ти кажат – чакаме да го направиш. Да, това най-много ми тежи.
Водещ: Свършвам вече. Искам да ти кажа една бележка. Тодор Живков има големи грехове. Първо, неговата мегаломания да прави тежка индустрия, много голяма цензура, нищо не можеш да кажеш за него. Безподобно властолюбие, но той имаше и добри страни. Трябва да ти кажа, че той през последните 20 години, не първите, 25, имаше много слаби министри – обущари, шивачи, глупаци – нямам дума. Позор, позор за България. Но той имаше десет много силни министри в един период, Бойко, каквито цялата 20-годишна политическа върхушка няма. Това е Иван Башев, знаеш, с два западни езика, с голям авторитет.
Бойко Борисов: За него съм чувал много, не го познавам, но съм чувал.
Водещ: Академик Радой Попиванов, министър на здравеопазването, Людмила Живкова, Георги Йорданов, познаваш Георги Караманев, Христо Христов.
Бойко Борисов: Георги Йорданов и Христо Христов ги познавам. И между другото, Георги Йорданов, който в строителството го подкрепям много за това, което правим, да го попитате. Казват, толкова много неща, които се строят в момента, даже и по наше време сме строили.
Водещ: Да, сега ще ти кажа какво беше обкръжението на Живков, понеже той имаше липси в образованието, няма как да се лъжем, той гледаше да ги компенсира. Той имаше постоянно трима академици – Зарев, Джгаров и Ангел Балевски. Постоянно с него. Едни от най-близките му приятели бяха Радичков, професор Чирков, хирурга, който го казва и в новините. Казва – „Аз съм близък с него, плюйте ме. Нека ме плюят.” Пред Костов, всеки. Костов само себе си харесва. Виж какво е обкръжението. Ти знаеш ли Вежди Рашидов, който е министър на културата, преди да стане министър ме викаше и ми казваше колко съм голяма работа. Как ми се е възхищавал. Откакто е станал министър един път не ме е поканил. Това е култура все пак. Аз имам 26 книги, две от тях са издадени в големи страни. Не става дума за мен Бойко, няма да отида вече.Абе, търсете обкръжението на възможно най-силната интелигенция, не да я назначите. Търсете и съвета, консултирайте се. Когато правите назначения, когато взимате решения. Това, което Живков все пак го е правил. При всичките си грехове и бели този грях той няма. Накрая искам да ти задам въпроса за президентските избори и свършвам с това вече, окончателно. Кои ще са кандидат-президентите. Вървят, че или ти, или Цветанов, Кристалина Георгиева, Николай Младенов. Има ли нещо вярно в тези четири кандидатури?
Бойко Борисов: Сега не му е времето.
Водещ: Не си ли мислил по въпроса?
Бойко Борисов: Аз знам.
Водещ: Но не искаш да кажеш сега.
Бойко Борисов: Не е нужно сега. Не е сега момента. Има толкова време дотогава.
Водещ: Аз бих ти предложил, да помислиш като задача за мислене, ако си съгласен, с мое извинение, не е нахално, да мислиш за един много авторитетен човек, по възможност непартиен, с голям авторитет, извън тези имена.
Бойко Борисов: Кой?
Водещ: Трябва да помисля и ще ти кажа.
Бойко Борисов: Добре.
Водещ: Ще ти кажа. Искам да ти кажа, че имате интерес президентът да бъде човек, който ще подкрепя много горещо, всичко добро, което твоето правителство направи и който няма да премълчава нито един от вашите недостатъци. Нямате интерес Бойко. Левски казва – „Не ми казваш погрешките – цитирам думата – значи не ме обичаш, а си ми враг”.
Бойко Борисов: На нас всички медии това ми казват само това ми казват, какви са ни грешките.
Водещ: Е, и добри страни ти казват. Аз ти казах и добри страни. Ама чуй и критиката, която ти отправям.
Бойко Борисов: Вашата телевизия специално, тя е изцяло срещу нас.
Водещ: Да, аз не виждам да воювам с теб тази вечер в продължение на два часа.
Бойко Борисов: Както виждате аз нямам страх да дойда в телевизията.
Водещ: Накрая завършвам с това – вярваш ли в президентската победа на ГЕРБ или имаш съмнения някакви?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Кои смяташ, че ще са ти сериозните съперници, от които би трябвало да се безпокоиш?
Бойко Борисов: Професоре, истински съжалявам, че няма примерно силна десница в България. Ако имаше силна десница, примерно нашите приятели и партньори от Европейската народна партия, членки на Европейската народна партия в България, да имаха по 10-12 процента, по 7-8 процента поне да имаха обществена подкрепа, да не се налагаше, когато пуснат плакат с моя и на господин Костов лик – „Като гласуваш за Бойко, получаваш Костов” и това да се води за негативна кампания. Аз веднага щях да се съглася да издигнем общ кандидат с десницата. И то щяхме да потърсим обществен, приет, за да имаме коректив. И приятел и коректив. Защото държавният глава трябва действително, когато направиш нещо добро.... Как господин Първанов един път не каза едно добро нещо за правителството? В края на краищата, запазихме най-ниските данъци, строим, всички рейтингови агенции в света дадоха положителни оценки за България. Европейският доклад посочи силната политическа воля, направихме толкова много, върнахме еврофондовете. Кажи поне две-три добри неща.
Водещ: Аз какво да кажа, като съм бръкнал ... в Георги Първанов, но какво да правиш, жив и здрав съм.
Бойко Борисов: Мисълта ми е, ако имахме подобна десница аз щях да предложа първи да извадим един общ кандидат. Когато отида на събрание и срещна хората, които симпатизират на ГЕРБ, първото което ми казват е - не прави с Костов коалиция, после с ДПС, после ... накрая ми казват – не прави с БСП, примерно. Първо посочват другите.
Водещ: Мога ли да ти кажа нещо. Ти БСП за лява партия ли я смяташ? Това Бойко, е най-ултрадясната партия в България.
Бойко Борисов: Те самите не знаят каква са.
Водещ: Тя трябва да бъде дадена под съд, че събира гласове, защото слушай ме, това е много важно, не ме прекъсвай. Тя 20 години лъже, че е лява партия и по този начин събира гласове. Защото когато народът много обеднее, той олевява и клони към паралелите политически сили. Тя така събира гласове, като лъже бабите и дядовците. Това е една ултрадясна... Главните пари са в нея. Държавна сигурност е в нейните ръце. Милионери са членове на Висшия партиен съвет, Луканов създаде условията за варварския капитализъм, като раздаде тези куфарчета там...
Бойко Борисов: Те нямат дори срам да си честват конгреса...
Водещ: За каква лява партия говорим тогава. Няма лява партия в парламента. Аз те съветвам твоята партия да бъде нито лява, нито дясна, а да бъде една балансирана партия.
Бойко Борисов: Именно затова Европейската народна партия, на чието семейство сме членове, е центристко-дясна партия.
Водещ: Аз съм за една балансирана партия...
Бойко Борисов: Ние сме такава.
Водещ: ... която насърчава пазарната икономика, постигната с талант и съществен трудно, но не работи само 20 години както сега за престъпния едър бизнес, а работи особено да създаде преди всичко средната класа, да подкрепи и малкия бизнес, който е мачкан от едрия бизнес и от 20-годишната...
Бойко Борисов: Утре критиците ще ни разсипят.
Водещ: Моля?
Бойко Борисов: Утре критиците какво ли не няма да кажат за нас. Очаквам да чуя какви ли не коментари.
Водещ: Аз, много години не слизам от екрана, така че ми е все едно какво ще кажат. Говоря това, което мисля.
Бойко Борисов: За теб не става въпрос.
Водещ: Аз смятам, че ние имахме, не знам твоето мнение, един разговор, много откровен, много полезен. Мисля, че много предложения имаше. Нямаше само констатации. Трябва човек да е идиот, за да не види, че рядко се случват толкова много идеи, осъществими идеи, не абстрактни, и предложения да възникнат в един двучасов разговор. Аз ти благодаря, че ти прояви голямо търпение, Не само търпение, прояви едно уважение към моето предаване, за което ти благодаря и ти подарявам тази моя книга, с което казвам – „На господин Бойко Борисов, министър-председател на България – моята нова мемоарна книга – в знак на любовта ми към България и нейния народ – професор Вучков”. Заповядайте!
Бойко Борисов: А може ли, собствениците на телевизията да те изгонят сега от телевизията, заради това интервю с мен? Благодаря!
Водещ: Ще ме вземат другаде, ще ме вземат. Аз съм с никоя партия, ето казвам ти, аз съм с никоя партия и съм удобен за тези телевизии, които са неутрални. То май почти няма такива. Аз съм цял една телевизия. Много хора го казват.
Бойко Борисов: Лека вечер!
Водещ: Благодаря ти, да си жив и здрав.
Бойко Борисов: Всичко добро, довиждане.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1820949
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930